Інститут
Урок 24 Матеріал для вчителя: Довіряти Ісусу Христу як нашому Судді


“Урок 24 Матеріал для вчителя: Довіряти Ісусу Христу як нашому Судді”, Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя (2023)

“Урок 24 Матеріал для вчителя”, Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя

Урок 24 Матеріал для вчителя

Довіряти Ісусу Христу як нашому Судді

У документі “Живий Христос: Свідчення апостолів” ми читаємо: “Кожен з нас стане перед Ним, і Він судитиме нас згідно з нашими діяннями і прагненнями наших сердець” (ChurchofJesusChrist.org). Цей урок допоможе студентам ясно виразити свою думку про те, чому ми маємо цілковиту довіру до Ісуса Христа як до нашого судді. У студентів також буде можливість визначити, що вони можуть зробити, аби підготуватися до Останнього суду.

Рекомендації для навчання

Ісус Христос—наш суддя.

Розкажіть про таку навчальну ситуацію:

Уявіть, що у вас є друг, якого звинувачують у тяжкому злочині. Ви знаєте також жертву цього злочину. Ви любите обох цих людей.

  • Якби ви могли вибирати суддю для свого друга, то які риси ви б найбільше хотіли, щоб цей суддя мав?

  • Яке б у вас виникло занепокоєння, якби у цього судді не було однієї чи кількох рис, які б ви хотіли, щоб він мав? (Наприклад: якби суддя був співчутливим, але неправедним, або праведним, але не співчутливим?)

Нагадайте студентам, що їм було запропоновано підготуватися до уроку, визначивши якусь із рис, виявлену Спасителем в житті, яка демонструє, що ми можемо довіряти Йому як праведному судді. Дайте учням кілька хвилин, щоб подумати про рису, яку вони визначили, або, якщо потрібно, визначити таку. Потім попросіть їх об’єднатися у маленькі групи та роздайте їм вказаний далі роздатковий матеріал.

Ісус Христос—“Суддя праведний” (2 Тимофію 4:8)

Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя—Урок 24

Прочитайте вголос Псалми 9:9 та 95(96):11–13. Потім попросіть когось із членів кожної групи розповісти про рису, виявлену Спасителем за життя, яка демонструє, що Ісус Христос судить всіх людей справедливо. Коли ви будете називати ці риси, то можете ставити такі запитання:

  • Як може ця риса позначитися на тому, як Ісус Христос судить нас?

  • Яким чином ця риса збільшує вашу віру в те, що Спаситель підходить для того, що бути вашим суддею?

Після визначення конкретних рис обговоріть, яка є різниця між Ісусом Христом та всіма суддями-людьми. (Ви можете проглянути висловлювання президента Далліна Х. Оукса і старійшини Річарда Г. Скотта у частині 1 підготовчого матеріалу). Також можете обговорити, чому є важливим те, що Спаситель як наш суддя має всі ці риси.

Ісус Христос—“Суддя праведний” (2 Тимофію 4:8)

Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя—Урок 24

Зображення
Роздатковий матеріал “Ісус Христос—“Суддя праведний”.

Дайте студентам достатньо часу для обговорення, а потім запропонуйте кільком з них поділитися тим, що вони відчувають до Ісуса Христа як до свого судді.

Ісус Христос судитиме нас згідно з нашими діяннями і бажаннями наших сердець.

Покращення нашого навчання і вивчення

Ясно формулюйте істинні принципи. Старійшина Б. Х. Робертс, колишній сімдесятник, навчав: “Щоб істина була відома, її необхідно сформулювати, і чим чіткіше й повніше вона сформульована, тим більше шансів є у Святого Духа, щоб свідчити людським душам, що ця робота істинна” (in James E. Faust, “What I Want My Son to Know before He Leaves on His Mission”, Ensign, May 1996, 41). Давайте студентам нагоди визначати і формулювати істинні принципи, які містяться у Писаннях і словах сучасних пророків.

Попросіть студентів самостійно проглянути Обʼявлення 20:12 та Учення і Завіти 137:9 і написати про якусь істину, що стосується того, як нас буде суджено. Попросіть двох студентів назвати принцип, який вони визначили. Вислухавши думки студентів, ви можете написати на дошці, наприклад, таку істину: Кожний з нас постане перед Господом і буде суджений згідно з нашими діяннями та бажаннями наших сердець. Щоб допомогти студентам краще зрозуміти це, ви можете поставити одне або більше з наступних запитань:

  • Як ви вважаєте, чому наші діяння є важливими для Останнього суду? (Зазначте, що під діяннями слід розуміти виконання заповідей, отримання обрядів, шанування завітів, покаяння і служіння іншим тощо).

  • Чому, на вашу думку, нас буде суджено згідно з нашими діяннями та бажаннями наших сердець? (Ви можете прочитати таке висловлювання президента Оукса: “Бажання, за якими ми діємо, визначають те, як ми змінимося, чого досягнемо і ким станемо” [“Бажання”, Ліягона, трав. 2011, с. 42]).

  • Чому важливо регулярно оцінювати, як наші бажання, слова та дії впливають на те, якими ми стаємо? (Можна переглянути висловлювання президента Оукса у частині 2 підготовчого матеріалу).

Нагадайте студентам, що Алма молодший ставив проникливі запитання, які можуть допомогти нам оцінити, якими ми стаємо. Запропонуйте студентам проглянути Алма 5:15–16, 19, 26–27 і знайти щонайменше одне запитання, яке найбільше стосується їхнього життя. Давши достатньо часу для тихих роздумів, запропонуйте одному або двом студентам розповісти, як час, виділений для чесних роздумів про себе, допоміг або міг би допомогти їм стати більш схожими на Спасителя.

Як пропонує Алма, попросіть студентів уявити, що вони стоять на суді перед Богом.

  • Що ви могли б відчувати в таку мить? Чому?

  • Кого б найбільше ви хотіли мати поряд із собою?

  • Чому важливо зрозуміти, що Ісус Христос не тільки наш Суддя, але й Заступник перед Батьком? (Ви можете проглянути, що означає, що Ісус Христос є нашим Заступником [див. частину 2 підготовчого матеріалу]).

Прочитайте вголос Учення і Завіти 45:3–5 та попросіть студентів уявити, що Ісус Христос захищає конкретно вас.

  • Що могли б ви відчувати, слухаючи, як Ісус Христос захищає вашу справу перед Небесним Батьком? (Ви можете проглянути слова старійшини Дейла Г. Ренлунда у частині 2 підготовчого матеріалу, аби допомогти студентам зрозуміти, що Спаситель як наш Захисник не протистоїть Батьковій волі).

  • Як розуміння та прийняття ролі Спасителя як нашого Заступника може принести надію людині, яка відчуває, що ніколи не буде достатньо хорошою, щоб повернутися у Божу присутність?

  • Що ви можете зробити сьогодні, щоб показати Господу, що ви бажаєте, аби Він був вашим Заступником?

Ви також можете свідчити, що Господь не тільки буде захищати нас на Останньому суді, але що Він готовий бути нашим Захисником і сьогодні (див. Учення і Завіти 29:5–6). Він буде захищати нашу справу, якщо ми прагнемо Його допомоги. Ви також можете показати відео “Jesus Christ Is Our Advocate” (Ісус Христос—наш Захисник) (0:48) і послухати, що сказав про це старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів.

До наступного уроку

Щоб заохотити студентів прочитати підготовчий матеріал для наступного уроку, ви можете надіслати їм, наприклад, таке повідомлення: “Вивчаючи підготовчий матеріал для уроку 25, запитайте себе: “Як моє щоденне учнівство позначається на моїй вічній долі?”