Інститут
Урок 24: Матеріал для вчителя: Господня сила визволення


“Урок 24 Матеріал для вчителя: Господня сила визволення”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя (2021)

“Урок 24 Матеріал для вчителя”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя

Урок 24 Матеріал для вчителя

Господня сила визволення

Досвід і народу Лімгія, і народу Алми вказує на здатність Господа підтримувати і визволяти тих, хто звертається до Нього у своїх випробуваннях. На цьому уроці студенти краще зрозуміють, як вони можуть дивитися на Господню силу визволяти з погляду на вічну перспективу. Студентам також буде запропоновано визначити, що вони можуть зробити, аби мати доступ до цієї Господньої сили, коли вони стикаються з труднощами.

Рекомендації для навчання

Народ Алми і народ Лімгія потрапляють у залежність від ламанійців.

Попросіть студентів назвати ті випробування, з якими тепер стикаються вони або їхні знайомі.

  • Якими є різні причини наших випробувань? (Може бути корисно проглянути наведені приклади у частині 1 підготовчого матеріалу).

  • Які спільні запитання, тривоги чи почуття можуть у них виникати, коли вони стикаються з випробуваннями?

Покращення нашого навчання і вивчення

Розглядати поняття і питання з погляду на вічну перспективу. Студенти можуть називати проблемні питання і ставити запитання, основуючись на ідеях, які вони чують у школі чи на роботі або про які дізнаються із соціальних медіа. Дуже часто там ці питання розглядаються лише з погляду на світську перспективу, ту, в якій не беруться до уваги євангельські вчення. Шукайте нагод допомогти студентам попрактикуватися інакше сформулювати спірні питання та запитання у “контексті плану спасіння та вчень Спасителя” (Опанування доктрини. Базовий документ [2018], “Набуття духовного знання”, абзац 8).

Народ Алми

Стисло розгляньте умови, через які народ Алми потрапив у залежність від ламанійців. Ви можете запропонувати студентам уявити, що міг відчувати народ Алми, який жив праведно, коли вони несподівано втратили свою свободу і були змушені служити ламанійцям.

Запропонуйте студентам проглянути Мосія 23:21–24 і знайти, з яких можливих причин Господь міг дозволити, щоб народу Алми довелося проходити через ці випробування.

  • Відповідно до цих віршів, з якою метою Господь дозволив, щоб народ Алми проходив через ці випробування?

  • Як прагнення зрозуміти мету випробувань з погляду на Господню вічну перспективу змінює наш погляд на наші власні випробування?

Запропонуйте студентам, щоб вони протягом цього уроку знаходили істини, які допомогли б їм дивитися на свої випробування з погляду на вічну перспективу.

Народ Лімгія

Нагадайте студентам, що народ Лімгія також перебував у залежності. Стисло нагадайте, за яких обставин вони опинилися у залежності. Попросіть студентів проглянути Мосія 21:6–12 і знайти, як народ Лімгія хотів позбутися залежності. Можете поставити такі запитання:

  • Що сталося з народом Лімгія, коли вони спробували самотужки звільнитися від залежності?

  • Які проблеми можуть виникнути у нас, коли ми намагаємося пройти свої випробування, не прагнучи Господньої допомоги? Що може заважати нам звертатися до Господа у наших випробуваннях?

Попросіть студентів проглянути Мосія 21:13–16 або попросіть когось зі студентів підсумувати, що зробив народ Лімгія, усвідомивши, що самотужки вони не можуть звільнитися від залежності. Після цього попросіть когось зі студентів підсумувати, як народу Лімгія вдалося зрештою звільнитися від залежності. Ви можете поставити одне чи більше із наведених далі запитань, щоб допомогти студентам навчитися сприймати свої власні випробування з погляду на вічну перспективу:

  • Що ви дізналися із досвіду народу Лімгія про те, як Господь підтримує або визволяє тих, хто у своїх випробуваннях звертається до Нього? (Крім істин, які назвуть студенти, допоможіть їм визначити принцип, подібний до такого: Коли ми упокорюємося і волаємо до Бога, Він почує наші молитви і у Свій належний час звільнить нас від наших випробувань).

  • Як ми, проходячи через випробування, можемо довіряти Господньому розкладу, а не своєму? (Може бути корисно проглянути слова президента Далліна Х. Оукса у частині 2 підготовчого матеріалу).

  • Які благословення ви отримали, коли виконували Господню волю і довіряли Його розкладу для вашого життя?

Можете дати студентам кілька хвилин, щоб подумати про їхні теперішні труднощі і визначити, як би вони могли розцінити їх з погляду на вічну перспективу.

Господь зміцнює народ Алми і визволяє їх із залежності.

Нагадайте студентам, що народ Алми також перебував у залежності від ламанійців. Дайте студентам кілька хвилин, щоб проглянути Мосія 24:10–16 і знайти, у чому є схожість і відмінність у випробуваннях, через які проходили народ Алми і народ Лімгія.

  • Що спільного ви знайшли? Чим відрізняється досвід цих двох груп? (Серед можливих відповідей можуть бути такі: Господь підтримав обидві ці групи людей і зрештою вони були визволені; неволя народу Алми прийшла як випробування їхньої віри, коли вони старалися наслідувати Господа, а неволя народу Лімгія прийшла до них через гріх; народ Алми звернувся до Бога негайно, а народ Лімгія—лише після своєї першої спроби звільнитися самотужки).

  • Який доказ Господньої любові ви бачите в обох цих розповідях?

  • Чого ще ми можемо навчитися з досвіду народу Алми про те, як Бог підтримує або визволяє тих, хто звертається до Нього, проходячи через свої випробування? (Коли студенти будуть називати визначені ними істини, допоможіть їм визначити і принцип, подібний до наступного: Коли ми виявляємо віру й терпіння під час наших страждань і волаємо до Бога, Він може зміцнити нас, щоб нам було легше нести свої тягарі. Примітка: Алма молодший навчає подібного принципу в Алма 36:3, 27).

Розділіть клас на групи по двоє-троє студентів і попросіть їх проглянути слова старійшини Девіда А. Беднара у частині 3 підготовчого матеріалу. Покажіть наведені далі запитання і запропонуйте студентам обговорити їх у своїх групах:

  • Чому корисно буде знати, що Господь не завжди звільняє нас від наших випробувань негайно?

  • Відповідно до слів старійшини Беднара, як може дотримання нами завітів дати нам додаткову силу, коли ми проходимо через випробування?

  • Як Господь підтримав і зміцнив вас або когось із ваших знайомих, коли ви до кінця витерпіли своє випробування або знесли якийсь тягар? Які благословення було отримано завдяки тому, що звільнення від випробування не прийшло негайно?

Попросіть одного-двох студентів розповісти, на що вони звернули особливу увагу під час їхнього обговорення у групі. Виділіть студентам кілька хвилин, щоб написати про їхні уявлення, як вони можуть збільшити довіру до Господа, коли проходять через випробування.

До наступного уроку

Запитайте студентів, чи є у них запитання, відповіді на які вони хотіли б отримати від Господа. Заохотьте їх уважно вивчати Книгу Мормона і підготовчий матеріал до наступного уроку, щоб зрозуміти, що вони можуть дізнатися про отримання відповідей від Господа.