Генеральна конференція
Літопис про те, що я бачив і чув
Квітнева генеральна конференція 2024 р.


Літопис про те, що я бачив і чув

Ніколи ще не було кращого часу, аби бути членом Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, ніж сьогодні.

Коли я закінчив юридичний факультет, ми з моєю дружиною Марсією вирішили піти працювати в юридичну фірму, яка спеціалізується на судовому праві. Почавши стажуватися на робочому місці, я приділяв багато часу тому, аби допомогти свідкам підготуватися до свідчень у суді. Я швидко дізнався, що в залі суду факти визначалися згідно з тим, як свідки під присягою свідчили про правдивість того, що вони бачили і чули. Коли свідки свідчили, їхні слова записувалися, і ці записи зберігалися. Важливість надійних свідчень завжди була на першому місці в моїй підготовці.

Я дуже швидко усвідомив, що ті самі терміни, які я використовував щодня як юрист, були також і термінами, які я використовував, спілкуючись на євангельські теми. “Свідчити” і “свідчення” — це терміни, які ми використовуємо, коли ділимося своїм знанням та почуттями щодо істинності євангелії Ісуса Христа.

Коли я був підтриманий як територіальний сімдесятник, то відкрив Писання, щоб дізнатися про свої обов’язки і прочитав вірш Учення і Завіти 107:25, де сказано: “Сімдесятників також покликано… бути особливими свідками для Іновірців і в усьому світі”. Як ви можете собі уявити, мій погляд зупинився на терміні “особливі свідки”. Мені стало зрозуміло, що я маю відповідальність виголошувати своє свідчення, свідчити про ім’я Ісуса Христа, куди б я не подорожував у світі.

У Писаннях є багато прикладів людей, які були очевидцями і свідчили про те, що і бачили, і чули.

На початку свого літопису давній пророк Мормон написав: “І ось я, Мормон, пишу літопис про те, що я і бачив, і чув, і називаю його Книгою Мормона”1.

Спасителеві апостоли Петро та Іван зцілили чоловіка в ім’я Ісуса Христа Назарянина2. Коли їм було наказано не говорити в ім’я Ісуса, вони відповіли:

“Розсудіть, чи це справедливе було б перед Богом, щоб слухатись вас більш, як Бога?

Бо не можемо ми не казати про те, що ми бачили й чули!”3.

Ще одне переконливе свідчення було дано святими з Книги Мормона, які були свідками пришестя Спасителя Ісуса Христа. Прислухайтеся до опису їхнього свідчення: “Око ніколи не бачило, також і вухо ніколи не чуло досі такого великого і дивовижного, як те, що Ісус, як ми побачили і почули, говорив Батькові”4.

Брати і сестри, сьогодні я проголошую своє свідчення й описую те, що особисто і бачив, і чув протягом свого священного служіння сімдесятником Господа Ісуса Христа. Роблячи це, я свідчу вам про люблячого Небесного Батька та Його великодушного Сина, Ісуса Христа, Який страждав, помер і воскрес, аби дати Божим дітям вічне життя. Я свідчу про “предивну роботу і чудо”5 й про те, що Господь знову простяг Свою руку, аби відновити Свою євангелію на землі через Своїх сучасних пророків і апостолів6. Я свідчу, що ґрунтуючись на побаченому і почутому мною, ніколи ще не було кращого часу, аби бути членом Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, ніж сьогодні. Завдяки тому, що я бачив і чув, я знаю про це особисто й не покладаюсь на будь-яке інше джерело.

Коли я навчався в останньому класі середньої школи, щоб закінчити семінарію, я мав розпізнати всі 15 храмів Церкви. Зображення кожного з храмів знаходилися у передній частині класної кімнати, і я мав знати, де кожен з них розташований. Тепер, через багато років, коли загалом існує 335 храмів, діючих або тих, про будівництво яких оголошено, було б надзвичайно важко розпізнати кожен з них. Я особисто бачив багато з цих домів Господа і свідчу, що Господь надає Свої благословення й обряди все більшій кількості Своїх дітей по всьому світу.

Мої друзі з організації FamilySearch розповіли мені, що понад мільйон нових імен щодня додається на сайт FamilySearch. Якщо вам не вдалося знайти свого предка вчора, я запрошую вас пошукати його знову завтра. Коли йдеться про збирання Ізраїля по той бік завіси, ніколи ще не було кращого часу, аби бути членом Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, ніж сьогодні.

Коли ми виховували наших дітей у Твін-Фоллз, штат Айдахо, наше бачення всесвітньої Церкви було обмеженим. Коли мене покликали бути генеральним авторитетом, нас з Марсією призначили служити в Тихоокеанській території, у місці, де ми ніколи не були. Нам було приємно дізнатися, що в усіх куточках Нової Зеландії є коли, а також є храм, освячений у 1958 році. Це був один із тих 15-ти храмів, назви яких я мав вивчити напам’ять у семінарії. Ми побачили, що у кожному великому місті Австралії є храми, а по всьому цьому континенту є коли. Ми виконували доручення у Самоа, де налічується 25 колів, і на Тонга, де майже половина населення є членами Церкви. У нас було доручення на острові Кірибаті, де, як виявилося, є 2 коли. Нам давали доручення відвідувати коли на острові Ібай, одному з Маршаллових островів, а також у Дару в Папуа-Новій Гвінеї.

По завершенні нашого служіння на островах Тихого океану нас призначили служити на Філіппінах. На мій подив, Церква Ісуса Христа на Філіппінах зростає набагато швидше, ніж я міг собі уявляти. Зараз там є 125 колів, 23 місії та 13 діючих храмів чи храмів, про будівництво яких було оголошено. Я був свідком того, що загальна кількість членів Церкви в цій країні перевищує 850 000 осіб. Як же я не помітив встановлення Церкви Христа по всьому світу?

Після трьох років служіння на Філіппінах мене попросили послужити в Місіонерському відділі. Завдяки цьому призначенню ми побували в місіях по всьому світу. Моє бачення всесвітньої Церкви Спасителя розширювалося експоненціально. Нам з Марсією було доручено відвідати місії в Азії. Ми побачили прекрасний центр колу в Сингапурі, де є чудові, вірні члени Церкви. Ми відвідали членів Церкви та місіонерів у домі зборів у Кота-Кінабалу, Малайзія. Ми зустрілися з місіонерами у Гонконзі та разом з вірними, відданими святими взяли участь у чудовій конференції колу.

Так відбувалося щоразу, коли ми зустрічалися з місіонерами і членами Церкви по всій Європі, в Латинській Америці, на Карибах та в Африці. Зростання Церкви Ісуса Христа в Африці — приголомшливе.

Я є очевидцем невпинного Відновлення євангелії Ісуса Христа і здійснення пророцтва Джозефа Сміта, що “істина Божа просуватиметься сміливо, благородно і незалежно, доки не проникне на кожний континент, відвідає кожний край, пронесеться кожною країною і зазвучить у кожному вусі”7.

Зараз по всьому світу служить 74 000 наших чудових місіонерів. Працюючи разом із членами Церкви, вони щомісяця охрищують понад 20 000 людей. Недавно це були просто 18-, 19- та 20-річні юнаки і дівчата, а тепер вони з допомогою Господа творять це могутнє чудо збирання. Ми бачимо цих молодих жінок і молодих чоловіків як у маленьких селах країни Вануату, так і у великих містах: Нью-Йорку, Парижі та Лондоні. Я спостерігав, як вони навчали про Спасителя у віддалених громадах на Фіджі та на великих зібраннях у таких місцях, як: Техас, Каліфорнія та Флорида в Сполучених Штатах.

Ви знайдете місіонерів у кожному куточку землі; вони розмовляють 60-а різними мовами і виконують величне доручення Спасителя, наведене у 28-му розділі Євангелії від Матвія: “Ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа”8. Я шаную колишніх та нинішніх місіонерів Церкви і нагадую нашому підростаючому поколінню про запрошення Президента Рассела М. Нельсона приходити і збирати Ізраїль9.

Сьогодні я свідчу, що спостерігав це всеосяжне Відновлення євангелії Спасителя своїми очима і чув про це своїми вухами. Я є свідком Божої роботи по всьому світу. Ніколи ще не було кращого часу, аби бути членом Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, ніж сьогодні.

Можливо, найбільш надихаючим чудом Відновлення, яке я бачив, є ви, вірні члени Церкви в кожній країні. Саме вас, святих останніх днів, описував Нефій у Книзі Мормона, коли бачив наші дні й свідчив: “І сталося, що я, Нефій, побачив, як сила Агнця Божого сходила на святих церкви Агнця, і на завітний народ Господа, який був розсіяний по всьому лицю землі; і були вони озброєні праведністю і силою Бога у великій славі”10.

Я свідчу, що бачив на власні очі те, що бачив Нефій — вас, завітних святих у кожній країні, озброєних праведністю та силою Бога. Коли я був за кафедрою в одній з цих величних країн світу, Господь нагадав мені дещо з того, про що навчав цар Веніямин у 2-му розділі книги Мосії у Книзі Мормона. Бренте, “Я б хотів, щоб [ти зважив] на благословенний і щасливий стан тих, хто виконує заповіді Бога. Бо знай, вони благословенні в усьому, як у тлінному, так і в духовному”11.

Я свідчу вам, що бачив це на власні очі і чув це на власні вуха, коли зустрічав по всьому світу вас, вірних святих Бога, які дотримуються заповідей. Ви є завітними дітьми Батька. Ви є учнями Ісуса Христа. Ви також знаєте те, що знаю і я, оскільки ви отримали своє особисте свідчення про істинність відновленої євангелії Ісуса Христа. Спаситель навчав: “Очі ж ваші блаженні, що бачать, і вуха ваші, що чують”12.

Під керівництвом Господа та проводом Його пророків і апостолів ми будемо й надалі займатися підготовкою місіонерів, укладати священні завіти та дотримуватися їх, встановлювати Церкву Христа по всьому світу і отримувати благословення, які приходять, якщо ми дотримуємося заповідей Бога. Ми маємо єдність. Ми — Божі діти. Ми знаємо і любимо Його.

Я приєднуюся до всіх вас, мої друзі, у нашому спільному свідченні, що це — істина. Ми пишемо літопис про те, що бачили і чули. Ми з вами є свідками, які свідчать. І, відчуваючи силу цього спільного свідчення, ми продовжуємо рухатися вперед з вірою в Господа Ісуса Христа та Його євангелію. Я проголошую моє свідчення, що Ісус Христос живий. Він — наш Спаситель і наш Викупитель. В ім’я Ісуса Христа, амінь.