Генеральна конференція
Бути вірними до кінця
Квітнева генеральна конференція 2024 р.


Бути вірними до кінця

З Його силою ви зможете побороти кожного Ґоліята, який з’явиться у вашому житті.

Дорогі юні друзі, сьогодні я б хотіла звернутися безпосередньо до вас, до молоді Церкви.

Минув рік з того часу, як було покликано наше генеральне президентство Товариства молодих жінок. Як багато всього відбулося за цей рік!

Ми зустрілися з багатьма з вас і досліджували вчення Христа разом. Ми співали пісні, знаходили нових друзів і служили з вами у ваших громадах. Ми зміцнилися, слухаючи ваші свідчення на молодіжних конференціях і на заходах світового рівня. І ми разом поклонялися в домі Господа.

Кожного разу ми ділилися посланням від нашого Господа, Ісуса Христа. Цей вечір не буде відрізнятися — у мене є послання для вас, молодь Церкви Ісуса Христа.

Важливі питання

Чи замислювалися ви коли-небудь, як вам бути вірними Богу, живучи в грішному світі? Де знайти силу просуватися вперед і продовжувати робити добро? Як відчути справжню радість?

Я думаю, що історія про Давида і Ґоліята1 допоможе знайти відповіді.

Давид і Ґоліят

У Старому Завіті розповідається, що армія филистимлян воювала з ізраїльтянами, і кожного ранку і кожного вечора велетень-филистимлянин на ім’я Ґоліят викликав когось із ізраїльських воїнів битися з ним.

Зображення
Давид і Ґоліят.

Серед ізраїльтян жив Давид, молодий пастух, значно менший за Ґоліята, але з величезною вірою в Ісуса Христа! Давид визвався битися. Навіть цар намагався відрадити його, але Давид вирішив довіряти Ісусу Христу.

Раніше Давид вже боровся з левом і ведмедем. Зі свого власного досвіду він знав, що Бог захищав його і допомагав перемогти. Для Давида справа Бога була найважливішою. Тож сповнений віри в Бога, Який не залишить його, Давид взяв п’ять гладеньких камінців, пращу й пішов битися з велетнем.

Зображення
П’ять камінців Давида

У Писаннях сказано, що перший же камінець, який кинув Давид, попав у чоло Ґоліята і вбив його2.

У пошуках відповіді

Хоча Давиду знадобився лише один камінець, щоб убити Ґоліята, все ж він підготував п’ять. Аж п’ять! Це змушує мене замислитися про те, як я готуюся, щоб протистояти світу.

Уявімо, що кожен камінець Давида символізує необхідну силу, щоб бути переможцем у своєму житті. Чим може бути кожен з цих камінців? Я подумала про такі варіанти:

  1. Камінець моєї любові до Бога.

  2. Камінець моєї віри в нашого Спасителя, Ісуса Христа..

  3. Камінець знання моєї істинної сутності.

  4. Камінець мого щоденного покаяння.

  5. Камінець мого доступу до сили Бога.

Поговорімо про те, які ми отримуємо благословення, користуючись цими силами.

Перший камінець, моя любов до Бога. Любити Бога — це перша велика заповідь3. У путівнику Заради зміцнення молоді нам сказано: “Бог любить вас. Він — ваш Батько. Його досконала любов може надихнути вас любити Його. Коли на ваше життя найсильніше впливає любов до Небесного Батька, це полегшує прийняття багатьох рішень”4.

Наша любов до Бога і наші близькі стосунки з Ним дають необхідну силу, щоб змінити наші серця, і допомагають долати випробування.

Другий камінець, моя віра в нашого Спасителя, Ісуса Христа. Коли Ісус Христос прийшов на землю, Він страждав за наші гріхи5 і взяв на Себе наші страждання, наші болі, наші слабкості й наші фізичні та психічні хвороби. Саме тому Він знає, як допомогти нам. Мати віру в Ісуса Христа означає повністю довіряти Його мудрості, Його розкладу, Його любові та Його силі викупити наші гріхи. Камінець віри в Ісуса Христа переможе будь-якого “велетня” в нашому житті6. Ми можемо подолати цей занепалий світ тому, що Ісус подолав його першим7.

Третій камінець, знання моєї істинної сутності. Наш любий пророк, Президент Рассел М. Нельсон, навчав, що наша найважливіша сутність — бути дітьми Бога, дітьми завіту й учнями Ісуса Христа8.

Знання того, ким я дійсно є, змінює все9. Коли я сумніваюсь у своїх здібностях, то часто повторюю собі подумки або вголос: “Я дочка Бога, я дочка Бога” — стільки разів, скільки необхідно, поки я не буду почувати себе достатньо впевненою, щоб продовжувати просуватися далі.

Четвертий камінець, моє щоденне покаяння. У путівнику Заради зміцнення молоді є такі слова: “Покаяння не є покаранням за гріх; це спосіб, яким Спаситель звільняє нас від гріха. Покаятися означає змінитися — відвернутися від гріха і навернутись до Бога. Це означає вдосконалюватися й отримувати прощення. Такі зміни не відбуваються за один раз; це постійний процес”10.

Ніщо не дає такого почуття звільнення, як знання, що Бог нас прощає, і що ми можемо бути чистими і примиритися з Ним. Кожен може отримати прощення.

П’ятий камінець, доступ до сили Бога. Завіти, які ми укладаємо з Богом, наприклад ті, які ми укладаємо під час обряду хрищення, дають нам доступ до сили божественності11. Сила Бога — це реальна сила, яка допомагає нам проходити крізь труднощі, робити правильний вибір і збільшує нашу здатність переживати складні ситуації. Це сила, яка допомагає нам розвивати саме ті навички, які нам необхідні12.

У посібнику Заради зміцнення молоді пояснюється: “Завіти поєднують вас із Небесним Батьком і Спасителем. Вони збільшують силу Бога у вашому житті”13.

Поговорімо більше про цей зв’язок. Пам’ятаєте, як Спаситель навчав про різницю між домом, який побудований на камені, й тим, що побудований на піску?14 Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф пояснював: “Дім вистояв під час бурі не тому, що будинок був міцний. Він також вистояв не лише тому, що скеля міцна. Дім вистояв під час бурі, бо був надійно прикріплений до тієї міцної скелі. Важливим є саме надійний зв’язок зі скелею”15.

Зображення
Дім, побудований на камені.

Наш особистий зв’язок з Ісусом Христом дасть нам сміливість і впевненість просуватися далі поміж людей, які не поважають наші вірування або погано ставляться до нас. Христос закликає нас завжди пам’ятати про Нього. Він каже нам: “Звертайтеся до Мене в кожній думці”16. Якщо ми думаємо про Спасителя, то маємо ясний розум для прийняття рішень, щоб діяти без страху і відмовитися від того, що суперечить вченням Бога17. Коли в мене важкий день і я відчуваю, що не можу більше справлятися з труднощами, то думки про Христа приносять мені мир і дають надію.

Як ми можемо скористатися цією силою Ісуса Христа? Ключем до цього є дотримання завітів і збільшення віри в Ісуса Христа.

Насправді я б хотіла, щоб у Давида був ще один камінець — камінець мого свідчення. Наше свідчення складається з особистих духовних проявів, які допомагають нам побачити божественний вплив у нашому житті18. Ніхто не може забрати це знання від нас. Знання, яке ми отримуємо завдяки тому, що мали духовні прояви у своєму житті, — безцінне. Життя в гармонії з цим знанням дає нам свободу. Воно приносить радість! Якщо ми любимо істину, то будемо прагнути знайти її, а коли знайдемо, то будемо захищати її19.

Запрошення

Для себе я вибрала ще й шостий камінець і запрошую вас зустрітися зі своїм класом, кворумом або сім’єю, щоб подумати, які інші принципи необхідні для того, щоб залишатися вірними Богу, а отже, подолати світ.

Обіцяння

Дорогі друзі, Христос прагне йти поруч з нами у нашому житті. Я обіцяю вам: якщо ви будете триматися за жезл із заліза, Ісус Христос буде підтримувати вас20. Він вестиме вас, і Він буде навчати вас21. З Його силою ви зможете побороти кожного Ґоліята, який з’явиться у вашому житті.

Свідчення

Я свідчу, що ви можете знайти радість у щоденному вивченні Книги Мормона, у прийнятті причастя кожного тижня й у відвідуванні семінарії — навіть рано-вранці! Ви можете відчувати радість, коли робите добро.

Ви можете відчувати радість, коли є вірними Богу Всесвіту, Спасителю світу і Царю над царями. Ви можете відчувати радість, коли є учнями Ісуса Христа.

Бог — наш Батько. Він знає бажання вашого серця і ваші можливості. Він довіряє вам.

Дорога молодь, Ісус Христос допомагатиме вам бути вірними до кінця. Про ці істини я свідчу в ім’я Ісуса Христа, амінь.