Інститут
Урок 8 Матеріал для вчителя: Життя після смерті


“Урок 8 Матеріал для вчителя: Життя після смерті”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя (2021)

“Урок 8 Матеріал для вчителя”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя

Урок 8 Матеріал для вчителя

Життя після смерті

Після того як студенти завершать вивчення блоку 2, “Великий план Викуплення”, у них буде можливість пояснити, як правильне розуміння життя після смерті може давати їм в житті дедалі більше спокою та надії. Вони також визначать, що їм потрібно робити, аби краще підготуватися, щоб зустріти Бога.

Рекомендації для навчання

Алма та Амулек навчають про духовний світ і Воскресіння

Розпочніть урок, розказавши про наведену далі ситуацію і попросіть студентів обговорити, що б сказали або як би відповіли вони:

Уявіть собі, що ви збираєтеся відвідати сімʼю близької подруги, Анни, яка щойно померла. Вона приєдналася до Церкви кілька місяців тому. Її сімʼя не є віруючою. Коли ви висловлюєте матері Анни своє співчуття, вона, тримаючи ваші руки й дивлячись вам в очі, каже: “Ви можете мені сказати, що відбувається після того, як ми помираємо?”

Попросіть студентів прочитати Алма 11:43–44 і Алма 40:11–14 і знайти істини, що стосуються життя після смерті, які б принесли матері Анни втішення і надію. (Студенти можуть назвати, наприклад, такі принципи: Завдяки Ісусу Христу всі люди воскреснуть і будуть приведені, щоб стати перед Богом для суду. Завдяки Воскресінню наші тіла будуть досконалими. Якщо ми праведні, то будемо відпочивати від усіх своїх турбот і скорбот в духовному світі).

Запропонуйте студентам подумати про те, кому може бути потрібно почути їхнє свідчення про життя після смерті, і як вони можуть поділитися своїм свідченням з тими, кому треба його почути. (Виділіть час, щоб студенти подумали над своїми відповідями).

Примітка: Можливо, студенти вже чули різні ідеї стосовно життя після смерті. Нагадайте студентам, що ми повинні використовувати божественно призначені джерела, такі як Писання і вчення провідників Церкви, при оцінюванні таких ідей. Можливо, ви вважатимете корисним навести вказане далі застереження від президента Далліна Х. Оукса й обговорити його:

Зображення
Президент Даллін Х. Оукс

“Що ще нам відомо про духовний світ [крім того, що ми дізнаємося з наших канонічних Писань]? Багатьом членам Церкви у видіннях або через натхнення повідомлялося про те, як працюють чи як організовані речі у духовному світі, але цей особистий духовний досвід не слід розуміти як офіційну доктрину Церкви або навчати їй як такій. І, звичайно ж, є багато домислів серед членів та нечленів Церкви в опублікованих джерелах, наприклад, в книжках з розповідями людей, які були при смерті”. (“Надійтесь на Господа”, Ліягона, лист. 2019, с. 27)

Алма та Амулек навчають, що ми повинні підготуватися, щоб зустріти Бога.

Покажіть наступні висловлювання:

  • Я знаю людей, які порушують заповіді і кажуть: “У цьому немає нічого страшного, бо пізніше я завжди можу покаятися”.

  • Бог—люблячий. Він не заборонить мені увійти в целестіальне царство тільки тому, що відклав/ла на потім покаяння в кількох гріхах.

  • Як би я не старався/лась, мені ніколи не досягнути мети і ніколи не підготуватися, щоб зустріти Бога.

Ви можете розділити студентів на невеликі групи й попросити, щоб кожна група вибрала якесь одне із наведених вище висловлювань, яке б вони хотіли обговорити. Запропонуйте, щоб кожна група прочитала Алма 34:32–34 і з допомогою знайдених в цьому уривку вчень оцінила вибране ними висловлювання. Щоб поглибити обговорення, ви можете поставити кожній групі такі запитання:

  • Які частини в цьому висловлюванні є правильними, а які—помилковими чи оманливими?

  • Які принципи з Алма 34:32–34 стосуються цього висловлювання найбільше? Як би ви пояснили ці принципи тому, кому належить це висловлювання? (Студенти можуть визначити й пояснити деякі з наведених далі принципів: Це життя є часом підготуватися, щоб зустріти Бога, і чинити свої діяння. Ми готуємося, щоб зустріти Бога, каючись і стаючи кращими щодня. Якщо ми відкладаємо своє покаяння на потім, то не будемо підготовлені, щоб зустріти Бога).

Дайте студентам достатньо часу на обговорення цих питань, а потім запросіть кілька груп розповісти класу те, про що вони дізналися.

  • Що ще може заважати людям підготуватися, щоб зустріти Бога? (Напишіть відповіді студентів на дошці).

Покращення нашого навчання і вивчення

Давайте студентам час для роздумів. Один із способів, в який ми можемо допомогти студентам краще розуміти серцем,—це виділяти їм “час для того, щоб вони обдумували, обмірковували або записували те, що вони зрозуміли або відчули, та щоб подумали про конкретні кроки застосування цього у своєму житті” (Навчання і вивчення євангелії: Довідник для вчителів та провідників у семінаріях та інститутах релігії [2012], 2.5.4). Щоб краще зрозуміти важливість цього, ви можете переглянути відео “2.5.4 The Importance and Power of Pondering” (Важливість обдумування і сила, що приходить від нього) (0:31).

Нагадайте студентам, що Алма поставив людям в Зарагемлі кілька запитань, які допомогли б їм розібратися в їхній душах. (Студенти розглядали ці запитання, вивчаючи Алма 5:15–17, 19, 27, 33 в частині 3 підготовчого матеріалу). Дайте студентам кілька хвилин, щоб вони ще раз, більш уважно прочитали запитання й учення Алми, що знаходяться в Алма 5:14–35. Ви можете допомогти їм зрозуміти: те, що вони роздумують, є важливішим, ніж те, скільки віршів вони прочитають.

Коли пройде достатньо часу, ви можете поставити одне чи обидва з наведених далі запитань для обдумування студентами:

  • Як саме Спаситель допомагатиме вам, якщо ви стараєтесь підготуватися, щоб зустріти Бога?

  • Яку зміну чи які зміни вам потрібно зробити сьогодні, аби краще підготуватися, щоб зустріти Бога?

Ви можете навести таке висловлювання президента Оукса:

Зображення
Президент Даллін Х. Оукс

“Останній суд—це не тільки визначення кількості всіх добрих і злих діянь, які ми зробили. Це визначення остаточного наслідку наших справ і думок, тобто того, якими ми стали. (“Заклик перемінитися”, Ліягона, лист. 2000, с. 40)

Ви можете попросити студентів подумати, ким вони хочуть стати. Можете поділитися зі студентами власним свідченням про те, що Небесний Батько і Спаситель хочуть і можуть допомогти їм стати такими людьми, які почуватимуть себе спокійно в Їхній присутності.

Заохотьте студентів поміркувати, скласти план або написати, що конкретно вони зроблять сьогодні, щоб виявити своє щире бажання стати краще підготовленими, аби зустріти Бога. (Може бути корисним розглянути висловлювання президента Генрі Б. Айрінга в частині 3 підготовчого матеріалу).

Ви можете закінчити урок, запросивши студентів поділитися тим, про що вони дізналися, вивчаючи разом блок 2, “Великий план Викуплення”. Ви також можете запропонувати студентам свідчити про те, як це знання впливає на їхню вдячність Спасителю та їхні бажання ставати більш схожими на Нього.

До наступного уроку

Свідчіть, що Господь підготував шлях для кожного з нас, щоб повернутися у присутність Бога. Цей шлях, яким ми можемо повернутися до Нього, називається ученням Христа, і на цій темі буде зосереджено наше вивчення наступного блоку. Запропонуйте студентам, щоб вони, готуючись до наступного уроку, подумали, як те, що вони мають віру в Ісуса Христа, готує їх, щоб зустріти Бога.