Інститут
Урок 7 Матеріал для вчителя: Приймати справедливість, милість і любов Бога


“Урок 7 Матеріал для вчителя: Приймати справедливість, милість і любов Бога”, Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя (2023)

“Урок 7 Матеріал для вчителя”, Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя

Урок 7 Матеріал для вчителя

Приймати справедливість, милість і любов Бога

З Lectures on Faith (Лекцій про віру) ми дізнаємося: щоб виявляти віру в Бога, нам необхідно мати “правильне уявлення про Його характер і риси” ([1985], 38). На цьому уроці студенти матимуть можливість пояснити, як справедливість і милість Бога виявляється в Його божественній любові. Вони також поміркують над тим, що вони можуть робити, аби виявляти вдячність за досконалу Божу любов та Спасителеву спокутну жертву.

Рекомендації для навчання

Енох і Алма навчають про такі божественні риси як справедливість, милість і любов.

Ви могли б розпочати цей урок, показавши таке твердження:

  • У Старому Завіті Єгова суворий у Своїй справедливості і вимагає строго виконувати заповіді. У Новому Завіті Ісус Христос є прощаючим і милосердним. Мені хотілося б вірити більше в Бога Нового Завіту, а не в Бога Старого Завіту.

  • Які проблеми ви вбачаєте в цьому твердженні?

  • Чому так важливо розуміти та приймати і справедливість, і милість як божественні риси?

  • Які проблеми ми можемо створити самі для себе та інших, якщо зосереджуємося на справедливості, але ігноруємо милість або ж зосереджуємося на милості, але ігноруємо справедливість?

На дошці можете написати справедливість, милість і любов. Попросіть студентів розділитися на невеличкі групи. Поясніть, що вони отримають роздатковий матеріал з настановами, які допоможуть їм глибше зрозуміти взаємозвʼязок між справедливістю, милістю і любовʼю Бога.

Справедливість і любов Бога

Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя—Урок 7

До проведення групового обговорення прочитайте разом вказану далі пораду, яка стосується проведення обговорень:

Покращення наших групових обговорень

Намагайтеся підтримувати баланс в участі. Ми найкраще вчимося, коли чуємо думки усіх членів групи, а не лише одного чи двох. Якщо ви від природи людина комунікабельна і балакуча, будь ласка, будьте обережні, не беріть на себе ініціативу в обговореннях, не перебивайте і не говоріть у той час, як говорить інша людина. Якщо ви від природи людина тиха і не дуже балакуча, будьте сміливі й висловлюйтесь, щоб інші могли щось дізнатися від вас. Не вважайте, що ваша думка не має значення.

Разом прочитайте вголос наведений далі сценарій:

Зейн відчуває, що для нього закони і заповіді Бога є непосильними. Вже довгий час він відчував, що він просто недостатньо гідний і ніколи не може їх виконувати. Зневірений у собі через те, що в нього немає ніякого “прогресу”, він нещодавно потрапив у пастку серйозного гріха. Він відчуває, що Дух віддалився від нього. Він більше не гідний мати храмову рекомендацію. Він задумується, чи Бог усе ще любить його, хоч він і робить неправильний вибір. Недавно він сказав своїй подрузі Майї: “Моє життя нічого не варте. Я майже впевнений, що Бог відвернувся від мене”. У відповідь Майя сказала: “Про це не хвилюйся. Бог любить нас без жодних умов, і Він врятує тебе, що б ти там не натворив. Для цього і є Спокута Ісуса Христа”.

Коротко розкажіть про обставини, що передували потопу. Потім прогляньте Мойсей 7:28–29, 32–33, 37 і знайдіть, що Енох дізнався про природу Бога, бачачи, як Він дивиться на страждання Своїх неслухняних дітей. Потім обговоріть наступні запитання:

  • Які істини з цих віршів могли б допомогти Зейну усвідомити, що Небесний Батько любить його, хоч він і порушував заповіді? Як це знання могло б допомогти Зейну покращити свої стосунки з Небесним Батьком? (Можете прочитати висловлювання старійшини Джеффрі Р. Холланда у частині 1 підготовчого матеріалу, що стосується цього обговорення).

  • Яким чином Божа справедливість, яку Він іноді виявляє Своїми гнівом або люттю, є доказом Його любові? (Можна разом прочитати слова президента Далліна Х. Оукса у частині 1 підготовчого матеріалу). Якби Бог не був справедливим, то як це могло б послабити нашу віру в Нього?

  • У чому криється неточність у погляді Майї на Божу любов? (Корисно було б прочитати слова старійшини Д. Тодда Крістофферсона в частині 1 підготовчого матеріалу). Як можна краще описати Божу любов? Як саме ви відчували Божу любов?

Справедливість і любов Бога

Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя—Урок 7

Зображення
роздатковий матеріал учителя

Виділивши достатньо часу для групового обговорення, ви можете запропонувати студентам назвати істини або поділитися ідеями, які, на їхнє відчуття, були особливо важливими для їхнього групового обговорення.

Ви можете продовжити обговорення того, Яким Зейн і Майя сприймають Бога, коротко нагадавши, який вибір зробив Коріантон під час служби на місії (див. Алма 39:1–5). Прогляньте Алма 42:15, 22, 24–25, аби дізнатися, чого Алма навчав Коріантона про справедливість, милість та Ісуса Христа.

  • Як правильне розуміння Спокути Ісуса Христа могло б допомогти Зейну інакше подивитися на свої вади, помилки та гріхи? Як могли б змінитися ставлення і вчинки Зейна, якби він дізнався, що означає “істинно покая[ти]ся”? (див. Алма 42:24).

  • Як ви вважаєте, що у погляді Майї на Спокуту Ісуса Христа є оманливим? Що б ви поправили в її погляді, щоб він більше відповідав вченням Алми?

  • Як би змінилося життя Зейна, якби він менше приділяв уваги власним невдачам, а більше зосереджував увагу на прагненні Спасителя дати ще один шанс? (Ви можете попросити студентів проглянути висловлювання президента Дітера Ф. Ухтдорфа і старійшини Лінна Г. Роббінса у частині 2 підготовчого матеріалу). Як зосередженість на терпінні і милості Спасителя благословило ваше життя?

На завершення уроку ви могли б показати наступні написані істини разом з відповідними запитаннями. Запропонуйте студентам вибрати одну з цих істин, а потім записати свої думки та почуття, відповідаючи на запитання:

  • Бог відчуває глибокий смуток, коли ми страждаємо через наш непослух. (Див. Мойсей 7:37).

  • Які почуття або думки виникають у вас, коли ви думаєте, що Небесний Батько плаче, коли ви страждаєте через ваш непослух? Що ви могли б зробити, аби виявити свою вдячність за Його неперевершені турботу і любов?

  • Своєю Спокутою Ісус Христос задовольняє справедливість, тому ми можемо каятися й отримати милість. (Див. Алма 42:24).

  • Що ви думаєте про Ісуса Христа або відчуваєте до Нього, розмірковуючи над тим, що Він задовольняє вимоги справедливості, аби ви могли покаятися й отримати милість? Що ви можете зробити, аби виявити свою вдячність за спокутну жертву, яку Він приніс за вас?

До наступного уроку

Протягом тижня можете послати своїм учням вказане далі або придумане вами повідомлення: Читаючи підготовчий матеріал до уроку 8, подумайте про різні способи, якими Ісус Христос може допомогти вам і тим, кого ви любите.