Інститут
fУрок 14 Підготовчий матеріал для уроку: Стати знаряддям у Божих руках


“Урок 14 Підготовчий матеріал для уроку: Стати знаряддям у Божих руках”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя (2021)

“Урок 14 Підготовчий матеріал для уроку”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя

Урок 14 Підготовчий матеріал для уроку

Стати знаряддям у Божих руках

Зображення
молодий чоловік ділиться Книгою Мормона

Подумайте над тим, як багато ви бачите щодня людей, які зараз не мають благословень євангелії Ісуса Христа. Як могло б змінитися їхнє життя, якби вони більше дізналися про план Небесного Батька, створений для їхнього щастя? Вивчаючи приклади місіонерів у Книзі Мормона, з молитвою подумайте про людину, з якою ви можете поділитися євангелією. Памʼятайте, що ділячись євангелією з іншими, ви берете участь у збиранні Ізраїля.

Частина 1

Як поглиблення мого навернення може збільшити моє бажання ділитися євангелією?

Чотири сини Мосії (Аммон, Аарон, Омнер і Гімній) були з Алмою молодшим, коли ангел явився і закликав його покаятися. Усі пʼятеро молодих чоловіків відчули глибокий сум за свої дії, покаялися у своїх гріхах і стали наверненими до Господа. Після їхнього навернення вони “були знаряддям у руках Бога у приведенні багатьох до пізнання істини, так, до пізнання їхнього Викупителя” (Мосія 27:36).

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Мосія 28:1–3 і знайдіть, як навернення синів Мосії вплинуло на їхнє бажання ділитися євангелією і бути знаряддям у руках Бога.

Після років місіонерського служіння серед ламанійців Аммон сказав таке своїм братам: “І це є благословення, яке було даровано нам, щоб нас було зроблено знаряддям у руках Бога для виконання цієї великої роботи” спасіння (Алма 26:3).

Президент Даллін Х. Оукс, з Першого Президентства, так навчав про те, як наше навернення впливає на бажання ділитися євангелією:

Зображення
Президент Даллін Х. Оукс

“Ділитися євангелією—це не тягар, а радість. Те, що ми називаємо “місіонерською роботою членів Церкви”,—це не програма, а виявлення любові та надання допомоги тим, хто нас оточує. Це також можливість висловити наші почуття щодо відновленої євангелії нашого Спасителя. Як навчав старійшина Баллард: “Найбільш важливим доказом нашого навернення і того, яким є наше ставлення до євангелії у нашому власному житті, є готовність ділитися нею з іншими” [М. Рассел Баллард, “Тепер прийшов час”, Ліягона, січ. 2001, с. 89]. (“Ділитися відновленою євангелією”, Ліягона, лист. 2016, с. 60)

Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Пригадайте якийсь приклад з Писань або історії Церкви про те, як навернення збільшило чиєсь бажання та готовність бути знаряддям у руках Бога і ділитися євангелією. Прийдіть на урок підготовленими розповісти про згаданий вами приклад.

Частина 2

Як мені стати більш дієвим знаряддям у Божих руках?

Коли сини Мосії й ті, хто пішов з ними, навчали ламанійців, вони протистояли “дикому, і закамʼянілому, і жорстокому народові” (Алма 17:8, 14). Ці місіонери, працюючи серед них, “дійсно знесли багато чого і тілом, і душею, а саме голод, спрагу і втому, і також багато праці духу” (Алма 17:5).

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Алма 17:2–3, 9–11 і знайдіть, що робили сини Мосії, щоб отримати дух одкровення і підготуватися, аби стати дієвим знаряддям у руках Бога. За бажанням можете позначити те, що знайшли.

Зображення
Аммон молиться зі своїми братами
Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Які саме дії найбільше допомогли вам підготуватися, щоб відчувати Дух і стати більш дієвим знаряддям у Божих руках?

Частина 3

Як Дух може допомогти мені краще служити іншим і ділитися євангелією?

Сини Мосії стали знаряддям у руках Бога, допомагаючи привести до Спасителя багатьох ламанійців. Аммон сам пішов на землю Ізмаїла, там його схопили, звʼязали й привели до царя Ламонія. Цар спитав Аммона про його наміри, і Аммон відповів, що він хотів би пожити серед ламанійців, можливо, й до кінця свого життя. Це було приємно царю, і Аммон став одним з його слуг. (Див.Алма 17:19–25).

Аммона послали стежити за царськими отарами. Коли злодії спробували розігнати овець, Аммон за допомогою пращі і меча завадив їм це зробити. Крадії, вражені силою Аммона, втекли. (Див. Алма 17:25, 33–38).

Зображення
Аммон захищає отари царя Ламонія

Коли цар Ламоній дізнався про те, що Аммон успішно захистив його отари, він здивувався і подумав, що Аммон—“Великий Дух, який посилає такі великі покарання на цей народ” (Алма 18:2). “Аммон був сповненим Духом Бога” (вірш 16) і міг зрозуміти думки царя та його проблеми і почав навчати його євангелії (див. Алма 18:15–24).

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Алма 18:33–35 і подумайте, чого ви можете навчитися від Аммона щодо того, як стати знаряддям у руках Бога.

Зображення
Аммон стоїть перед царем Ламонієм

Цар Ламоній повірив словам Аммона і був навернений до євангелії Ісуса Христа. Аммон також зміг навчати дружину Ламонія та царевих слуг. Багато хто з них повірив вченням Аммона і свідчив, що “їхні серця було змінено” (Алма 19:33). Оскільки Аммон став знаряддям у руках Бога, “праця Господа почалася серед [частини] Ламанійців” (Алма 19:36).

І хоч наш досвід може й не бути настільки вражаючим, як в Аммона, ми можемо принести зміну в життя інших людей, якщо готуємося, щоб стати знаряддям у руках Бога.

Зображення
дві жінки розмовляють

Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснював, як ми можемо ділитися євангелією з іншими:

Зображення
Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф

“Де б ви не були на цій землі, існує безліч можливостей ділитися доброю новиною євангелії Ісуса Христа з людьми, яких ви зустрічаєте, з якими навчаєтеся, живете, працюєте або спілкуєтеся. …

Так, як ви вважаєте природним і прийнятним, діліться з людьми тим, чому Ісус Христос і Його Церква для вас важливі.

Моліться не лише про те, щоб місіонери знайшли обраних. Щодня всім серцем моліться, щоб ви знайшли тих, хто прийде і побачить, прийде і допоможе та прийде і залишиться”. (“Miсіонерська робота: діліться тим, що в серці”, Ліягона, трав. 2019, сс. 15, 17)

Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Що ви зробили для того, щоб ділитися євангелією у “природний і прийнятний” спосіб? Про кого ви згадуєте, думаючи про людей, яких можна було б запросити наближатися до Спасителя? Що я можу зробити, щоб бути знаряддям у Господніх руках, аби допомогти тим, про кого мені подумалося?