Бібліотека
Як я можу стати кращим учителем, покладаючись на Спасителеву благодать?


Як я можу стати кращим учителем, покладаючись на Спасителеву благодать?

Докладаючи зусиль, щоб навчати євангелії, ми іноді можемо мати відчуття невідповідності. Але нам може додавати сміливості обіцяння Господа, що “достатньо [Його благодаті], … щоб слабке стало сильним” (Етер 12:27). Коли ми упокорюємося, визнаємо свої слабкості і виявляємо віру в Ісуса Христа, Він зміцнить нас, щоб навчати Його євангелії так, як Йому це буде приємно.

Підготуйтеся духовно

Як ви знаходили відповіді на свої євангельські запитання? Які методи навчання вам допомагали?

Які методи навчання молодь знає? Чи є метод навчання, якому хтось із молоді може навчати весь клас?

Єремія 1:5–9; Moйсей 6:31–34 (Пророки, які відчували свою невідповідність, отримували силу від Господа)

1 Коринтянам 1:27–31; УЗ 1:19–23 (Євангелія проголошується слабкими і простими)

Кн. Якова 4:7; Eтер 12:23–29 (Спасителевої благодаті достатньо, щоб зміцнювати смиренних)

Aлма 17:9–11; 29:9 (Ми можемо стати знаряддям у руках Господа, щоб приводити інших до Христа)

Девід А. Беднар, “У силі Господа”, Ensign або Ліягона, лист. 2004, сс. 76–78

Девід M. Мак-Конкі, “Вивчення і навчання євангелії”, Ensign або Ліягона, лист. 2010, сс. 13–15

Навчати, як навчав Спаситель

Спаситель готував Себе до викладання, проводячи час наодинці в молитві й пості, шукаючи проводу Свого Батька. Як ви можете наслідувати Його приклад, готуючись навчати молодь?

Пов’язуйте

Протягом перших кількох хвилин кожного уроку допоможіть молоді пов’язати те, що вони дізнаються в різних обставинах (таких, як особисте вивчення, семінарія, інші церковні уроки чи проведення часу з їхніми друзями). Як ви можете допомогти їм побачити зв’язок євангелії з їхнім щоденним життям? У пригоді можуть стати подані далі ідеї:

  • Попросіть молодь поділитися тим, що вони дізналися про Спокуту і які питання у них виникли стосовно вивченого?

Навчайтеся разом

Кожна з нижчеподаних вправ може заохотити молодь покладатися на благодать Спасителя, допомагаючи їм стати кращими вчителями. Керуючись підказками Духа, виберіть одну або більше вправ, що підійдуть для ваших учнів:

  • Попросіть молодь розповісти про випадок, коли вони отримували завдання, що здавалося для них важким або приголомшуючим. Які завдання вони можуть отримати у майбутньому, що можуть їх приголомшити? Усім класом прочитайте перші 11 абзаців виступу старійшини Девіда А. Беднара “У силі Господа” і попросіть молодь піднімати руку, коли вони почують або прочитають щось таке, що може їх зміцнювати або підбадьорювати під час отримання такого завдання, і розповісти класові про те, що вони дізналися. Як вони можуть застосовувати вивчене, коли їм випаде нагода навчати євангелії інших? Ви можете поділитися особистим досвідом, завдяки якому ви отримали силу від Господа для виконання завдання, яке здавалося важким.

  • Перед уроком попросіть одного з учнів, який грає на музичному інструменті, принести цей інструмент у клас (або показати зображення інструмента). Попросіть молодь обговорити, що цей юнак або дівчина робить, аби інструмент грав належним чином. Запропонуйте учням прочитати Алма 17:9–11 і описати, як людина, що грає на музичному інструменті, подібна до Господа, Який використовує нас як інструмент для навчання Його євангелії. Що робили сини Мосії, аби підготувати себе, щоб стати ефективним знаряддям у руках Господа. Як може молодь наслідувати їхній приклад під час навчання?

  • Запропонуйте молоді прочитати виступ Девіда М. Мак-Конкі “Вивчення і навчання євангелії”. Запропонуйте їм скласти на дошці перелік того, що, як каже брат Мак-Конкі, є важливим у викладанні вчень євангелії й того, що, за його словами, не є важливим. Запросіть учнів розповісти, як історії, які використовує брат Мак-Конкі, ілюструють те, що записано на дошці. Запропонуйте молоді запланувати, як вони скористаються тим, про що дізналися з цього виступу, аби привернути силу Господа, коли навчатимуть інших.

  • Попросіть молодь уявити, що один їхній друг отримав завдання від єпископа провести урок або виступити. Цей друг відчуває свою невідповідність і не хоче виконувати це завдання. Як молодь підбадьорила б цього друга? До яких уривків з Писань вони б звернулися, аби допомогти другові? (Див., наприклад, уривки, запропоновані в цьому навчальному плані). Запропонуйте їм рольову гру з використанням уривків з Писань, аби допомогти людині у цій ситуації.

Попросіть молодь поділитися тим, про що вони сьогодні дізналися. Чи розуміють вони, як благодать Спасителя може допомогти їм стати кращими вчителями? Чи виникли у них якісь нові запитання? Чи варто буде приділити цій темі більше часу?

Підказка для вчителя

“Ніколи не піднімайте на глум і ніколи не критикуйте будь-яке запитання чи будь-який коментар, навпаки, відповідаючи, будьте ввічливі і виявляйте любов настільки, наскільки можете. Коли люди відчувають, що їхні коментарі цінують, то вони будуть більш вільно ділитися досвідом, почуттями і свідченням” (Навчати—немає покликання величнішого [2000], с. 64).

Запрошуйте діяти

  • Запитайте молодь, на які дії надихає їх отримане сьогодні знання. Заохочуйте їх діяти на основі цих почуттів. Подумайте, як ви можете дізнатися про результати.

  • Свідчіть про силу і допомогу, яку Господь надає вам у вашому дорученні навчати.