Інститут
Урок 6 Матеріал для вчителя: Нескінченна Спокута Ісуса Христа


“Урок 6 Матеріал для вчителя: Нескінченна Спокута Ісуса Христа”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя (2021)

“Урок 6 Матеріал для вчителя”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя

Урок 6 Матеріал для вчителя

Нескінченна Спокута Ісуса Христа

Книга Мормона є потужним свідченням про Ісуса Христа і викуплення, яке приходить завдяки Йому. Цей урок допоможе студентам пояснити, як відбувається наше викуплення від Падіння завдяки Ісусу Христу та Його Спокуті. Студенти також визначать, що вони можуть зробити, щоб більше покладатися на Спасителя, аби Він допомагав їм долати в собі схильності тілесного чоловіка або тілесної жінки.

Рекомендації для навчання

Покращення нашого навчання і вивчення

Розповідайте студентам, якими мають бути результати їхнього навчання. Результати навчання—це формулювання тих знань і навичок, яких студенти мають набути у процесі навчання. Можна назвати студентам сподівані результати навчання, перераховані у вступній частині кожного уроку. Формулювання цих результатів може допомогти вчителям і студентам досягнути разом успіху у вивченні та під час обговорень.

Пророки Книги Мормона свідчать про необхідність Спокути Ісуса Христа.

Покажіть таке незакінчене запитання: “Яким би було моє життя без …?”

Щоб допомогти студентам поміркувати, як би вони могли закінчити це речення, покажіть кілька різних ілюстрацій або кілька написаних слів. Запропонуйте студентам стисло обговорити з партнером, як би вони відповіли на це запитання стосовно кожної ілюстрації або ідеї. Ви можете використати супровідні ілюстрації або ті, що виберете самі. Прослідкуйте, щоб кінцева ілюстрація стосувалася спокутної жертви Ісуса Христа, аби студенти могли обговорити, яким би було їхнє життя без Ісуса Христа та Його Спокути.

Зображення
молода жінка тримає телефон
Зображення
молоді жінки сміються
Зображення
батьки і дитя сміються
Зображення
“Христос у Гефсиманії”, художник Гаррі Андерсон

Напишіть на дошці таке незакінчене речення: “Без Спасителя та Його спокути ми б … ”.

Нагадайте студентам, що Яків та Амулек виголосили важливі проповіді про Спокуту Ісуса Христа. Попросіть студентів проглянути 2 Нефій 9:6–10 і Алма 34:9 і знайти фрази, якими вони могли б закінчити речення на дошці.

  • Які фрази з цих уривків ви могли б використати, щоб закінчити речення на дошці? (Коли студенти будуть називати фрази, якими б вони закінчили це речення, записуйте їхні відповіді на дошці під цим реченням. Студенти можуть визначити істину, подібну до такої: Без Спасителя та Його Спокути ми неминуче б загинули. Серед інших істин, які вони можуть визначити, є такі: Без Спасителя та Його Спокути ми були б відсічені від присутності Господа, не воскресли б, стали б підвладними дияволу, стали б подібними до диявола, залишалися б нещасними, стали б підлеглими жахливої потвори смерті й пекла. Попросіть студентів пояснити, що, на їхню думку, означають ці фрази).

  • Що це за “жахлива потвора”, яку Яків описав у 2 Нефій 9:10? Чому вона жахлива? (Якщо потрібно, допоможіть студентам зрозуміти, чому безкінечна фізична і духовна смерть заважала б нам ставати подібними до Небесного Батька. Зазначте, що духовна смерть стала результатом і Падіння, і нашого власного непослуху. [Див. “Смерть духовна” і “Смерть фізична”, Путівник по Писаннях, topics.ChurchofJesusChrist.org]).

  • Як усвідомлення наслідків Падіння допомагає нам зрозуміти, чому нам потрібний Ісус Христос?

Прочитайте разом 2 Нефій 9:11–12, 19–22 і попросіть студентів знайти, як саме Ісус Христос викупляє нас від “цієї жахливої потвори” (вірш 10).

  • Як Ісус Христос уможливлює для нас порятунок від “цієї жахливої потвори” смерті й пекла?

  • Що ви відчуваєте до Спасителя, знаючи, що Він готовий і може викупити нас від смерті й пекла?

Нагадайте студентам, що і Яків, і Амулек писали про те, що повинна існувати “нескінченна” спокута, тобто повинна була бути принесена жертва (див. 2 Нефій 9:7; Алма 34:10). Попросіть студентів розглянути висловлювання Президента Рассела М. Нельсона і президента Теда Р. Каллістера у частині 1 підготовчого матеріалу і знайти, чому Спокута Спасителя є нескінченною.

  • Чому, на вашу думку, важливо розуміти, що Спокута Спасителя є нескінченною?

  • Як знання про те, що Спокута Спасителя є нескінченною, впливає на ваше розуміння своїх труднощів і проблем та реагування на них?

  • Що ви могли б зробити, аби показати Господу свою віру в те, що Його нескінченна Спокута може допомогти вам і спасти вас? (Можете дати студентам час, щоб вони записали свої думки).

Цар Веніямин навчав свій народ, що вони можуть скинути з себе оболонку тілесного чоловіка або тілесної жінки завдяки Спокуті Ісуса Христа.

Покажіть таке твердження: “Тілесна людина є ворогом для Бога, і була від Падіння Адама” (Мосія 3:19). Нагадайте студентам, що цій істині навчав цар Веніямин.

Прочитайте класом Мосія 3:19 і попросіть студентів знайти, чого навчав цар Веніямин свій народ про подолання тілесної людини.

  • Який принцип ми можемо засвоїти з вчень царя Веніямина, що може допомогти нам подолати в собі тілесного чоловіка або тілесну жінку? (Студенти можуть визначити істину, подібну до наступної: Якщо ми будемо піддаватися натхненню Духа Святого, Ісус Христос допоможе нам скинути з себе оболонку тілесного чоловіка або тілесної жінки й стати святими завдяки Його Спокуті).

Щоб допомогти студентам поглибити їхнє розуміння цього принципу, ви можете, відповідно до потреб студентів, поставити одне чи більше із вказаних далі запитань:

  • Що для вас означає “піддатися натхненню Духа Святого”? Як Дух Святий допоміг вам подолати схильності тілесного чоловіка або тілесної жінки?

  • Чому позбутися в собі тілесного чоловіка або тілесної жінки можна лише за умови, що ми покладаємося на Ісуса Христа та Його Спокуту?

  • Як те, що ви покладалися на Спокуту Спасителя, допомогло вам у ваших стараннях стати святими—освяченими і схожими на Христа людьми?

  • Як можуть учення з Мосія 3:19 давати нам надію й силу, коли ми відчуваємо, що нам не вдається контролювати чи стримувати бажання та пориви тілесного чоловіка або тілесної жінки?

Можете запропонувати студентам подумати, в якій сфері їхнього життя у них можуть виникнути труднощі, повʼязані з бажаннями, прагненнями чи поривами тілесного чоловіка або тілесної жінки. Покажіть наведені далі запитання і попросіть студентів подумати над ними та записати свої думки і враження:

  • Що може заважати мені піддаватися натхненню Духа Святого?

  • Які з якостей Христа, описаних у Мосія 3:19, мені потрібно розвинути в собі повніше?

  • Що я робитиму, аби отримати більшу допомогу від Спасителя, коли стараюся розвинути в собі цю Христову якість?

Закінчіть своїм свідченням про те, що Ісус Христос викупив нас від Падіння і може викупити нас від наших особистих гріхів та змінити нас, щоб ми ставали більш схожими на Нього і нашого Небесного Батька.

До наступного уроку

Попросіть студентів подумати про якусь фізичну, ментальну, емоційну чи духовну проблему, яка, можливо, у них зараз є. Заохотьте їх, щоб вони, вивчаючи підготовчий матеріал для наступного уроку, подумали, як Ісус Христос може допомогти їм у вирішенні цієї проблеми.