Інститут
Урок 23 Матеріал для вчителя: Послух Божим заповідям


“Урок 23 Матеріал для вчителя: Послух Божим заповідям”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя (2021)

“Урок 23 Матеріал для вчителя”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя

Урок 23 Матеріал для вчителя

Послух Божим заповідям

Вивчення цього блоку дає студентам можливість замислитися над тим, що вони можуть зробити, аби виявляти більшу довіру до Господа, проходячи у своєму житті через труднощі. На цьому уроці студенти зможуть пояснити, як Ісус Христос виявляв цілковиту довіру до Небесного Батька, виконуючи всі Його заповіді. Студенти також визначать, якими є благословення за послух, і поміркують, що вони можуть зробити, щоб повніше наслідувати приклад послуху, який подав Ісус Христос.

Рекомендації для навчання

Ісус Христос в усьому виконує волю Батька.

Покажіть супровідні ілюстрації із зображенням Ісуса Христа або покажіть відео “Особливий свідок—старійшина Хейлз” (2:49). У цьому відео старійшина Роберт Д. Хейлз, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, говорить про цілковитий послух Спасителя Небесному Батькові. Потім запропонуйте студентам проглянути 2 Нефій 31:6–7, 10; 3 Нефій 11:11; 27:13 і знайти, чого ми можемо навчитися про послух з прикладу Спасителя.

Зображення
“Іван Христитель христить Ісуса Христа”
Зображення
“Ісус молиться у Гефсиманії”
Зображення
“Розпʼяття”, художник Карл Генріх Блох
  • Чого ми можемо навчитися про послух з прикладу Ісуса Христа? (Студенти можуть визначити багато істин, подібних до наступної: Смиренно підкоряючись в усьому волі Небесного Батька, Ісус Христос подав нам для наслідування досконалий приклад послуху).

  • Чому, на вашу думку, готовність Ісуса Христа слухатися Батька, була необхідною для успішного виконання Його земної місії? Чому послух є необхідним для вашого успіху в цьому та у прийдешньому житті?

  • Як приклад послуху Спасителя надихає і зміцнює вас, щоб ви більше підкорялися волі Небесного Батька?

Щоб допомогти студентам краще зрозуміти, чого вони можуть досягнути завдяки своєму послуху, ви можете прочитати наведені далі слова старійшини Вона Г. Кітча, сімдесятника:

Зображення
Старійшина Вон Г. Кітч

“Справжня послушність—віддати себе [Небесному Батьку] повністю і дозволити Йому прокладати наш шлях як в спокійних водах, так і в штормових, розуміючи, що Він може зробити з нас дещо набагато краще, ніж ми б могли зробити з самих себе. …

[Заповіді] визначають той шлях, яким ми маємо діяти,—і, що найважливіше, вони пояснюють, ким ми маємо стати” . (“Ті, хто дотримується заповідей Бога—благословенні та щасливі”, Ліягона, лист. 2015, с. 117)

  • Що ви могли б зробити, аби краще наслідувати Господній приклад послуху? (Можливо, буде корисно дати студентам час поміркувати і написати про свої думки та почуття).

Попросіть студентів прочитати 1 Нефій 2:20–21, а потім можете розповісти про таку ситуацію:

Марсель розчарувався в обіцянні з Книги Мормона про те, що ті, хто виконує заповіді Бога, будуть процвітати. Він старанно виконує заповіді, однак у нього зовсім мало грошей і щомісяця йому важко сплачувати рахунки. Він не відчуває, що дуже процвітає.

Попросіть студентів згадати, що з вивченого в частині 2 підготовчого матеріалу допомогло б Марселю розширити його розуміння того, що у Господа є різні способи, якими Він може благословити тих, хто виконує Його заповіді, і дати їм процвітання.

  • Що б ви могли розповісти Марселю, аби допомогти йому розширити своє розуміння того, що є різні способи, якими ми можемо процвітати і бути благословенними, якщо виконуємо заповіді Бога?

Щоб поглибити ваше обговорення, ви можете показати наведені далі уривки з Писань і попросити студентів вибрати з них один чи два для вивчення: 1 Нефій 3:7; 1 Нефій 17:3; 1 Нефій 20:18; 1 Нефій 22:31; Мосія 2:41; Алма 12:9–10; Алма 50:22–23; 3 Нефій 14:24–25.

Після того як студенти вивчать вибрані ними уривки з Писань, покажіть вказане далі незакінчене твердження і запитайте їх, як би вони його закінчили: Якщо я виконую заповіді Бога, …

Покращення нашого навчання і вивчення

Свідчити.   Можете провести у класі рольову гру про те, як треба свідчити. Чи є у ваших студентів можливість регулярно свідчити, як істини євангелії Ісуса Христа вплинули на їхнє життя? Чи чули вони ваше свідчення про Господню євангелію і чи відчували його? Що ще ви могли б зробити для створення атмосфери, в якій ділитися свідченням є звичайною і природною частиною навчання?

  • Коли ви або хтось із ваших знайомих отримали за виконання заповідей Бога якесь із благословень, згаданих у цих уривках з Писань? (Ви можете порадити студентам, щоб вони поділилися тим, про що дізналися стосовно цього питання, коли обговорювали його з другом або членом сімʼї, готуючись до уроку).

Юні воїни слухаються з точністю.

Ви можете показати супровідну ілюстрацію і попросити когось зі студентів розповісти історію про юних воїнів (див. частину 3 підготовчого матеріалу).

Зображення
“Дві тисячі юних воїнів”, художник Арнольд Фріберг

Запропонуйте студентам проглянути Алма 57:21, 27; 58:40 і знайти, чого навчають ці уривки з Писань про послух. Поміркуйте над тим, які з наведених далі запитань ви могли б поставити, щоб якнайкраще допомогти своїм студентам зрозуміти, чого їм необхідно навчитися з прикладу юних воїнів.

  • Чого ми можемо навчитися про послух з досвіду цих юних воїнів? (Студенти можуть визначити істину, подібну до наступної: Якщо ми будемо прагнути виконувати заповіді Бога з точністю і постійно покладаємося на Нього, Він буде благословляти нас).

  • Що, на вашу думку, означає прагнути неухильного послуху? Чим неухильний послух відрізняється від нерегулярного послуху? (Ви можете проглянути висловлювання Президента Рассела М. Нельсона у частині 3 підготовчого матеріалу. Основуючись на вашому обговоренні, ви також можете навести вказані далі слова Президента Нельсона: “Послух приносить успіх; неухильний послух приносить чудеса” [in R. Scott Lloyd, “Elder Nelson Delivers Spiritual Thanksgiving Feast to MTCs”, Church News, Dec. 4, 2013, ChurchofJesusChrist.org]).

  • Якого вчення вам необхідно більше дотримуватися або яку заповідь вам необхідно виконувати з більшою точністю? (Запропонуйте студентам подумати над цим запитанням і, можливо, скласти план, що вони можуть зробити для досягнення цієї зміни).

  • Чому важливо покладатися на уможливлюючу силу Спасителевої Спокути, коли ми прагнемо виконувати Божі заповіді з точністю? (Може бути корисно проглянути друге твердження старійшини Девіда А. Беднара у частині 3 підготовчого матеріалу). Коли ви відчували, що уможливлююча сила Спасителя допомагала вам бути більш слухняними заповідям Бога?

Аби допомогти студентам застосувати вивчене про послух, обговоріть таку ситуацію:

Марія і Франческо нещодавно стали зарученими і призначили дату, коли одружаться. Тепер, коли вони взяли на себе зобовʼязання одружитися, вони стали все більш недбало ставитися до закону цнотливості. Вони відчували себе виправданими у “порушенні правил”, бо вони люблять одне одного і взяли на себе зобовʼязання одружитися.

  • Основуючись на тому, що ви дізналися про послух Божим заповідям, яку пораду дали б ви Марії і Франческо?

  • Як неухильний послух міг би благословити, направляти й захищати Марію і Франческо, коли вони готуються до свого майбутнього шлюбу?

До наступного уроку

Зазначте, що на наступному уроці ми дізнаємося про тягарі народу Лімгія і народу Алми. Попросіть студентів опрацювати підготовчий матеріал для наступного уроку і дізнатися, що звільнення цих людей стало можливим тільки після того, як вони цілковито поклалися на Господа.