Інститут
Урок 7 Матеріал для вчителя: Зміцнююча сила Ісуса Христа


“Урок 7 Матеріал для вчителя: Зміцнююча сила Ісуса Христа”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя (2021)

“Урок 7 Матеріал для вчителя”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя

Урок 7 Матеріал для вчителя

Зміцнююча сила Ісуса Христа

Книга Мормона розширює наше розуміння широчини й глибини Спокути Спасителя. З неї ми дізнаємося, що Ісус Христос не тільки дає нам можливість бути очищеними від гріха, але що Він також може заспокоїти нас і допомогти в нашій недосконалості й слабкостях. На цьому уроці студенти матимуть нагоду пояснити цю доктрину й свідчити про неї. Студентам також буде дана нагода визначити, що вони можуть зробити, аби й далі запрошувати Господню благодать у своє життя.

Рекомендації для навчання

Покращення нашого навчання і вивчення

Почніть з думок про ваших студентів. Студенти приходять на урок з отриманими раніше досвідом і знаннями, а також із запитаннями. Ми можемо взяти теперішнє розуміння студентів за відправну точку, коли скеровуємо їх у процесі пізнання. Під час навчання за цим курсом ви, коли починаєте урок або починаєте говорити на певні теми, поміркуйте, як вам зʼясувати, які запитання та думки сподіваються обговорити студенти, а потім скоригуйте свої плани, як направляє Дух.

Алма молодший навчає людей в Гедеоні про те, що Господь допомагатиме Своєму народу.

Можете показати зображення, подібні до тих, що вказано далі, і спитати: “Які труднощі, біль чи страждання ми можемо відчувати, які не є результатом гріховного вибору?” (Напишіть відповіді студентів на дошці).

Зображення
жінка плаче
Зображення
молодий чоловік лежить в лікарняному ліжку
Зображення
сумна молода жінка
Зображення
чоловік в інвалідному візку

Дайте студентам хвилинку подумати (і, можливо, написати) про труднощі, які стали причиною болю чи страждання для них самих чи для дорогих їм людей.

Нагадайте студентам, що коли Алма молодший служив вірним людям в Гедеоні, Він навчав їх, як страждання Спасителя можуть допомогти також і нам у нашому горі чи стражданнях, які не викликані гріхом. Запросіть студентів проглянути Алма 7:11–12 і знайти будь-які фрази, що привернули їхню увагу. Попросіть їх пояснити значення знайденого ними, а також пояснити, чому воно для них є важливим.

Аби допомогти студентам зрозуміти, що Спаситель знає, як допомогти Своєму народу, ви можете прочитати наведені далі слова старійшини Джеффрі Р. Холланда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Джеффрі Р. Холланд

[Cлово допомогти та його форми] часто використовують в Писаннях, щоб пояснити турботу Христа про нас та Його увагу до нас. [В англійській мові] воно буквально означає “бігти до”. Який чудовий спосіб описати зусилля Спасителя надати нам термінову допомогу. Навіть коли Він закликає нас прийти до Нього і йти за Ним, Він невпинно біжить, аби допомогти нам”. (“Come unto Me” [Church Educational System fireside for young adults, Mar. 2, 1997], 9, speeches.byu.edu)

Після обговорення вчень з Алма 7:11–12 допоможіть студентам визначити, наприклад, такий принцип: Спаситель взяв на Себе наш біль, наші слабкості й спокуси, щоб допомогти нам, коли ми стикаємося з викликами смертного життя.

  • Чому важливо розуміти цей аспект доктрини, що стосується Спокути Спасителя?

  • Що в цій доктрині говориться про природу й характер Ісуса Христа?

  • Як може віра в цю істину допомогти вам чи дорогим вам людям, коли виникають особисті труднощі?

Усім класом або у маленьких групах прочитайте слова старійшини Беднара у частині 1 підготовчого матеріалу для уроку та обговоріть вказане далі запитання з підготовчого матеріалу:

  • Коли ви відчували, що Спаситель допомагав вам, втішав або зміцнював вас, коли ви стикалися з труднощами у своєму житті?

Господь навчає Моронія про силу Його благодаті.

Покажіть супровідну ілюстрацію і попросіть когось зі студентів пояснити, що відчував Мороній стосовно своєї здатності писати святі писання. (Якщо потрібно, прогляньте зі студентами Етер 12:23–25).

Зображення
“Мороній ховає пластини на пагорбі Кумора”, художник Том Лоувелл

Ви можете дати студентам хвилину на те, щоб написати про дещо з того, в чому вони відчувають себе неспроможними чи слабкими, або поміркувати про це.

Прочитайте разом Етер 12:27 і попросіть студентів знайти принципи, дотримання яких може допомогти нам позбутися слабкостей у Господній спосіб. Студенти можуть визначити, наприклад, такі істини: Якщо ми йдемо до Господа, Він допомагає нам усвідомити наші слабкості. Усвідомлення своїх слабкостей може допомогти нам бути смиренними. Якщо ми упокорюємося і виявлятимемо віру в Спасителя, то завдяки Його благодаті те, що в нас слабке, може стати сильним. Покажіть визначені студентами істини, щоб вони могли посилатися на них під час наступної вправи.

Покращення нашого навчання і вивчення

Допомагайте студентам дізнаватися про принципи і доктрину та зрозуміти їх. Після того як студенти визначать принципи і доктрину з Писань і слів пророків, допомагайте їм зрозуміти значення та нюанси цих істин і те, як ці істини можуть впливати на їхнє життя. Це знання й розуміння може приходити, якщо студенти пояснюють формулювання доктрини або принципу та наводять приклади й розповідають про випадки, повʼязані з ними. Моліться про допомогу, щоб ставити запитання, які відкривають серце й розум студентів для відповідних і важливих принципів, які вони визначають.

Попросіть студентів, щоб вони всім класом або невеличкими групами обговорили, що ці принципи означають для них.

Щоб допомогти студентам глибше задуматися над цими принципами і сильніше відчути їх, ви можете показати деякі з наведених далі запитань, а студенти нехай виберуть якісь з них для спільного обговорення. Вірогідно, для обговорення всіх їх часу не вистачить.

Свідчіть (або запросіть свідчити когось зі студентів) про Спокуту Спасителя, особливо про Його силу допомогти нам подолати страждання, сум, слабкості й почуття невідповідності.

Дайте студентам час, щоб подумати або написати про те, що вони відчували під час сьогоднішнього уроку. Ви можете запропонувати, щоб вони поміркували над такими запитаннями: Що, на вашу думку, Господь хотів би, щоб ви зробили, аби здобути більший доступ до Його благодаті? Що могли б ви зробити, щоб поставитися до теперішніх своїх слабкостей з більшим смиренням і вірою в Христа?

До наступного уроку

Попросіть студентів поміркувати над питаннями, які в них є про духовний світ, Воскресіння або Останній суд. Запропонуйте студентам, щоб вони, готуючись до наступного уроку, подумали, що вони роблять, аби підготуватися до життя після смерті.