Інститут
Урок 25 Матеріал для вчителя: Намагатися бути вірним учнем Ісуса Христа


“Урок 25 Матеріал для вчителя: Намагатися бути вірним учнем Ісуса Христа”, Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя (2023)

“Урок 25 Матеріал для вчителя”, Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя

Урок 25 Матеріал для вчителя

Намагатися бути вірним учнем Ісуса Христа.

Щоб бути вірним учнем Ісуса Христа, варто докладати всіх зусиль, тому що “Його шляхом є шлях, що веде до щастя в цьому житті і вічного життя у світі прийдешньому” (“Живий Христос: Свідчення апостолів”, ChurchofJesusChrist.org). На цьому уроці студенти дізнаються, що Господь вимагає від Своїх учнів. Вони також поміркують про те, що можуть робити, щоб ставати більш відданими й вірними учнями Ісуса Христа.

Рекомендації для навчання

Ісус Христос запрошує нас бути Його учнями.

Можете показати ілюстрацію, на якій зображено Ісуса, Який омиває ноги Своїм апостолам, і попросити одного чи двох студентів поділитися тим, що б вони відчували, якби Спаситель омивав їхні ноги.

Зображення
Ісус омиває ноги Петра

Можете показати наведені далі запитання і попросити студентів хвилинку поміркувати над ними:

  • Що я можу дізнатися про риси Спасителя з того, що Він робив для Своїх апостолів? Як мені краще набувати цих Христових рис?

Поясніть, що ось такі запитання ми можемо ставити собі, коли прагнемо ставати кращими учнями Ісуса Христа. Учнем Христа є людина, яка йде за Спасителем і живе за Його вченнями (див. Учення і Завіти 41:5). Після того як Спаситель омив ноги Своїм апостолам, Він далі продовжив навчати їх про учнівство.

Запропонуйте студентам проглянути Іван 13:14–17, 34–35; 14:15 і закінчити таке речення: Учень Ісуса Христа …

Запропонуйте кільком студентам прочитати їхні закінчені речення, в яких можуть бути такі слова: “служить іншим”, “любить інших” і “виконує Його заповіді”. Коли студенти відповідатимуть, ви можете поставити, наприклад, такі уточнюючі запитання:

  • Хто у Писаннях чи у вашому житті є прикладом такого учнівства? Як його чи її приклад вплинув на вас?

Покращення нашого навчання і вивчення

Давайте студентам можливості оцінити себе. Самооцінка може бути корисним інструментом для духовного зростання людини. Однак у деяких випадках вона може викликати у студентів почуття провини або зневіри. Нагадайте учням, щоб вони під час наступної самооцінки були терпелими й добрими до себе. Господь сказав: “Я буду милостивим до вашої слабкості” (Учення і Завіти 38:14).

Можете показати або роздати студентам копії роздаткового матеріалу для самооцінки.

Самооцінка стану учнівства

Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя—Урок 25

Подумайте над кожним реченням і оцініть себе за такою шкалою: 1 = зовсім не погоджуюсь, 2 = частково не погоджуюсь, 3 = і погоджуюсь, і не погоджуюсь, 4 = частково погоджуюсь і 5 = повністю погоджуюсь.

  1. Я щиро стараюся бути учнем Ісуса Христа.

  2. Я намагаюся виконувати заповіді Спасителя щодня.

  3. Я стараюся любити і служити оточуючим, як це робив би Ісус Христос.

  4. Я стараюся жертвувати мирськими бажаннями, щоб йти за Спасителем.

Самооцінка стану учнівства

Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя—Урок 25

Зображення
Роздатковий матеріал для самооцінки стану учнівства

Виділіть студентам достатньо часу, щоб вони написали відповіді, а потім запропонуйте їм подумати над тим, про що вони дізналися з цієї самооцінки.

Скажіть студентам, що Спаситель запропонував багатому юнакові зробити самооцінку. Попросіть когось зі студентів підсумувати історію про цього багатого юнака (див. частину 2 підготовчого матеріалу). 

  • Що є таким важливим у запитанні: “Чого ще бракує мені?” (Матвій 19:20). Чому для всіх учнів Ісуса Христа важливо ставити собі це запитання?

Попросіть студентів прочитати Марк 10:21 і знайти, як Марк описав почуття Спасителя до цього багатого юнака.

Потім ви можете попросити студентів проглянути висловлювання старійшини Ларрі Р. Лоуренса у частині 2 підготовчого матеріалу. Після цього покажіть наведені далі запитання і запропонуйте студентам записати їхні думки стосовно того запитання, яке, як вони вважають, найбільше їх стосується:

  • Що заважає вам духовно розвиватися?

  • Як ви можете показати Господу своє бажання взяти свій хрест і йти за Ним?

  • Чи є, на вашу думку, щось, чим вам потрібно пожертвувати зараз, аби стати кращим учнем Ісуса Христа?

Господь зміцнює Своїх учнів.

Ви можете показати висловлювання президента Джеймса Е. Фауста і запропонувати студентам прагнути благословень, які обіцяні тим, хто готовий заплатити ціну учнівства:

Зображення
Президент Джеймс Е. Фауст

Багато хто думає, що ціна учнівства Христового є надто високою і надто обтяжливою. Для декого це означає залишити надто багато чого. Але цей хрест не є таким важким, як здається. Через послушність ми отримуємо набагато більшу силу, щоби нести його.

“Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені,—і Я вас заспокою!

Візьміть на себе ярмо Моє, і навчіться від Мене, бо Я тихий і серцем покірливий,—і знайдете спокій душам своїм.

Бо ж ярмо Моє любе, а тягар Мій легкий!” (Mатвій 11:28--30). (Джеймс E. Фауст, “Учнівство Христове”, Ліягона, лист. 2006, с. 22)

Ви можете попросити студентів, щоб вони попрацювали з партнером або у маленьких групах і продивилися Римлянам 8:16–18, 28, 35, 38–39. Попросіть їх знайти істини, які можуть допомогти їм, коли вони будуть стикатися з труднощами, які супроводжують учнівство. (Студенти можуть визначити істини, подібні до таких: Якщо ми вірні учні, то зможемо стати співспадкоємцями з Ісусом Христом і бути прославлені разом з Ним. Якщо ми любимо Бога, то все спрацює нам на благо).

Після того як студенти назвуть істини, які вони знайшли, можете поставити такі запитання:

  • Як може віра в те, що ми можемо стати співспадкоємцями з Ісусом Христом, допомогти нам залишатися вірними учнями? (Ви можете проглянути 2 Нефій 9:18. Важливо було б зазначити, що співспадкоємець отримує рівну спадщину з іншими співспадкоємцями [див. Учення і Завіти 76:50, 55–59; 84:38]).

  • Як ваша любов до Бога і Його любов до вас підтримували вас, коли шлях учнівства був важким?

Закінчуючи урок, ви можете поділитися своїм свідченням про принципи учнівства, які ви обговорювали класом.

До наступного уроку

Щоб заохотити студентів прочитати підготовчий матеріал для наступного уроку, ви можете послати їм, наприклад, таке коротке повідомлення про Христові риси: “Щоб збагатити своє вивчення підготовчого матеріалу для уроку 26, ви можете подивитися відео “Christlike Attributes” (Христові риси) (2:53).