Інститут
Урок 26 Підготовчий матеріал для уроку: Після випробування вашої віри


“Урок 26 Підготовчий матеріал для уроку: Після випробування вашої віри”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя (2021)

“Урок 26 Підготовчий матеріал для уроку”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя

Урок 26 Підготовчий матеріал для уроку

Після випробування вашої віри

Зображення
молодий чоловік дивиться у вікно

Чи молилися ви коли-небудь про чудо? Чи прагнули ви більш глибокого духовного свідчення про Ісуса Христа та Його євангелію? Чи є щось, що ви сподіваєтесь отримати від Господа у своєму житті вже зараз? Думайте про ці сподівання та бажання, дізнаючись більше про віру й те, як Книга Мормона навчає нас виявляти її.

Частина 1

Як може віра в Ісуса Христа допомогти мені навчатися й зростати духовно, коли до мене приходять випробування?

Мороній у книзі Етера написав, що коли війни, непокора та злочестивість завдавали яредійському суспільству непоправної шкоди, Господь послав пророка Етера, щоб той відкрито говорив людям про віру, покаяння і надію.

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Етер 12:3–7, 12, 18 і подумайте, чому віра в Бога є необхідною для нашого духовного зростання.

Оскільки Господь любить нас і хоче, щоб ми розвивалися, Він дає нам нагоди випробувати нашу віру в Нього. Старійшина Річард Г. Скотт, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав:

Зображення
Старійшина Річард Г. Скотт

“Коли ви “випробовуєте вашу віру”, тобто дієте відповідно до спонукання, ви отримаєте підтверджуючий доказ Духа. Коли ви дійдете до меж свого розуміння, ступивши в сутінки непевності, то, виявляючи віру, ви будете спрямовані до таких рішень, які б ви не знайшли іншим чином”. (“Віра і характер”, Ensign або Ліягона, лист. 2010, с. 44)

Зображення
молода жінка дивиться на захід сонця

Пригадайте випадки у своєму житті, коли ви діяли з вірою в Господа і згодом отримали духовне свідчення. Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, одного разу пояснив, як те, що він залишався вірним під час випробувань, допомогло йому вирости духовно:

Зображення
Старійшина Д. Тодд Крістофферсон

“І хоча тоді мені було нелегко, коли зараз я озираюся назад, моє серце сповнюється вдячності за те, що мої проблеми не вирішувалися миттєво. Той факт, що я був змушений звертатися до Бога по допомогу майже щодня протягом довгих років, навчив мене по-справжньому молитися і отримувати відповіді на молитву, а також навчив мене вірі в Бога на практиці. Я пізнав мого Спасителя і мого Небесного Батька у такий спосіб і такою мірою, як не міг би пізнати інакше, або це могло зайняти набагато більше часу. … Я навчився довіряти Господу всім своїм серцем. Я навчився ходити з Ним кожного дня”. (“Сподіватися на Бога кожного дня”, Ліягона, лют. 2015, сс. 48–51)

Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Які уроки ви засвоїли або які благословення отримали, коли залишалися вірними у важкі часи? Як такий досвід допомагає вам відчувати себе ближче до Ісуса Христа?

Частина 2

Які благословення і силу я можу отримати за виявлення віри в Ісуса Христа?

В Етер 12:7–22 Мороній наводив приклади того, як за виявлення віри люди благословлялися чудесами, одкровеннями, звільненням, наверненням і обіцяннями. Говорячи про брата Яреда, який Господньою силою зсунув гору Зерін, Мороній робить висновок: “А якби в нього не було віри, вона б не зсунулася; ось чому [Господь] ді[є] після того, як люди мають віру” (Етер 12:30).

Президент Рассел М. Нельсон навчав:

Зображення
Президент Рассел М. Нельсон

“Віра в Ісуса Христа мотивує нас робити те, що ми в інших обставинах не робили б. Віра, що мотивує діяти, дає нам більше доступу до Його сили”. (“Прикликати силу Ісуса Христа в наше життя”, Ensign або Ліягона, трав. 2017, с. 41)

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Знайдіть уривок або розповідь у Книзі Мормона, де сказано про людей, які отримували божественну допомогу після того, як виявляли віру в Ісуса Христа. Якщо ви бажаєте навести пару прикладів, можете прочитати вказані далі уривки:

Вивчивши один з цих уривків або уривок, про який ви подумали, поміркуйте над вказаними далі запитаннями і запишіть свої відповіді. Будьте готові поділитися своїми думками у класі.

  1. Як ця людина або ці люди виявили віру в Ісуса Христа? Які благословення і яку божественну силу дав їм Господь після того, як вони виявили віру в Нього?

  2. Про які принципи або практичні дії ви можете дізнатися з цієї розповіді? Як ви можете застосовувати їх у своєму житті?

Зображення
“Яредійські барки”, художник Гарі Е. Сміт

Cтарійшина Л. Уітні Клейтон, з президентства сімдесятників, так навчав про життя з вірою:

Зображення
Старійшина Л. Уітні Клейтон

“Бог просить нас бути терпеливими—довіряти Йому і слідувати за Ним. Він благає нас “не спереча[ти]ся через те, що не бачи[мо]”. Він попереджає нас, що нам не слід очікувати легких відповідей або що небеса все швидко владнають. Все владнається, коли ми міцно тримаємося під час випробування нашої віри, як би важко не було винести це випробування або як би довго не довелося чекати на відповідь [див. Етер 12:6]. Я не говорю про “сліпий послух” [див. “Agency and Control”, Ensign, May 1983, 66–68], а про розважливу впевненість у досконалій любові й розкладі Господа”. (“Зробіть усе те, що Він вам скаже”, Ensign або Ліягона, трав. 2017, с. 99)

Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Що Господь може просити вас зробити, що вимагатиме від вас діяти з вірою? Як ви, рухаючись вперед, можете виявляти свою довіру до Нього?

Частина 3

Що мені слід робити, аби набути чи зміцнити своє свідчення про Книгу Мормона?

Після знищення нефійської цивілізації Мороній був залишений сам, щоб завершити Книгу Мормона. Перед тим як запечатати літопис, він кількома словами запропонував пораду і заохочення. Він спонукав майбутніх читачів вивчати Книгу Мормона з вірою, щоб вони могли отримати особисте свідчення від Святого Духа, що вона істинна.

Зображення
Мороній пише на золотих пластинах
Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте запрошення Моронія у Мороній 10:3–5 і можете позначити, як ми можемо виявляти віру в Ісуса Христа і дізнатися, що Книга Мормона є істинною.

Зображення
двоє молодих дорослих читають Книгу Мормона

Служачи членом кворуму сімдесятників, старійшина Джин Р. Кук пояснював, що прийняття запрошення Моронія є виявленням віри.

Зображення
Старійшина Джин Р. Кук

“Зверніть увагу на той особливий спосіб, в який ми отримуємо відповіді від Бога: ми маємо запитати “з щирим серцем, із справжнім наміром, маючи віру в Христа” [Мороній 10:4]. Знову поміркуйте над словами “маючи віру в Христа”. Вони описують важливий стан душі. Мати віру в Ісуса Христа означає прийняти те, що існує Бог; прийняти те, що Бог завдяки владі Свого Сина Ісуса Христа може відповісти на наші молитви; і вірити в те, що Бог може відкрити нам істину. Таким виявленням віри в Христа ми виходимо з нейтрального стану. Ми діємо! І хоч наша віра може бути слабкою, ми, як навчав Алма: “скористує[мо]ся принаймні частинкою віри, так, навіть якщо [ми] не може[мо] нічого, окрім того, щоб мати бажання повірити [що Бог може допомогти нам], нехай це бажання працює в [нас]” (Алма 32:27)”. (“Moroni’s Promise”, Ensign, Apr. 1994, 14)

Зображення
піктограма, записуйте

Записуйте свої думки

Поміркуйте над тим, як Моронієві запрошення і обіцяння відповідають зразку отримання свідчення після виявлення віри (див. Етер12:6). Який у вас був досвід отримання свідчення про істинність Книги Мормона? Що ви можете робити, щоб набути власного свідчення про Книгу Мормона або поглибити свідчення про неї, яке у вас вже є?