Генеральна конференція
Сила духовного ривка
Квітнева генеральна конференція 2022 р.


Сила духовного ривка

Я хочу запропонувати 5 конкретних дій, які ми можемо робити, аби не втрачати позитивний духовний ривок.

Брати і сестри, я люблю вас. Так добре було бути з вами сьогодні. Я кожного дня молюся про те, щоб ви мали захист від шалених атак супротивника і силу рухатися вперед попри будь-які виклики, що постають перед вами.

Деякі випробування є суто особистими тягарями, й інші люди не в змозі їх побачити. Інші трагедії розігруються у всіх на очах—на світовій арені. Серед них—збройний конфлікт у Східній Європі. Я багато разів бував в Україні і в Росії. Я люблю ці країни, їхні народи і мови. Я плачу й молюся за всіх, хто зазнав лиха через цей конфлікт. Церква робить усе можливе, аби допомогти тим, хто страждає і бореться за виживання. Ми закликаємо кожного продовжувати поститися і молитися за всіх людей, які потерпають від цього лиха. Будь-яка війна—це жахливе порушення усього, чого навчав і що відстоював наш Господь Ісус Христос.

Ніхто з нас не може тримати під контролем народи або вчинки інших людей чи навіть членів своєї сім’ї. Утім ми можемо контролювати себе. Мій заклик сьогодні, мої дорогі брати і сестри,—покласти край конфліктам, які вирують у вашому серці, вашому домі та у вашому житті. Позбудьтеся будь-якої схильності завдавати болю іншим—схильності гніватися, бути гострими на язик чи тримати почуття образи на когось, хто завдав вам болю. Але Спаситель також заповідав нам підставляти й другу щоку1, любити ворогів і молитися за тих, хто жорстоко ставиться до нас2.

Буває до болю важко позбутися гніву, який здається настільки виправданим. Здається, що неможливо пробачити тих, чиї руйнівні дії змушують страждати невинних. Однак Спаситель наставляв нас “прощати всіх людей”3.

Ми є послідовниками Князя миру. І зараз, як ніколи, нам потрібен мир, який може дати лише Він. Як ми можемо сподіватися, що у світі буде мир, якщо кожен з нас особисто не прагне миру і гармонії? Брати і сестри, я знаю, що запропонованого мною нелегко досягнути. Однак послідовники Ісуса Христа мають подавати приклад, щоб його наслідував весь світ. Я благаю вас робити все можливе, аби припинити особисті конфлікти, які наразі вирують у ваших серцях і вашому житті.

Хочу наголосити на цьому заклику до дій, розповівши про принцип, який я згадав, переглядаючи гру в баскетбол.

І цій грі перший тайм минав на рівних—ніхто не мав явної переваги. Тоді, під час останніх п’яти секунд першого тайму захисник однієї з команд зробив чудовий кидок на три очка. А лише за одну секунду до кінця його товариш по команді перехопив пас і, поки лунав фінальний дзвінок, ще раз влучив у кільце. Тож команда пішла в перевдягальню, випереджаючи суперника на 4 очка. Можна було відчути силу того ривка. Гравці не втратили свого запалу і в другому таймі й виграли гру.

Сила ривка—це потужне поняття. Ми всі відчували її так чи інакше. Наприклад, коли машина набирає швидкості або коли розбіжність у поглядах раптово переростає у сварку.

Тож я запитую: “Що може стати поштовхом до духовного ривка?” Ми бачили приклади як позитивного, так і негативного ривка. Ми знаємо послідовників Ісуса Христа, які стали наверненими і зростали у вірі. Але ми також знаємо тих, хто колись були істинно віруючими, а потім відійшли. Напрямок ривка може змінюватися в той чи інший бік.

У нас ще ніколи не було більшої потреби в позитивному духовному ривку, ніж сьогодні, аби протидіяти тій швидкості, з якою посилюється зло і стають дедалі похмурішими ознаки часів. Позитивний духовний ривок допоможе нам просуватися вперед попри страх і непевність, викликані пандемією, цунамі, виверженням вулканів та збройними конфліктами. Духовний ривок може допомогти нам протистояти невпинним злочестивим нападкам супротивника і звести нанівець його зусилля зруйнувати наш особистий духовний фундамент.

Багато дій можуть стати поштовхом до позитивного духовного ривка. Послух, любов, смирення, служіння і вдячність4—ось лише кілька з них.

Сьогодні я хочу запропонувати 5 конкретних дій, які ми можемо робити, аби не втрачати позитивний духовний ривок.

Перше: Станьте на шлях завітів і залишайтеся на ньому.

Нещодавно у мене був яскравий сон, у якому я зустрівся з великою групою людей. Вони ставили мені запитання. Найчастішим серед них було запитання стосовно шляху завітів і чому він настільки важливий.

У своєму сні я пояснював, що ми стаємо на шлях завітів, коли христимося і укладаємо свій перший завіт з Богом5. Кожного разу, приймаючи причастя, ми знову обіцяємо взяти на себе ім’я Спасителя, пам’ятати Його і дотримуватися Його заповідей6. У свою чергу Бог запевняє нас, що Дух Господа може завжди бути з нами.

Пізніше ми укладаємо інші завіти у храмі, де ми отримуємо ще більші обіцяння. Завдяки обрядам і завітам ми сповнюємося Божою силою. Шлях завітів—це єдиний шлях, який веде до піднесення і вічного життя.

У моєму сні одна жінка потім запитала, як людина, яка порушила свої завіти, може знову повернутися на той шлях. Відповіддю на це запитання буде моя друга порада:

Знайдіть радість у щоденному покаянні.

Наскільки важливим є покаяння? Алма навчав, що нам “не слід проповідувати нічого іншого, окрім покаяння і віри в Господа”7. Покаяння вимагається від кожної підзвітної людини, яка бажає отримати вічну славу8. Немає жодних винятків. В одкровенні, даному пророкові Джозефу Сміту, Господь докоряв провідникам Церкви за те, що вони не навчають своїх дітей євангелії9. Покаяння—це ключ до розвитку. Чиста віра допомагає нам рухатися вперед шляхом завітів.

Будь ласка, не бійтеся і не відкладайте покаяння. Сатана радіє, коли ви нещасні. Не дайте йому такого шансу. Приберіть його вплив зі свого життя! Почніть вже сьогодні відчувати радість, яку мають ті, хто скидає з себе оболонку тілесної людини10. Спаситель любить нас завжди, а найбільше тоді, коли ми каємося. Він обіцяє: “Зрушаться гори й холми захитаються, та милість Моя не відійде від тебе”11.

Якщо вам здається, що ви відійшли від шляху завітів надто далеко або вже не перебуваєте на ньому надто довго і немає дороги назад—це зовсім не так12. Будь ласка, поговоріть з єпископом або президентом філії. Він—представник Господа і допоможе вам відчути радість та полегшення від покаяння.

А ще хочу застерегти: повернення на шлях завітів не означає, що життя буде легким. Це важкий шлях, й іноді він буде нагадувати сходження на круту гору13. Однак мета цього сходження—випробувати і навчити нас, покращити наш характер і допомогти нам стати святими. Це єдиний шлях, що веде нас до піднесення. Один з пророків14 описав “благословенний і щасливий стан тих, хто виконує заповіді Бога. Бо знайте, вони благословенні в усьому, як у тлінному, так і в духовному; і якщо вони вистоять вірними до кінця, їх приймуть на небесах … [і] вони жити[муть] з Богом у стані нескінченного щастя”15.

Якщо ми йдемо шляхом завітів і щодня каємося,—це посилює наш позитивний духовний ривок.

Моя третя порада: Більше дізнавайтеся про Бога і те, як Він діє.

Одне з найскладніших випробувань сьогодення—розрізняти між Божими істинами і підробками Сатани. Ось чому Господь застеріг нас: “Мол[іться] завжди, … щоб [ми могли] перемогти Сатану, і … уникнути рук слуг Сатани, які підтримують його роботу”16.

Мойсей показав приклад того, як навчитися відрізняти, де Бог, а де Сатана. Коли Сатана явився спокушати Мойсея, той виявив обман, оскільки щойно лицем до лиця спілкувався з Богом. Мойсей швидко зрозумів, ким був Сатана, і наказав йому відійти17. Коли Сатана продовжував спокушати його, Мойсей знав, як прикликати Бога, щоб отримати більше допомоги. Мойсей отримав божественну силу і знову наказав Сатані такими словами: “Відійди від мене, Сатана, бо тільки Цьому єдиному Богу я поклонятимусь”18.

Усім нам необхідно наслідувати цей приклад. Приберіть вплив Сатани зі свого життя! Будь ласка, не йдіть за ним до його “безодні нещастя і нескінченного горя”19.

Свідчення, яке не підживлюється щодня “добрим словом Бога”20, може дуже швидко згаснути. Тому засіб для протидії плану Сатани є простим: нам потрібно щодня поклонятися Господу та вивчати Його євангелію. Я благаю вас: нехай Бог буде понад усе у вашому житті. Приділіть Йому належну частку свого часу. Якщо ви це зробите, то помітите, як це вплине на ваш позитивний духовний ривок.

Порада номер чотири: Прагніть чудес і сподівайтеся на них.

Мороній запевнив нас, що “Бог не перестав бути Богом чудес”21. Кожна книга Писань є доказом того, яким великим є бажання Господа впливати на життя тих, хто вірить у Нього22. Він розділив води Червоного моря для Мойсея, допоміг Нефію здобути пластини з латуні та відновив Свою Церкву через пророка Джозефа Сміта. Кожне з цих чудес не трапилось в одну мить і, можливо, не було саме тим, про що ці люди просили у Господа з самого початку.

Господь так само благословить вас дивами, якщо ви в Нього вірите, “не сумніваючись ні в чому”23. Виконуйте духовну роботу, прагнучи чудес. З молитвою просіть Бога допомогти вам виявляти саме таку віру. Я обіцяю, що ви зможете на собі пересвідчитися, що Ісус Христос “змученому дає силу, а безсилому міць”24. Ніщо так не прискорить ваш духовний ривок, як усвідомлення того, що Господь допомагає вам зрушувати гори у своєму житті.

Порада номер п’ять: Покладіть край усім конфліктам у своєму житті.

Я повторюю свій заклик: покладіть край конфліктам у своєму житті. Виявляйте смирення, відвагу і силу, необхідні як для того, щоб прощати, так і для того, щоб отримати прощення. Спаситель пообіцяв, що “як людям [ми] прости[мо] прогріхи їхні, то простить і [нам] [наш] Небесний Отець”25.

За два тижні ми будемо святкувати Великдень. Упродовж цього часу я запрошую вас виявити особисті конфлікти, які тягнуть вас донизу, і позбутися їх. Що, як не це, може бути кращим способом висловити вдячність Ісусу Христу за Його Спокуту? Якщо, на ваш погляд, прощення на даному етапі неможливе, моліться, аби отримати допомогу, яка приходить через спокутуючу кров Ісуса Христа. Якщо ви так зробите, я обіцяю вам мир в особистому житті й великий духовний ривок.

Коли Спаситель здійснив Спокуту для всього людства, Він відкрив шлях, яким ті, хто йде за Ним, можуть отримати доступ до Його цілющої, зміцнюючої та викупительної сили. Ці духовні привілеї можуть мати всі, хто прагне слухати Його та йти за Ним.

Дорогі мої брати і сестри! Від усього серця я закликаю вас стати на шлях завітів і залишатися на ньому. Майте радість від щоденного покаяння. Більше дізнавайтеся про Бога і Його діяння. Прагніть чудес і сподівайтеся на них. Намагайтеся покласти край усім конфліктам у своєму житті.

Якщо ви будете працювати над цими цілями, я обіцяю, що ви зможете просуватися вперед шляхом завітів з сильнішим ривком, незважаючи на будь-які перепони у вашому житті. І я обіцяю, що ви матимете більше сили протистояти спокусі, більше миру в своєму розумі та свободу від страху, а також більшу єдність у своїх сім’ях.

Бог живе! Ісус є Христос! Він живе! Він любить нас і допоможе нам. Про це я свідчу в священне ім’я нашого Викупителя, Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Див. 3 Нефій 12:39.

  2. Див. 3 Нефій 12:44.

  3. Учення і Завіти 64:10; див. також вірш 9.

  4. Як сказав апостол Павло: “Подяку складайте за все” (1 Солунянам 5:18). Одним з найкращих засобів проти розпачу, зневіри та духовної летаргії є вдячність. За що ми можемо дякувати Богові? Дякуйте Йому за красу землі, за Відновлення євангелії і за незліченні способи, у які Він та Його Син відкривають нам доступ до Їхньої сили на цій землі. Дякуйте їм за Писання, за ангелів, які відгукуються на наші благання до Бога про допомогу, за одкровення і за вічні сім’ї. А понад усе дякуйте Богові за дар Його Сина і за Спокуту Ісуса Христа, яка дає нам можливість виконати ту місію, заради якої кожного з нас було послано на землю.

  5. Аби зрозуміти шлях завітів, важливо усвідомити, що завіт—це двостороння угода між Богом і Його дитиною. У завіті Бог встановлює умови, а ми погоджуємося на ті умови. У свою чергу, Бог дає нам обіцяння. Багато завітів супроводжуються зовнішніми ознаками—тобто священними обрядами,—у яких ми беремо участь у присутності свідків. Наприклад, хрищення є ознакою для Господа, що людина, яка христиться, укладає завіт дотримуватися заповідей Бога.

  6. Див. Мороній 4:3; 5:2; Учення і Завіти 20:77, 79.

  7. Мосія 18:20.

  8. Див. Мойсей 6:50, 57.

  9. Див. Учення і Завіти 93:40–48.

  10. Див. Мосія 3:19.

  11. Ісая 54:10; курсив додано; див. також 3 Нефій 22:10. Доброта є перекладом гебрейського слова хесед. Це потужне слово з глибоким змістом, що включає в себе доброту, милість, завітну любов та інше.

  12. Деякі гріхи можна відшкодувати, а деякі—ні. Якщо одна людина жорстоко поводиться або нападає на іншу, позбавляє іншу людину життя, то повне відшкодування неможливе. Грішник у таких випадках може лише частково щось відшкодувати, але здебільшого борг залишається за ним. Оскільки Господь готовий пробачити борг, ми можемо прийти до Нього незалежно від того, наскільки далеко зайшли на манівці. Якщо ми щиро каємося, Він пробачить нас. Будь-який залишок боргу, що виник через наші гріхи і нашу неспроможність повністю відшкодувати їх, може бути сплачений лише шляхом застосування Спокути Ісуса Христа, Який може зробити дар милості. Його готовність пробачати наш борг—це безцінний дар.

  13. Див. 2 Нефій 31:18–20.

  14. Нефійський пророк цар Веніямин.

  15. Мосія 2:41.

  16. Учення і Завіти 10:5; курсив додано.

  17. Див. Moйсей 1:16; див. також вірші 1–20.

  18. Мойсей 1:20.

  19. Геламан 5:12.

  20. Див. Мороній 6:4.

  21. Moрмон 9:15; див. також вірш 19.

  22. Апостол Іван проголосив, що він написав про чудеса Спасителя, “щоб [ми] ввірували, що Ісус є Христос” (Іван 20:31).

  23. Moрмон 9:21.

  24. Ісая 40:29.

  25. Maтвій 6:14.