2003
Повністю реалізуйте свій потенціал
Листопад 2003


Повністю реалізуйте свій потенціал

Від усього серця я закликаю вас дізнатися, ким ви насправді є… Я переконую вас розпізнати через Духа свої Богом дані здібності.

Нещодавно я був свідком того, як 20000 молодих чоловіків і жінок, святих останніх днів, слухали духовне послання. Вони робили нотатки і зосереджено слухали промовця, бажаючи навчатися. Вони випромінювали сильний дух чистоти, праведності й відданості. Ніхто не змушував їх туди йти. Вони хотіли бути там.

Пізніше я зустрівся з 2000 місіонерів повного дня, які готувалися до служіння. Приміщення було насичене Духом. Я ставив їм складні запитання. Вони відповідали відмінно, часто цитуючи відповідні уривки з Писань. Коли я тиснув руку місіонерам і дивився їм у вічі, то відчував чистоту й дух відданості. То був надихаючий досвід. Кожен з них відклав особисті інтереси, щоб прийняти покликання й приєднатися до найвеличнішого покоління місіонерів.

Я мав подібні зустрічі з молодими святими останніх днів по всій землі. Викладачі наших трьох університетів помітили значне зростання духовної чутливості й природної здібності студентів. Відбувається щось дивне. Ви це відчуваєте? Дійсно, в той час, як послух і моральність у світі занепадають, Господь посилає на землю більш обдарованих духів. Загалом за рівнем здібностей вони випереджають своїх предків. Їхній потенціал особистого зростання і можливість зробити позитивний вклад—величезний. Що ви, як батьки і провідники, робите для розвитку цього потенціалу? Що ви, як молодий чоловік чи молода жінка, робите, щоб реалізувати свій надзвичайний потенціал? Ви будете плекати його й піднімати до неймовірних висот успіху та щастя? Як ви уникатимете намагань Сатани зменшити ваш потенціал через провину? Лише ви зможете відповісти на ці вирішальні запитання.

Від усього серця я закликаю вас дізнатися, ким ви насправді є. Я пропоную вам зазирнути за щоденну рутину життя. Я переконую вас розпізнати через Духа свої Богом дані здібності. Я раджу, помолившись, прийняти гідні рішення, які спрямують вас до повної реалізації вашого повного потенціалу.

Я хочу поділитися одним надійним способом того, як це зростання може здійснюватися. Я бачив доблесних місіонерів, які сміливо протистояли крижаному вітру, йшли під проливним дощем, шльопаючи ковзкими, багнистими вулицями, і перемагали страх. Часто вони складали потужне свідчення лише для того, щоб відчути зневагу й почути грубу критику. Я бачив, скільки зусиль їм коштувало донести істину іноземною мовою. Іноді слухач довго здивовано дивиться на них, нічого не кажучи. Потім до них приходить раптове усвідомлення, що послання було незрозумілим для слухача. Але я б нічого не змінював з усього цього, навіть якби міг, бо потім приходять ті золоті моменти успіху, які варті будь-яких труднощів. Така нагорода приходить тоді, коли Дух торкається серця людини, відкриваючи для неї вічне добро завдяки тому, що хтось, такий як ви, прийшов туди. Коли ми ділимося істиною за важких обставин, ми цінуємо її набагато більше. Коли ви виходите за межі знайомої ситуації й потрапляєте в сутінки невідомого, Господь зміцнить вас. Почне відкриватися краса вашої вічної душі.

Зараз випробування більші, ніж будь-коли. Ось чому Господу потрібні більш здібні, краще підготовлені місіонери. Йому потрібні чисті й незаплямовані, щоб вони могли керуватися Святим Духом і свідчити з силою, яка буде навертати людей. Будьте гідними стати одним з таких місіонерів. Це буде нелегко. Але чи легко здобути будь-що гідне?

У листі Першого Президентства вказуються високі норми моральної гідності, фізичної, розумової та емоційної стабільності, які зараз вимагаються для місіонерського служіння. Ці норми суворі, але ви можете відповідати їм. Ви матимете радість, відчуваючи спокій та впевненість, які приносить життя згідно з ними. Ці стандарти стали вищими не для того, щоб їх важче було досягнути, але тому, що в оточенні, в якому зараз служать місіонери, духовний провід є вкрай необхідним. Було також внесено корективи щодо проведення бесід. Тепер їх не потрібно запам’ятовувати. Краще вивчити основний зміст і викладати його згідно зі спонуканням Духа. Дуже важливо для цього мати особисту гідність (див. «Заява щодо місіонерської роботи», додаток до листа Першого Президентсва за 11 грудня 2002 р.).

Ви належите до виняткового покоління з винятковим потенціалом. Не дивно, що Сатана хоче звести нанівець той потенціал, спокушаючи вас порушувати закони Бога. Він знає, що не має влади над праведними. Однак він майстерно вміє зробити гріх привабливим для невпевненого.

Підготовка до місії та підпорядковане меті життя починаються, в першу чергу, вдома. Один із найбільших дарів, який ви можете дати вашому сину чи доньці як батьки—це постійно плекати зростаюче свідчення про істину. Терпляче розвивайте духовні здібності дитини. Ретельно пояснюйте учення Церкви і те, яку силу вони дають тому, хто живе згідно з ними. Такий фундамент дасть змогу дитині протистояти злу, яке є у світі. Заохочуйте кожного сина, який фізично та емоційно відповідає вимогам, підготуватися і гідно служити на місії повного дня.

Єпископи та президенти колів, при підтримці священства та провідників допоміжних організацій, зміцнюйте духовну спроможність вашої молоді. Робіть це, заохочуючи їх до участі у церковних заходах. Це посилить те, чого навчають батьки.

Молоді чоловіки, активно беріть участь у своєму кворумі. Молоді жінки, відвідуйте заходи вашого класу й досягніть цілей програми «Особистий розвиток». Юнаки і дівчата, беріть активну участь у обговореннях під час Недільної школи, щоб запам’ятати те, чого вас навчають. Ходіть до семінарії та до інституту, щоб здобути розуміння істини. Не слухайте лише для того, щоб здати екзамен. Застосовуйте те, чого навчилися, у своєму житті.

Вивчайте Перше видіння, як воно подано у Джозеф Сміт—Історія в Дорогоцінній Перлині. Запам’ятайте наступні події, які принесли повне відновлення істини разом з повноваженнями священства і обрядами, необхідними для піднесення. Отримайте власне свідчення про ці істини. Закріпіть їх у своєму розумі й серці.

Намагайтеся читати Книгу Мормона, тому що ви цього хочете, а не тому що вам слід це робити. Відкрийте для себе, що вона істинна. Читаючи кожну сторінку, запитуйте: «Чи могла людина написати цю книгу, чи вона з’явилася саме так, як про це свідчив Джозеф Сміт?» Застосовуйте ті вчення, про які ви дізналися. Вони зміцнять вас, щоб протистояти злу Сатани. Виконуйте пораду Моронія. Щиро запитайте Бога Батька в ім’я Ісуса Христа зі щирим наміром, чи вчення Книги Мормона істинні (див. Мороній 10:3–5). Запитайте з бажанням отримати особисте підтвердження, анітрохи не сумніваючись. Має прийти пояснення щодо тієї книги, яку ви тримаєте в руках. Я знаю, що ви можете отримати духовне підтвердження, що вона істинна. Потім ви дізнаєтеся, що Ісус Христос живе, що Джозеф Сміт був і є пророком, і що Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів—це Господня Церква (див. Вступ до Книги Мормона, особливо останній абзац). Ви переконаєтеся, що Спаситель керує Своєю Церквою через живого пророка. Ці істини стануть основою вашого продуктивного життя.

Хтось може сказати: «Я не маю всіх благословень ідеальної сім’ї, досконалого досвіду в Церкві». Я також не насолоджуюся всіма цими перевагами, як і деякі інші члени Кворуму дванадцятьох. Компенсуйте це, здобувши власне непохитне свідчення про істину. Отримайте особисте переконання, що Церква Ісуса Христа була відновлена на землі, і що її вчення—істинні. Є багато шляхів до цього дорогоцінного дару. Вони починаються з вашого щирого бажання дізнатися. Мерехтливий вогник віри може згаснути, якщо ви не живите його. Але той маленький вогник може стати яскравим незгасимим полум’ям завдяки щирій молитві, постійному вивченню Книги Мормона та інших Писань. Така віра буде розвиватися, якщо ви будете застосовувати принципи, яких навчаєтеся.

Залишайтеся гідними. Коли ви дійсно розумієте, ким є, вам неважко протистояти спокусам Сатани. Тоді він не зможе перешкодити розвитку вашого справжнього потенціалу.

Ваше найбільше зростання і зміцнення як молодого чоловіка в цей час безумовно відбудеться під час гідного служіння на місії повного дня. Хоча місія не для того, щоб отримати певну особисту вигоду, Господь щедро благословляє тих, хто доблесно служить. Станьте одним з тих, хто належить до армії непересічних, добре підготовлених, відданих місіонерів, які відповідають високим стандартам гідності. Приєднайтеся до тих, хто вирішив служити Господу у будь-якому місці, незважаючи на будь-які випробування.

Місіонерська робота дуже нелегка. Якщо у вас емоційні проблеми, і ви можете їх владнати, щоб відповідати суворим вимогам місії повного дня, вас можуть покликати на служіння. Важливо, щоб ви приймали ліки протягом місії або до того часу, коли компетентний лікар порадить вам щось інше. Погодьтеся, що емоційні та фізичні випробування подібні. Необхідно зробити все можливе, щоб покращити свій стан, а потім навчитися жити згідно з встановленими нормами. Бог дає випробування, щоб ми могли зростати, долаючи їх.

Ваш фізичний чи емоційний стан може бути причиною того, що президент Церкви звільнить вас від служіння на місії повного дня (див. «Заява щодо місіонерської роботи», додаток до листа Першого Президентсва за 11 грудня 2002 р.). Існують інші шляхи повноцінного служіння, яке відповідатиме вашим умовам. Ваш єпископ або президент колу може допомогти знайти таке служіння там, де ви живете. Це може бути центр сімейної історії, храм, проект програми благополуччя, центр зайнятості або місцева лікарня, будинок пристарілих чи притулок для бездомних або ще щось. Є багато місць, де необхідна допомога. Ви можете жити вдома і надавати велику допомогу. Таке покликання може тривати кілька місяців або більше. Ваш президент колу знатиме, де вам служити і як довго. Він оформить це як офіційне покликання. Яким би воно не було, вивчіть послання про Відновлення, що міститься в матеріалах, які вам можуть дати місіонери повного дня. Потім шукайте можливість поділитися посланням. Якщо ви свідомо будете це робити, вас буде приведено до людей, які отримають бажання дізнатися більше.

Поки я розповідав про місіонерське служіння, ви могли подумати: «Це не для мене». Я благаю вас, щоб, помолившись, ви ще раз поміркували. Все, що я найбільше ціную у своєму житті, почало формуватися на місіонерській ниві. Ви також можете отримати таке благословення.

Якщо ви приймали неправильні рішення—покайтеся зараз. Усуньте всі перешкоди для розвитку та щастя.

Ви—дорогоцінні юнаки та дівчата. Повністю реалізуйте свій потенціал. Будьте попереду, будьте прикладом, як того очікує від вас Господь. Молоді чоловіки, станьте частиною найвеличнішого покоління місіонерів. Гідна молодь, підготуйтеся до отримання храмових обрядів і створення вічних сімей. Бог любить вас. Я свідчу, що коли ви будете прагнути Його допомоги, Він вестиме вас до здійснення ваших гідних мрій. В ім’я Ісуса Христа, амінь.