Інститут
Урок 14 Матеріал для вчителя: Стати знаряддям у Божих руках


“Урок 14 Матеріал для вчителя: Стати знаряддям у Божих руках”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя (2021)

“Урок 14 Матеріал для вчителя”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя

Урок 14 Матеріал для вчителя

Стати знаряддям у Божих руках

Після того як сини Мосії покаялися і були навернені до євангелії Ісуса Христа, вони стали могутніми місіонерами й допомогли багатьом ламанійцям прийти до Нього. Цей урок дасть студентам можливість поділитися тим, як зміцнення їхнього навернення може збільшити їхнє бажання ділитися євангелією з іншими. Студенти задумаються над тим, що вони можуть зробити, аби стати більш дієвим знаряддям в руках Бога, коли вони збирають Ізраїль у підготовці до Другого пришестя Господа.

Рекомендації для навчання

Алма і сини Мосії стають наверненими і вирушають проповідувати ламанійцям.

Покажіть наступні висловлювання: Попросіть студентів, щоб вони подумки оцінили своє ставлення до написаного в кожному із тверджень за шкалою від 1 до 5 (1 = категорично не погоджуюсь і 5 = цілком погоджуюсь).

  1. У мене є бажання ділитися євангелією з іншими.

  2. Я молюся про можливості ділитися євангелією.

  3. Ділитися євангелією є нормальною і природною частиною мого життя.

  4. Я стараюся бути дієвим знаряддям в руках Бога, ділячись Його євангелією.

Дайте студентам час для такої самооцінки, а потім покажіть таке запитання: Що я можу зробити, щоб стати більш дієвим знаряддям у поширенні євангелії Ісуса Христа? Попросіть студентів прислухатися до будь-яких підказок, які можуть допомогти їм відповісти на це запитання, і записати їх.

Нагадайте студентам, що сини Мосії стали знаряддям в руках Бога, коли постилися і молилися, щоб мати Його Дух, і проповідували Його євангелію (див. Алма 17:3, 9, 11; 26:3, 15). Запропонуйте студентам прочитати Мосія 27:35–36 і Мосія 28:1–3 і знайти, як змінилися серця синів Мосії після їхнього навернення.

Покращення нашого навчання і вивчення

Ставте запитання, які сприяють навчанню в серці. Коли ви бачите, що студенти розуміють якийсь євангельський принцип в їхньому розумі, ставте запитання, які сприятимуть навчанню в їхньому серці. Такі запитання дозволяють студентам розібратися у почуттях свого серця, згадати власний досвід та поділитися своїми свідченнями. Такі запитання можуть мати одну з вказаних далі форм: “Коли у вас було так, що … ?” “Як ви знаєте, що … ?” або “Що ви відчуваєте стосовно … ?”

  • Що у бажаннях синів Мосії привернуло вашу увагу? Чого ми можемо навчитися з того, як їхнє навернення вплинуло на їхнє бажання бути знаряддям в руках Бога? (Ви можете попросити студентів проглянути висловлювання президента Далліна Х. Оукса у частині 1 підготовчого матеріалу. Основуючись на відповідях студентів, напишіть на дошці такий принцип: Коли наше навернення поглиблюється, зростає й наше бажання та готовність бути знаряддям в руках Бога і ділитися євангелією).

  • Чому, на вашу думку, поглиблення нашого навернення зміцнює наше бажання ділитися євангелією? Як розуміння цього принципу могло б допомогти нам підготуватися до місії або краще ділитися євангелією в нашому повсякденному житті?

  • Які є приклади у Писаннях чи в історії Церкви, що ілюструють цей принцип? Який досвід допоміг вам дізнатися, що цей принцип є істинним? (Ви можете запропонувати студентам розказати про їхні власні приклади та особистий досвід своєму напарнику або своїй напарниці).

Дайте студентам кілька хвилин, щоб проглянути результати самооцінювання, яке вони провели, і поміркувати над запитанням, що прозвучало на початку уроку. Можете запропонувати їм записати, які в них виникали думки й почуття протягом цього уроку.

Сини Мосії стають знаряддям в Господніх руках.

Запропонуйте студентам розповісти про труднощі, з якими вони стикалися, коли намагалися ділитися євангелією. (Ви можете скласти перелік їхніх відповідей на дошці й обговорити, як ці труднощі можуть заважати нам ділитися євангелією).

Напишіть на дошці таке незакінчене речення: Ми можемо стати більш дієвим знаряддям в руках Бога, якщо ми …

Стисло прогляньте, з якими труднощами стикнулися сини Мосії, коли почали проповідувати євангелію серед ламанійців (див. частина 2 підготовчого матеріалу). Попросіть студентів проглянути Алма 17:2–3, 9–11 і знайти, що робили сини Мосії, щоб подолати свої труднощі й стати дієвим знаряддям в руках Бога.

  • Скориставшись тим, про що ви дізналися з досвіду синів Мосії, як би ви закінчили речення на дошці, щоб сформулювати принцип? (Використовуючи слова студентів, закінчіть це речення так, щоб воно набуло форми, наприклад, такого принципу: Ми можемо стати більш дієвим знаряддям в руках Бога, якщо молимося, постимося і вивчаємо Писання).

Попросіть студентів звернути увагу в Алма 17:2–3 на те, які духовні благословення прийшли до цих місіонерів, коли вони молилися, постилися і вивчали Писання. (Допоможіть студентам визначити ще один принцип, подібний до такого: Якщо ми молимося, постимося і вивчаємо Писання, то можемо отримати дух одкровення).

  • Як дух одкровення допоміг Аммону стати дієвим знаряддям в руках Бога? (Ви можете попросити когось зі студентів коротко розказати про досвід Аммона з царем Ламонієм, а потім прочитати Алма 18:33–35).

  • Чому важливо мати дух одкровення, коли ми прагнемо бути знаряддям в руках Бога?

  • Як дух одкровення допомагав вам бути більш дієвим знаряддям в Божих руках?

Можете попросити когось зі студентів прочитати наведене далі висловлювання Президента Рассела М. Нельсона:

Зображення
Президент Рассел М. Нельсон

“Якщо ми будемо прагнути слухатися—справді слухатися—[Ісуса Христа], нас буде скеровано, аби знати, що робити у будь-якій ситуації. …

Я знову благаю вас зробити все можливе, щоб зміцнити свою духовну здатність отримувати особисте одкровення”. (“Слухайте Його”, Ліягона, трав. 2020, сс. 89, 90)

Попросіть студентів проглянути висловлювання старійшини Дітера Ф. Ухтдорфа у частині 3 підготовчого матеріалу і поміркувати над такими запитаннями:

  • Кого я можу запросити наближатися до Спасителя?

  • Що я можу зробити, щоб бути знаряддям у Божих руках, аби допомогти тим людям наближатися до Христа?

Ви можете дати студентам час, щоб записати, які в них виникли думки й почуття. Ви також можете попросити бажаючих студентів розповісти про те, що вони планують зробити.

Зазначте, що завдяки своїй підготовці сини Мосії також отримали дух пророцтва і були здатні навчати із силою та владою. (Може буде корисним пояснити, що слова “дух пророцтва” можуть стосуватися “засвідчення Ісусового” [Обʼявлення 19:10]). Запевніть студентів, що ми також можемо отримати подібні благословення, коли готуємося бути знаряддям у Божих руках.

Можете поділитися вашим свідченням про те, що з допомогою Господа кожний з нас може бути знаряддям в Його руках і допомагати у збиранні Ізраїля.

До наступного уроку

Попросіть студентів поміркувати, наскільки підготовленими до Другого пришестя Христа вони себе відчувають. Поясніть, що наступний блок стосується відвідування Спасителем нефійців в Америці. Заохотьте студентів, щоб вони, готуючись до наступного уроку, знайшли, які події, що передували появі Спасителя нефійцям, можуть навчити їх про важливість підготовки до Його повернення в останні дні.