Інститут
Урок 10 Матеріал для вчителя: Покаяння і прощення


“Урок 10 Матеріал для вчителя: Покаяння і прощення”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя (2021)

“Урок 10 Матеріал для вчителя”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя

Урок 10 Матеріал для вчителя

Покаяння і прощення

Книга Мормона містить глибокі унікальні думки стосовно вчення поякання і прощення. Досвід Еноша, народу царя Веніямина, а також Алми молодшого вказує на те, що Спаситель є первинним джерелом нашого прощення та спокійної совісті. На цьому уроці студенти матимуть нагоду обговорити питання, що стосуються процесу покаяння, та навчаться, як краще розпізнати, що Спаситель простив їх. Студенти також поміркують над тим, як вони можуть продовжувати каятися і ставати більше схожими на Ісуса Христа.

Рекомендації для навчання

Алма пояснює, як він отримав прощення від Спасителя.

Розмістіть вказані далі три запитання в різних місцях кімнати. Навколо кожного запитання поставте невеликим колом стільці. Зазначте, що ці запитання схожі на ті, що вміщено у частині 1 підготовчого матеріалу.

  • Що справді означає покаятися? Яку пораду ви дали б людині, яка пройшла через покаяння, однак не відчуває, що щось змінилося?

  • Як нам знайти силу, щоб справді змінитися? Що б ви сказали людині, яка занепала духом тому, що хоч вона дійсно дуже старалася робити щось краще, однак продовжує й далі робити ті самі помилки?

  • Що робити, якщо людина відчуває безнадійність? Як би ви могли допомогти людині, яка відчуває, що їй не варто каятися, бо її гріхи настільки тяжкі, що їх ніколи не може бути прощено?

Запропонуйте студентам уявити, що вони—місіонери, які готуються відповісти зацікавленим Церквою на один з блоків вказаних вище запитань, або що вони готуються допомогти комусь із дорогих їм людей, яким важко покаятися. Потім попросіть студентів сісти на стільці біля тих запитань, які їм хотілося б обговорити. Попросіть студентів основуватися на розповіді про досвід Алми та на інших уривках з Книги Мормона, які допомогли б їм відповісти на їхні запитання.

Призначте ведучого обговорення для кожної групи і дайте йому або їй копію інструкцій, що знаходиться в кінці цього матеріалу для уроку. Дайте групам достатньо часу для змістовного обговорення.

Коли мине час, відведений вами для обговорення, ви можете попросити одного чи більше бажаючих з кожної групи коротко підсумувати, про що дізналася їхня група під час їхнього обговорення і що вони відчували.

Енош, народ царя Веніямина, а також Алма відчули радість прощення.

Попросіть студентів подумати, чи замислювалися коли-небудь вони або їхні знайомі над тим, як дізнатися, чи простив їм Спаситель їхні гріхи. Попросіть студентів уважно прочитати Енош 1:4–8; Мосія 4:1–3 і Алма 36:19–21 і знайти, як дізнатися, що вони прощені.

Покращення нашого навчання і вивчення

Розпізнавайте силу навчання, зосередженого на Христі. Чед Х. Уебб, адміністратор семінарій та інститутів релігії, сказав учителям: “Єдиний найважливіший спосіб, яким ми можемо допомогти зміцнити віру підростаючого покоління, це повніше зосередити наше навчання і вивчення на Ісусі Христі, допомагаючи нашим студентам пізнавати Його, навчатися від Нього і свідомо прагнути стати схожими на Нього” (“We Talk of Christ, We Rejoice in Christ” [з виступу під час трансляції щорічних зборів навчання для вчителів семінарії та інституту релігії, 12 червня 2018 р.], ChurchofJesusChrist.org). Готуючись до навчання, запитайте себе: “Як я можу допомогти студентам повніше пізнавати, більше любити Спасителя і краще наслідувати Його у цьому процесі навчання?

  • На які слова або фрази в цих віршах ви звернули увагу? Чому, на вашу думку, ви звернули увагу на ті фрази?

  • Чому важливо вірити в те і прийняти те, що Ісус Христос готовий, здатний і палко бажає простити наші гріхи і зняти з нас провину? (Можете запропонувати студентам проглянути частину 3 підготовчого матеріалу).

  • Як ми можемо знати, що Спаситель простив нам наші гріхи? (Допоможіть студентам визначити, наприклад, такий принцип: Якщо ми щиро каємося і маємо віру в Ісуса Христа, то Він прощає нам і благословляє нас мати радість і спокійну совість).

  • Коли ви відчували радість і спокійну совість завдяки прощенню від Господа, і як це позначилося на вашому житті? (Заохотьте студентів говорити про їхні почуття, які принесло прощення, а не про їхні конкретні гріхи). Які думки й почуття виникають у вас, коли ви думаєте про здатність і бажання Спасителя простити вас?

Під час цього обговорення може бути корисним поділитися наступним висловлюванням старійшини Ніла Л. Андерсена:

Зображення
Старійшина Ніл Л. Андерсен

“Для тих, хто дійсно покаявся, але, як видається, не може відчути полегшення: продовжуйте виконувати заповіді. Я обіцяю вам, що полегшення прийде у визначений Господом час. Зцілення також вимагає часу”. (“Покайтеся, щоб Я міг зцілити вас”, Ліягона, лист. 2009, с. 42)

Примітка: Студентам, які можуть песимістично ставитися до процесу покаяння через те, що їхні намагання все ще не принесли полегшення, скажіть підбадьорливі слова і запропонуйте їм продовжувати й далі звертатися до Господа і, можливо, поділитися конкретними турботами з їхнім єпископом.

Дайте студентам час на те, щоб проаналізувати своє життя і визначити, у чому їм потрібно покаятися. Запропонуйте студентам записати будь-які враження, які до них приходять.

Поділіться своїм свідченням про вчення покаяння і прощення. Можете запросити також студентів поділитися їхніми свідченнями.

До наступного уроку

Запитайте студентів, як завіт хрищення та інші завіти, укладені ними, благословили їхнє життя. Заохотьте їх, щоб вони, вивчаючи підготовчий матеріал для наступного уроку, подумали про їхній шлях завітів і те, як шанування завітів обʼєднує їх зі Спасителем та Його силою.

Обговорення теми покаяння у маленьких групах

Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя—Урок 10

Примітка для ведучого обговорення: Будь ласка, користуйтеся цими інструкціями для проведення обговорення з членами вашої групи. Заохотьте всіх членів вашої групи до участі в обговоренні. Однак ні на кого не тисніть; ніхто не має відчувати, що їх змушують ділитися їхніми думками.

Запропонуйте членам групи проглянути за кілька хвилин частину 1 підготовчого матеріалу і відповідні уривки з Писань (див. Мосія 27:35; Алма 36:12–13, 17–21, 24). Попросіть студентів знайти принципи, які вони можуть застосувати до розгляду питання вашої групи. Також запропонуйте членам групи підготуватися, щоб поділитись ще якимось уривком з Писань, який вони могли знайти, готуючись до цього уроку.

Разом вирішіть, які з вказаних далі запитань будуть найважливішими для обговорення вашої групи. Щоб зрозуміти ці ідеї глибше, можливо, буде краще обговорити ретельніше одне або два запитання, ніж намагатися охопити всі запитання поверхово.

  • Які принципи, про які ми дізналися з досвіду Алми, стосуються нашого запитання? Які благословення ви отримали завдяки дотриманню цих принципів?

  • Які інші уривки з Писань або вчення з Книги Мормона могли б допомогти відповісти на це запитання? Як істини, про які сказано в цих уривках, допомогли вам відчути силу покаяння?

  • Яку роль відіграє Ісус Христос у нашому покаянні? Що ви відчуваєте до Спасителя через Його готовність простити вам ваші гріхи?

  • Як стосується вашого запитання заповідь запропонувати Спасителю “скрушене серце і упокорений дух” (3 Нефій 9:20)? (Якщо ви обговорюєте це останнє запитання, виділене чорним кружечком у списку, може бути корисним проглянути 3 Нефій 9:19–20 і висловлювання старійшини Брюса Д. Портера з частини 2 підготовчого матеріалу).

Обговорення теми покаяння у маленьких групах

Зображення
роздатковий матеріал вчителя