Інститут
Урок 5 Матеріал для вчителя: Падіння Адама і Єви та дар свободи вибору


“Урок 5 Матеріал для вчителя: Падіння Адама і Єви та дар свободи вибору”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя (2021)

“Урок 5 Матеріал для вчителя”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя

Урок 5 Матеріал для вчителя

Падіння Адама і Єви та дар свободи вибору

Пророк Легій навчав, що Падіння Адама і Єви було необхідне для досягнення дітьми Бога Його вічних цілей (див. 2 Нефій 2:15–25). На цьому уроці у студентів буде можливість пояснити, чому Падіння Адама і Єви, свобода вибору та Спокута Ісуса Христа є необхідними для плану викуплення, створеного Небесним Батьком. Студенти також поміркують над тим, що вони можуть зробити, щоб краще використовувати свою свободу вибору, аби ставати більше схожими на Небесного Батька та Ісуса Христа.

Рекомендації для навчання

Легій навчає свого сина Якова про наслідки Падіння.

Зазначте, що на цьому уроці ми починаємо вивчати новий блок, що стосується плану викуплення, створеного Небесним Батьком. Можливо, буде корисним пояснити, що серед багатьох назв, даних плану Небесного Батька, одна з тих, що найчастіше зустрічається у Книзі Мормона,—це “план викуплення” (див., наприклад, Кн. Якова 6:8; Алма 12:30, 32–33; 34:31).

Покажіть наведене далі твердження і попросіть студентів дати йому оцінку на основі вчень Книги Мормона: Падіння Адама і Єви було трагічною помилкою або подією, яка суперечила Божому плану.

Після того як студенти поділяться думками, покажіть формулювання такої істини: Падіння Адама і Єви є необхідною складовою плану Небесного Батька для Його дітей.

Аби поглибити у студентів розуміння цієї істини, напишіть на дошці вказані далі незакінчені речення (залиште між ними достатньо порожнього місця):

Якби Адам і Єва не скуштували плід, …

Через те що вони скуштували цей плід, …

Запропонуйте студентам проглянути 2 Нефій 2:19–25 і визначити наслідки, тобто результати, Падіння, які вони можуть вказати, щоб закінчити кожне речення. Попросіть студентів поділитися тим, що вони знайшли. Напишіть їхні відповіді на дошці під кожною незакінченою фразою.

Покажіть і прочитайте наведене далі висловлювання старійшини Орсона Ф. Уітні, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Орсон Ф. Уітні

“Падіння Адама було кроком униз, але воно також було і кроком уперед—кроком у вічному марші людського прогресу”. (In Conference Report, Apr. 1908, 90)

  • Як зрозуміти, що Падіння було і “кроком униз”, і “кроком уперед” у нашому духовному рухові вперед? (Під час обговорення можете запропонувати студентам розглянути висловлювання старійшини Брюса К. Хейфена і старійшини Джеффрі Ф. Холланда у частині 1 підготовчого матеріалу й поділитися тим, що привернуло їхню увагу).

  • Як розуміння того, що таке Падіння, допомагає вам усвідомлювати, що навіть труднощі смертного життя є частиною плану Небесного Батька?

  • Як умови, що прийшли через Падіння, дають нам можливість розвиватися духовно й мати радість? (Див. 2 Нефій 2:25).

Під час вашого обговорення можете показати наступне висловлювання Президента Рассела М. Нельсона і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос:

Зображення
Президент Рассел М. Нельсон

“Очевидно, що Легій знав, що таке протидія, тривога, страждання, біль, розчарування і смуток. Однак він сміливо й не вагаючись проголосив відкритий Господом принцип: “Люди є, щоб мати радість” [2 Нефій 2:25]. Уявіть! З усіх слів, які він міг використати, щоб описати природу й мету нашого життя тут, на землі, він вибрав слово радість!

Життя наповнене об’їзними шляхами й тупиками, випробуваннями й викликами різного роду. Ймовірно, у кожного з нас бували часи, коли горе, біль і відчай майже поглинали нас. І все ж ми тут, щоб мати радість?

Так! Відповіддю є лунке: так!” (“Радість і духовне виживання”, Ліягона, лист. 2016, с. 82)

Попросіть студентів подумки визначити якусь конкретну проблему, що у них є. Покажіть наведене далі запитання і попросіть студентів подумати над ним та записати свої думки. (Якщо доречно, попросіть одного чи двох студентів поділитися тим, що вони написали. Нагадайте студентам, що вони не повинні ділитися досвідом, який є надто особистим або приватним).

  • Як розуміння цілей Падіння допомагає мені дивитися на цей досвід як на можливість для духовного розвитку і радості?

Легій навчає, що ми вільні вибрати волю і вічне життя завдяки Ісусу Христу.

Покажіть наведене далі висловлювання Президента Рассела М. Нельсона: “[Падіння] активувало два тісно пов’язані між собою додаткові дари від Бога, майже настільки ж дорогоцінні, як і саме життя—свободу вибору і підзвітність” (“Constancy amid Change”, Ensign, Nov. 1993, 34).

  • Які з умов, названих Легієм, уможливлюють свободу вибору і підзвітність? (Якщо потрібно, запропонуйте студентам розглянути частину 2 підготовчого матеріалу. Ви можете попросити студентів стисло пояснити, чому кожна з цих умов необхідна для існування свободи вибору).

Прочитайте разом 2 Нефій 2:26–29 і знайдіть, як у подальшому Спокута Спасителя та Його викуплення від наслідків Падіння впливає на нашу свободу вибору. Серед принципів, які студенти можуть визначити з цього уривка, можуть бути такі: Викупительна жертва Спасителя дає нам свободу вибору вічного життя. План Небесного Батька створює необхідні для нас умови, щоб ми вибирали свободу й вічне життя через Ісуса Христа або вибирали неволю і смерть через диявола.

Покращення нашого навчання і вивчення

Заохочуйте студентів діяти праведно. Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Істинна віра зосереджується на Господі Ісусі Христі і завжди веде до праведних дій” (“Просіть із вірою”, Ліягона, трав. 2008, с. 95). Під час навчання давайте студентам можливості для змістовного роздумування над тим, як вони можуть діяти з вірою і застосовувати те, про що дізнаються. Якщо ви послідовно заохочуєте студентів до роздумів та застосування того, про що вони дізнаються, то зможете допомогти їм збільшити їхню спроможність діяти праведно.

Подумайте, які з наведених далі запитань можуть допомогти вашим студентам краще зрозуміти, що таке свобода вибору, і вирішити для себе, які праведні вчинки вони робитимуть у своєму житті. (Ви можете вибрати один з вказаних далі переліків запитань і заохотити студентів записати свої думки та враження).

  • Що, на вашу думку, означає, що ми стаємо “вільними назавжди … діяти самостійно, а не бути під дією, за винятком покарання згідно з законом у той великий і останній день”? (2 Нефій 2:26). Що за натхненням вам хочеться зробити, аби діяти праведно вже сьогодні?

  • Якими є приклади вашого вибору в чомусь незначному, який ви робите щодня і який може мати довготермінові наслідки? Який щоденний вибір допомагатиме вам все більше наближатися до Ісуса Христа і вічного життя? Що з того, що ви вибираєте тепер, може перешкоджати вашому духовному зростанню чи можливостям або зменшувати їх?

  • Як Спокута Ісуса Христа дозволила вам навчитися з ваших помилок? (Якщо потрібно, продивіться висловлювання старійшини Брюса К. Хейфена у частині 3 підготовчого матеріалу). Чого ви можете навчитися зі скоєного вами гріха або зробленої вами помилки?

Дайте студентам достатньо часу, а потім попросіть когось із них, хто хоче поділитися своїми думками або свідченням, зробити це. Поясніть студентам, що вони не повинні ділитися досвідом, який є надто особистим, або розповідати про конкретні гріхи, які вони могли скоїти. Заохотьте студентів діяти відповідно до того, що вони записали і над чим розмірковували сьогодні. Свідчіть про принципи, які розглядалися на цьому уроці, та Господнє бажання допомагати студентам робити правильний вибір в їхньому житті.

До наступного уроку

Зазначте, що на наступному уроці ми будемо обговорювати, що таке Спокута Ісуса Христа. Заохотьте студентів уважно прочитати підготовчий матеріал і подумати, чому у Книзі Мормона описано Спокуту Ісуса Христа як нескінченну і вічну (див. 2 Нефій 9:7; Алма 34:10).