Інститут
Урок 25 Підготовчий матеріал для уроку: Молитва й особисте одкровення


“Урок 25 Підготовчий матеріал для уроку: Молитва й особисте одкровення”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя (2021)

“Урок 25 Підготовчий матеріал для уроку”, Вчення і доктрина Книги Мормона. Матеріал для вчителя

Урок 25: Підготовчий матеріал для уроку

Молитва й особисте одкровення

Зображення
молода жінка читає Писання

Ісус Христос пообіцяв: “Бо кожний, хто просить, отримає; і той, хто шукає, знайде; і тому, хто стукає, буде відчинено” (3 Нефій 14:8). Президент Рассел М. Нельсон так сказав про це обіцяння: “Ця позачасова пропозиція особистого одкровення поширюється на всіх Його дітей. Це здається надто хорошим, щоб бути правдою. Але це так!” (“Просіть, шукайте, стукайте”, Ensign або Ліягона, лист. 2009, с. 81). Вивчаючи цей матеріал, замисліться над ефективністю ваших молитов і над тим, що ви можете зробити для збільшення своєї здатності отримувати особисті одкровення.

Частина 1

Що я можу зробити, аби молитва стала більш значущою в моєму житті?

Коли Алма й Амулек привели групу місіонерів, щоб повернути зорамійців-відступників до істинної віри, вони були здивовані тим, як зорамійці поклонялися й молилися у своїх синагогах. Стоячи зверху на помості, який вони називали Рамеумптом, люди по черзі промовляли встановлену молитву, заявляючи, що не буде Христа і що Бог вибрав їх, щоб їм бути спасенними. Після того як поклоніння закінчувалося, зорамійці йшли додому, “ніколи не говорячи … про свого Бога”, аж поки знову не поверталися на те місце наступного тижня. (Див. Aлма 31:12–24). З часом Алма й Амулек змогли навчати групу смиренних зорамійців про євангелію, зокрема про істинне значення і мету молитви (див. Алма 32–34).

Зображення
зорамієць молиться на Рамеумптомі
Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Алма 34:17–28 і знайдіть, яких принципів, що стосувалися молитви, навчав зорамійців Амулек.

Зображення
піктограма, записуйте

Записуйте свої думки

Виберіть один чи два вірші з Алма 34:17–28 і перепишіть цей вірш чи обидва вірші так, неначе Амулек каже їх сучасною мовою комусь із ваших ровесників. Наприклад, подумайте про пораду молитися “за отари на ваших полях” (вірш 25) і пристосуйте цю ж ідею до наших сучасних обставин. Будьте готові прочитати перефразовані вами вірші у класі. Поміркуйте про те, як ви можете застосувати вчення Амулека, щоб молитися більш щиро і часто.

Частина 2

Що я можу робити, щоб отримати особисте одкровення?

Десь на початку Книги Мормона Нефій написав про своє бажання зрозуміти сон його батька про дерево життя та інші його вчення і мати про них особисте свідчення (див. 1 Нефій 10:17).

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте 1 Нефій 10:17–19 і знайдіть, чого ми можемо навчитися від Нефія стосовно отримання особистого одкровення. (Примітка: “Таємниці Божі—це духовні істини, які пізнаються тільки через одкровення” [Путівник по Писаннях, “Таємниці Божі”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org]). Наприклад, таємниця Божа була відкрита для нас, коли ми отримали свідчення від Святого Духа про те, що Книга Мормона є істинною.

Зображення
Нефій молиться

Коли Нефій розмірковував над вченнями Легія, його було “віднес[ено] … Духом Господнім” і він сам мав видіння (1 Нефій 11:1). З цього видіння Нефій отримав додаткове знання щодо сну свого батька про дерево життя, земне священнослужіння Спасителя, майбутнє своїх нащадків та Відновлення євангелії в останні дні (див. 1 Нефій 11–14).

Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Як довіра до Бога і віра в Нього збільшили здатність Нефія отримати особисте одкровення?

Отримавши одкровення, Нефій повернувся до намету батька і побачив своїх братів, які “сперечалися між собою про те, що [Легій] розповів їм” (1 Нефій 15:2).

Зображення
брати Нефія сперечаються
Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте 1 Нефій 15:3–4, 8–11 і подумайте, чому Ламану й Лемуїлу було важко зрозуміти вчення Легія.

Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Яке запитання або які запитання ви ставили Господу і яким був той досвід? Чи є якісь проблеми або запитання, з якими ви могли б звернутися до Господа, але не зробили цього? Якщо так, то що заважало вам помолитися і запитати про них?

Далі у Книзі Мормона ми читаємо про законника на імʼя Зизром, який намагався спростувати вчення Алми й Амулека. Після того як Амулек спіймав Зизрома на брехні, той упокорився і почав ставити Алмі щирі запитання про євангелію. Алма навчав Зизрома, що таємниці Божі, тобто одкровення, можуть бути дані тільки тим, хто є смиренним і вірним. (Див. Алма 11:21–13:31).

Зображення
Алма проповідує натовпу
Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Алма 12:9–10 і подумайте, як ваше теперішнє ставлення і ваші дії можуть збільшити чи зменшити вашу здатність отримувати одкровення.

Говорячи про те, що ми можемо робити, щоб збільшити нашу здатність отримувати одкровення, Президент Рассел М. Нельсон навчав:

Зображення
Президент Рассел М. Нельсон

“Знайдіть тихе місце, яке ви можете відвідувати регулярно. Упокоріться перед Богом. Вилийте своє серце вашому Небесному Батькові. Зверніться до Нього за відповіддю і втіхою.

Моліться в ім’я Ісуса Христа про ваші занепокоєння, ваші страхи, ваші слабкості—так, прагнення вашого серця. А потім слухайте! Записуйте думки, які приходять до вас. Записуйте почуття і дійте відповідно до спонукань, які ви отримуєте. Якщо ви повторюватимете цей процес день за днем, місяць за місяцем, рік за роком, ви будете “розвиватися в принципі одкровення” [Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 133]. …

Ніщо не відкриває небеса так, як поєднання більшої чистоти, неухильного послуху, щирих пошуків, щоденного бенкетування словами Христа в Книзі Мормона [див. 2 Нефій 32:3] та часу, який регулярно відводиться для храмової та сімейно-історичної роботи. …

Я благаю вас зміцнити свою духовну здатність отримувати одкровення”. (“Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, Ensign або Ліягона, трав. 2018, сс. 95, 96)

Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Що з того, що ви робили у минулому, найбільше допомагало вам отримувати одкровення? Які додаткові кроки ви могли б зробити, щоб збільшити свою здатність отримувати одкровення?