Інститут
Урок 16 Матеріал для вчителя: Ісус Христос священнослужить кожній людині особисто


“Урок 16 Матеріал для вчителя: Ісус Христос священнослужить кожній людині особисто”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя (2021)

“Урок 16 Матеріал для вчителя”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя

Урок 16 Матеріал для вчителя

Ісус Христос священнослужить кожній людині особисто

Те, що Ісус Христос явився нефійцям та ламанійцям, є могутнім свідченням Його божественності. Ісус, священнослужачи кожному особисто, подав приклад доброти і співчуття. На цьому уроці студентам буде запропоновано визначити, як саме вони можуть прийти до Христа і здобути глибше особисте свідчення про те, що Він—їхній Спаситель. Студенти також поміркують над тим, що вони можуть робити, аби служити так, як служив Спаситель.

Рекомендації для навчання

Воскреслий Христос являється нефійцям та ламанійцям і запрошує їх доторкнутися до слідів від ран на Його руках і ногах.

Ви можете почати урок, показавши супровідну ілюстрацію і попросивши когось зі студентів розповісти про події, що відбулися до того, як Ісус Христос явився нефійцям та ламанійцям.

Зображення
“Один за одним”, художник Уолтер Рейн

Попросіть студентів проглянути слова старійшини Джеффрі Р. Холланда у частині 1 підготовчого матеріалу і запитайте їх, чому поява Ісуса Христа серед людей є у Книзі Мормона найважливішою подією.

Попросіть студентів проглянути 3 Нефій 11:13–17 і дізнатися, які уроки ми можемо засвоїти з цієї розповіді про взаємодію Христа з людьми. Поміркуйте, які з наведених далі запитань ви могли б поставити, щоб допомогти студентам зрозуміти і застосовувати те, що вони вивчають:

  • Що ми дізнаємося з цих віршів про характер Ісуса Христа?

  • Що б ви відчували, якби вам запропонували доторкнутися до слідів від ран на руках і ногах Спасителя?

  • Що ми можемо дізнатися про Спасителя з Його запрошення до людей підходити до Нього по одному, щоб доторкнутися до слідів від ран на Його руках і ногах? (Якщо потрібно, нагадайте студентам, що присутніми були 2 500 людей).

  • Як ця подія може символізувати те, що Ісус Христос запрошує зробити кожного з нас? (Використовуючи відповіді студентів, визначте істину, подібну до наступної: Ісус Христос запрошує нас прийти до Нього й отримати особисте свідчення про те, що Він—наш Спаситель).

  • Що ми можемо робити, аби прийти до Ісуса Христа й отримати своє власне, особисте свідчення про те, що Він—наш Спаситель? (Щоб отримати краще розуміння цього, корисно було б проглянути слова старійшини Уолтера Ф. Гонсалеса в частині 1 підготовчого матеріалу).

Попросіть студентів проглянути завдання, що під рубрикою “Записуйте свої думки” у частині 1 підготовчого матеріалу. Дайте студентам кілька хвилин, щоб проглянути виконане ними завдання, а потім попросіть кількох з них прочитати те, що вони написали. Якщо дозволяє час, ви можете запропонувати одному-двом студентам процитувати якийсь куплет з вибраного ними гімну і розказати, чому він для них є важливим. Також ви можете проспівати цей гімн разом.

Можете показати наведене далі запитання і запропонувати студентам подумати над ним та записати свої думки і враження:

  • Що я можу робити для зміцнення свого свідчення про те, що Ісус Христос—мій Спаситель?

Ісус Христос священнослужить безлічі людей одному по одному.

Нагадайте студентам, що наприкінці Свого першого дня перебування серед людей Спаситель запропонував цій величезній кількості людей повернутися додому і підготуватися до Його повернення наступного дня (див. 3 Нефій 17:1–3).

Покращення нашого навчання і вивчення

Заохочуйте студентів вивчати приклад Спасителя і наслідувати його. Президент Дітер Ф. Ухтдорф, служачи тоді у Першому Президентстві, сказав учителям семінарій та інститутів: “Наші молоді люди бажають вірити; вони жадають знати більше про Спасителя” (“A Teacher of God’s Children”, Religious Educator, vol. 12, no. 3 [2011], 7). Один із способів, яким студенти можуть більше дізнатися про Спасителя,—це зосереджуватися на Його досконалому прикладі. Коли студенти вивчають приклад Ісуса Христа, пропонуйте їм замислюватися над тим, як вони можуть наслідувати Його. Старійшина Ніл А. Максвелл, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, зауважив: “Це наслідування безпосередньо збільшує наше захоплення Ісусом” (“Becoming a Disciple”, Ensign, June 1996, 12).

Поділіть студентів на маленькі групи. Попросіть їх проглянути 3 Нефій 17:5–9, 20–24 і обговорити, як Спаситель священнослужив людям. Під час цього обговорення попросіть студентів подумати про різні варіанти, якими вони можуть закінчити таке речення: “Ми служимо так, як служив Спаситель, коли …”

Після того як студенти матимуть достатньо часу, щоб навчитися чогось одне від одного, попросіть їх розказати про кілька варіантів, які вони вибрали, щоб закінчити те незакінчене речення. Коли студенти будуть називати свої варіанти, ви можете поставити наведені далі запитання, щоб допомогти поглибити їхнє обговорення:

  • Яку роль відіграє любов у служінні? (Ви можете проглянути слова президента Джин Б. Бінгем у частині 2 підготовчого матеріалу).

  • Чому, на вашу думку, священнослужіння приносило Спасителю радість? Коли ви відчували радість, служачи комусь нужденному?

  • Чому співчуття є важливою складовою служіння? Коли ви відчували співчуття Спасителя через старання іншої людини, яка служила вам? Як ви були здатні передати співчуття Спасителя іншій людині, служачи їй?

  • Як ми можемо допомогти комусь відчути Господню зцілюючу силу, служачи цій людині?

Аби допомогти студентам застосувати вивчене про служіння, можете розповісти про таку ситуацію:

Алехандро—молодий неодружений чоловік. Йому запропонували служити Пабло і Хосе. З Пабло він говорив кілька разів, перебуваючи в церкві, а з Хосе він ніколи не зустрічався. Після розмови з президентом кворуму старійшин Алехандро дізнався, що Пабло має проблеми зі здоровʼям, а Хосе сказав єпископу, що зараз йому нецікаво відвідувати церкву. Алехандро хоче служити у своєму покликанні, але точно не знає, з чого почати.

Запропонуйте студентам розглянути приклад Спасителя і сказати, яку пораду вони могли б дати Алехандро. Також заохотьте студентів поділитися їхнім власним досвідом служіння.

Нагадайте студентам, що вони, готуючись до уроку, мали подумати про людину, якій можуть служити (див. частина 2 підготовчого матеріалу). Запропонуйте студентам подумати про ситуацію цієї людини. Потім дайте студентам кілька хвилин, щоб подумати і записати, які думки у них викликає таке запитання:

  • Що ви будете робити, аби наслідувати приклад Спасителя і служити цій людині з добротою і співчуттям?

До наступного уроку

Попросіть студентів подумати, з якими труднощами стикаються члени Церкви або зацікавлені нею, коли не відчувають себе прийнятими іншими членами Церкви. Заохотьте своїх студентів вивчити підготовчий матеріал до наступного уроку і знайти, як вони можуть допомагати іншим відчувати, що в Церкві Ісуса Христа є місце для всіх нас.