Інститут
Урок 12 Матеріал для вчителя: Нам потрібно духовно народитися знову


“Урок 12 Матеріал для вчителя: Нам потрібно духовно народитися знову”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя (2021)

“Урок 12 Матеріал для вчителя”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя

Урок 12 Матеріал для вчителя

Нам потрібно духовно народитися знову

У своєму занепалому стані ми не є гідними перебувати у присутності Бога. Завдяки Ісусу Христу і силі Його Спокути ми можемо духовно народитися знову як Його завітні діти і підготуватися до целестіальної слави. На цьому уроці студенти матимуть нагоду поглибити своє розуміння того, що означає духовно народитися знову, та пояснити, як Ісус Христос може змінити наше серце. Студенти також визначать, що вони можуть зробити, щоб краще жити за доктриною Христа, аби поглибити своє навернення.

Рекомендації для навчання

Покращення нашого навчання і вивчення

Допомагайте студентам брати на себе відповідальність за своє навчання. “Навчання повинен здійснювати [студент]. Тому саме [студент] повинен діяти” (Teaching the Gospel: A Handbook for CES Teachers and Leaders [1994], 14). Сестра Вірджинія Х. Пірс, колишній радник у генеральному президентстві Товариства молодих жінок, зауважила: “Досвідчений вчитель не думає: “Що я буду робити сьогодні у класі?”, а запитує: “Що мої студенти будуть робити сьогодні у класі?”; не “Чого саме я навчатиму сьогодні?”, а скоріше “Як мені допомогти моїм студентам зрозуміти те, що їм потрібно знати?” [Teaching the Gospel: A Handbook for CES Teachers and Leaders, 13]” (“The Ordinary Classroom—a Powerful Place for Steady and Continued Growth”, Ensign, Nov. 1996, 12).

Народ царя Веніямина переживає духовне народження знову.

Покажіть таке висловлювання президента Далліна Х. Оукса: “Нам … недостатньо бути переконаними євангелією; ми повинні діяти і думати так, щоб нам бути наверненими нею” (“The Challenge to Become”, Ensign, Nov. 2000, 32).

Нагадайте студентам, що в частині 1 підготовчого матеріалу вони читали розповідь про духовне народження знову народу царя Веніямина. Якщо потрібно, студенти можуть проглянути Мосія 4:2–3 і Мосія 5:2–7 і знайти звʼязок між доктриною Христа і наверненням. Можете поставити класу кілька або всі наведені далі запитання, щоб студенти глибше зрозуміли істини, які вони знайшли.

  • Які аспекти доктрини Христа застосував народ царя Веніямина, і як це вплинуло на їхнє духовне народження знову? (Допоможіть студентам визначити принцип, подібний до такого: Якщо ми стараємося жити за доктриною Христа, Спаситель змінить наше серце й допоможе нам народитися духовно знову).

  • Чому так важливо визнавати роль Спасителя в нашому духовному народженні знову та наверненні?

  • Що ви знаєте про Ісуса Христа, що надихає вас звернутися до Нього, щоб змінити своє серце?

  • Як Ісус Христос змінив ваше серце? Як те, що Він допоміг вам зробити таку зміну, впливає на ваші почуття до Нього? (Заохочуйте студентів ділитися досвідом, який не є надто особистим, або пропонуйте їм записати про їхній досвід у щоденнику).

  • Як кожен з елементів доктрини Христа (віра, покаяння, хрищення, дар Святого Духа і здатність витерпіти до кінця) відкриває двері для Спасителя, щоб змінити ваше серце?

Попросіть студентів подумати про зміну серця, яку вони хочуть відчути, а потім запитайте:

Анті-нефій-легії ховають в землю свою зброю.

Поясніть, що навіть якщо людина відчуває могутню зміну свого серця, її відданість може ослабнути. Покажіть наведені далі слова старійшини Дейла Г. Ренлунда:

Зображення
Старійшина Дейл Г. Ренлунд

“Ми всі знаємо людей, у яких відбулася така могутня зміна в серці, але потім вони піддалися тілесній людині. Вони стали недбалими у своєму поклонінні і відданості Богу, їхні серця огрубіли і цим вони поставили під загрозу своє вічне спасіння”. (“Берегти могутню зміну в серці”, Ліягона, лист. 2009, с. 98)

  • Чому людина, яка відчула могутню зміну в серці, може стати недбалою у своєму поклонінні та відданості Богу?

Можете показати зазначену далі ілюстрацію, на якій зображені люди, які цілковито відрізняються від людей, описаних старійшиною Ренлундом. Попросіть студентів розповісти історію про анті‑нефій-легіїв та описати, що змусило анті‑нефій-легіїв закопати свою зброю війни в землю.

Зображення
“Очищувальний шлях слухняності, жертви і посвячення”, художник Ден Бурр

Коли студенти будуть розповідати, що їм відомо про анті‑нефій-легіїв, ви можете використати вказані далі уривки з Писань, щоб допомогти їм визначити глибину зміни в тих людях та глибину їхнього навернення до Ісуса Христа: Алма 23:6–7; Алма 24:9–11, 15 і Алма 27:27.

  • Що утримувало анті‑нефій-легіїв від того, щоб стати недбалими у своєму поклонінні й відданості Богу?

  • Які уроки з цих уривків допомогли б вам краще старатися, щоб бути “стійкими у вірі в Христа, аж до самого кінця” (Алма 27:27)?

Ви можете запропонувати студентам подумати, яка зброя бунтів могла б заважати їм особисто відчувати могутню зміну серця.

Аби допомогти студентам застосувати вивчене на цьому уроці і в цьому блоці, організуйте студентів у маленькі групи і призначте для кожної групи ведучого обговорення. Дайте кожній групі вказаний далі роздатковий матеріал і виділіть достатньо часу для змістовного обговорення. Якщо дозволяє час, попросіть студентів поділитися з класом обговореним.

Обговорення у маленьких групах теми духовного народження знову

Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя—Урок 12

Примітка для ведучого обговорення: Будь ласка, проведіть обговорення описаної далі ситуації з членами вашої групи. Заохотьте всіх членів вашої групи до участі в обговоренні. Однак ніхто не має відчувати, що їх змушують ділитися їхніми думками.

Пабло любив своє місіонерське служіння і відчував, що євангелія глибоко увійшла в його серце. Він повернувся додому після місії, сповнений радості й великих сподівань на своє майбутнє. Він пробув вдома кілька тижнів і почав відчувати себе непотрібним і загубленим. Він часто відчував себе самотнім. Щоб позбутися цих почуттів, він брав участь у безлічі різних заходів та проєктів. Поступово він почав забувати помолитися й почитати Писання. Він почав рідко коли відвідувати церкву, і останнім часом у нього виникає спокуса повернутися до поганих звичок, які в нього були ще перед місією.

Питання для обговорення:

  • Які істини стосовно духовного народження знову і зміни серця можуть найбільше підходити для ситуації Пабло?

  • Якби Пабло був вашим другом, що б ви розказали йому про Ісуса Христа, що допомогло б йому відновити зміну у своєму серці?

  • Які уроки міг би засвоїти Пабло від анті-нефій-легіїв?

Обговорення у маленьких групах теми духовного народження знову

Зображення
роздатковий матеріал вчителя

Можете дати студентам кілька хвилин, щоб розказати, про що вони дізналися під час обговорення в їхній групі. Ви також можете виділити їм час подумати, що зробити надихнуло їх те, про що вони дізналися і що відчули сьогодні. Можете запропонувати їм поділитися тим, як зросло їхнє розуміння й свідчення про доктрину Христа завдяки вивченню цього блоку.

До наступного уроку

На завершення уроку ви могли б показати таке висловлювання Президента Рассела М. Нельсона: “Чи хотіли б ви відіграти важливу роль у найбільшому випробуванні, найвеличнішій справі та найвеличнішій роботі на землі сьогодні?” І ми хочемо запросити вас долучитися до неї!” (Рассел М. Нельсон і Венді В. Нельсон, “Надія Ізраїля”, (всесвітній духовний вечір для молоді, 3 червня 2018 р.), додаток до журналів New Era та Ліягона, с. 3, HopeofIsrael.ChurchofJesusChrist.org). Заохотьте студентів, щоб вони, вивчаючи підготовчий матеріал для наступного уроку, подумали про свою важливу роль у цій великій справі—збиранні Ізраїля.