Інститут
Урок 18 Підготовчий матеріал для уроку: Приймати божественний дар Спасителевої благодаті


“Урок 18 Підготовчий матеріал для уроку: Приймати божественний дар Спасителевої благодаті”, Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя (2023)

“Урок 18 Підготовчий матеріал для уроку”, Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя

Зображення
Спаситель простягає Свою руку чоловікові

Урок 18. Підготовчий матеріал для уроку

Приймати божественний дар Спасителевої благодаті

Чи були часи, коли ви занепадали духом через свої гріхи, помилки, слабкості та вади? Ви коли-небудь говорили собі, наприклад, таке: “Я просто не достатньо хороший/недостатньо хороша” або “Мені ніколи не вдасться відповідати вимогам”? Під час вивчення матеріалу для цього уроку подумайте, як Господня благодать може врятувати вас від самокритики, перетворити ваші слабкості на сильні сторони (див. Етер 12:27) і дати вам змогу стати кращими та робити більше добра, ніж ви могли б зробити самотужки.

Частина 1

Чому мені потрібна Спасителева благодать?

Як свідчив апостол Павло: “Я все можу в Тім, Хто мене підкріпляє,—в Ісусі Христі” (Филип’янам 4:13). Ця зміцнююча або уможливлююча сила називається благодаттю і є доступною для нас завдяки Спокуті Господа Ісуса Христа (див. Путівник по Писаннях, “Благодать”, topics.ChurchofJesusChrist.org).

Спаситель проілюстрував нашу потребу в Його благодаті, розповівши притчу про правдиву Виноградину.

Зображення
зображення виноградної лози, віти, плодів
Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Іван 15:1–8 і подумайте, що ми можемо дізнатися про нашу потребу в Господній допомозі завдяки символам в цій притчі. (Примітка: Дієслово “обчищає” у вірші 2 може також бути перекладене як “підрізає” або “очищує”. Дієслово “перебувайте” у вірші 4 може бути перекладене як “залишайтеся”).

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, так сказав про цю притчу:

Зображення
Старійшина Джеффрі Р. Холланд

Для нас Христос значить усе, і ми повинні “перебувати” в Ньому завжди, непохитно, твердо, вічно. Щоб плід євангелії поспів і благословив наше життя, ми повинні міцно прикипіти до Нього. … Він є виноградиною, нашим вірним джерелом сили і єдиним джерелом вічного життя. (“Перебувайте в Мені”, Ліягона, трав. 2004, с. 32).

Те, що ми перебуваємо, тобто залишаємося, в Ісусі Христі, дає нам можливість отримати Його благодать, щоб нам вдалося подолати гріх і усвідомити, яким є весь наш потенціал. Легій навчав: “Жодна плоть не може перебувати в присутності Бога інакше, як тільки через заслуги, і милість, і благодать Святого Месії” (2 Нефій 2:8). Навчав і Мороній, що завдяки Христовій благодаті ми можемо стати подібними до Нього—освяченими, досконалими і святими (див. Мороній 10:32–33).

Зображення
молода жінка у промінні сонця

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав, що благодать, яка дається завдяки Спасителевій Спокуті, “допомагає нам бачити і чинити добро та ставати кращими в такий спосіб, який би ми ніколи не усвідомили або яким би ми не скористалися через обмеженість своєї природної сили” (“У силі Господа”, Ліягона, лист. 2004, с. 77).

Зображення
піктограма, обговорюйте

Обговоріть, готуючись до уроку

Запитайте друга або члена сім’ї, як би він чи вона пояснили, що таке благодать Ісуса Христа, і як вони відчувають Його благодать.

Частина 2

Яку роль відіграють моя віра і мій послух в отриманні мною Спасителевої благодаті?

Зображення
хтось тримає подарунок
Зображення
монети, що висипаються з мішечка для грошей

Розгляньте два супровідні зображення. Ці зображення можуть ілюструвати два погляди на божественну благодать. Деякі люди дивляться на благодать як на дар, який щедро дається незалежно від того, що ми робимо в житті. Інші вважають, що ми можемо якось заслужити Божу благодать своїми добрими справами. Про ці не зовсім правильні погляди старійшина Холланд сказав так:

Зображення
Старійшина Джеффрі Р. Холланд

Деякі дари, що приносить Спокута, є загальними, безмежними й безумовними. Серед них—викуплення провини Адама … [і] Воскресіння. …

Інші аспекти Христового викупительного дару є обумовленими. Вони залежать від старанності людини в дотриманні Божих заповідей. Наприклад, у той час як члени людської сім’ї отримують прощення за Адамів гріх без усяких зусиль з їхнього боку, вони не отримують прощення за власні гріхи, якщо не виявляють віру в Христа [і] не каються в тих гріхах. …

Звичайно, і безумовні благословення Спокути, і ті, що можна отримати за певних умов, доступні лише завдяки благодаті Христа. … Якщо людина сповнена віри й дотримується заповідей Божих, вона може отримати додаткові привілеї; але й вони надаються вільно, а не тому, що ми їх заслужили. (“Спокута Ісуса Христа”, Ліягона, бер. 2008, с. 36).

Говорячи про умови, за яких дари благодаті стають доступними завдяки Спасителевій Спокуті, Нефій сказав: “Ми знаємо, що це благодаттю ми спасенні після всього, що ми можемо зробити” (2 Нефій 25:23). Комусь важко зрозуміти слова “після всього, що ми можемо зробити”. Щоб допомогти вам краще зрозуміти слова Нефія, прочитайте наведені далі висловлювання провідників Церкви:

Зображення
Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф

Я думаю, що іноді ми неправильно тлумачимо фразу “після всього, що ми можемо зробити”. Ми повинні розуміти, що “після” не те саме, що “завдяки”.

Ми спасенні не “завдяки” всьому, що ми можемо зробити. Чи хтось із нас зробив усе, що ми можемо зробити? Чи очікує Бог, аж поки ми не докладемо всіх зусиль, перш ніж Він втрутиться у наше життя зі Своєю спасительною благодаттю?

Я впевнений, що Нефій знав, що Спасителева благодать дозволяє і уможливлює подолання нами гріха [див. 2 Нефій 4:19–35; Алма 34:31]. Саме тому Нефій так старанно трудився, аби переконати своїх дітей і братів “повірити в Христа, і примиритися з Богом” [2 Нефій 25:23]. (Дітер Ф. Ухтдорф, “Дар благодаті”, Ліягона, трав. 2015, с. 110)

Зображення
Старійшина Д. Тодд Крістофферсон

Нам не потрібно досягати якогось мінімального рівня здатності чи доброчесності, щоб тоді Бог допоміг—божественна допомога може прийти до нас у кожну годину дня, незалежно від того, де ми знаходимося на шляху слухняності. … Я благаю про просте: візьміть на себе відповідальність і йдіть працювати, аби було те, в чому Бог може нам допомагати. (Д. Тодд Крістофферсон, “Вільні назавжди, щоб діяти самостійно”, Ліягона, лист. 2014, с. 19.

Зображення
Старійшина Брюс К. Хейфен

Дар Спасителевої благодаті не обов’язково починає діяти лише “після” того, як ми зробили все, що могли. Ми можемо отримати Його благодать до того, як почнемо докладати власні зусилля, протягом цього процесу і після нього. (Bruce C. Hafen, The Broken Heart: Applying the Atonement to Life’s Experiences [1989], 155–156)

Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Про які неправильні уявлення, що стосуються Спасителевої благодаті, ви чули ? Як те, що ви дізнаєтеся про благодать, може благословити вас та інших, кого ви знаєте?

Частина 3

Як Спасителева благодать може змінити моє життя?

Ісус Христос переніс усі болі, спокуси, недуги та слабкості земного життя, тому Він знає, як допомогти нам (див. Євреям 2:18; 4:15; Алма 7:11–12; Учення і Завіти 62:1). Оскільки Ісус Христос є Спасителем, Який водночас має і бажання, і здатність нам допомогти, ми можемо “приступ[ити] з відвагою до престолу благодаті, щоб прийняти милість та для своєчасної допомоги знайти благодать” (Євреям 4:16).

Зображення
молода жінка молиться
Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Поміркуйте над тим, що ви можете дізнатися з однієї або кількох наведених далі розповідей із Писань про прагнення Господньої благодаті чи отримання її:

Читаючи, поміркуйте над такими запитаннями:

  1. Як виявлялася благодать?

  2. Що робила людина або що робили люди, аби отримати доступ до Господньої благодаті або покладатися на неї?

  3. Як я можу повʼязати цю розповідь зі своїм життям?

Зображення
піктограма, записуйте

Записуйте свої думки

Подумайте про час, коли ви, як відчуваєте, отримували благодать Господа, і напишіть про це. Майте на увазі, що здебільшого благодать приходить непомітно й просто. Підготуйтеся, щоб навести свої приклади на уроці.