Генеральна конференція
Храмами, домами Господа, усіяна вся земля
Квітнева генеральна конференція 2024 р.


Храмами, домами Господа, усіяна вся земля

Коли ви приходите в Його святий дім гідно і з молитвою, ви будете озброєні Його силою.

Хіба вам не подобаються прекрасні слова, які ми щойно заспівали? “Не дам тобі впасти, зміцню тебе Я… Рука допоможе всевладна Моя”1. Господь зміцнює Своїх святих будь-якого віку, коли вони приходять у Його святий дім. Наші христильні від Кіншаси до Цоллікофена, до Фукуоки та до Окленда переповнені молоддю, що приходить туди з власної ініціативи. У минулому більшість милих обрядових працівників були вже сиві — але зараз все по-іншому. Місіонери повного дня, місіонери служіння та місіонери, що повернулися зі свого служіння, є у храмі скрізь. Світом поширюється почуття, що притягує нас до дому Господа.

Більше ніж рік тому одна близька подруга сім’ї, віком 95 років, яка живе на сході Сполучених Штатів і яку місіонери навчали вже 70 років, сказала своїй дочці: “Я хочу піти до храму з тобою”.

Її дочка відповіла: “Але ж, мамо, по-перше, тобі треба охриститися”.

Зображення
Хрищення літньої сестри.

“Добре, — відповіла вона, — тоді я хочу охриститися”. Вона охристилася. Через кілька днів вона із благоговінням увійшла у храмову христильню. А приблизно місяць тому вона отримала свій власний ендаумент і запечаталася. “І Церква Христова зростає, й міцніє, і йде на останні Господні жнива”2.

Зображення
Літня сестра біля храму.

Чи ви коли-небудь розмірковували над тим, чому Господь звелів Своєму пророку, щоб Його святими храмами було всіяно землю саме зараз?3 Чому Він саме в цей конкретний час дав потрібне процвітання Своєму завітному народу, щоб за допомогою їхньої священної десятини могли бути побудовані сотні домів Господа?

Цього ранку президент Даллін Х. Оукс показав прекрасні зображення із розбудовою храмів по всьому світу. Ми з Кеті нещодавно відвідали Філіппіни. Подумайте про це диво: Манільський храм був освячений у 1984 році. Пройде 26 років до того, як у місті Себу в 2010 році буде побудовано другий храм. А тепер, через 14 років, 11 храмів побудовано, спроєктовано або підготовлено до освячення. З півночі до півдня: Лаоаг, Тугегарао, Сантьяго, Урданета, Алабанг, Нага, Таклобан, Ілоіло, Баколод, Кагаян-де-Оро та Давао. Захоплює дух, коли бачиш дивовижну роботу Бога!

Зображення
Храми на Філіппінах.

По всьому світу доми Господа наближаються до нас. Чому в наші дні?

Останні дні

Господь попередив, що в останні дні прийде лихо до народів 4, люди “будуть… самолюбні”5, “все буде у сум’ятті”6, буде багато плутанини7 і “людські серця завмиратимуть”8. Безперечно, ми бачили, як серця чоловіків і жінок підводять їх: через спокуси світу, заманливі голоси, які відволікають, нехтування духовним підживлюванням, втому від вимог учнівства9. Можливо, ви засмучувалися, бачачи близьку людину, яка колись щиро говорила про свою віру в Ісуса Христа, свідчила про Книгу Мормона та була рішуче налаштована допомагати у будівництві царства Бога, і раптом відійшла, принаймні зараз, від своїх вірувань та відсторонилася від Церкви. Моя порада вам — не впадайте у відчай! Все гаразд! Бо з Богом немає нічого неможливого10.

Одночасно із пророкованими сум’яттям та зневірою у світі Господь обіцяв, що будуть завітні люди, люди, які з нетерпінням очікуватимуть на Його повернення, люди, які стоятимуть у святих місцях і не сходитимуть з них11. Він говорив про праведних людей, які протистоять обманам супротивника, зміцнюють свою віру, думають целестіально і повністю довіряють Спасителю, Ісусу Христу.

Чому саме зараз Господь наближує до нас сотні Своїх храмів? Одна з причин є у тому, що серед сум’яття та спокус світу Він пообіцяв зміцнювати і благословляти Своїх завітних святих, і Його обіцяння здійснюються!

Обіцяння, дані в Кертлендському храмі

Як ці святі доми зміцнюють, утішають та захищають нас? Ми знаходимо відповідь у благаннях Пророка Джозефа Сміта, висловлених у молитві освячення Кертлендського храму. Саме у цьому храмі святі заспівали: “Співаймо разом з неземними хорами”12. З’явився Сам Спаситель, а також повернулися пророки давнини і передали додаткові ключі священства для відновлення євангелії13.

Під час тієї священної події у Кертлендському храмі Пророк молився, щоб у святому домі Господа святі були озброєні силою Бога, щоб ім’я Ісуса Христа було на них, щоб Його ангели взяли їх під опіку і щоб вони зростали в Господі й “отрима[ли] повноту Святого Духа”14. Відповідь на ці потужні благання приходить у наше життя тоді, коли ми віддано поклоняємося в домі Господа.

Озброєні силою

У Його домі нас у буквальному сенсі обдаровано небесною силою15. Наша віра в Ісуса Христа і наша любов до Нього підтверджуються і зміцнюються. Нам дається духовне запевнення щодо нашої істинної сутності і мети життя16. Якщо ми вірні, то ми благословенні захистом від спокус і сум’яття. Ми відчуваємо любов нашого Спасителя, коли Він допомагає нам долати наші труднощі та скорботи. Нас озброєно силою Бога.

Його ім’я на нас

У Його святому домі ми у більшій мірі беремо Його ім’я на себе. Коли ми христимося, ми заявляємо про нашу віру в Нього і про наше бажання дотримуватися Його заповідей. У храмі, укладаючи наші завіти, ми даємо священне обіцяння завжди йти за Ним.

Зображення
Проєкт храму в Гебер-Веллі, шт. Юта.

Молодь цієї Церкви неймовірна. У цьому складному світі вони беруть на себе ім’я Христа. У Гебер-Сіті, штат Юта, було проведено громадське обговорення щодо подробиць плану будівництва храму. Триста молодих людей відвідали сусідній парк, щоб виявити свою підтримку запропонованому плану будівництва храму. Один з молодих людей, розмовляючи з урядовцями штату у відкритій бесіді сміливо пояснив: “Я сподіваюся одружитися в цьому храмі. [Храм допомагатиме] мені тримати себе у чистоті й непорочності”. Інший молодий чоловік описав храм як символ світла і надії. Молоді чоловіки і жінки Церкви по всьому світу беруть на себе імʼя Ісуса Христа17.

Зображення
Молодь заповнила парк у Гебер-Сіті.

Ангели з нами

У Кертлендському храмі пророк Джозеф молився, щоб “ангели взяли [Його святих] під опіку”18. Регулярне виконання обрядів за наших предків у храмі втішно і переконливо засвідчує, що життя за завісою продовжується.

Хоча більшість з наших дій у домі Господа є надто священними, щоб ділитися ними прилюдно, про деякі з них ми все ж можемо розповісти. Сорок років тому, коли ми з Кеті жили у штаті Флорида, ми поїхали у храм в Атланті, штат Джорджія. У середу ввечері, 9 травня 1984 року, коли сесія у храмі вже закінчилася, обрядовий працівник підійшов до мене і спитав, чи у мене є час, щоб виконати лише один початковий обряд. Ім’я людини, яку я мав представляти, було незвичайним. Його звали Елізер Серсі.

Наступного дня храм був наповнений святими. Коли я готувався йти на другу сесію ендаументу, мені дали ім’я людини, яку я мав представляти. На мій подив, ім’я було тим самим, що і минулого вечора: Елізер Серсі. По закінченні сесії ендаументу я відчував Дух Господа. Пізніше того дня у храмі Кеті побачила літню подругу сім’ї, сестру Доллі Фернандес, яка в той час жила в Атланті. Не маючи поруч чоловіків зі своєї родини, вона спитала, чи зможу я допомогти при виконанні запечатування її батька до його батьків. Звісно, для мене це було за честь.

Коли я став навколішки біля олтаря для виконання цього священного обряду, я знову почув ім’я, яке тепер закарбувалося у моїй пам’яті — ім’я її батька — Елізер Серсі. Я абсолютно переконаний, що після цього життя я зустріну й обійму чоловіка, який у цьому смертному житті мав ім’я Елізер Серсі.

У більшості випадків наш досвід у домі Господа пов’язаний з радісним спокоєм і тихим одкровенням, а не з драматичним втручанням. Але будьте впевнені: ангели дійсно опікуються нами!

Повнота Святого Духа

Дар Святого Духа дається нам, коли нас конфірмують у члени Церкви. Кожного тижня, коли ми гідно приймаємо хліб і воду в пам’ять нашого Спасителя, ми отримуємо обіцяння, що Святий Дух буде завжди з нами19. Коли ми приходимо з відкритими серцями у дім Господа, найбільш святе місце на землі, ми зростаємо в Господі й можемо “отримати повноту Святого Духа”20. Завдяки силі Святого Духа ми наповнюємося спокоєм, радістю та невимовною надією21. Ми отримуємо силу залишатися Його учнями, навіть коли знаходимося за межами святих місць.

Президент Рассел М. Нельсон заявив: “Наш Спаситель і Викупитель, Ісус Христос, виконуватиме деякі зі Своїх найвеличніших справ від цього часу і до того, коли Він прийде знов. Ми побачимо дивовижні ознаки того, що Бог Батько і… Ісус Христос… правлять цією Церквою у величі й славі”22. Те, що земля усіюється домами Господа, є найвеличнішою справою і дивовижною ознакою23.

Мої дорогі друзі, якщо ми маємо можливість, але ще не відвідуємо храм частіше, знаходьмо більше часу регулярно поклонятися у домі Господа. Молімося за храми, про будівництво яких було оголошено, — щоб можна було придбати для них ділянки, щоб уряди затверджували плани, щоб талановиті працівники бачили, що їхні дари звеличуються, і щоб священні освячення привели до схвалення небес і відвідування ангелів.

Обіцяння

Храм — це дім Господа у буквальному сенсі. Я обіцяю вам, що, коли ви приходите в Його святий дім гідно і з молитвою, ви будете озброєні Його силою, Його ім’я буде на вас, Його ангели візьмуть вас під опіку і ви будете більше отримувати благословень Святого Духа.

Господь пообіцяв: “Кожна душа, яка облишить свої гріхи і прийде до Мене, і прикличе Моє імʼя, і слухатиметься Мого голосу, і дотримуватиметься Моїх заповідей, побачить Моє обличчя і знатиме, що Я є”24. Існує багато різних способів побачити обличчя Христа, і нема кращого місця для цього, ніж Його святий дім25.

У ці дні збентеження і сум’яття я свідчу, що храм є Його святим домом і допоможе зберігати нас, захищати нас і готувати нас до славетного дня, коли наш Спаситель з усіма Своїми святими ангелами повернеться у величі, силі і великій славі. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. “Святі, вашій вірі не буде кінця”, Гімни, № 36.

  2. “Дух Божий”, Гімни, № 2.

  3. На даний час у всьому світі діють 182 храми. Шість храмів знаходяться на реконструкції. Сім очікують на освячення, а ще один — на повторне освячення. 45 храмів знаходяться у процесі будівництва і є ще 94 храми, про зведення яких або було оголошено, або які перебувають на стадії планування чи проєктування.

  4. Див. Лука 21:10.

  5. 2 Тимофію 3:2.

  6. Учення і Завіти 88:91.

  7. Старійшина Девід А. Беднар сказав: “Для нас із вами євангельські принципи — це те саме, що і стерно для корабля. Правильні принципи допомагають нам розуміти напрямок нашого життя і бути твердими, стійкими і непохитними, щоб ми не втратили нашу рівновагу і не впали під натиском штормів темряви і плутанини, притаманних останнім дням” (“Принципи Моєї євангелії”, Ліягона, трав. 2021, с. 126).

  8. Учення і Завіти 45:26.

  9. “Коли хоче хто йти вслід за Мною, — хай зречеться самого себе, і хай візьме свого хреста, та й іде вслід за Мною” (Maтвій 16:24).

  10. Див. Лука 1:37.

  11. Див. Учення і Завіти 87:8.

  12. Гімни, № 2.

  13. Див. Учення і Завіти 110. До цього часу Пророк Джозеф Сміт отримав від Івана Христителя Ааронове священство і ключі цього священства, а також він отримав Мелхиседекове священство і ключі від нього від апостолів Петра, Якова та Івана (див. Учення і Завіти 13:1; 27:12–13).

  14. Учення і Завіти 109:15; див. також вірш 22.

  15. Президент Рассел М. Нельсон сказав: “Храм може допомогти нам у наших стараннях. Те, що ми були обдаровані Божою силою, дає нам здатність подолати Сатану, підбурювача всіх суперечок” (“Потрібні миротворці”, Ліягона, трав. 2023, с. 101).

  16. Див. Рассел M. Нельсон, “Рішення для вічності” (всесвітній духовний вечір для дорослої молоді, 15 трав. 2022 р.), додаток “Євангельська бібліотека”.

  17. Старійшина Колін Стауффер, особисте листування, 30 січ. 2024 р.

  18. Учення і Завіти 109:22.

  19. Див. Учення і Завіти 20:77, 79.

  20. Учення і Завіти 109:15.

  21. Див. Римлянам 15:13.

  22. Рассел М. Нельсон, “Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, Ліягона,, трав. 2018, с. 96.

  23. Президент Бригам Янг сказав: “У нас будуть сотні храмів і тисячі чоловіків і жінок, які будуть виконувати роботу за тих, хто пішов з цього життя, не маючи привілею почути євангелію і дотримуватися її” (Teaching of the Presidents of the Church: Brigham Young, [1997], 312). А Президент Езра Тефт Бенсон сказав: “Наші попередники пророкували, що земля Північної і Південної Америки, острови Тихого океану, Європа та інші місця будуть всіяні храмами. Якщо цю викупну роботу потрібно виконати в такому масштабі, як це має бути, потрібні будуть сотні храмів” (The Teaching of Ezra Taft Benson, [1988], 247).

  24. Учення і Завіти 93:1.

  25. Старійшина Девід Б. Хейт сказав:

    “Справді, дехто дійсно бачив Спасителя, але якщо зазирнути у словник, то можна дізнатися, що слово бачити можна зрозуміти і в багатьох інших значеннях, наприклад: розпізнавати Його, впізнавати Його, визнавати Його і Його роботу, усвідомлювати Його важливість або починати розуміти Його.

    Таке небесне просвітлення і благословення доступні кожному з нас” (“Temples and Work Therein”, Ensign, Nov. 1990, 61).