Інститут
Урок 8 Матеріал для вчителя: Приймати Ісуса Христа як обіцяного Месію


“Урок 8 Матеріал для вчителя: Приймати Ісуса Христа як обіцяного Месію”, Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя (2023)

“Урок 8 Матеріал для вчителя” Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя

Урок 8 Матеріал для вчителя

Приймати Ісуса Христа як обіцяного Месію

Ісус Христос був Месією (тобто “Помазаником”) у Новому Завіті. Він був обраний Небесним Батьком бути нашим Спасителем. На цьому уроці студенти матимуть нагоду обговорити, як прийняття месіанської місії Ісуса Христа може змінити їхнє життя. Студентам буде запропоновано замислитися над тим, як Месія може допомогти їм переносити біль чи страждання в їхньому житті.

Рекомендації для навчання

Ісус Христос проголошує, що Він—Месія.

Ви можете розпочати урок, показавши таке висловлювання старійшини Ніла Л. Андерсена, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Ніл Л. Андерсен

Нікого не щадить хвороба й сум. … Душевні рани є властивими не лише для багатих чи бідних, для якоїсь однієї культури, якогось одного народу або якогось одного покоління. Їх нікому не уникнути, і вони є частиною навчання, яке ми отримуємо завдяки досвіду цього смертного життя. (Ніл Л. Андерсен, “Поранені”, Ліягона, лист. 2018, с. 84)

Можете написати на дошці такі слова: Душевні рани.

Попросіть студентів назвати, яких різних душевних ран ми зазнаємо, і напишіть їхні відповіді на дошці. Аби це завдання мало більше значення для студентів, ви можете попросити їх подумки визначити, які душевні рани мають особисто вони або хтось із дорогих їм людей. Попросіть студентів, щоб протягом уроку вони кожний окремо міркували, як Господь може допомогти їм зцілити ці рани.

Запропонуйте студентам дати визначення титулу Месія або пояснити його значення, а також сказати, чому очікуваний Месія був таким важливим для Божого завітного народу у часи Старого Завіту і Нового Завіту.

Зазначте, що написане в Ісая 61:1–3 є пророцтвом про те, як Месія допомагатиме зцілювати поранені душі. Попросіть студентів проглянути ці вірші і знайти слова та фрази, які можуть принести надію тим, хто страждає.

Поки студенти будуть читати ці вірші, ви можете написати на дошці наступне: Як Месія допомагає пораненим душам. Потім ви можете запропонувати студентам назвати знайдені ними слова або фрази, які є найважливішими для них, і написати їх на дошці. Щоб допомогти студентам краще зрозуміти їх, ви можете поставити такі запитання:

  • Як ці слово або фраза стосуються душевних ран?

  • Чому ці слово або фраза є важливими для вас?

  • Чого ці слово або фраза навчає нас про Месію та Його місію?

Відведіть час для змістовного обговорення, а потім можете показати супровідну ілюстрацію, де зображено Ісуса у синагозі в Назареті. Стисло передайте контекст, а потім попросіть когось зі студентів розказати, як Ісус Христос використав Ісая 61:1–2, аби проголосити, що Він був обіцяним Месією. (Якщо потрібно, нехай студенти проглянуть Лука 4:18–22).

Зображення
“Ісус у синагозі в Назареті”, художник Грег К. Олсен

Ви можете показати таку написану істину: Ісус Христос—це Месія, Якого було послано, щоб зцілити “зламаних серцем”, звільнити помучених і втішити тих, хто в жалобі.

Ісая та Алма свідчать, що Месія має силу допомогти нам.

Покажіть супровідні ілюстрації із зображенням Спасителя і попросіть студентів стисло розповісти, як Він страждав у смертному житті.

Зображення
“Ісус на суді”
Зображення
“Ісус молиться у Гефсиманії”
Зображення
“Розп’яття”, художник Гаррі Андерсон

Запропонуйте студентам попрацювати з партнером чи партнеркою. Нехай хтось із них опрацьовує Ісая 53:3–6, 8, 11–12, а інший—Алма 7:11–12. Попросіть студентів звернути увагу на такі дві речі: (1) як мав страждати Месія і (2) як Він, витерпівши Свої страждання, може благословити нас. Після того як студенти у своїх парах обговорять знайдене ними, запропонуйте кільком студентам розповісти класу те, про що вони дізналися.

Коли студенти будуть розповідати про це, було б корисно підсумувати вивчене ними, наприклад, таким твердженням: Оскільки Месія поніс наші горе, печалі та провини, Він може зцілити нас, принести нам мир, нести наші беззаконня, простити нас, втішити й допомогти нам. Можете поставити таке уточнююче запитання:

Ви можете виділити певний час, аби допомогти студентам згадати приклади з реального життя, як Спаситель допомагає нам. Ці приклади можуть бути з Писань, із розповідей провідників Церкви або із життя ваших студентів. Крім цього, ви також можете назвати приклади з власного досвіду.

Покращення нашого навчання і вивчення

Давайте студентам час для спокійних роздумів. Є моменти, коли слова можуть заважати духовному навчанню. Тиша може бути священним даром, який дає студентам можливість глибше замислитися над тим, що вони вивчають, і більш ясно почути лагідні підказки Святого Духа.

Студенти можуть знову подумати про “рани”, які мають вони самі або хтось із їхніх знайомих. Покажіть наведені далі запитання і попросіть студентів поміркувати над кожним з них. Дайте студентам час написати про їхні думки й почуття.

  • Як знання про те, що Спаситель розуміє все, через що вам доводиться проходити, впливає на ваше розуміння ваших власних страждань і болю?

  • Що ви думаєте про Ісуса Христа або відчуваєте до Нього, розмірковуючи над тим, що Він страждав, аби допомогти нам? На які справи це вас надихає?

  • Як це знання може благословити когось із ваших знайомих, кому доводиться важко? Як ви можете поділитися цим знанням з ними?

Якщо дозволяє час, ви можете роздати всім студентам по стікеру для нотаток або по невеличкому аркушу паперу. Запропонуйте їм написати відповідь на таке запитання:

  • Подумайте про когось зі своїх знайомих, хто опинився у важкій ситуації. Яким посланням ви могли б поділитися з ними про здатність Ісуса Христа зміцнювати і зцілювати нас?

Потім нехай студенти розкладуть свої папірці по кімнаті. Дайте студентам кілька хвилин на те, щоб вони пройшли по кімнаті і прочитали різні відповіді.

До наступного уроку

Аби заохотити студентів прочитати підготовчий матеріал для уроку 9, ви можете до наступного уроку послати їм наведену далі ілюстрацію і таке послання: “Знайдіть час вивчити підготовчий матеріал до уроку 9 і подумайте, чому народження Ісуса Христа має відзначатися не лише у Різдвяну пору, а й упродовж усього року”.

Зображення
Марія, Йосип та немовля Ісус