2003
Міцне свідчення про місію пророка Джозефа
Листопад 2003


Міцне свідчення про місію пророка Джозефа

Пророк Джозеф є прикладом і вчителем з подолання труднощів вірою. Я … дякую йому і люблю його як Господнього пророка Відновлення.

Увечері, напередодні його вбивства у Картеджі, пророк Джозеф Сміт свідчив охоронцям. Він свідчив про небесне походження Книги Мормона. Він свідчив про служіння ангелів і те, що царство Бога знову відновлено на землі.

Мені цікаво, чи помолився хтось із охоронців того вечора. Святий Дух був готовий підтвердити їм істинність чудових слів. Маючи свідчення від Духа, вони б знали, що мають попросити охриститися. І тоді б вони отримали безцінний дар Святого Духа. З цим даром вони знали б істинність всього. Цікаво, чи підозрював хоч хтось із них, як близько вони стояли біля єдиної дороги, що привела б їх у світі прийдешньому до Спасителя, щоб побачити Його привітне лице й почути слова: «Прийди до мене, благословенний ти, в оселях Батька мого приготоване місце для тебе»1.

У всіх нас є близькі люди. Згадайте їх зараз. Це можуть бути ваші діти або внуки. Можливо, ви подумали про чоловіка або дружину. Для місіонерів це може бути один із слухачів. Це може бути ваш друг. Усім своїм серцем ви бажаєте, щоб колись вони почули ці слова з вуст Господаря. А щоб бути гідними цього благословення, їм знадобиться те свідчення, яке пророк склав у Картеджі, щоб воно палало в їхньому серці все життя, як у його житті.

Для початку ми можемо запропонувати їм свідчення очевидців. Господь дав іншим бути поруч із Джозефом, щоб підтвердити, що Він зробив. Вони були з пророком, коли розкривалися небеса.

Свою першу місіонерську проповідь Олівер Каудері проголосив у неділю після організації Церкви. Він вирушив на місію, щоб провістити те, що знав—що бачив, що чув і що відчував. З двома іншими він підписався під свідченням, якого ніколи не зрікався. Це свідчення друкується на перших сторінках Книги Мормона.

«Нехай буде відомо всім народам, колінам, язикам і людям, до яких дійде цей запис, нехай буде відомо, що ми, благодаттю Бога Батька і Господа нашого Ісуса Христа, бачили ці пластини з літописом народу Нефієвого і їхніх братів Ламанійців, а також народу Яредового, який переселився сюди звідти, де була Башта, про яку розповідається. Ми знаємо також, що ці літописи перекладено через дар Божий і силу Божу, бо Його голос сповістив нас про це; тому ми знаємо напевно, що написане є істинним. Ми свідчимо також, що бачили письмена на цих пластинах, і вони були показані нам силою Божою, а не людською. І цим урочисто сповіщаємо, що ангел Божий зійшов з небес, приніс і поклав ці пластини перед нами, аби ми дивилися і бачили ці пластини і письмена, вигравіювані на них; і ми знаємо, що завдяки благодаті Бога Батька і Господа нашого Ісуса Христа ми бачили це і засвідчуємо, що все це є істинним. Подія ця була надзвичайно дивовижна для нас. Однак голос Господній звелів нам засвідчити це; тому, щоб бути послушними заповідям Божим, ми засвідчуємо це. І ми знаємо, що очистимо одяг наш від крові всіх людей, якщо будемо вірними Христу. Ми будемо непорочними, коли явимося на суд Христовий, і будемо жити з Ним вічно на небесах. Слава Батькові, і Синові, і Духові Святому, які є єдиним Богом. Амінь.

Олівер Каудері

Девід Уітмер

Мартін Гарріс»2

Близькі вам люди можуть мати не тільки очевидний доказ свідків стосовно того, що вони бачили і чули. У цих трьох свідків було щось більше—таке, що потрібно всім нам. Святий Дух свідчив їхньому розуму і серцю, що бачене ними й почуте ними—правда. Дух сказав їм, що ангел прийшов від Бога і що голос був голосом Господа Ісуса Христа. Це свідчення Духа було дано їм і багатьом тим, кого там не було. Це свідчення може бути нашим і залишитися назавжди, якщо ми підготували себе до напарництва зі Святим Духом.

Троє свідків ніколи не заперечували свого свідчення про Книгу Мормона. Вони не могли зробити цього, бо знали, що воно істинне. Вони жертвували і страждали стільки, скільки не страждали більшість людей. Олівер Каудері склав те ж саме свідчення про походження Книги Мормона на смертному одрі. Але в часи випробувань вони похитнулися у вірі в те, що Джозеф Сміт все ще є пророком Бога і що єдиний шлях до Спасителя лежить через Його відновлену Церкву. Те, що вони не цуралися побаченого і почутого під час тієї дивовижної події весь довгий період відчуження від Церкви та Джозефа, викликає ще більше довіри до їхнього свідчення.

Господь дав духовне свідчення без матеріальних доказів іншим, які були випробувані лютим протистоянням і лихом. Бригам Янг, Джон Тейлор, Гебер С. Кімбол та багато інших залишалися непохитними у своєму свідченні. Вони перебували у вірі до кінця, бо сплатили ціну за збереження напарництва Святого Духа та палкого свідчення, яке дає тільки Він.

Тому у них було дещо більше, ніж просто спогади про миті, коли Дух прошепотів у їхньому розумі й серці, що Бог живе, що Ісус є Христос і що Джозеф був Їхнім пророком. І вони мали більше, ніж просто згадку про почуття спокою і радості, про які говорили свідки. Вони були гідними напарництва Святого Духа, тому за всіх обставин, навіть найскладніших, могли сказати: «Я знав це. Я відчував, що це правда. Я знаю це і зараз».

Щоб свідчення було яскравим і живим, вони робили прості речі. Ми можемо навчити близьких нам людей робити те ж саме. Завдяки ним Святий Дух може бути нашим постійним союзником. І ми можемо пообіцяти близьким, що вони відчують радість і спокій, коли Дух підтвердить істину, якщо попросять про це з вірою.

Отже, найкраще ми навчаємо духовному прикладом і свідченням. Я не пам’ятаю, що мої батьки говорили про Святий Дух, але пам’ятаю, що я відчував, коли бачив, як їхні вчинки приносять Його в нашу сім’ю. Ви можете навчати їх прикладом і свідченням з упевненістю, що Господь пошле Духа підтвердити істину в їхньому розумі і серці.

Учіть їх молитися Батькові з вірою в ім’я Ісуса Христа. У Книзі Омнія стосовно цього є обіцяння.

«І ось, мої улюблені браття, я б хотів, щоб ви прийшли до Христа, який є Святий Ізраїля, і скуштували його спасіння, і силу його спокутування. Так, прийдіть до нього, і віддайте всю вашу душу як жертвоприношення йому, і продовжуйте поститися і молитися, і терпіти до кінця; і як те, що Господь живий, ви будете спасенні»3.

Юний Джозеф Сміт показав нам, що означає так молитися. Він вірив в обіцяння, що знайшов у посланні Якова4. Він пішов до гаю з вірою, що на його молитву прийде відповідь. Він хотів знати, до якої церкви приєднатися. Він був достатньо покірний, щоб робити те, що йому скажуть робити. Тож він молився і вже тоді був готовий послухатися—так повинні робити і ми.

Для того, щоб зробити те, що було сказано, йому довелося віддати всього себе і навіть життя. Наступні двадцять чотири роки він постійно молився з дитячими вірою і смиренням. Ми можемо вчити близьких молитися і бути готовими послухатися. Ми можемо обіцяти їм, що Святий Дух буде їхнім напарником. Дух вкладатиме в їхнє серце істину щоразу, коли вони читатимуть Писання, які прийшли до нас завдяки пророку Джозефу Сміту. І Дух знову підтвердить, що Бог промовляв через Свого пророка.

Навчайте їх щодня міркувати над Писаннями, віруючи, що Дух учитиме їх. Прислухайтеся до слів з Писань, перекладених Джозефом Смітом. Будьте готові отримати настанови. Ви відчуєте натхнення, яке підкаже, як підійти до Писань і як учити своїх близьких:

«Отже, ви повинні просуватися вперед з непохитною вірою в Христа, маючи справжню яскравість надії, і любов до Бога і до всіх людей. Отже, якщо ви просуватиметеся вперед, бенкетуючи словом Христа, і витерпите до кінця, ось так каже Батько: Ви будете мати вічне життя»5.

Пророк Джозеф учив нас, що означає бенкетувати Писаннями. Він сказав, що завдяки Книзі Мормона «людина буде ближча до Бога, твердо дотримуючись її заповідей, ніж будь-якої іншої книги»6. Ви наблизитеся до Господа і більше полюбите Його. Це обіцяння є в Книзі Якова 3:2:

«О всі ви, хто чистий серцем, підніміть свої голови і отримайте приємне слово Бога, і бенкетуйте його любов’ю; бо ви можете це, якщо ваш розум твердий, навіки».

Ви і ваші близькі отримаєте слово Бога, якщо послухаєтеся його. Це дозволить їм відчути Його любов. Це одне з найбільших благословень дару Святого Духа. Коли ми відчуваємо цю любов, то можемо знати, що курс нашого життя схвалено Богом. Це і є бенкетувати прекрасним плодом, описаним у Книзі Мормона7.

Учіть їх жертвувати задля побудови царства Божого. Ця жертва принесе свідчення Духа. Пророк Джозеф переклав прекрасне обіцяння, дане пророком давним-давно:

«І благословенні ті, хто намагатиметься того дня повернути мій Сіон, бо вони матимуть дар і силу Святого Духа; і якщо вони витерплять до кінця, вони будуть піднесені в останній день, і будуть спасенні у вічному царстві Агнця; а ті, хто звіщатиме про мир, так, вість великої радості, які гарні будуть вони на горах»8.

Усі можуть мати право на це благословення. Наймолодший і щойно охрищений член Церкви може будувати Царство Бога. Сіон складається з людей і сімей. Коли їхня віра зміцнюється, міцнішає царство. Ми можемо щодня сприяти цьому. Навіть найменше зусилля для зміцнення віри іншого або сім’ї робить нас гідними дару й сили Святого Духа. Святий Дух свідчить про істину. Тому служіння зміцнює віру в те, що Ісус є Христос, що наш Небесний Батько живе і любить нас і що Джозеф був Їхнім пророком. Ви можете розраховувати на це щоразу, коли йдете до когось, щоб зміцнити віру,—на домашнє або візитне вчителювання чи як друг.

Хтось може не відчувати благословень за служіння в Церкві. Це тому, що вони зосередилися на механізмах, а не славній можливості «звіщат[и] про мир, так, вість великої радості» Божим дітям в Його царстві. Якщо ми так будемо дивитися на своє служіння, то не тільки піднесемося в останній день, а й обновимося і підбадьоримося в самому процесі. І Дух свідчитиме, що це—Господнє царство, відновлене в останній день.

Учіть їх любити інших, проявляючи любов у служінні. Це приносить Дух. Пророк Джозеф учив цьому і жив відповідно. З усіх історій про те, як він проявляв свою любов, одна торкається мого серця особливо—те, що сталося у в’язниці Картеджа в ніч перед його смертю. Серед інших з ним був чоловік на ім’я Ден Джоунс. Пророк відчував, що натовп за стінами таїть небезпеку. Було над чим подумати, над загрозою, і закритися в собі. Натомість він став утішати іншого.

«Коли, очевидно, всі заснули, Джозеф прошепотів Дену Джоунсу: «Ви боїтеся смерті?» Ден [відповів]: «Ви думаєте, вже настав час? Відколи залучений до такої роботи, я не думаю, що смерть жахлива». Джозеф відповів: «До своєї смерті ви ще побачите Уельс і відслужите на призначеній вам місії»9.

Ден Джоунс вижив і служив не на одній місії в Уельсі. Тисячі валлійських навернених приїхали до Сіону. Дехто—талановиті співаки. Саме з них складався перший Хор Скинії. Коли ми почуємо спів хору, я сподіваюся, ми згадаємо Дена Джоунса, відданого друга пророка Джозефа. Учіть близьких пам’ятати, як Джозеф утішав, коли втішення потрібно було йому. Коли ми втішаємо людей з вірою в Господа, Він посилає нам Утішителя. І Утішитель, Святий Дух, дав Джозефу силу по-пророчому й з любов’ю підтримати.

Джозеф підтвердив своєю добротою істину слів з Книги Мормона: «Отже, залишайтеся вірними милосердю, яке величніше над усе, бо все минає—

Але милосердя є чиста любов Христа, і воно витерпить назавжди; і той, хто матиме його в останній день, з ним усе буде добре»10.

Для мене пророк Джозеф є прикладом і вчителем з подолання труднощів вірою. Я не вклоняюся йому, але дякую йому і люблю його як Господнього пророка Відновлення. Він допоміг мені молитися з готовністю послухатися відповіді. Я можу краще бенкетувати словом та любов’ю Бога. Завдяки йому я частіше відчуваю Святого Духа, коли намагаюся зміцнити віру когось у царстві Господа. І завдяки моєму знанню про Джозефа та Писання, які були явлені через нього, я частіше відчуваю любов Божу до Його дітей та Його любов до мене, коли я протягую комусь руку допомоги.

Я молюся, щоб ми і наші близькі трималися віри у відновлену євангелію Ісуса Христа та в Його царство. Я молюся, щоб ми, причащаючись, дотримувалися свого обіцяння—завжди пам’ятати Його, щоб завжди мати з нами Його Дух. Я молюся, щоб на домашніх сімейних вечорах, на місіонерських бесідах і завжди, коли ми служимо разом, ми запрошували Святого Духа—своїми вчинками, словами і тим, хто ми є.

Я свідчу, що Бог живе. Я знаю, що Ісус Христос живе і що Він—наш Спаситель. Це Його Церква. Джозеф був Його пророком. Президент Гордон Б. Хінклі є Його пророком сьогодні. Я знаю це Духом, який каже мені, що це правда. Я свідчу про це у святе ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Енош 1:27.

  2. «Свідчення трьох свідків», Книга Мормона.

  3. Омній 1:26.

  4. Див. Яків 1:5.

  5. 2 Нефій 31:20.

  6. History of the Church, 4:461; див. також 3 Нефій 5:18; УЗ 17:6; УЗ 20:6–10.

  7. Див. 1 Нефій 11:21–23; 15:36.

  8. 1 Нефій 13:37.

  9. History of the Church, 6:601.

  10. Мороній 7:46–47.