Інститут
Урок 16 Матеріал для вчителя: Приймати велику спокутну жертву Спасителя


“Урок 16 Матеріал для вчителя: Приймати велику спокутну жертву Спасителя”, Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя (2023)

“Урок 16 Матеріал для вчителя”, Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя

Урок 16 Матеріал для вчителя

Приймати велику спокутну жертву Спасителя

Спокута Ісуса Христа є центральною частиною у плані спасіння, даному Небесним Батьком. Під час цього уроку студенти зможуть відчути ще більшу вдячність за те, яку ціну Ісус Христос заплатив, щоб “спокутувати гріхи всього людства” (“Живий Христос: Свідчення апостолів”, ChurchofJesusChrist.org). Їм також буде запропоновано поміркувати, що вони можуть зробити, аби їхнє покаяння було більше зосереджене на Христі й стало більш радісною частиною їхнього життя.

Рекомендації для навчання

Падіння стало причиною того, чому нам потрібна Спокута Ісуса Христа.

Покращення нашого навчання і вивчення

Створюйте атмосферу, сприятливу для духовного навчання. Президент Бойд К. Пекер навчав, що “натхнення легше приходить у спокійній атмосфері” (“Reverence Invites Revelation”, Ensign, Nov. 1991, 21). Чи створювана вами атмосфера для навчання є упорядкованою, відповідною і затишною? Що може відволікати студентів від навчального процесу і як ви можете мінімізувати це? Чи відчувають студенти себе радо прийнятими, коли приходять? Як священна музика або ілюстрації на євангельські теми можуть допомогти студентам підготуватися до навчання?

Ви можете почати урок, розказавши про таку ситуацію:

Логен дуже вдячний за Спокуту Ісуса Христа, проте не завжди відчуває, що у своєму житті він має нагальну потребу у Спасителеві. Він вважає, що оскільки він—хороша людина, як правило, виконує заповіді, служить у Церкві і не винний в жодному з великих гріхів, то Спокута Спасителя не дуже то й стосується його ситуації.

  • Як би ви описали погляд Логена на Господню Спокуту? Які помилкові припущення можуть утримувати Логена він правильного розуміння того, що таке Спасителева Спокута?

  • Як засвоєння вчення про Падіння могло б вплинути на Логенове сприйняття Спокути Ісуса?

Можете показати таке висловлювання Президента Езри Тефта Бенсона:

Зображення
Президент Езра Тефт Бенсон

Ніхто відповідним і належним чином не знає, навіщо йому потрібен Христос, поки не зрозуміє і не прийме вчення про Падіння і його наслідки для людства. (A Witness and a Warning: A Modern-Day Prophet Testifies of the Book of Mormon [1988], 33)

Попросіть студентів скласти самим або з напарником список наслідків Падіння Адама і Єви. (Студенти можуть подивитися частину 1 підготовчого матеріалу). Потім ви можете попросити їх поділитися з класом тим, що вони знайшли. Після того як студенти розкажуть про знайдене, допоможіть їм поглибити їхнє розуміння, поставивши одне чи більше з наведених далі запитань:

  • Чому всі люди, включно з тими, хто, як і Логен, є “хорошими” і “слухняними” людьми, мають нагальну й постійну потребу в Господній Спокуті? (Якщо потрібно, прочитайте 2 Нефій 9:7–9. Студенти можуть визначити принцип, подібний до вказаного далі: Тільки завдяки Спокуті Ісуса Христа ми можемо подолати наслідки фізичної та духовної смерті).

  • Що означає фізична і духовна смерть? (Якщо потрібно, прогляньте висловлювання старійшини Д. Тодда Крістофферсона у частині 1 підготовчого матеріалу). Чому, на вашу думку, Яків описав фізичну і духовну смерть як “жахливу потвору”? (2 Нефій 9:10).

  • Що ви відчуваєте до Спасителя, знаючи, що тільки завдяки Йому ви зможете подолати фізичну і духовну смерть? (див. Мосія 3:17).

Ісус Христос страждав у Гефсиманії та на хресті, щоб ми могли покаятися й бути викупленими.

Нагадайте студентам, що у підготовчому матеріалі їм було запропоновано прочитати Марк 14:33–37, Лука 22:43–44 та Учення і Завіти 19:18 й записати свої думки та описати свої почуття. Дайте студентам час на перегляд цих уривків. Потім нехай вони сформують між собою маленькі групи і дайте їм такий роздатковий матеріал.

Ісус Христос страждав, щоб спасти нас

Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя—Урок 16

Прочитайте наведені далі запитання і зосередьтесь на тих запитаннях, обговорити які ваша група хоче найбільше.

  1. Які до вас приходять думки про Спасителя і що ви відчуваєте до Нього, розмірковуючи над тим, що Він страждав за вас? Що ми дізнаємося про Нього з Його готовності страждати за нас? (Можете прочитати 1 Нефій 19:9).

  2. Чому Небесний Батько забрав Свій Дух від Спасителя, коли Той страждав на хресті? (Можна проглянути Mark 15:34 і висловлювання старійшини Джеффрі Р. Холланда у частині 2 підготовчого матеріалу). Як це може допомогти нам памʼятати про пережите Господом на хресті, коли ми відчуваємо себе самотніми, забутими або полишеними?

  3. Як свідчення про Господню Спокуту може допомогти нам, коли ми сумніваємось у своїй індивідуальній цінності? (Ви можете проглянути Учення і Завіти 18:10–11). Як може зосередженість на Ісусі Христі та Його Спокуті позначатися на нашому баченні свого потенціалу й майбутнього?

  4. Яке послання ми посилаємо собі і Спасителю, коли вирішуємо покаятися? Чому Господь може відчувати радість, коли ми каємося? (Див. Учення і Завіти 18:13).

  5. Якщо людина не впевнена в реальності Господньої Спокути, то що вона могла б зробити, аби набути свідчення про неї?

Ісус Христос страждав, щоб спасти нас

Ісус Христос і Його вічна євангелія. Матеріал для вчителя—Урок 16

Зображення
роздатковий матеріал учителя

Залежно від потреб ваших студентів, ви можете запропонувати їм поділитися тим, що вразило їх під час їхніх обговорень. Або ви можете зосередитися на розгляді доктрини покаяння, показавши два наведені далі висловлювання. Попросіть студентів подумати, яке з них найчастіше відповідає їхньому настрою, коли вони відчувають власну потребу у покаянні.

  1. Покаяння здається покаранням, якого слід уникати.

  2. Покаяння здається священним даром, який потрібно приймати з радістю.

Щоб допомогти студентам замислитися над своїм ставленням до покаяння, можете прочитати вголос висловлювання Президента Рассела М. Нельсона, яке знаходиться в частині 3 підготовчого матеріалу. Потім ви можете допомогти студентам визначити таку істину: “У поєднанні з вірою, покаяння дає нам можливість відчути силу Спокути Ісуса Христа” (“Ми можемо чинити краще і бути кращими”, Ліягона, трав. 2019, с. 67). Потім запитайте:

  • Як саме віра і покаяння відкривають нам доступ до Спасителевої сили?

  • Що ми можемо робити, аби дивитися на покаяння як на священний дар і приймати його з більшою радістю?

Вислухайте відповіді студентів, а потім можете дати їм час, щоб написати, що вони будуть робити, аби покаяння було більш радісною і більш значущою частиною їхнього життя.

Якщо дозволяє час, ви можете попросити кількох студентів розповісти, як покаяння допомогло їм отримати доступ до очищувальної сили Спасителя. Нагадайте студентам, що їм не слід розповідати про минулі гріхи.

До наступного уроку

Аби заохотити студентів підготуватися до уроку 17, можете послати їм таке повідомлення і це зображення: “Вивчаючи підготовчий матеріал для уроку 17, поміркуйте над важливістю того, чому гробниця Спасителя порожня”.

Зображення
порожня гробниця Ісуса Христа