Інститут
Урок 19 Підготовчий матеріал для уроку: Допомагати Господу у викупленні померлих


“Урок 19 Матеріал для вчителя: Допомагати Господу у викупленні померлих”, Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя (2023)

“Урок 19 Матеріал для вчителя”, Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя

Урок 19. Матеріал для вчителя

Допомагати Господу у викупленні померлих

Священнослужіння Спасителя у духовному світі є запевненням того, що всі люди, які вже жили і які ще будуть жити на землі, матимуть можливість почути Господню євангелію й отримати спасительні обряди. На цьому уроці студенти поділяться тим, що вони зможуть дізнатися про Спасителя завдяки Його священнослужінню в духовному світі. Їх також буде запрошено до участі у храмовій та сімейно-історичній роботі, щоб допомагати Господу в Його роботі зі спасіння померлих.

Рекомендації для навчання

Ісус Христос проповідує померлим в духовному світі.

Щоб почати урок, ви можете показати наведені далі ілюстрації та попросити студентів пояснити, що відбулося у період між смертю і Воскресінням Спасителя. (Або ви можете проглянути висловлення старійшини Спенсера Дж. Конді, яке вміщене на початку підготовчого матеріалу для уроку і попросити студентів відповісти на те саме запитання).

Зображення
“Поховання Христа”, художник Карл Генріх Блох
Зображення
піктограма запитання
Зображення
“Марія і воскреслий Господь”, художник Гаррі Андерсон

Покращення нашого навчання і вивчення

Надавайте студентам нагоди попрактикуватися, як ділитися євангелією. На уроках в інституті для студентів може бути створена безпечна обстановка, щоб вони могли практикуватися, як пояснювати вчення Господньої Церкви. Наприклад, рольова гра може допомогти студентам покращити їхню здатність розповідати про євангелію простою і зрозумілою мовою.

Запропонуйте студентам уявити собі, що у них є можливість розповісти комусь не з нашого віросповідання про священнослужіння Спасителя у духовному світі. Покажіть наведені далі запитання, і нехай студенти виберуть з них одне, на яке вони хотіли б відповісти:

  • Я чув, що у вашій Церкві навчають, що люди, коли помирають, то йдуть у рай, тобто в духовний світ? А це те саме, що небеса і пекло?

  • У дитинстві мені говорили, що люди, які помирають, не прийнявши Ісуса Христа як свого Спасителя, назавжди втрачені і не можуть потрапити на небеса. Ваша Церква цього навчає?

  • Недавно я чула, що у вашій Церкві практикують щось, що називається хрищенням за померлих. Це здається чимось дивним. Що це таке?

Дайте студентам час, щоб переглянути уривки з Писань, які знаходяться у частині 1 підготовчого матеріалу, і сформулювати просту, зрозумілу і доктринально правильну відповідь на вибране ними запитання.

Потім запропонуйте, щоб студенти у рольовій грі відповіли на вибрані запитання своїм напарникам. Після виконання цього завдання попросіть кількох студентів поділитися, що вони дізналися одне від одного.

Щоб більше наголосити на важливості священнослужіння Господа в духовному світі, ви можете поставити одне або кілька з наведених далі запитань:

  • Що ви дізналися про Ісуса Христа і Його роль у Його священнослужінні тим, хто перебуває в духовному світі? Прогляньте Учення і Завіти 138:12–19, 23–24 і знайдіть слова, що описують, як вірні відреагували на відвідування Спасителя. Поділіться зі своїм напарником/своєю напарницею тим, що б ви відчували, якби були присутні на тій події.

  • Що ви дізналися про бажання і характер Ісуса Христа з Його священнослужіння в духовному світі? (Ви можете проглянути Учення і Завіти 138:29–35. У відповідях можуть бути названі, наприклад, такі істини: Священнослужіння Ісуса Христа в духовному світі демонструє Його любов та Його бажання запропонувати спасіння всім людям. Спаситель дозволяє всім нам допомагати в цій Його великій роботі, яка виконується за померлих).

  • Які думки про Спасителя й почуття до Нього виникають у вас, коли ви розмірковуєте над тим, що Його священнослужіння пропонується всім людям—зокрема й вашим предкам, які померли без євангелії?

Ми можемо допомагати Спасителю у викупленні померлих.

Можете показати супровідну ілюстрацію із зображенням Спасителя і цитатою з документа “Живий Христос”: “Він віддав Своє життя, аби спокутувати гріхи всього людства. Він приніс великий вікарний дар заради всіх жителів землі” (“Живий Христос: Свідчення апостолів”, ChurchofJesusChrist.org). Переконайтесь, що студенти розуміють, що вікарний означає той, що виконується за іншу особу, тобто замість неї.

Зображення
“Христос молиться у Гефсиманському саду”, художник Герман Клеменц

Потім покажіть наступну ілюстрацію і запитайте:

Зображення
хрищення виконується в храмі

Основуючись на відповідях студентів, ви можете показати принцип, подібний до такого: Беручи участь у сімейно-історичній та храмовій роботі, ми наслідуємо приклад Спасителя, роблячи для інших те, що вони не можуть зробити для себе самі.

  • Як храмова та сімейно-історична робота зміцнила або могла б зміцнити ваше свідчення про Спокуту Ісуса Христа?

Запропонуйте студентам проглянути висловлювання старійшини Дейла Г. Ренлунд у частині 2 підготовчого матеріалу і визначити, які благословення вони отримали або хотіли б отримати, виконуючи храмову та сімейно-історичну роботу. Потім дайте студентам можливість поділитися у класі або у маленьких групах тим, як вони або хтось із їхніх знайомих були благословенні за виконання роботи за померлих.

Покажіть наведене далі висловлювання Президента Нельсона:

Зображення
Президент Рассел М. Нельсон

Я закликаю вас з молитвою подумати про те, чим ви можете пожертвувати—і, бажано, пожертвувати часом—щоб більше займатися сімейною історією і храмовою роботою. (Russell M. Nelson, in “Make Sacrifices for Family History, President Russell M. Nelson Challenges”, Feb. 12, 2017, ChurchofJesusChrist.org)

Дайте студентам час поміркувати і написати, що вони будуть робити у відповідь на запрошення Президента Нельсона. Вони могли б використати деякий час, що залишився, аби відкрити FamilySearch і знайти ім’я людини, яке вони могли б понести в храм. Попросіть студентів, які вміють працювати з FamilySearch, допомогти тим, хто ще цього не вміє.

До наступного уроку

Щоб заохотити студентів підготуватися до наступного уроку, можете послати їм своє власне або вказане далі послання: “Вивчаючи матеріал для уроку 20, подумайте, які духовні ідеї можуть викликати у вас слова пастир, наймит, отара, інші вівці, зелені пасовища та загублена вівця”.