Інститут
Урок 22 Матеріал для вчителя: Захистити себе від лжевчень останніх днів


“Урок 22 Матеріал для вчителя: Захистити себе від лжевчень останніх днів”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя (2021)

“Урок 22 Матеріал для вчителя”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя

Урок 22 Матеріал для вчителя

Захистити себе від лжевчень останніх днів

Президент Езра Тефт Бенсон навчав, що “Книга Мормона викриває ворогів Христа [та] спростовує хибні вчення і припиняє суперечки” (Учення Президентів Церкви: Езра Тефт Бенсон [2014], с. 142). На цьому уроці студенти будуть розпізнавати тактики супротивника, до яких він вдається, щоб знищити віру в Ісуса Христа та Його євангелію. Студенти також дізнаються, як їм отримати доступ до Спасителевої допомоги, щоб не піддаватися таким тактикам.

Рекомендації для навчання

Нефій пророкує про лжевчення, що існуватимуть в останні дні.

Запропонуйте студентам подумати про той час, коли вони (або хтось із їхніх знайомих) відчули на собі дію ідей або вчень, які підривали їхню віру в Ісуса Христа та Його відновлену євангелію і загрожували цій вірі. Запропонуйте одному-двом студентам стисло поділитися своїм досвідом.

Напишіть на дошці слово: Лжевчення. Попросіть студентів проглянути 2 Нефій 28:7–9, 20–22, 29–30 і знайти вчення, які підпадали б під цю категорію. Потім напишіть відповіді студентів під цим заголовком на дошці.

  • Які приклади таких вчень ви розпізнали в наші дні? Як саме ці вчення можуть підірвати віру в Ісуса Христа та Його євангелію?

  • Що ви зробили, аби захиститися від таких хибних ідей?

Шерем, Негор і Коригор прагнули знищити віру в Ісуса Христа.

Зазначте, що у Книзі Мормона серед тих, хто навчав лжевчень, було три антихристи: Шерем, Негор і Коригор. Кожний з них намагався знищити віру тих, хто вірив в Ісуса Христа.

Дайте студентам кілька хвилин, щоб проглянути розповідь, на якій вони зосереджувалися у частині 2 підготовчого матеріалу. Попросіть студентів, які, можливо, не вивчали якусь із цих розповідей, зробити це тепер.

Виділіть на це достатньо часу, а потім запропонуйте студентам зібратися в маленькі групи з тими, хто вивчав ту саму розповідь. Запропонуйте студентам призначити лідером групи одного з її членів. Дайте кожному лідеру групи копію супровідного роздаткового матеріалу “Виявлення тактик Сатани”.

Виявлення тактик Сатани

Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя—Урок 22

Примітка для лідера групи: Скеровуйте свою групу в обговоренні названих далі запитань. Попросіть членів групи користуватися уривками з Писань та висловлюваннями провідників Церкви, наведеними у частині 2 підготовчого матеріалу. Закличте всіх членів вашої групи до участі. Однак ніхто не повинен відчувати себе змушеним ділитися своїми думками.

  1. До яких тактик вдавався цей антихрист, щоб знищити віру людей в Ісуса Христа та Його євангелію?

  2. Яких з хибних ідей, що існують і тепер, навчав і до яких підходів, відомих і тепер, вдавався антихрист у цій розповіді? Як Сатана поширює ці ідеї в наші дні?

Підготовтеся, щоб розповісти решті класу про одну з цих тактик і навести приклади використання такої тактики в наші дні.

Виявлення тактик Сатани

Зображення
роздатковий матеріал

Після того як студенти обговорять запитання з роздаткового матеріалу, попросіть лідера кожної групи написати на дошці один чи більше видів тактики Сатани, визначених і обговорених їхньою групою. Запропонуйте лідеру кожної групи стисло навести сучасні приклади однієї з цих тактик. Вони можуть написати кілька істин, подібних до таких:

  • Сатана вдається до лестощів і красномовства, щоб люди не виявляли віру в Ісуса Христа і не йшли за Його пророками (див. Кн. Якова 7:4). (Можливо, буде корисним зазначити, що часто ті, хто нападає на нашу віру, робить це, кажучи напівправду, вживаючи слова, що вселяють тривогу, наводячи неузгоджені аргументи, помилкові допущення й факти, вирвані з контексту. Часто ці аргументи дивують слухачів і здаються цілком логічними, однак вони розраховані на те, щоб викликати сумнів. [Див. Dallin H. Oaks, “Reading Church History” (address to Church Educational System religious educators, Aug. 16, 1985), 1–27]).

  • Щоб обдурити людей, Сатана використовує брехню, змішану з правдою (див. Алма 1:4; див. також Кн. Якова 7:7).

  • Сатана використовує неправдиві вчення, щоб спокусити нас на зневажання Бога і виправдання вчиненого гріха (див. Алма 1:4; 30:17–18).

  • Сатана прагне послабити віру людей в Ісуса Христа, висміюючи їхні розумові здатності чи їхні вірування (див. Алма 30:13–16, 27–28).

Примітка: Якщо студенти називають сучасні приклади, які можуть викликати непорозуміння чи сперечання, прислухайтеся до Духа і розʼясніть будь-які неправильні твердження й направте обговорення знову до істин, що вивчаються на цьому уроці.

Після розповідей лідерів груп можете запитати:

  • Що особливо привернуло вашу увагу в тому, як Яків, Гедеон і Алма відповідали на слова та вчинки антихристів?

Можете написати на дошці таке незакінчене речення: Ми можемо встояти перед викликами нашій вірі в Ісуса Христа та в Його євангелію, якщо …

Покращення нашого навчання і вивчення

Пошук та розуміння принципів і вчення. Давайте студентам можливість визначати істини з Писань і слів пророків. Запропонуйте їм пояснити, чому якісь конкретні істини мають для них особливе значення. Також попросіть студентів подумати, які принципи і вчення навчають їх про Господа Ісуса Христа. Це допоможе їм зрозуміти важливість цих істин і відчути натхнення застосовувати їх.

Попросіть студентів закінчити це твердження, використовуючи те, про що вони дізналися зі слів та дій Якова, Гедеона і Алми. Студенти можуть закінчити це твердження в один з таких способів:

  • … будемо памʼятати минулий досвід, який зміцнював нашу віру в Нього (див. Кн. Якова 7:5).

  • … будемо покладатися на скерування від Святого Духа (див. Кн. Якова 7:8).

  • … будемо покладатися на слова пророків і ділитися своїм свідченням про Ісуса Христа та Його євангелію (див. Кн. Якова 7:9–12; Алма1:7; 30:39–44).

  • … будемо довіряти Богу і приймати Його волю (див. Кн. Якова 7:13–14).

Попросіть студентів поміркувати, істинність якого із закінчених на дошці тверджень вони відчули на собі особисто. Попросіть кількох студентів розповісти, що вони знають про вибране ними твердження і які почуття воно в них викликає.

Щоб заохотити студентів до праведних вчинків, можна показати наведені далі запитання і запропонувати студентам подумати над тими з них, які найбільше стосуються їхньої ситуації. Ви також можете попросити студентів написати про їхні думки й почуття.

  • Чи є людина, з якою я спілкуюсь, блог чи вебсайт, за якими я слідкую, що підривають мою віру в Ісуса Христа та Його відновлену євангелію? Памʼятаючи те, про що я дізнався/лась і що відчув/ла сьогодні, що мені слід робити, аби краще захищати свою віру проти тих, хто прагне підірвати її?

  • Хто, як мені відомо, ослаб у вірі через інформацію або людей, які виступають проти Ісуса Христа та Його відновленої євангелії? Памʼятаючи те, про що я дізнався/лась і що відчув/ла сьогодні, що я можу сказати чи зробити, аби допомогти цій людині зміцнитися в її вірі?

  • Як більш старанне вивчення Книги Мормона може збільшити мою силу, щоб протистояти людям або не довіряти інформації, мета яких підірвати мою віру? Що я можу зробити, щоб покращити свій теперішній підхід до вивчення Книги Мормона?

  • Як конкретно я можу попросити Спасителя допомогти мені розвинути чи зміцнити мою віру в Нього та Його євангелію?

До наступного уроку

Запропонуйте студентам подумати над тим, яку найскладнішу перевірку їхнього послуху їм довелося пройти в житті. Потім покажіть їм ілюстрацію із зображенням Спасителя у Гефсиманії і попросіть вивчити підготовчий матеріал для наступного уроку, поставивши собі за мету навчитися від Ісуса Христа, як довіряти настановам від Небесного Батька і прислухатися до них.