Генеральна конференція
Господня мудрість у тому, що нам слід мати Книгу Мормона
Квітнева генеральна конференція 2024 р.


Господня мудрість у тому, що нам слід мати Книгу Мормона

Я молюся про те, щоб читання Книги Мормона в цьому році принесло радість і благословення кожному з нас.

Дорогі брати і сестри! Ми дуже вдячні за ваші зусилля читати Писання за навчальним планом За Мною йдіть. Дякую вам за все, що ви робите. Ваш щоденний зв’язок з Богом і Його словом має глибокі наслідки. “Ви закладаєте основи великої роботи. І з малого виходить те, що є великим”1.

Читання Спасителевих учень, вміщених у Писаннях, допомагає нам перетворювати наші домівки на святилища віри й на центри вивчення євангелії2. Це запрошує у наші домівки Духа. Святий Дух наповнює наші душі радістю3, і ми навертаємося, стаючи послідовниками Ісуса Христа на все життя.

Читаючи книги Святого Письма упродовж цих кількох останніх років, ми спостерігали панораму Божих учень, які Він дарував Своїм дітям протягом усіх важливих розподілів євангелії4.

У кожному розподілі ми спостерігаємо знайому модель. Через пророків Бог відновлює або відкриває євангелію Ісуса Христа. Люди дослухаються до пророків і отримують великі благословення. Утім, з часом частина людей перестає виконувати слова пророків і віддаляється від Господа та Його євангелії. Саме це ми й називаємо відступництвом. Спочатку євангелію було відкрито Адаму, але дехто з дітей Адама і Єви відвернулися від Господа і впали у відступництво5. Ми бачимо модель відновлення і відступництва, які повторювалися в розподіли Еноха, Ноя, Авраама, Мойсея та інших.

У наш час ми живемо в розподілі повноти часів6. Це єдиний розподіл, який не закінчиться відступництвом7. Саме цей розподіл передує Другому пришестю Спасителя Ісуса Христа і Його тисячолітньому правлінню.

Отже, що вирізняє саме цей розподіл? Що Господь дав нам сьогодні, спеціально для нашого часу, що допоможе нам наближатися до Спасителя і ніколи від Нього не відходити?

Одна з відповідей, яка спадає мені на думку, — це Писання, і в першу чергу Книга Мормона: ще одне свідчення про Ісуса Христа.

У той час як Бог пообіцяв, що вже ніколи не настане ще одне загальне відступництво, нам необхідно бути вдумливими і обережними, щоб уникнути особистого відступництва і пам’ятати, чого навчав Президент Рассел М. Нельсон: “Кожен з нас відповідає за власне духовне зростання”8. Книга Мормона, яку ми вивчаємо цього року, завжди наближає нас до Спасителя і допомагає залишатися ближче до Нього.

Ми вживаємо слово “вивчаємо”, і це правильно, тому що вивчення вимагає зусиль. Але це не обов’язково означає, що ми дізнаємося про якісь нові факти. Іноді читання Книги Мормона просто допомагає відчути сьогодні зв’язок з Богом — підживити душу, зміцнитися духовно, перш ніж розпочати спілкування зі світом або знайти зцілення після важкого дня у світі.

Ми вивчаємо Писання, щоб Святий Дух — великий учитель — міг поглибити наше навернення до Небесного Батька та Ісуса Христа і допоміг нам стати більш схожими на Них9.

Налаштувавши свій розум таким чином, ми можемо обдумати питання: “Чого нас навчив Святий Дух цього тижня під час вивчення Книги Мормона?” і “Як це наблизило нас до Спасителя?”

Це хороші запитання для нашого вивчення Писань удома. Це також чудові запитання, які можна поставити на початку уроку Недільної школи в церкві. Ми будемо краще навчати в неділю в Церкві, якщо краще навчатимемося вдома впродовж тижня. Отже на наших недільних уроках “той, хто проповідує, і той, хто сприймає, розуміють один одного, і обидва напучуються і звеселяються разом”10.

Ось кілька віршів з Писань, які запам’яталися мені під час вивчення Книги Мормона цього тижня:

  • Нефій навчав Якова “зберегти ці пластини і передавати їх… від покоління до покоління. І якщо було проповідування, яке було священним, або одкровення… або пророкування”, Яків мав їх “вигравіювати… на цих пластинах… ради [його] людей”11.

  • Пізніше Яків свідчив: “Ми вивчаємо [Писання]… і маючи всі ці свідчення, ми одержуємо надію, і наша віра стає непохитною”12.

Ці вірші змушують мене пам’ятати, що Нефій сказав перед тим стосовно пластин з латуні:

“Ми отримали літописи… і, вивчивши їх, переконалися, що вони… великої цінності для нас, бо ми зможемо зберегти заповіді Господа для наших дітей.

Саме в цьому була велика мудрість Господа, що ми повинні були носити їх з собою, поки ми мандруємо пустинею, йдучи до землі обіцяної”13.

І якщо мудрість полягала в тому, щоб Легій та його сім’я мали Писання, це так само важливо для нас у цей час. Велика цінність і духовна сила Писань залишаються незмінними і в наші дні.

Ще ніколи в історії світу не було людей, які б мали такий доступ до Книги Мормона та інших Писань, як ми у цей час14. Так, Легій і його сім’я були благословенні носити пластини з латуні з собою, але вони не мали примірників у кожному наметі! Найважливішим примірником Книги Мормона є наш особистий примірник. Це той примірник, який ми читаємо.

У видінні Легія про дерево життя Легій навчав нас, як важливо особисто відчути любов Бога. Після того як він скуштував плід, Легій побачив свою дружину Сарію і синів Нефія та Сама, які стояли віддалік.

“Вони стояли, немовби не знали, куди їм іти…

Я поманив їх, — розповідав Легій, — і також сказав їм гучним голосом, щоб вони підійшли до мене і скуштували цей плід, який був бажаніший за всі інші плоди.

І… вони підійшли до мене і теж скуштували цей плід”15.

Мені подобається приклад свідомого батьківства Легія. Сарія, Нефій і Сам жили хорошим, праведним життям. Але Господь мав щось краще, щось приємніше для них. Вони не знали, де це знайти, однак Легій знав. Тож він покликав їх “гучним голосом”, щоб вони підійшли до дерева життя і скуштували плід самі. Його вказівка була чіткою. Неможливо було помилится.

Я відчув на собі наслідки такого самого свідомого батьківства16. Коли я був ще хлопчиком років 11 чи 12, мама запитала мене: “Марку, чи ти знаєш особисто, завдяки Святому Духу, що євангелія істинна?”

Її запитання мене здивувало. Я завжди намагався бути “хорошим хлопчиком” і я думав, що цього достатньо. Однак мама, як і Легій, знала, що потрібно ще щось. Мені потрібно було діяти і дізнатися самому.

Я відповів, що ще не здобув такого досвіду. Здавалося, що моя відповідь її не здивувала.

Потім вона сказала те, чого я ніколи не забуду. Я й досі пам’ятаю її слова: “Небесний Батько хоче, щоб ти дізнався сам. Однак ти маєш докласти зусилля. Тобі необхідно читати Книгу Мормона і молитися, аби дізнатися про це через Святого Духа. Небесний Батько відповість на твої молитви”.

До того я ще не читав Книгу Мормона. Я не вважав, що достатньо дорослий для цього. Але мамі було видніше.

Її запитання викликало в мені бажання здобути особисте знання.

Тож кожного вечора в кімнаті, в якій я жив зі своїми двома братами, я вмикав лампу над ліжком і читав по розділу з Книги Мормона. Потім я вимикав світло і піднімався з ліжка та ставав на коліна й молився. Я молився більш щиро і з більшим бажанням, ніж будь-коли раніше. Я просив Небесного Батька допомоги мені дізнатися, чи Книга Мормона істинна.

З того часу як я почав читати Книгу Мормона, я відчував, що Небесний Батько знає про мої зусилля. І я відчував, що важливий для Нього. Коли я читав і молився, на мене сходило відчуття спокою. З кожним розділом світло віри у моїй душі яскравішало. З часом я зрозумів, що ті почуття були підтвердженням істини, яку приносив Святий Дух17. Я отримав знання, що Книга Мормона — істинна, і що Ісус Христос є Спасителем світу. Як же я вдячний за натхненне запрошення моєї мами.

Цей досвід читання Книги Мормона в дитинстві започаткував порядок вивчення Писань, який благословляє мене й сьогодні. Я продовжую читати Книгу Мормона і ставати на коліна в молитві. І Святий Дух знову і знову підтверджує істини, що містяться в ній.

Нефій правильно про це сказав. Це мудрість Господа, що ми повинні носити з собою Писання все своє життя. Книга Мормона є “ключовим каменем”, який відрізняє цей розподіл від усіх попередніх розподілів. Якщо ми вивчаємо Книгу Мормона і йдемо за сучасним пророком, у нашому житті не буде особистого відступництва18.

Запрошення прийти до дерева життя і міцно триматися за слово Бога — це не просто запрошення, з яким Легій звертається до його сім’ї, і це не просто запрошення для мене від моєї мами читати Книгу Мормона й молитися про неї. Це також запрошення, з яким Президент Рассел М. Нельсон звернувся до кожного з нас.

“Я обіцяю: якщо ви з молитвою вивчатимете Книгу Мормона кожного дня, ви прийматимете кращі рішення — кожного дня. Я обіцяю: якщо ви будете розмірковувати над тим, що вивчаєте, отвори небесні відкриються, і ви отримаєте відповіді на свої запитання і скерування у своєму житті”19.

Я молюся про те, щоб читання Книги Мормона в цьому році принесло радість і благословення кожному з нас та ще більше наблизило нас до Спасителя.

Небесний Батько живий. Ісус Христос — наш Спаситель і Викупитель. Книга Мормона містить Його слова і випромінює Його любов. Президент Рассел М. Нельсон є Господнім пророком на землі у цей час. Я знаю, що це істина, бо Святий Дух засвідчив про це, і це свідчення я вперше отримав, коли читав Книгу Мормона ще хлопчиком. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Учення і Завіти 64:33.

  2. “Новий об’єднаний, зосереджений на сім’ї і підтриманий Церквою навчальний план, має потенціал зміцнити силу сімей, коли кожна сім’я сумлінно й старанно працюватиме, щоб перетворити свою домівку на святилище віри. Я обіцяю, що коли ви старанно працюватимете, щоб перетворити свою домівку на осередок вивчення євангелії, з часом ваші Суботні дні дійсно стануть приємністю. Ваші діти із захопленням вивчатимуть учення Спасителя і житимуть за ними, а вплив супротивника у вашому житті і у вашому домі зменшиться. Зміни у вашій сім’ї будуть значними і тривалими” (Рассел М. Нельсон, “Стати взірцевими святими останніх днів”, Ліягона, лист. 2018, с. 113).

  3. “Істинно, істинно, Я кажу тобі, Я вділю тобі від Свого Духа, Який просвітить твій розум, Який сповнить твою душу радістю” (Учення і Завіти 11:13).

  4. “Розподіл — це період, коли Господь має принаймні одного вповноваженого слугу на землі, який має святе священство і ключі, і який має божественний обов’язок поширювати євангелію серед жителів землі” (Topics and Questions, “Dispensations”, Gospel Library).

  5. Див. Мойсей 5:12–16.

  6. Пророк Даниїл бачив наш час, наш розподіл, коли тлумачив сон Навуходоносору. Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів є каменем у тому сні, який відірвався від гори без рук та покотився, щоб заповнити всю землю (див. Даниїл 2:34–35, 44–45; Учення і Завіти 65:2).

  7. “Бог Батько та Ісус Христос покликали пророка Джозефа Сміта бути пророком цього розподілу. Усі божественні повноваження попередніх розподілів мали бути відновлені через нього. Цей розподіл повноти часів не буде мати ні часових, ні просторових обмежень. Він не закінчиться відступництвом і заповнить увесь світ” (Рассел М. Нельсон, “Збирання розсіяного Ізраїля”, Ліягона, лист. 2006, сс. 79–80).

  8. Рассел М. Нельсон, “Вступне слово”, Ліягона, лист. 2018, с. 8.

  9. Див. “Наша мета — навернення”, За Мною йдіть — для домівки і церкви. Книга Мормона. 2024, с. v.

  10. Учення і Завіти 50:22; див. також вірші 17–21.

  11. Яків 1:3–4.

  12. Яків 4:6.

  13. 1 Нефій 5:21–22.

  14. Нещодавно було оголошено про те, що в цьому розподілі було випущено 200 млн. примірників Книги Мормона. Це дійсно дивовижно. Зараз Книгу Мормона перекладено 113 мовами, і здійснюється переклад ще 17 мовами. Яке благословення мати Книгу Мормона в друкованому, цифровому, аудіо-, відео- та інших форматах. (Див. Ryan Jensen, “Church Distributes 200 Millionth Copy of the Book of Mormon”, Church News, Dec. 29, 2023, thechurchnews.com.)

  15. 1 Нефій 8:14–16; курсив додано.

  16. “Найпотужніший духовний вплив на життя дитини має праведний приклад люблячих батьків і дідусів та бабусь, які віддано дотримуються своїх власних священних завітів. Свідомі батьки навчають своїх дітей вірі в Господа Ісуса Христа, щоб і вони “могли знати, до якого джерела їм звертатися за прощенням їхніх гріхів” [2 Нефій 25:26]. Недбале і непослідовне дотримання завітів веде до духовних нещасних випадків. Від духовної шкоди часто найбільше потерпають наші діти й онуки” (Kевін У. Пірсон, “Чи ви досі бажаєте?”, Ліягона, лист. 2022, с. 69).

  17. Див. Учення і Завіти 6:22-24.

  18. Пророк Джозеф Сміт сказав: “Я говорив браттям, що Книга Мормона найбільш правильна з усіх книг на світі і є ключовим каменем нашої релігії, і людина буде ближча до Бога, твердо дотримуючись її заповідей, ніж будь-якої іншої книги” (у Вступі до Книги Мормона).

  19. Рассел М. Нельсон, “Книга Мормона: яким би було ваше життя без неї?”, Ліягона, лист. 2017, сс. 62–63.