Інститут
Урок 11 Матеріал для вчителя: Просуватися вперед шляхом завітів


“Урок 11 Матеріал для вчителя: Просуватися вперед шляхом завітів”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя (2021)

“Урок 11 Матеріал для вчителя”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя

Урок 11 Матеріал для вчителя

Просуватися вперед шляхом завітів

Віра в Ісуса Христа і покаяння у своїх гріхах є першими кроками на шляху завітів до вічного життя. Через обряд хрищення ми вступаємо в завітні стосунки з нашим Небесним Батьком та Ісусом Христом. Протягом цього уроку студенти зможуть наводити приклади того, як дотримуватися завіту хрищення у повсякденному житті, свідчити про освячувальний вплив Святого Духа та визначати, що вони можуть робити, щоб витерпіти до кінця з більшою надією та радістю.

Рекомендації для навчання

Покращення нашого навчання і вивчення

Сприяйте бажанню досліджувати. Президент Генрі Б. Айрінг, з Першого Президентства, зауважив: “Ставити запитання і відповідати на них—це сутність всього пізнання і всього навчання” (“The Lord Will Multiply the Harvest” [satellite broadcast address to religious educators in the Church Educational System, Feb. 6, 1998, 5–6]). Зазвичай цей принцип стосується вчителів, які ставлять запитання, та студентів, які відповідають на них. І хоч ефективні запитання від учителів можуть спонукати студентів до пізнання, запитання від студентів також можуть відігравати важливу роль у процесі пізнання. Старайтеся створити атмосферу для пізнання, в якій запитання студентів заохочуються, поважаються і уважно розглядаються. Мудрий вчитель не відповідає на всі запитання студентів автоматично або негайно. Учителі можуть запропонувати, щоб на ці запитання відповіли інші студенти, вказати їм на якийсь надихаючий матеріал або попросити їх виділити час поза класом, щоб глибше щось дослідити, а потім розповісти на уроці те, про що вони дізналися.

Алма і Нефій навчають про важливість нашого завіту хрищення і дару Святого Духа.

Покажіть наступне висловлювання старійшини Бенджаміна М. З. Тая, сімдесятника:

Зображення
Старійшина Бенджамін М. З. Тай

“Господній план дій для нас—вчення Христа—дуже чітко викладений у Книзі Мормона. Він вимагає … укласти завіти з Богом і дотримуватися їх через такі обряди, як хрищення. Це допоможе нам залишатися на шляху завітів, який веде до Нього”. (“Сила Книги Мормона у наверненні”, Ліягона, трав. 2020, с. 46)

  • Як саме ваше хрищення позначилося на вашій здатності ставати більш схожими на Небесного Батька та Ісуса Христа?

Покажіть це незакінчене речення: Під час хрищення ми укладаємо завіт …

Попросіть студентів проглянути Мосія 18:8–10 і знайти, що за завітом ми обіцяємо робити і якими стати, коли нас охрищують. (Серед відповідей студентів можуть бути такі: Коли нас охрищують, ми вступаємо в завіт нести тягарі одне одного; сумувати з тими, хто сумує; втішати тих, кому потрібна втіха; бути свідками Бога; служити Йому; виконувати Його заповіді).

Нагадайте студентам, що їм було запропоновано подумати і навести приклади тих людей, які шанують свій завіт хрищення. Виділіть студентам кілька хвилин, щоб згадати про ці приклади, а потім поділитися ідеями з партнером або у маленькій групі. Після того як вони розкажуть одне одному про їхні приклади, можете поставити їм такі запитання:

  • Які є приклади того, що Ісус Христос жив за Своїм завітом хрищення і втішав, зміцнював інших людей та сумував з ними?

  • Що ви дізналися у своєму житті про сумування з тими, хто сумує, і втішення тих, хто потребує втіхи? (Ви можете проглянути слова старійшини Дейла Г. Ренлунда у частині 1 підготовчого матеріалу). Що змінилося, коли ви старалися побачити інших такими, якими їх бачить Небесний Батько?

Зверніть увагу на те, що коли ми дотримуємося свого завіту хрищення, Господь обіцяє нам напарництво Святого Духа. Попросіть студентів проглянути 2 Нефій 31:13, 17 і знайти, які благословення приходять до нас, коли ми отримуємо дар Святого Духа.

  • Як би ви пояснили людині, яка готується до хрищення, що означає хрищення вогнем і здатність говорити язиком ангелів? (Можете проглянути висловлювання президента Бойда К. Пекера і старійшини Девіда А. Беднара у частині 2 підготовчого матеріалу). Як ви відчули ці благословення?

Можете дати студентам час поміркувати над такими запитаннями:

  • Що я роблю для того, щоб отримати благословення Святого Духа у своєму житті? Що мені слід продовжувати робити, почати робити або припинити робити, щоб повніше відчути освячувальну силу Святого Духа?

Нефій навчає важливості витерпіти до кінця.

Ви можете використати наведену далі історію, яку розповів старійшина Роберт Д. Хейлз, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, або якусь власну історію, яка ілюструє, що у важких обставинах важливо витерпіти до кінця:

Зображення
Старійшина Роберт Д. Хейлз

“У 1968 році на міжнародних змаганнях Танзанію представляв марафонець на імʼя Джон Стівен Акварі. Трохи більше ніж через годину після того, як переможець перетнув фінішну лінію, Джон Стівен Акварі … наблизився до стадіону, останнім завершуючи цей забіг. [Незважаючи на виснаження, судоми в ногах, зневоднення та дезорієнтацію], якийсь голос в ньому закликав його бігти вперед і він біг вперед. … На запитання, чому він закінчив забіг, не мігши ніколи виграти, Акварі відповів: “Моя країна не послала мене почати забіг на 5000 миль; моя країна послала мене закінчити цей забіг”. (“Отож, за блаженних ми маємо тих, хто витерпів”, Ліягона, лип. 1998, с. 76)

  • Чому Джон Стівен Акварі зміг вибрати продовжити забіг?

  • У чому досвід Джона можна порівняти з труднощами, з якими ми стикаємося, коли намагаємося дотримуватися своїх завітів?

  • Чому людина може вибрати не залишатися вірною своїм завітам?

Щоб сприяти обговоренню, ви можете попросити студентів розділитися на маленькі групи і прочитати 2 Нефій 31:15–16, 19–21 та знайти, що означає витерпіти до кінця. (Ви також можете запропонувати їм прочитати деякі уривки з Писань, вказані у Путівнику по Писаннях під темою “Терпіння”).

Коли пройде достатньо часу, попросіть студентів поділитися тим, про що вони дізналися. (Студенти можуть назвати, наприклад, такі істини: Якщо ми просуваємося вперед тісною і вузькою путтю з непохитною вірою в Христа і витерпимо до кінця, Небесний Батько благословить нас вічним життям). Подумайте, які з наведених далі запитань найкраще допомогли б студентам поглибити їхнє розуміння цього принципу:

  • Що для вас означає просуватися вперед з непохитною вірою в Христа? з яскравістю надії?

  • Які приклади з життя Спасителя, когось із Книги Мормона чи ваших знайомих можуть допомогти вам краще зрозуміти, що таке витерпіти до кінця? (Можливо, студенти вже написали відповіді на це запитання, вивчаючи частину 3 підготовчого матеріалу).

  • Яким чином ви будете продовжувати просуватися вперед з непохитною вірою в Христа? Що ви можете зробити, аби витерпіти до кінця з більшою надією й радістю?

Ви можете завершити урок, поділившись своїм свідченням про істини, які вивчалися на цьому уроці, або запропонувати зробити це комусь зі студентів.

До наступного уроку

Запитайте дітей, що б вони сказали людині, яка запитала їх, чи були вони народжені знову. Запропонуйте студентам прочитати підготовчий матеріал для наступного уроку і подумати, що означає бути духовно народженими знову і по-справжньому наверненими до євангелії Ісуса Христа.