Інститут
Урок 15 Матеріал для вчителя: Підготовка до пришестя Ісуса Христа


“Урок 15 Матеріал для вчителя: Підготовка до пришестя Ісуса Христа”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя (2021)

“Урок 15 Матеріал для вчителя”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя

Урок 15 Матеріал для вчителя

Підготовка до пришестя Ісуса Христа

При вивченні цього блоку студенти дізнаються про важливі події та вчення, що стосуються священнослужіння Ісуса Христа серед нефійців і ламанійців. Готуючись обговорювати матеріал цього блоку, шукайте, в який спосіб допомогти студентам поглибити їхнє свідчення про Його божественну місію.

На цьому уроці у студентів буде можливість дізнатися, який зразок для підготовки до Другого пришестя Спасителя містить Книга Мормона. Вони будуть розмірковувати над тим, як їм позбуватися почуття страху і як реагувати на ідеї, що можуть викликати сумніви, аби відчувати себе краще підготовленими до Його повернення.

Рекомендації для навчання

Самуїл Ламанієць пророкує про ознаки, які передуватимуть народженню Ісуса Христа.

Зображення
“Друге пришестя”, художник Геррі Андерсон

Покажіть супровідну ілюстрацію із зображенням Другого пришестя Ісуса Христа і запитайте:

  • Які пророковані ознаки або умови, що асоціюються з останніми днями і Другим пришестям, можуть викликати у людей занепокоєння? (Якщо студентам важко визначити ознаки часів, ви можете запропонувати їм швидко проглянути статтю “Ознаки часів” у Путівнику по Писаннях [див. scriptures.ChurchofJesusChrist.org]).

  • Що ми можемо дізнатися з того факту, що Господь відкриває ознаки перед тим, як Він приходить до Свого народу?

  • Як може Книга Мормона допомогти нам менше хвилюватися, краще підготуватися і радісніше чекати на повернення Господа на землю? (Ви можете проглянути висловлювання Президента Бенсона у вступній частині підготовчого матеріалу).

Покращення нашого навчання і вивчення

Давайте студентам можливість зміцнювати одне одного. Ми, як і учні Ісуса Христа, зустрічаємося разом не лише для того, щоб навчатися самим, але й щоб допомагати одне одному і зміцнювати одне одного (див. Мороній 6:4–5). Під час уроку шукайте, як дати студентам можливості для спілкування одне з одним у парах. Найкращий час для такого спілкування може бути тоді, коли студентам пропонується поговорити з напарником або сформувати невеличку групу для обговорення. Під час обговорень у класі слідкуйте за тим, щоб ви не домінували у бесіді. Наприклад, перш ніж відповісти на якесь запитання чи занепокоєння когось зі студентів, можете запропонувати, щоб спочатку на них відповіли їхні напарники. Замість того щоб ділитися чимось улюбленим з вашого особистого досвіду, заохочуйте студентів ділитися їхнім досвідом. Не прагніть свідчити лише самі, але давайте можливості свідчити і студентам.

Покажіть таке запитання: Відповідно до Геламан 14:9–13, чому Самуїл прийшов проповідувати і пророкувати нефійцям?

Можете попросити студентів попрацювати у парах, щоб вивчити вказаний уривок і обговорити, як на це запитання відповіли б вони. Запропонуйте кільком студентам розказати те, про що вони дізналися. Основуючись на відповідях студентів, подумайте, які з наведених далі запитань ви могли б поставити, щоб допомогти їм застосувати те, що вони вивчають:

  • Як може знання про ознаки і дива, що стосуються пришестя Христа, а також віра в них змінити наше життя? (Дайте студентам час на обговорення цього запитання одне з одним, а потім попросіть їх поділитися їхніми думками з рештою класу. Допоможіть студентам визначити принцип, подібний до такого: Знання про ознаки пришестя Христа і розпізнавання їх можуть допомогти нам повірити в Нього і покаятися у своїх гріхах).

  • Чому ознаки і дива, що стосуються Другого пришестя Господа, збільшують нашу надію і не збільшують наші страхи? Яким чином ознаки і дива, що стосуються Другого пришестя, вказують на те, що Бог любить Своїх дітей і турбується про них?

  • Яке пророче вчення або яка ознака Другого пришестя надихнули вас краще готуватися до повернення Господа? (Аби допомогти студентам зрозуміти, як Божа любов виявляється в наші дні, ви можете запропонувати їм розказати або пошукати, чого недавно навчали живі пророки і апостоли про підготовку до повернення Господа).

Покажіть наведені далі слова старійшини Д. Тодда Крістофферсона.

Зображення
Старійшина Д. Тодд Крістофферсон

“Першим і важливим для повернення Господа є присутність на землі людей, готових прийняти Його під час Його пришестя”. (“Підготовка до повернення Господа”, Ensign або Ліягона, трав. 2019, с. 82)

Дайте студентам кілька хвилин, щоб подумати і записати свої думки про наступне запитання:

  • Що вам необхідно почати або припинити робити, аби ви могли відчувати себе краще підготовленими, щоб прийняти Ісуса Христа при Його пришесті?

Віра віруючих перевіряється, коли вони непохитно чекають на здійснення пророкованих ознак.

Можете розділити клас на маленькі групи для обговорення. Запропонуйте, щоб кожна група разом проглянула Геламан 16:13–22 і 3 Нефій 1:4–15, 22 і знайшла, як Сатана сіяв сумніви стосовно народження Спасителя і як на це відреагували вірні. Після того як пройде достатньо часу, попросіть когось із кожної групи розповісти, що він чи вона знайшли. Коли студенти будуть ділитися своїми думками, ви можете поставити деякі або всі з наведених далі запитань, щоб допомогти студентам поглибити їхнє обговорення в класі:

  • У чому ця тактика посіяти сумніви схожа на ту, що застосовується в наші дні?

  • Що робили деякі нефійці і ламанійці, щоб залишатися вірними всупереч сумнівам і опору невіруючих? (Ви можете показати формулювання, наприклад, такого принципу: Якщо покладатися на Господа і стійко чекати на Його пришестя, це може допомогти нам з вірою реагувати на скептицизм та сумніви).

  • Що ми можемо зробити, аби впевнитись, що залишаємося стійкими й непохитними, чекаючи на Друге пришестя Ісуса Христа? (Ви можете попросити студентів проглянути висловлювання президента Бонні Л. Оскарсон та старійшини Д. Тодда Крістофферсона у частині 2 підготовчого матеріалу).

  • Як те, що ви покладалися на Господа, допомагало вам, коли ви стикалися зі скептицизмом та ідеями, які можуть викликати сумніви? Як ми можемо допомагати одне одному залишатися стійкими, готуючись до повернення Господа?

Запропонуйте студентам згадати, що вони дізналися про Ісуса Христа та Друге пришестя і що вони відчули до Нього і тієї події, коли готувалися до цього уроку і брали в ньому участь. Потім дайте студентам час свідчити про Господа та їхню надію на те, що Він повернеться.

До наступного уроку

Поясніть, що під час наступного уроку студенти матимуть нагоду поміркувати над тим, як це буде—бути у присутності Спасителя і спілкуватися з Ним. Запропонуйте студентам, щоб вони, вивчаючи підготовчий матеріал, знайшли, що вони можуть дізнатися про природу і характер Ісуса Христа з Його священнослужіння серед людей в Америці.