Інститут
Урок 26 Матеріал для вчителя: Ставати більш схожими на Ісуса Христа


“Урок 26 Матеріал для вчителя: Ставати більш схожими на Ісуса Христа”, Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя (2023)

“Урок 26 Матеріал для вчителя”, Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя

Урок 26 Матеріал для вчителя

Ставати більш схожими на Ісуса Христа

Ісус Христос просить нас, Своїх учнів, ставати такими, як Він (див. 3 Нефій 27:27). На цьому уроці студенти будуть розмірковувати над тим, як їм ставати більш схожими на Спасителя, розвиваючи в собі Його риси. Вони також матимуть можливість вибрати якусь конкретну рису характеру Христа і визначити для себе, що вони можуть робити, аби повніше розвинути її в собі. 

Рекомендації для навчання

Ісус Христос наставляє Своїх учнів ставати такими, як Він.

Щоб розпочати урок, покажіть або попросіть когось зі студентів прочитати вголос висловлювання президента Далліна Х. Оукса, що в частині 1 підготовчого матеріалу. Потім запитайте:

  • У чому полягає різниця між тим, щоб знати щось, робити щось і ставати кимось?

Підсумуйте написане в 3 Нефій 27, а потім разом прочитайте 3 Нефій 27:27. Або ж ви можете подивитися відповідний кліп із відеосерії “Книга Мормона” (ChurchofJesusChrist.org). Можете написати таку істину: Ісус Христос просить Своїх учнів стати такими, як Він.

Ви можете показати кілька ілюстрацій, де відображено риси Христового характеру. Потім попросіть студентів вибрати один або два з вказаних далі уривків з Писань і знайти, про які риси Христового характеру там сказано:

  • Які з цих рис Ісуса Христа ви хотіли б розвивати в собі й далі? (Названі студентами риси можете написати на дошці).

  • Як були благословенні ви або хтось із ваших знайомих за те, що старалися ставати більш схожими на Спасителя? (Ви можете проглянути висловлювання Президента Езри Тефта Бенсона, що в частині 1 підготовчого матеріалу).

Можете розказати, наприклад, про таку ситуацію:

Дивлячись на список Христових рис, Еліза відчувала себе приголомшеною. Вона дивувалася, як це їй колись вдасться набути всіх цих рис у своєму житті. Це здавалося неможливим.

  • Чи доводилось вам коли-небудь відчувати те саме, що й Елізі? Яку пораду ви дали б їй?

  • Що може заважати вам, коли ви прагнете розвивати в собі Христові риси?

  • Які євангельські принципи допомогли б нам відчувати більше надії, коли ми прагнемо розвивати в собі Христові риси? (Якщо потрібно, студенти можуть подумати над висловлюванням президента Дітера Ф. Ухтдорфа, що в частині 2 підготовчого матеріалу, або над такими уривками з Писань: Мосія 4:27; Етер 12:27 або Учення і Завіти 78:17–18; 93:13).

Покращення нашого навчання і вивчення

Використовуйте історії. Історії можуть зацікавити, поглибити розуміння принципів та проілюструвати, як їх застосовувати. Крім історій з Писань, історії від провідників Церкви, що сприяють вірі, можуть продемонструвати, як застосовувати принципи в сучасному контексті. Учителі і студенти також можуть ділитися надихаючими історіями зі свого життя.

Щоб проілюструвати ідею, як крок за кроком ставати більш схожими на Господа, ви можете показати зображення гори Фудзі і прочитати про досвід старійшини Уайтінга та сестри Уайтінг. (Або ви можете подивитися чи послухати, як старійшина Уайтінг ділиться цим досвідом на генеральній конференції [починаючи з часового коду 2:35 і до 3:09]).

Зображення
Гора Фудзі
Зображення
Старійшина Скотт Д. Уайтінг

Кілька років тому ми з дружиною стояли на початку стежки, щоб зійти на найвищу гору Японії, гору Фудзі. Почавши сходження, ми дивилися на далеку вершину і гадали, чи ми зможемо дійти туди.

Просуваючись, ми відчували втому, біль у м’язах та зміну атмосферного тиску. Психологічно для нас стало важливим просто зосередитись на наступному кроці. Ми ніби говорили: “Можливо, я не скоро дістанусь вершини, але я можу зробити зараз наступний крок”. Через деякий час це складне завдання нарешті було виконане, крок за кроком. (Скотт Д. Уайтінг, “Як стати схожими на Нього”, Ліягона, лист. 2020, с. 12).

  • Як досвід Уайтінгів може стосуватися того, як ставати більш схожими на Ісуса Христа?

Після того як студенти поділяться своїми думками, покажіть таке висловлювання старійшини Уайтінга:

Зображення
Старійшина Скотт Д. Уайтінг

Щоб стати такими, як Ісус Христос, від нас вимагатиметься змінити свої серця та думки, фактично, сам наш характер і зробити це можливо лише через спасительну благодать Ісуса Христа. …

Для того, щоб досягти реального прогресу, вам буде необхідно продовжувати докладати зусилля. Як сходження на гору вимагає попередньої підготовки, терпіння і наполегливості під час сходження, так і ця подорож вимагатиме справжніх зусиль і жертви. Справжнє життя за євангелією Христа, коли ми намагаємося стати схожими на нашого Вчителя, завжди вимагало наших найбільших зусиль. (Скотт Д. Уайтінг, “Як стати схожими на Нього”, Ліягона, лист. 2020, сс. 13, 14).

Попросіть студентів проглянути завдання, що під рубрикою “Записуйте свої думки” у частині 3 підготовчого матеріалу. Потім виберіть, яке із вказаних далі завдань може найбільше відповідати потребам ваших студентів:

  1. Запропонуйте студентам витратити певний час, виконуючи “Вправу на характер”, яка знаходиться у путівнику Проповідуйте Мою євангелію, або подумати, що вони засвоїли чи могли б засвоїти, виконуючи це завдання.

  2. Дайте студентам час, щоб вони вибрали і прочитали (або почали читати) один з виступів у розділі Прагнете дізнатися більше? підготовчого матеріалу. Вони також можуть знайти власні джерела для вивчення, шукаючи написане про ту чи іншу Христову рису в “Євангельській бібліотеці”.

  3. Попросіть кількох студентів розповісти, основуючись на уривках з Писань, як Спаситель виявляв ту рису, яку вони вибрали розвивати в собі. (Див. крок 2 для завдання, яке є в рубриці “Записуйте свої думки”, що в частині 3 підготовчого матеріалу).

  4. Запропонуйте студентам поділитися тим, що вони дізналися, коли розмовляли з кимось зі своїх знайомих про те, як можна стати більш схожими на Спасителя. (Див. ідеї в завданні “Обговоріть, готуючись до уроку”, що в частині 1, або у третьому кроці для завдання “Записуйте свої думки”, що в частині 3 підготовчого матеріалу).

На завершення уроку ви можете показати вміщені далі запитання і запропонувати студентам поміркувати над ними та записати їхні враження:

  • Як розвиток в собі або набуття вибраної вами Христової риси могли б вплинути на ваше життя та на ваші стосунки з іншими людьми?

  • Які маленькі та прості кроки могли б ви зробити цього тижня, щоб розвивати в собі цю рису?

  • Як ви будете шукати Господньої допомоги, щоб розвинути в собі або зміцнити цю рису?

Ви можете запросити кількох студентів поділитися тим, що вони відчули, дізналися чи написали під час сьогоднішнього обговорення. Ви також можете поділитися своїм свідченням.

Наступного разу

Щоб заохотити студентів вивчати підготовчий матеріал для наступного уроку, ви можете послати таке повідомлення: “Коли ви будете вивчати матеріал для уроку 27, подумайте, який є звʼязок між словами надія, світло і життя” або якесь інше, придумане вами.