Інститут
Урок 2 Матеріал для вчителя: Реагування на слова Господніх пророків


“Урок 2 Матеріал для вчителя: Реагування на слова Господніх пророків”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя (2021)

“Урок 2 Матеріал для вчителя”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя

Урок 2 Матеріал для вчителя

Реагування на слова Господніх пророків

Господні пророки передають слово Бога і навчають йому. Якщо ми прислухаємося до їхніх учень, то можемо відчувати силу Божого слова у своєму житті. Після цього уроку студенти повинні зуміти пояснити, які благословення ми отримуємо, якщо довіряємо Господнім пророкам та посланням, які вони покликані передати. Студенти також оцінять їхні власні намагання прислухатися до поради сучасних пророків.

Рекомендації для навчання

Покращення нашого навчання і вивчення

Адаптуйте матеріали уроку так, щоб задовольняти потреби студентів. Іноді уроки містять більше матеріалу, ніж ви можете належним чином викласти за час уроку. Краще не намагатися охопити всі пункти плану уроку, а зосередитися на уривках з Писань та матеріалі, які найбільше допоможуть вашим студентам діяти ефективно й праведно, щоб вони могли ставати більш схожими на Небесного Батька та Ісуса Христа. Прагніть отримати скерування від Святого Духа та від студентів, щоб ви могли знати, які принципи та питання обговорювати і які завдання давати у класі.

Господь посилає Легія пророкувати людям в Єрусалимі.

Почніть урок, попросивши студентів подумати про випадок, коли хтось негативно прореагував на послання чи ідею, якими вони намагалися поділитися.

  • Чому члени Церкви, місіонери і пророки продовжують ділитися посланнями, знаючи, що ті послання можуть бути непопулярними?

Зображення
Легій проповідує в Єрусалимі, художник Дел Парсон

Покажіть ілюстрацію із зображенням Легія, який проповідує. Попросіть когось зі студентів розповісти про обстановку, описану на початку Книги Мормона у 1 Нефій 1. (Якщо ви будете проводити два перші уроки цього курсу разом, у студентів може й не бути можливості вивчити підготовчий матеріал для цього уроку. Ви можете запропонувати комусь зі студентів прочитати вголос 1 Нефій 1:4).

Поясніть, що у видінні Господь дав читати Легію книгу. Легій прочитав, що Єрусалим буде знищено. (Див. 1 Нефій 1:12–13).

Прочитайте разом 1 Нефій 1:14 і знайдіть, як Легій прореагував на це видіння.

  • Що Легій дізнався про характер Господа? Як, на вашу думку, це знання про Господню милість вплинуло на рішення Легія проповідувати людям в Єрусалимі?

Попросіть студентів прочитати 1 Нефій 1:18–19 і знайти, що ми можемо дізнатися про пророків з досвіду Легія? Допоможіть студентам визначити істини, подібні тій, що наведена далі: Пророки проголошують слова і волю Господа. Пророки навчають і свідчать про Ісуса Христа і викуплення, що приходить завдяки Йому.

  • В яких нещодавніх посланнях від наших живих пророків та апостолів проголошуються слова і воля Господа?

Попросіть студентів розглянути висловлювання старійшини Д. Тодда Крістофферсона і старійшини Уліссеса Соареса у підготовчому матеріалі в частині 1 і поділитися тим, що привернуло їхню увагу.

  • Як ці висловлювання впливають на ваші почуття до сучасних пророків? Як вони впливають на ваші почуття до Ісуса Христа?

  • Які з недавніх пророчих послань допомогли вам розпізнати Божу любов до Його дітей? (Студенти розмірковували над подібним запитанням, вивчаючи частину 1 у підготовчому матеріалі).

Нефій отримує підтвердження того, що пророки навчають слову Бога.

Запропонуйте студентам назвати деякі з учень пророків, які може бути важко прийняти людям в наші дні. (Примітка: Якщо потрібно, нагадайте студентам, що наш намір—не критикувати Господніх пророків, а обговорити, як нам з вірою реагувати на пророче послання, яке нам або комусь із наших знайомих може бути важко зрозуміти чи прийняти).

  • Чому іноді може бути складно прийняти те, що проголошує пророк?

Покажіть або поставте таке запитання: Що я можу зробити, якщо мені складно прийняти щось з того, про що навчає пророк? Коли студенти будуть обговорювати це питання, можете використати весь або частину вказаного далі матеріалу, щоб допомогти їм подумати, що б вони відповіли, якби вони самі чи хтось із їхніх знайомих опинилися в такій ситуації.

Попросіть студентів уявити, що могла відчути сімʼя Легія, коли той сказав їм, що Господь хоче, аби вони залишили їхній дім і вирушили у пустиню.

  • Як відреагували Ламан і Лемуїл на те, що їм доведеться залишити свій дім? Якою була реакція Нефія? (Попросіть їх проглянути 1 Нефій 2:11–13, 16–17. Ви можете зазначити, що серце Нефія також могло потребувати помʼякшення [див. 1 Нефій 2:16]).

  • В які різні способи люди у Книзі Мормона реагували на пророків та їхні послання? (Ви можете дати студентам час, щоб проглянути те, що вони вивчали у частині 3 підготовчого матеріалу). Якими були наслідки їхнього реагування? Коли ви бачили приклади подібного реагування в наші дні?

  • Чого ми можемо навчитися з відповіді Нефія на послання його батька? Як Господь допомагає нам дізнатися, чи істинними є слова Його пророків? (Студенти можуть визначити, наприклад, такий принцип: Якщо ми упокорюємося і звертаємося до Господа, Він може допомогти нам помʼякшитися серцем і відчути істинність слів пророків).

Прочитайте наведене далі висловлювання Президента Рассела М. Нельсона:

Зображення
Президент Рассел М. Нельсон

“Ви самі можете дізнаватися, що є істиною, а що ні, навчаючись розпізнавати шепіт Духа. …

Мої дорогі брати і сестри, я благаю вас щиро прагнути підтвердження від Духа того, що сказане мною вам є істинним і від Господа. Він заявив, що ми можемо прагнути знання з небес і сподіватися, що отримаємо його [див. Учення і Завіти 42:61]. …

Запитайте свого Небесного Батька, чи дійсно ми є Господніми апостолами і пророками”. (“The Love and Laws of God” [address given at a Brigham Young University devotional, Sept. 17, 2019], 4–5, speeches.byu.edu)

  • Який ви отримали досвід, самостійно дізнаючись про істинність божественного покликання пророків чи їхнього послання?

Під кінець обговорення питання “Що я можу зробити, якщо мені складно прийняти щось з того, про що навчає пророк?” ви можете дати студентам час, щоб подумати й записати, що вони відчули або про що дізналися і що допоможе їм або комусь іншому, у кого є подібне питання.

Ви можете запропонувати кільком студентам поділитися тим, що вони у майбутньому будуть робити інакше, якщо їм буде складно приймати щось з того, чого навчає пророк.

Наступного разу

Ви можете показати ілюстрацію до Легієвого видіння дерева життя і запропонувати студентам поміркувати під час вивчення підготовчого матеріалу для наступного уроку про те, що можна дізнатися про силу слова Бога завдяки цьому видінню.