Інститут
Вступ до посібника “Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя” (Релігійний курс 250)


“Вступ до посібника Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя (Релігійний курс 250)”, Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя (2023)

“Вступ”, Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя

Вступ до посібника Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя (Релігійний курс 250)

Раді, що ви приєдналися до вивчення курсу “Ісус Христос і Його вічна євангелія”! Президент Рассел М. Нельсон проголосив: “В історії світу ще ніколи не було такого часу, коли б знання про нашого Спасителя було більш особисто необхідним і стосувалося б кожної людської душі” (“Чиста істина, чиста доктрина і чисте одкровення”, Ліягона, лист. 2021, с. 6). Цей курс надасть вашим студентам надзвичайну можливість зміцнити їхню віру в Ісуса Христа, поглибити їхнє розуміння Його вічної євангелії та збільшити їхню впевненість в тому, що в їхньому особистому житті у них є доступ до Його сили і Спокути.

Яка мета цього курсу?

Мета семінарій та інститутів релігії—“допомогти молоді та дорослій молоді розуміти вчення та Спокуту Ісуса Христа, покладатися на них, ставати гідними благословень храму і підготувати себе, свої сім’ї та інших людей до вічного життя з Небесним Батьком” (Навчання і вивчення євангелії: Довідник для вчителів та провідників у семінаріях та інститутах релігії [2012], x).

Цей курс призначений допомогти вам і вашим студентам досягти цієї мети завдяки:

  • залученню до навчання, яке зміцнює віру в Ісуса Христа та Його силу зміцнювати, очищувати та вдосконалювати вас через Його Спокуту;

  • збільшенню вашої здатності отримувати одкровення;

  • визначенню і поясненню божественних ролей Ісуса Христа у плані викуплення, підготовленого Небесним Батьком, та свідченню про них;

  • послідовному виконанню зобов’язання бути вірними учнями Ісуса Христа, дотримуючись Його заповідей і шануючи свої завітні стосунки з Ним, і

  • поглибленню вашої любові до Спасителя та пошуку способів виявляти вдячність Йому та вашому Небесному Батькові.

Як цей курс структуровано?

Цей курс розділено на шість блоків, в які входять 28 уроків. У кожному блоці розглядається якийсь важливий аспект доземної, земної і післяземної місії Господа.

Кожний урок розрахований на 50-хвилинне заняття у класі. Для класів, які зустрічаються раз на тиждень упродовж 90 хвилин, вчителі можуть поєднувати два уроки, оскільки теми уроків у кожному блоці тісно пов’язані між собою.

Кожний урок складається з підготовчого матеріалу для уроку і матеріалу для вчителя. Ці уроки призначені сприяти вдумливій підготовці, заохотити студентів брати участь у більш глибокому вивченні євангелії та приймати рішення, які допоможуть їм ставати більш схожими на Небесного Батька та Ісуса Христа.

Вивчаючи навчальний матеріал, моліться про Господню допомогу, щоб знати, як вам найкраще задовольняти потреби ваших студентів. Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Старійшина Джеффрі Р. Холланд

Залишайтеся відкритими, і особливо відкритими для Духа. Залишайте трохи вільного часу у плані свого уроку. Якщо вам потрібно трохи скоротити урок, щоб свідчити і сприяти обговоренню сучасних проблем, будь ласка, робіть це, коли Дух підказує, що це є доречним. …

Пам’ятайте, що студент—це не ємність, яку слід наповнити; студент—це полум’я, яке слід розпалити. (“Ангели і подив” [виступ з трансляції навчання, проведеного для семінарій та інститутів релігії 12 червня, 2019 р.], broadcasts.ChurchofJesusChrist.org)

Підготовчий матеріал для уроків

Готуючись до уроку, і ви, і ваші студенти маєте вивчати підготовчий матеріал для уроку. У ньому містяться вчення з Писань і вчення провідників Церкви, відео, а також розділ “Прагнете дізнатися більше?”, в якому надано додаткові матеріали, пов’язані з темою уроку.

Підготовчий матеріал для уроків містить також запитання і завдання, які заохочують студентів поглиблювати їхнє навчання й готуватися, щоб брати участь в обговореннях у класі. Наприклад, у підготовчому матеріалі для уроку 4, “Знаходити мету, з якою були створені Господні творіння, і насолоджуватися ними”, студентам пропонується виконати таке завдання:

Зображення
урок 4, завдання

Вивчення цього підготовчого матеріалу допоможе студентам “прагн[ути] знання, саме через навчання і також через віру” (Учення і Завіти 88:118). Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Старійшина Девід А. Беднар

Навчання вірою вимагає духовного, розумового та фізичного напруження, а не просто пасивного сприйняття. …

Студент повинен виявити віру й діяти, щоб здобути знання для себе. (“Прагніть навчатися через віру”, Ліягона, вер. 2007, с.64).

Шукайте нагоди, щоб нагадувати студентам про обіцяння Господа, що ті, хто щиро прагне духовного навчання, отримають його (див. Матвій 7:7; Учення і Завіти 42:61; 88:63).

Матеріал для вчителя

У вступній частині матеріалу для вчителя у кожному уроці ви знайдете описання результатів, які очікуються від студентів. Після цього вступу наведено запропоновані рекомендації для навчання із зазначенням структури уроку, учення з Писань та від провідників Церкви, істини, на яких слід наголосити, підказки для проведення обговорень та ідеї щодо застосування.

Вивчаючи матеріал для вчителя, звертайте увагу на те, як він пов’язаний з підготовкою до уроку студентів. Якщо на уроках постійно спиратися на підготовку студентів, це допоможе їм відчувати, як важливо готуватися до кожного уроку. (Примітка: Майте на увазі, що якщо ви подаєте на уроці якийсь додатковий матеріал, то на це піде певний час і у студентів залишиться мало часу, щоб поділитися тим, що вони дізналися та відчули під час вивчення підготовчого матеріалу).

Наведене далі перше запитання з уроку 4 є прикладом того, як матеріал для вчителя спирається на підготовку студентів:

Зображення
урок 4, процитоване запитання
Зображення
піктограма, поміркуйте

Розмірковуйте, готуючись навчати за цим курсом

Подібно до того, що ваші студенти будуть робити перед уроком, виділяйте час, щоб поміркувати, готуючись навчати за цим курсом. Спочатку прогляньте урок чи два, щоб ознайомитися з тим, як укладено підготовчий матеріал для уроку і матеріал для вчителя. Готуючись навчати, зверніть увагу на те, як сплановано ці матеріали, щоб їх використовувати разом. Потім поміркуйте над такими запитаннями:

  • Які методи чи підходи ви можете застосувати, щоб ефективно використовувати ці матеріали разом зі своїми студентами?

  • Як саме ви могли б заохотити студентів готуватися до уроків, щоб вони могли збагатити свій досвід на уроці?

  • Що ви можете зробити, аби залучати студентів, які, можливо, не опрацювали підготовчий матеріал?

Як я можу ефективно підготуватися до навчання?

Небесний Батько допомагатиме вам у процесі підготовки і навчання Його дітей. Ваші зусилля, спрямовані на те, щоб старанно вивчати Писання і жити за євангелією, допоможуть вам бути гідними мати скерування від Духа (див. Учення і Завіти 11:21).

Можливо, вам здасться корисним поставити собі одне або кілька з наведених нижче запитань, коли ви готуєтеся вчитися зі своїми студентами та навчати їх:

  • Чи я молився/лась, щоб отримати скерування від Святого Духа й зрозуміти потреби моїх студентів? Як мені визначити, що для них є найактуальнішим?

  • Чи відчуваю я, що достатньо засвоїв/ла уривки з Писань, підготовчий матеріал та матеріал для вчителя? Чи є щось, що мені слід адаптувати, аби задовольнити потреби моїх студентів?

  • Як я можу допомогти своїм студентам на цьому уроці зосередитися на Спасителеві і навчатися від Святого Духа?

  • Як я можу допомогти кожному зі своїх студентів брати повноцінну участь в уроці? Як мені переконатися, що у них на уроці є достатньо часу, потрібного для складання особистих планів для застосування того, що вони вивчили?

  • Як мені створити навчальну атмосферу, в якій би студенти відчували, що їх цінують, приймають, і в якій би їм було комфортно ділитися й навчатися одне від одного? (Див. Учення і Завіти 88:78, 122).

Як я можу адаптувати уроки для людей з особливими потребами?

Під час підготовки до уроку пам’ятайте про студентів, які мають особливі потреби. Пристосовуйте завдання й очікування, щоб залучати цих студентів і допомагати їм успішно виконувати завдання. Детальнішу інформацію можна знайти в матеріалах на сторінці “Особливі потреби” на сайті disabilities.ChurchofJesusChrist.org.

Що очікується від студентів, щоб отримати необхідні бали?

Щоб отримати необхідні бали для закінчення курсу інституту релігії, від студентів вимагається:

  1. вивчити підготовчий матеріал принаймні для 75 відсотків уроків.

  2. відвідати 75 відсотків проведених уроків і

  3. виконати одне з трьох вказаних далі навчальних завдань: вести щоденник навчання; написати відповіді на три запитання в есе; придумати і виконати власний навчальний проєкт (з дозволу вчителя), який стосується змісту курсу; або написати відповіді на всі запитання і виконати всі завдання, що вміщено у підготовчому матеріалі. (Примітка: Студентам не потрібно здавати вам свої відповіді; у кінці семестру їм треба просто показати вам те, що вони виконали). Детальніша інформація є на сторінці “Піднімайте рівень навчання”.

Зображення
піктограма, записуйте

Записуйте свої думки

Подумайте про те, який навчальний досвід, як ви сподіваєтеся, набудуть ваші студенти під час вивчення цього курсу. Запишіть кілька своїх думок про те, як ви плануєте допомогти студентам отримати змістовний навчальний досвід.