Інститут
Урок 17 Матеріал для вчителя: Знаходити надію у перемозі Ісуса Христа над смертю


“Урок 17 Матеріал для вчителя: Знаходити надію у перемозі Ісуса Христа над смертю”, Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя (2023)

“Урок 17 Матеріал для вчителя”, Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя

Урок 17. Матеріал для вчителя

Знаходити надію у перемозі Ісуса Христа над смертю

Президент Даллін Х. Оукс, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Воскресіння з мертвих—це обнадійлива особиста опора нашої віри. Вона поглиблює значення нашого вчення, посилює мотивацію нашої поведінки і збільшує надію на майбутнє” (“Що наш Спаситель зробив для нас?”, Ліягона, трав. 2021, с. 75). На цьому уроці студенти будуть обговорювати тему реальності Господнього Воскресіння і ділитимуться тим, як Його Воскресіння дає їм надію, коли вони стикаються з труднощами, які повʼязані зі смертним тілом.

Рекомендації для навчання

Багато свідків свідчать про Воскресіння Ісуса Христа.

Ви можете почати урок, запропонувавши студентам написати кілька речень про те, чому Воскресіння Ісуса Христа є важливим особисто для них. Потім виділіть час, щоб дати можливість кільком студентам поділитися їхніми думками у маленьких групах або з усім класом. Ви можете поставити одне чи більше з наведених далі запитань, аби оцінити, що під час уроку студентам потрібно буде обговорити більш детально:

Ви можете показати ілюстрацію із зображенням воскреслого Христа, Який являється Марії біля гробниці. Прочитайте разом Іван 20:14–18, і нехай студенти уявлять собі, як би це було для Марії—побачити воскреслого Господа. Попросіть студентів поділитися своїми думками, почуттями і враженнями.

Нагадайте студентам, що у частині 1 підготовчого матеріалу їм було запропоновано вибрати розповідь когось із очевидців про воскреслого Христа та написати, які думки й почуття викликає у них ця подія. Дайте студентам час переглянути цей уривок або, якщо потрібно, вибрати інший. Потім нехай вони розділяться на маленькі групи, і запропонуйте їм поділитися тим, що вони дізналися з прочитаних розповідей. Після цього ви можете запитати:

  • Як можуть ці розповіді про Воскресіння вплинути на чиюсь віру в Ісуса Христа?

Ви можете запропонувати таку ситуацію: Подумайте, як ви можете відповісти другу, який сказав: “Я вірю, що Ісус Христос був великим учителем і релігійним діячем. Я приймаю Його етичні вчення, але не вірю, що Воскресіння насправді відбулося”.

Під час обговорення ви можете поставити кілька з наведених далі запитань:

  • Що відповів би на це апостол Павло? (Ви можете проглянути 1 Коринтянам 15:14, 17–22. Студенти можуть визначити, наприклад, такі істини: Воскресіння є необхідною складовою Господньої євангелії. Завдяки Воскресінню Ісуса Христа кожна людина воскресне).

  • Чому Воскресіння Ісуса Христа займає центральне місце в Його євангелії? Які істини про Ісуса Христа та Його євангелію підтверджені завдяки тому, що Він воскрес? (Ви можете проглянути висловлювання старійшини Д. Тодда Крістофферсона у частині 2 підготовчого матеріалу).

  • Які думки і почуття викликає у вас знання про те, що завдяки Ісус Христу всі люди—включно з вами,—воскреснуть? (Якщо маєте бажання, ви також можете поділитися своїми почуттями з приводу цього запитання).

Павло навчає, що ми можемо радіти, тому що Ісус Христос переміг смерть.

Покращення нашого навчання і вивчення

Підходьте до обговорення особистих тем з обережністю та співчуттям. Коли ви говорите на теми, які можуть викликати сильні емоції, будьте чутливими до ситуацій і почуттів ваших студентів. Дізнайтеся про життя своїх студентів, щоб знати, як найкраще підходити до обговорення чутливих тем. Під час уроку спостерігайте за виразом обличчя студентів і зважайте на те, як обговорення в класі може вплинути на них.

Розкажіть наведену далі історію про Алісу, дочку старійшини Пола В. Джонсона, сімдесятника:

Зображення
Старійшина Пол В. Джонсон

Майже рік тому наша донька Аліса померла. Вона боролася з раком майже вісім років і мала декілька операцій, багато різних лікувальних методик, захоплюючих чудес та гірких розчарувань. Ми бачили, як погіршився її фізичний стан, коли вона наблизилася до кінця свого смертного життя. Було нестерпно бачити, що сталося з нашою дорогоцінною донькою—тією ясноокою маленькою дитинкою, яка виросла і стала талановитою, чудовою жінкою, дружиною і матір’ю. Я думав, що моє серце розірветься. (“І не буде вже смерти”, Ліягона, трав. 2016, с. 121)

  • Чи були у вас або когось із ваших знайомих такі почуття? Якщо так, то за яких обставин?

Попросіть студентів проглянути висловлювання старійшини Джонсона у частині 3 підготовчого матеріалу та 1 Коринтянам 15:52–55. Попросіть їх знайти учення, які можуть принести втішення й надію. Потім ви можете запитати:

  • Як може доктрина про Воскресіння принести втішення й надію людям, які страждають від виснажливих хвороб, каліцтв, що змінюють все життя, вроджених вад або смерті близької людини? (Студенти можуть визначити істину, подібну до такої: Ми воскреснемо в нетлінних і безсмертних тілах).

  • Коли розуміння, що Воскресіння є реальністю, допомогло вам або комусь із ваших знайомих?

Ви можете продовжити розповідь про Алісу:

Зображення
Старійшина Пол В. Джонсон

Аліса дослідила показники виживання серед людей з таким самим видом раку, як і у неї, проте статистика не вселяла оптимізму. Вона написала: “Але ліки є, тому я не боюся. Ісус вже зцілив мій рак, і ваш також. … Я одужаю. Я рада, що я знаю це”.

Ми можемо замінити слово рак будь-якою іншою фізичною, розумовою чи емоційною недугою, з якою ми можемо зіткнутися. Завдяки воскресінню їх також вже було зцілено. (“І не буде вже смерти”, Ліягона, трав. 2016, с. 122)

  • Що ми можемо дізнатися завдяки досвіду Аліси і старійшини Джонсона?

Можете заспівати гімн “Христос воскрес!” (Гімни, № 113) .

Потім покажіть наведені далі запитання або ті, які, на ваше відчуття, можуть бути більш актуальними для ваших студентів, і запропонуйте їм поміркувати над ними й написати про свої думки, почуття та враження.

  • Як Воскресіння Спасителя приносило або могло принести вам мир і надію, коли у вас виникали труднощі земного життя?

  • Як ви можете застосовувати те, що дізналися про Воскресіння, щоб зміцнити своє свідчення або свідчення якоїсь іншої людини?

Коли пройде достатньо часу, запропонуйте кільком студентам поділитися тим, про що вони написали.

До наступного уроку

Щоб заохотити підготуватися до наступного уроку, ви можете надіслати студентам таке повідомлення: “Вивчаючи підготовчий матеріал для уроку 18, подумайте про те, яку роль відіграє благодать у вашому житті”.