Генеральна конференція
Стовпи і промені
Квітнева генеральна конференція 2024 р.


Стовпи і промені

Ми також можемо мати свій власний стовп світла — промінь за променем.

Моє послання звернене до тих, хто переживає за своє свідчення, оскільки не отримав надзвичайного духовного досвіду. Я молюся, щоб знайти для вас слова заспокоєння і впевненості.

Відновлення євангелії Ісуса Христа почалося зі спалаху світла й істини! Хлопчик-підліток на півночі штату Нью-Йорк, із зовсім звичайним ім’ям і прізвищем — Джозеф Сміт, йде до гаю, щоб помолитися. Він непокоїться про свою душу і своє становище перед Богом. Він прагне прощення своїх гріхів. І він розгублений, не розуміючи, до якої церкви приєднатися. Йому потрібні ясність і спокій — йому потрібні світло і знання1.

Коли Джозеф стає на коліна, щоб помолитися і “вилити бажання [свого] серця Богові”, його огортає суцільна темрява. Щось зле, гнітюче і цілком реальне намагається зупинити його — зв’язати йому язик, щоб він не міг говорити. Сили темряви настільки посилюються, що Джозефу здається, наче він зараз помре. Але він, “зібравши всі свої сили, [кличе] Бога, щоб Він звільнив [його] від цієї ворожої сили, яка скувала [його]”. І потім, “тієї миті, коли [він] був уже ладен впасти у відчай і скоритися знищенню”, коли він не знав, чи зможе ще триматися, славетне сяйво наповнює гай, розсіюючи темряву і ворога його душі2.

І на нього поступово спускається “стовп світла”, яскравішого за сонце. З’являється одна особа, а потім ще одна3. Їхні “блиск і славу… неможливо описати”. Перша особа, наш Небесний Батько, називає його ім’я, “вказуючи на іншого — [Джозефе!] Це Мій Улюблений Син, слухай Його!4

І з того нестримного спалаху світла та істини почалося Відновлення. Після цього поллється справжній потік божественних одкровень і благословень: нові Писання, відновлені ключі священства, апостоли і пророки, обряди і завіти, а також відновлення істинної і живої Господньої Церкви, яка одного дня наповнить землю світлом і свідченням про Ісуса Христа і Його відновлену євангелію.

Усе це й багато іншого почалося з відчайдушної молитви хлопчика та стовпа світла.

У нас теж є потреби, які ми відчайдушно хочемо задовольнити. Нам також потрібна свобода від духовного сум’яття і мирської темряви. Нам також слід довідуватися самим5. Це одна з причин, чому Президент Рассел М. Нельсон запросив нас “зануритися у славетне світло Відновлення”6.

Одна з найбільших істин Відновлення полягає в тому, що небеса відкриті — що ми також можемо отримувати світло і знання з висоти. Я свідчу, що це так.

Але нам слід остерігатися духовної пастки. Інколи вірні члени Церкви занепадають духом і навіть відходять від Церкви, тому що не мали надзвичайного духовного досвіду, тому що самі не побачили стовп світла. Президент Спенсер В. Кімболл застерігав: “Очікуючи видовищ, людина може не бути повністю пильною до постійного потоку послань через одкровення”7.

Так само говорив і Президент Джозеф Ф. Сміт: “Господь не являв мені чудес [у моєму юному віці], а натомість являв істину, рядок за рядком, [приписання за приписанням], трохи тут і трохи там”8.

Для Господа це типова модель, брати і сестри. Замість того щоб посилати нам стовп світла, Господь посилає нам промінь світла, а потім ще і ще один.

Ті промені світла безперервно ллються на нас. Писання навчають, що Ісус Христос є “світло і життя світу”9, що Його “Дух просвітляє кожну людину в усьому світі”10 і що Його світло “заповн[ює] неосяжність простору”, да[ючи] “життя всьому”11. Світло Христа буквально оточує нас повсюди.

Якщо ми отримали дар Святого Духа і намагаємося виявляти віру, каятися і шанувати свої завіти, тоді ми гідні отримувати ці божественні промені постійно. Як влучно сказав старійшина Девід А. Беднар, ми “живемо в одкровенні”12.

Та все ж, усі ми різні. Немає двох людей, які відчувають світло й істину Бога абсолютно однаково. Поміркуйте трохи про те, як ви відчуваєте світло і Дух Господа.

Можливо, ви відчували ці спалахи світла і свідчення як “мир, [промовлений вашому] розуму” стосовно того, що непокоїло вас13.

Або як враження — спокійний тихий голос, який увійшов у “ваш розум і ваше серце”14 і спонукав вас зробити щось добре, наприклад, комусь допомогти.

Можливо, ви були на уроці в церкві або в молодіжному таборі і відчули сильне бажання йти за Ісусом Христом і залишатися вірними15. Можливо, ви навіть підвелися і поділилися свідченням, яке, як ви сподівалися, було істинним, а потім відчули, що це так і було.

Або, може, ви молилися і відчули радісне запевнення, що Бог любить вас16.

Можливо, ви чули, як хтось свідчив про Ісуса Христа, і це торкнулося вашого серця і сповнило вас надією17.

Можливо, ви читали Книгу Мормона і якийсь вірш зворушив вашу душу, ніби Бог помістив його туди саме для вас — і потім ви усвідомлюєте, що так воно і є18.

Можливо, ви відчували любов Бога до інших, коли служили їм19.

Або, можливо, вам важко відчувати Духа в певні моменти через депресію чи тривожність, але у вас є цінний дар і віра озиратися назад і розпізнавати виявлені вам у минулому “лагідні милості Господа”20.

Моя думка полягає в тому, що є багато способів отримати небесні промені свідчення. Звичайно ж, я назвав лише деякі з них. Вони можуть і не бути вражаючими, але всі вони є частиною нашого свідчення.

Брати і сестри, я не бачив стовпа світла, але, як і ви, я відчував багато божественних променів. Упродовж років я намагався цінувати такі уроки. Завдяки цьому я помітив, що здатен розпізнавати і пам’ятати все більше таких променів. Ось кілька прикладів з мого власного життя. Можливо, для когось вони не будуть дуже вражаючими, але вони дорогоцінні для мене.

Пам’ятаю, як одного разу підлітком я бешкетував на христильній службі. Перед самим початком зборів я відчув, як Дух спонукає мене сісти й бути благоговійним. Я сів і мовчав до кінця зборів.

Готуючись до місії, я боявся, що моє свідчення не було достатньо сильним. Ніхто у моїй сім’ї ніколи не служив на місії, тож я не знав, чи впораюся. Пам’ятаю, як відчайдушно я навчався і молився, щоб отримати більш певне свідчення про Ісуса Христа. Потім одного дня, коли я благав Небесного Батька, у мене з’явилося сильне відчуття світла і тепла. І я знав це. Просто знав.

Минули роки, і я пам’ятаю, як одного разу вночі мене пробудило відчуття “чистого розуму” і мені було сказано, що мене покличуть служити у кворумі старійшин21. І через два тижні мене покликали.

Я пам’ятаю одну генеральну конференцію, на якій член Кворуму Дванадцятьох Апостолів, якого я особливо любив, промовив саме ті слова свідчення, які я сказав другові, сподіваючись, що він їх почує.

Пам’ятаю, як ми з сотнями братів стояли на колінах і молилися за дорогого друга, у якого зупинилося серце і який лежав у маленькій, віддаленій лікарні непритомний під апаратом штучного дихання. Коли ми об’єднали наші серця, благаючи зберегти його життя, він прокинувся і витягнув зі свого горла апарат штучного дихання. Сьогодні він служить президентом колу.

І я пам’ятаю, як прокинувся з сильними духовними відчуттями після яскравого сну про дорогого друга і наставника, який пішов з життя надто рано, залишивши величезну діру в моєму житті. Він радісно усміхався. Я знав, що з ним усе добре.

Це кілька моїх променів. У вас є ваші власні історії — власні сповнені світла спалахи свідчення. Коли ми помічаємо, пам’ятаємо і збираємо ці промені разом в одне22, починає відбуватися щось чудове і могутнє. “Світло припадає до світла” — “істина охоплює істину”23. Реальність і сила одного променя свідчення підсилюється іншим і поєднується з ним, а потім з іще одним, і іще одним. Рядок за рядком, приписання за приписанням, тут промінь і там промінь — по одній маленькій, дорогоцінній духовній миті за раз — так в нас формується основа сповненого світлом духовного досвіду. Можливо, жоден промінь сам по собі не є достатньо сильним або достатньо яскравим, щоб скласти повноцінне свідчення, але разом вони можуть стати світлом, яке не може здолати темрява сумнівів.

“О, тоді хіба це не є істинним? — питає Алма. — Я кажу вам: Так, тому що це світло”24.

“Те, що від Бога, є світлом; і той, хто сприймає світло і залишається в Богові, сприймає більше світла; і те світло яскравішає і яскравішає аж до дня досконалого”25.

Брати і сестри, це означає, що з часом і завдяки “великій старанності”26 ми також зможемо мати свій власний стовп світла — промінь за променем. І посеред того стовпа ми також упізнаємо люблячого Небесного Батька, Який покличе нас на ім’я і вкаже на нашого Спасителя Ісуса Христа, запрошуючи: “Слухай Його!”

Я свідчу про Ісуса Христа, про те, що Він є світлом і життям для всього світу, а також особисто для вашого і мого світу.

Я свідчу, що Він є істинним і живим Сином істинного і живого Бога, і що Він стоїть на чолі цієї істинної і живої Церкви, яка скеровується Його істинними пророками і апостолами, які живуть зараз.

Розпізнаваймо і приймаймо Його славетне світло, а тоді обираймо Його, а не темряву світу — завжди і повсякчас! В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Див. Джозеф Сміт — Історія 1:10–13.

  2. Див. Джозеф Сміт — Історія 1:14–16.

  3. Див. Joseph Smith, Journal, Nov. 9–11, 1835, 24, josephsmithpapers.org.

  4. Джозеф Сміт — Історія 1:17.

  5. Див. Джозеф Сміт — Історія 1:20. Коли Джозеф Сміт повернувся додому після Першого видіння, його мати запитала, чи з ним усе гаразд. Він відповів: “Зі мною все гаразд… Я сам довідався, що пресвітеріанство не є істинним” (курсив додано).

  6. Рассел М. Нельсон, “Заключне слово”, Ліягона, лист. 2019, с. 122.

  7. Учення Президентів Церкви: Спенсер В. Кімболл, розділ 22, “Одкровення: “Безперервна мелодія і громоподібний заклик”, с. 257.

  8. Учення Президентів Церкви: Джозеф Ф. Сміт (2011), с. 201: “Коли я ще хлопцем почав своє служіння, я часто звертався до Господа з проханням показати мені якесь чудо, через яке я міг би отримати свідчення. Але Господь вирішив зробити інакше й відкривав мені істину потроху, рядок за рядком, приписання за приписанням, тут трохи і там трохи, доки не відкрив мені її в повноті, від тімені до п’ят, доки я повністю не очистився від сумнівів і побоювань. Йому не потрібно було посилати ангела з небес, щоб зробити це, і не потрібно Йому було для цього звучання архангельської сурми. Шепіт спокійного й негучного голосу Духа живого Бога приніс мені від Нього те свідчення, яке стало моїм надбанням. “Через цей принцип і цю владу Він відкриє всім дітям людським істинне знання, яке залишиться з ними. Це допоможе їм пізнати істину саме так, як її знає Бог, і виконати волю Батька саме так, як її виконав Христос”.

  9. Мосія 16:9.

  10. Учення і Завіти 84:46; див. також Іван 1:9.

  11. Учення і Завіти 88:12–13.

  12. David A. Bednar, The Spirit of Revelation (2021), 7.

  13. Учення і Завіти 6:23.

  14. Учення і Завіти 8:2; див. також Геламан 5:30.

  15. Див. Мосія 5:2; Учення і Завіти 11:12.

  16. Див. 2 Нефій 4:21; Геламан 5:44.

  17. Господь визначив здатність вірити у свідчення інших як духовний дар (див. Учення і Завіти 46:13–14).

  18. Сучасне одкровення навчає, що слова Писань “дано вам Моїм Духом… і якби це не було Моєю силою, ви не могли б мати це; отже, ви можете свідчити, що ви чули Мій голос і знаєте Мої слова” (Учення і Завіти 18:35–36).

  19. Див. Moсія 2:17; Moроній 7:45–48.

  20. 1 Нефій 1:20. Старійшина Герріт В. Гонг говорив про те, що “ми хочемо бачити багато лагідних милостей Господа у нашому житті і радіти їм” (“Служіння підопічним”, Ліягона, трав. 2023, с. 18) і про те, що “можна чітко побачити Господню руку в нашому житті, обмірковуючи події після того, як вони сталися” (“Завжди пам’ятати Його”, Ліягона, трав. 2016, с. 108). Великим є дар із вдячністю визнавати руку Господа в нашому житті, навіть якщо в певний момент часу ми її не розпізнали або не відчували. У Писаннях часто говориться про духовну силу пам’ятати (див. Геламан 5:9–12; Учення і Завіти 20:77, 79), яка може бути передвісником одкровення (див. Мороній 10:3–4).

  21. Джозеф Сміт навчав: “Людині може бути корисно помітити найперші ж прояви духу одкровення. Наприклад, коли ви відчуваєте, як в вас проливається чистий розум, це може принести вам осяйність, тому, якщо ви помітите це, воно може справдитись того ж дня або невдовзі. Іншими словами, те, що було передано до вашого розуму Духом Божим, здійсниться, отже, знаючи Дух Божий і розуміючи його, ви можете розвиватися в принципі одкровення, доки не станете досконалими в Христі Ісусі” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 133).

  22. Ефесянам 1:10.

  23. Учення і Завіти 88:40: “Бо розум припадає до розуму; мудрість сприймає мудрість; істина охоплює істину; чеснота любить чесноту; світло припадає до світла”.

  24. Алма 32:35. Алма наголошував, що ці сповнені світла явища, хоча часто незначні, є реальними в усіх сенсах. Їхня реальність стає ще більшою, коли вони поєднуються разом у могутнє ціле.

  25. Учення і Завіти 50:24.

  26. Алма 32:41.