Бібліотека
Що я можу зробити, аби причастя стало більш значущим для мене?


Що я можу зробити, аби причастя стало більш значущим для мене?

Кожного тижня під час причастя нам необхідно оцінювати своє життя, думати про Спокуту Спасителя і міркувати, що нам потрібно зробити, щоб покаятися у своїх гріхах. Нам не потрібно бути досконалими для того, щоб прийняти причастя, але нам потрібно мати у своєму серці дух покірності й покаяння. Причастя може стати джерелом сили і нагодою знову підтвердити наш намір жити за євангелією.

Підготуйтеся духовно

Що ви робите для того, аби причастя стало більш змістовним для вас? Чи є у вас історія, пов’язана з причастям, якою ви б хотіли поділитися з молоддю?

Які благословення може отримати молодь, якщо зрозуміє священну природу причастя? Що може відволікати молодь перед причастям чи під час нього? Як вони можуть подолати ці відволікання?

З молитвою опрацюйте ці уривки з Писань та матеріали. Чим би ви могли поділитися з молоддю, аби допомогти їм зробити причастя більш значущою для себе подією?

Матвій 26:26–28; 3 Нефій 18:1–13 (Спаситель запроваджує причастя)

1 Коринтянам 11:23–29; 3 Нефій 9:20; УЗ 20:37; 59:8–12 (Як готуватися, щоб гідно приймати причастя)

Петер Ф. Меурс, “Причастя може допомогти нам освятитися”, Ensign або Ліягона, лист. 2016, сс. 85--87

Шеріл А. Есплін, “Причастя---оновлення душі”, Ensign або Ліягона, лист. 2014, сс. 12--14

Дейл Г. Ренлунд, “Щоб Я міг привести всіх людей до Себе”, Ensign або Ліягона,трав. 2016, сс. 39--42

Причастя”, Стійкі у вірі (2004), сс. 110--112

Відео: “Причастя допомагає нам наблизитися до Ісуса Христа”

Навчати, як навчав Спаситель

Ісус допомагав тим, кого навчав, знаходити євангельські уроки у тому, що відбувається з ними і у світі навколо них. Він розповідав про рибалку, народження дитини і роботу в полі. Як ви можете використовувати Писання, щоб допомогти молоді зрозуміти євангельські принципи?

Пов’язуйте

Протягом перших кількох хвилин кожного уроку допоможіть молоді пов’язати те, що вони дізнаються за різних обставин (таких, як особисте вивчення, семінарія, інші церковні уроки чи під час спілкування зі своїми друзями). Як ви можете допомогти їм побачити зв’язок євангелії з їхнім щоденним життям? У пригоді можуть стати подані далі ідеї:

  • Попросіть молодь розповісти про випадок, коли хтось із вчителів ефективно навчав якомусь євангельському принципу.

  • Попросіть молодь закінчити таке речення: “Я можу зробити причастя більш значущим для себе, якщо ___________”. Попросіть студентів скласти список своїх відповідей на дошці і дописувати туди позиції впродовж уроку.

Навчайтеся разом

Кожна з наведених далі вправ може допомогти молоді дізнатися, як зробити причасні збори більш значущими для них. Керуючись підказками Духа, виберіть одну або кілька вправ, які будуть найкориснішими для вашого класу:

  • Запросіть молодь подумати про час, коли хтось, кого вони знають, зробив щось саме для них. Які у них тоді були відчуття? Щоб допомогти молоді зрозуміти, що Спаситель виконав спокуту для кожного з них особисто, ви можете запросити їх читати разом параграф, який починається з “Яким би не був наш напрямок” з виступу старійшини Дейла Г. Ренлунда “Щоб Я міг привести всіх людей до Себе”. Про що жінка дізналася з цього виступу? Що молодь може зробити, щоб причастя стало більш священною подією? Ви можете дати кожному студенту класу маленьку картку. Потім попросіть членів класу скласти список того, про що вони думали останнього разу, коли приймали причастя. Вони також можуть написати перелік того, про що вони хочуть думати, що допоможе їм зосередитися на Спасителі, коли вони будуть приймати причастя наступного разу. 

  • Покажіть ілюстрацію, де Спаситель прислуговує причастя (див. альбом Євангелія в мистецтві, с. 54). Поки ви будете читати Матвій 26:26--28, попросіть молодь дивитися на зображення і уявляти, що вони відчували б, якби були там. Розкажіть про те, як причастя зміцнило вашу любов до Спасителя і свідчіть про Спокуту. Запропонуйте молоді поділитися своїми свідченнями. Заохочуйте молодь міркувати над тим, що сьогодні обговорювалося, коли вони наступного разу прийматимуть причастя. Про які інші події з життя Спасителя вони можуть думати під час причастя?

  • Запропонуйте молоді поділитися своїм улюбленим причасним гімном (якщо необхідно, вони можуть подивитися в тематичний покажчик у кінці збірника гімнів) і пояснити, чому він для них значущий. Заспівайте, послухайте або прочитайте один чи більше з цих гімнів та прочитайте уривки з Писань, посилання на які вказані у кінці кожного гімну. Що ми дізнаємося про причастя з гімнів? Чому гімни допомагають нам підготуватися до причастя?

  • Запропонуйте кожному учню в класі обрати один з уривків з Писань у цьому плані і прочитати, звертаючи увагу на те, що Господь просить нас робити, аби підготуватися до причастя. Попросіть молодь поділитися тим, що вони знайдуть. Чому Господь хоче щоб ми готувалися до причастя таким чином? Запропонуйте учням розповісти про інші способи, які допомагають їм зробити причастя більш значущим? Попросіть молодь обрати те, що вони робитимуть, аби підготуватися до причастя наступного тижня?

  • Запропонуйте молоді прочитати виступ старійшини Петера Ф. Меурса “Причастя може допомогти нам освятитися” або історію про провідника Товариства молодих жінок у виступі сестри Шеріл А. Есплін “Причастя---оновлення душі”. Попросіть їх пошукати відповіді на запитання “Як я можу зробити причастя більш значущим для себе?” Запропонуйте їм написати відповіді на дошці і поділитися тим, що вони планують робити, аби застосувати пораду з прочитаного ними виступу. 

  • Якщо можливо, усім класом підійдіть до причасного столу та в кімнату, де воно готується. Попросіть носіїв Ааронового священства (учителів або священиків) чи єпископа пояснити, як готується причастя і скласти свідчення про священність цього обряду. Запропонуйте іншим учням у класі поділитися свідченням і думками про те, що вони можуть робити, аби ставитися до причастя з більшим благоговінням.

Попросіть молодь поділитися тим, про що вони сьогодні дізналися. Які у них є почуття або враження? Чи розуміють вони, як зробити причастя більш значущим для них? Чи виникли у них якісь нові запитання? Чи варто приділити цій темі більше часу?

Навички вивчення євангелії

Візуалізація подій з Писань. У першій вправі в цьому розділі молодих людей заохочують уявити, що б вони відчували, якби були присутні під час події, описаної в Писаннях. Візуалізація подій у Писаннях може допомагати молоді застосовувати ці історії у їхньому житті. Заохочуйте учнів часто робити це й під час особистого вивчення Писань.

Зображення

Відео: “Застосовувати євангельські принципи”

Дивіться більше

Запрошуйте діяти

Запитайте молодь, на які дії надихає їх отримане сьогодні знання. Заохочуйте їх діяти на основі цих почуттів. Прагніть Духа, обдумуючи з молитвою способи, у які ви можете дізнатися, що було зроблено.