Генеральна конференція
Висвячені наперед, щоб служити
Квітнева генеральна конференція 2024 р.


Висвячені наперед, щоб служити

Наш Небесний Батько бажає відкрити вам ваше особисте призначення, і Він зробить це, якщо ви будете прагнути пізнати і виконувати Його волю.

Цього вечора я звертаюся до молоді Церкви, підростаючого покоління молодих чоловіків і жінок, які є взірцем у дотриманні норм для наступного покоління.

У жовтні 2013 року наш улюблений пророк, Президент Рассел М. Нельсон, проголосив: “Ваш Небесний Батько знав вас протягом дуже довгого часу. Ви, як Його син або донька, були обрані Ним, щоб прийти на землю саме в цей час, аби бути провідником у Його великій роботі на землі”1.

Два роки тому Президент Нельсон також сказав:

“Сьогодні я знову рішуче підтверджую, що Господь закликав кожного з гідних, здатних до служіння молодих чоловіків підготуватися і служити на місії. Для юнаків, які є святими останніх днів, служіння на місії — це обов’язок священства. Вас, молоді чоловіки, було прибережено на цей час, коли відбувається обіцяне збирання Ізраїля…

Для вас, молоді сестри, здатні до служіння, місія є чудовою нагодою, але скористатися нею ви можете за бажанням… Моліться, щоб знати, чи хоче Господь, аби ви служили на місії, і Святий Дух відповість вам у вашому серці та вашому розумі”2.

Коли наш пророк говорить, що Господь приберіг нинішню молодь на цей час для збирання Ізраїля, і закликає молитися, аби дізнатися, яких дій Господь від вас очікує, то він посилається в тому числі й на ваше життя до народження на землі і на ті благословення від Бога, які ви тоді отримали3. Всі ми, хто народився на цій землі, спочатку жили з нашим Небесним Батьком як Його духовні діти4. Господь проголосив Мойсею: “Я, Господь Бог, створив усе… духовно, до того, як воно було тілесно на лиці землі”5.

Створивши вас духовно, Він любив вас як Своїх духовних синів та дочок і наділив кожного з вас божественною природою та вічною долею6.

Упродовж доземного життя ви “розвивали свою особистість і збільшували свої духовні здібності”7. Ви були благословенні даром свободи волі, здатністю самостійно приймати рішення, і ви, власне, і прийняли важливі рішення, наприклад, дотримуватися плану щастя, підготовленого Небесним Батьком, який полягав у тому, що ми маємо “отрим[ати] фізичні тіла й набу[ти] земного досвіду, щоб розвиватися… і зрештою реалізувати свою божественну долю — стати спадкоємцями вічного життя”8. Це рішення вплинуло на ваше життя тоді, у доземному [світі], і продовжує впливати на нього зараз9. Як дитя Бога, живучи у доземному [світі], ви “порозумнішали і навчилися любити істину”10.

Ще до вашого народження Бог призначив кожному з вас виконати певні місії під час вашого смертного життя на землі11. Якщо ви залишаєтеся гідними, благословення цього доземного призначення дозволять вам мати багато можливостей у цьому житті, зокрема можливості служити в Церкві і брати участь у найважливішій роботі, яка відбувається на землі сьогодні — у збиранні Ізраїля12. Ці обіцяння і благословення, отримані у доземному житті, називаються вашим висвяченням наперед. “Учення про висвячення наперед стосується всіх членів Церкви”13. Висвячення наперед не гарантує, що ви отримаєте певні покликання чи обов’язки. Ці благословення і можливості даються у цьому житті як результат праведного використання вами свободи вибору, так само, як ваше висвячення наперед у доземному житті стало результатом вашої праведності14. Коли ви доводите свою гідність і просуваєтеся шляхом завітів, ви отримуєте можливості служити у своїх класах Товариства молодих жінок або у кворумах священства. Ви будете благословенні можливістю служити в храмі, стати братом-служителем чи сестрою-служителькою, а також служити на місії як учні Ісуса Христа.

Чому важливо прагнути дізнатися про своє висвячення наперед і зрозуміти його? У часи, коли постає стільки запитань, коли так багато людей намагаються пізнати свою справжню сутність, можна знайти глибокий спокій і впевненість для розуму і серця завдяки факту, що ще до нашого народження Бог знав кожного з нас індивідуально і благословив “невідʼємн[ими] властив[остями]… особи у доземному, смертному і вічному житті… [якими] обумовлюється її призначення”15. Знання того, хто ви є, починається з розуміння призначених наперед Божих благословень, дарованих вам ще до того, як ви народилися на цій землі. Наш Небесний Батько бажає відкрити вам ваше особисте призначення, і Він зробить це, якщо ви будете прагнути пізнати і виконувати Його волю16.

Мені подобається читати дописи Президента Нельсона в інстаграмі. Один з моїх улюблених дописів був зроблений 20 липня 2022 року. Президент Нельсон написав:

“Я вірю, що якби Господь говорив безпосередньо з вами, то перше, у чому б Він хотів переконатися, — це те, чи розумієте ви свою справжню сутність. Мої дорогі друзі, ви в буквальному сенсі є духовними дітьми Бога…

Не помиляйтеся щодо цього: ви маєте божественний потенціал. Якщо ви старанно шукаєте, Бог дасть вам проблиски бачення того, ким ви можете стати”17.

Дозвольте поділитися з вами, як мій земний батько вчив мене пізнавати мою сутність і Божий план у моєму житті.

Одного суботнього ранку, коли мені було 13 років, я косив траву, виконуючи свої щотижневі обов’язки по господарству. Коли я закінчив, то почув, як зачинилися задні двері нашого будинку, і побачив, що батько кличе мене до себе. Я підійшов до заднього ґанку, і він запросив мене посидіти з ним на сходинках. Це був прекрасний ранок. Я досі пам’ятаю, як він сидів настільки близько до мене, що наші плечі торкалися. Спочатку він сказав, що любить мене. Він запитав, які у мене були цілі в житті. Я подумав: “О, це ж так просто”. У двох речах я був упевнений: що я хочу стати вищим на зріст та частіше ходити в походи з ночівлею в наметах. Я був досить простою особистістю. Він усміхнувся, помовчав хвилинку, а тоді сказав: “Стіве, я хочу поділитися з тобою чимось дуже для мене важливим. Я молився, щоб Небесний Батько назавжди закарбував слова, які я зараз тобі скажу, у твоєму розумі та в твоїй душі, щоб ти їх ніколи не забув”.

Тоді мій батько привернув до себе всю мою увагу. Він повернувся, подивився мені в очі і сказав: “Синку, дбай про те, як ти проводиш той час свого життя, коли тобі вдається побути на самоті”. Потім він витримав довгу паузу, щоб значення цих слів запало глибоко в моє серце.

Тоді він продовжив: “Розумієш, це той час, коли ти наодинці із собою і ніхто не знає, що ти робиш? Той час, коли ти думаєш, що, що б ти не робив, це ні на кого, крім тебе, не впливає?”

Далі він сказав: “Те, що ти робиш у хвилини усамітнення, більше впливатиме на те, як ти долатимеш виклики і негаразди, ніж те, що ти робиш у будь-який інший час у своєму житті. Також те, що ти робиш у хвилини усамітнення, більше впливатиме на твоє ставлення до успіхів і радості, ніж те, що ти робиш у будь-який інший час у своєму житті”.

Те, чого мій батько прагнув всім серцем, здійснилося. Того дня звучання та інтонація його голосу, а також любов, яку я відчув у його словах, назавжди закарбувалися в моєму розумі й душі.

З роками я зрозумів, що найбільшим дивом, яке сталося того дня на сходах будинку мого дитинства, було те, що я дізнався, що у хвилини усамітнення я міг звертатися до Бога в молитві, щоб отримувати одкровення. Мій батько навчив мене, як дізнатися про призначені наперед Божі благословення. У такі хвилини усамітнення я дізнався, що Книга Мормона є словом Бога. Я дізнався, що Бог висвятив мене наперед, щоб я відслужив на місії. Я дізнався, що Бог знає і чує мене, і відповідає на мої молитви. Я дізнався, що Ісус є Христос, наш Спаситель і Викупитель.

Хоча за час, що минув від того незабутнього дня, проведеного з батьком, я припустився багатьох помилок, прагнення цінувати хвилини усамітнення у своєму житті залишалося для мене якорем серед життєвих штормів, і це дозволило мені шукати безпечну гавань та прагнути цілющих, зміцнюючих благословень, які є виявом любові нашого Спасителя і уможливлюються завдяки Його спокутній жертві.

Мої юні брати і сестри, якщо ви цінуєте хвилини усамітнення у своєму житті — присвячуєте цей час здоровому відпочинку, слухаєте надихаючу музику, читаєте Писання, регулярно і вдумливо молитесь та докладаєте зусиль, щоб отримати і обміркувати своє патріарше благословення, — ви отримуватимете одкровення. Як сказав Президент Нельсон, “ваші очі широко відкри[ються] до пізнання тієї істини, що це життя дійсно є часом, коли ви маєте вирішити, яким життям ви хочете жити вічно”18.

Наш Небесний Батько відповідатиме на ваші молитви, особливо на ті, які ви промовляєте у хвилини усамітнення у своєму житті. Він через одкровення дасть вам знати про ваші призначені наперед дари і таланти, і ви відчуєте, як Його любов огортає вас, якщо будете щиро запитувати і мати щире бажання дізнатися. Якщо ви цінуватимете хвилини усамітнення у своєму житті, ваша участь в обрядах і дотримання завітів євангелії стануть більш змістовними. Ви встановите глибший зв’язок між вами і Богом завдяки завітам, які ви з Ним укладаєте, і будете благословенні мати більше надії, віри та впевненості в обіцяннях, які Він вам дав. Чи ви хочете пізнати Божий план для вас? Я свідчу, що Він хоче, аби ви це пізнали, і Він надихнув Свого пророка для всього світу закликати кожного з нас молитися і особисто отримати цей досвід нового бачення й розуміння19. Я свідчу про реальність і силу спокутної жертви Спасителя, завдяки якій стає можливим жити так, щоб бути гідними мати всі призначені наперед Божі благословення і насолоджуватися ними, в ім’я Ісуса Христа, амінь.