Інститут
Урок 14 Матеріал для вчителя: Розпізнавати чудеса Спасителя


“Урок 14 Матеріал для вчителя: Розпізнавати чудеса Спасителя”, Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя (2023)

“Урок 14 Матеріал для вчителя”, Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя

Урок 14 Матеріал для вчителя

Розпізнавати чудеса Спасителя

Ісус Христос проголосив: “Я є Бог чудес” (2 Нефій 27:23). На цьому уроці у студентів буде можливість поділитися тим, що вони дізнаються про Ісуса Христа, вивчаючи чудеса, які Він здійснив під час Свого земного священнослужіння. Студенти також розглянуть, що вони можуть зробити, аби чудеса Господа відбувалися у їхньому житті, і визначать, які чудеса в їхньому житті вже відбулися.

Рекомендації для навчання

Ісус Христос зцілює людей як фізично, так і духовно.

До початку уроку ви можете розмістити на видному місці ілюстрації із зображенням чудес, які названі у завданні “Записуйте свої думки” у частині 1 підготовчого матеріалу. На початку уроку зверніть увагу студентів на ці ілюстрації і попросіть одного чи двох з них коротко поділитися своїми загальними враженнями про чудеса Ісуса.

Перетворення води на вино

Зображення
“Шлюб у Кані”, художник Карл Блох

Заспокоєння бурі

Зображення
“Заспокоєння бурі”, художник Тед Хеннінджер

Воскресіння померлих

Зображення
воскрешений чоловік

Нагодування 5000

Зображення
нагодування 5000

Відновлення зору

Зображення
Ісус відновлює зір сліпому

Ви можете запропонувати студентам звернутися до завдання “Записуйте свої думки” у частині 1 підготовчого матеріалу і переглянути написане про чудеса, які вони вивчали, готуючись до уроку. Якщо вони не готувалися, попросіть їх вибрати собі якесь чудо й уважно прочитати про нього. Виділіть студентам кілька хвилин, щоб проглянути або уважно прочитати написане про вибране ними чудо й обміркувати свої відповіді на два запитання з цього завдання.

Дайте студентам для цього достатньо часу, а потім запропонуйте їм об’єднатися у невеликі групи з тими студентами, які читали про інше чудо. Кожен член групи має отримати можливість коротко описати чудо, про яке він чи вона читали, і відповісти принаймні на одне з двох супровідних запитань.

Зображення
Ісус зцілює чоловіка

Ви також можете запропонувати студенту підсумувати описану в Maрк 2:5–12 розповідь про те, як Господь зцілив “розслабленого” чоловіка, що обговорювалася у частині 1 підготовчого матеріалу. Або можна переглянути відео “Ісус прощає гріхи і зцілює розслабленого чоловіка” (2:57), створене за цією розповіддю.

Потім ви можете допомогти студентам поглибити їхнє розуміння, поставивши одне чи два з наступних запитань:

  • Що ми дізнаємося з цього чуда про зцілюючу силу Спасителя? (Допоможіть студентам визначити істину, подібну до такої: Ісус Христос має силу зцілити нас духовно і фізично).

  • Як у вас чи у когось із ваших знайомих відбувалося духовне або фізичне зцілення? (Ви можете запропонувати до початку уроку одному чи двом студентам прийти підготовленими, щоб відповісти на це запитання. Нагадайте, що їм не слід відчувати, що необхідно ділитися чимось дуже особистим).

Покращення нашого навчання і вивчення

До уроку запропонуйте кільком студентам підготуватися, щоб бути готовими чимось поділитися. Навчання на уроці може покращитися, якщо ми запропонуємо кільком студентам заздалегідь підготуватися відповісти на конкретні запитання з уроку, розповісти про доречні випадки або свідчити про конкретний принцип. Така підготовка може сприяти обговоренню, глибшому засвоєнню і надати важливі можливості тим, кому легше ділитися, якщо вони мали час підготуватися, щоб висловити свої думки.

Запропонуйте студенту прочитати вголос висловлювання президента Далліна Х. Оукса з частини 1 підготовчого матеріалу, а також можете поставити студентам одне або кілька наступних запитань, щоб сприяти глибшому засвоєнню:

  • Чому, на вашу думку, могутня зміна серця може вважатися більшим чудом, ніж фізичні чудеса? Чому важливо покладатися на Спасителя у здійсненні цього чуда?

  • Як би ви пояснили чудо зміни серця людині, яка не розуміє, що це означає?

  • Що можуть робити люди, аби засвідчити Господу, що вони бажають цього чуда? Якими конкретними діями ви можете виявити Господу ваше бажання більше змінити своє серце? (Вам, можливо, потрібно буде нагадати студентам, що зміна серця—це процес, а не подія. Можливо, буде корисно дати студентам час поміркувати і написати про свої думки та почуття).

Чудеса відбуваються відповідно до нашої віри і волі Бога.

Нагадайте студентам, що одним з чудес, які Спаситель здійснив під час Свого земного священнослужіння, було зцілення прокаженого. Запропонуйте комусь із студентів коротко поділитися, яким могло бути життя прокаженого у новозавітні часи і як його життя змінилося б після зцілення.

Прочитайте разом Maрк 1:40–42 і попросіть студентів знайти, як прокажений звернувся до Господа з проханням про чудо.

  • Що ми можемо дізнатися з цієї розповіді про те, як звертатися до Господа, коли ми прагнемо чуда? (Ви, можливо, захочете перечитати висловлювання старійшини Хорхе Ф. Себаллоса у частині 2 підготовчого матеріалу. Допоможіть студентам визначити принцип, подібний до наступного: Якщо ми виявляємо нашу віру в Ісуса Христа, Він може здійснити у нашому житті чудеса відповідно до Його волі).

  • Як ми можемо розвинути достатню віру, щоб довіряти волі Господа у нашому прагненні чуда? (Можна переглянути висловлювання провідників Церкви у частині 2 підготовчого матеріалу).

Може бути корисним запропонувати кільком студентам прочитати перед уроком розповіді президента Оукса або старійшини Девіда А. Беднара, які знаходяться під запитанням: “Як я можу розвинути віру, щоб довіряти волі Господа у своєму прагненні чуда?” у частині “Прагнете дізнатися більше?” підготовчого матеріалу. На уроці ви можете запропонувати цим студентам переказати одну з цих розповідей і поділитися тим, що вони з неї дізналися про чудеса і довіру до волі Господа.

Можна прочитати висловлювання старійшини Рональда А. Разбанда з частини 3 підготовчого матеріалу. Запропонуйте студентам назвати приклади побачених ними малих і простих чудес. (Студенти можуть назвати такі чудеса як: отримання одкровень, подолання шкідливої звички, отримання сили пробачити когось, зміцнення під час лиха, зростання здатності виконати складне завдання тощо).

  • Що можна дізнатися про Небесного Батька та Ісуса Христа завдяки великій кількості цих “маленьких чудес”?

Щоб допомогти студентам застосувати засвоєне на цьому уроці, ви можете дати їм час, щоб обдумати, а потім записати свої думки і почуття, відповідаючи на таке запитання:

  • Що я можу зробити, аби краще розпізнавати чудеса Господа у своєму житті і з більшою готовністю сприймати їх?

Ви можете поділитися свідченням про те, що Ісус Христос є Богом чудес, або ви можете запропонувати зробити це одному чи кільком студентам.

До наступного уроку

Щоб заохотити студентів підготуватися до наступного уроку, ви можете розіслати їм запропоноване далі зображення і послання: Що ви відчували, коли минулого разу приймали причастя? Вивчаючи підготовчий матеріал для уроку 15, поміркуйте, чому Ісус Христос хоче, щоб ви щотижня брали участь у цьому священному обряді.

Зображення
маленький шматочок хліба і маленька чашечка води