Генеральна конференція
Подолати світ і знайти спокій
Жовтнева генеральна конференція 2022 р.


Подолати світ і знайти спокій

Знайдіть спокій від напруженості, непевності й страждань цього світу, долаючи світ своїми завітами з Богом.

Мої любі брати і сестри, я з вдячністю вітаю вас цього славетного ранку в Суботній день. Я завжди думаю про вас. Я захоплююсь тим, як швидко ви починаєте діяти щоразу, коли бачите людей, які опинилися у скруті. Я захоплююсь вашою вірою, яку ви постійно виявляєте, і вашим свідченням, яким ви ділитеся знов і знов. Я плачу, почувши про ваші страждання, розчарування і тривоги. Я люблю вас. Я запевняю вас, що наш Небесний Батько і Його Улюблений Син, Ісус Христос, люблять вас. Вони знають все про ваші обставини, вашу доброчесність, ваші потреби і ваші молитви з благанням про допомогу. Я знов і знов молюся про те, щоб ви відчували Їхню любов до вас.

Відчувати Їхню любов дуже важливо, бо є очевидним, що ми кожного дня отримуємо багато тривожних новин. Можливо, у вас бували дні, коли вам хотілося вдягнути свою піжаму, згорнутися калачиком і попросити когось розбудити вас, коли це потрясіння завершиться.

Але, мої любі брати і сестри, попереду на нас чекає так багато чудового. У прийдешні дні ми побачимо найвеличніші прояви сили Спасителя, з тих, що будь-коли бачив цей світ. Між сьогоднішнім днем і часом Його повернення “із великою силою й славою”1, Він даватиме вірним незліченні привілеї, благословення і творитиме для них безліч чудес.

Тим не менш, нині ми живемо у, безперечно, найскладніший час в історії світу. Через складнощі та виклики багато людей відчувають збентеження і почуваються виснаженими. Однак давайте розглянемо подію, яка сталась недавно, і те, як це може пролити світло на спосіб, у який ми з вами можемо знайти спокій.

Недавно, під час проведення днів відкритих дверей у Вашингтонському храмі, округ Колумбія, один з членів організаційного комітету, супроводжуючи кількох відомих журналістів під час екскурсії по храму, став свідком цікавої розмови. Якимось чином під час цієї екскурсії для представників медіа до них приєдналась молода сім’я. Один з репортерів ставив багато запитань про “подорож”, яку здійснює відвідувач храму, отримуючи храмові обряди. Він хотів знати, чи символізує така подорож храмом виклики, з якими стикається людина у своїй подорожі життям.

Маленький хлопчик з цієї сім’ї зацікавився тією розмовою. Коли екскурсійна група увійшла в кімнату для ендаументу, хлопчик вказав на олтар, біля якого люди стають навколішки, щоб укласти завіти з Богом, і сказав: “О, як чудово. Ось місце, де люди можуть спокійно відпочити під час своєї подорожі храмом”.

Я сумніваюсь в тому, що той хлопчик знав, наскільки проникливим було його спостереження. Він скоріш за все й гадки не мав про безпосередній зв’язок між укладанням завіту з Богом у храмі та чудовим обіцянням Спасителя:

“Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені,—і Я вас заспокою!

Візьміть на себе ярмо Моє, і навчіться від Мене, … і знайдете спокій душам своїм.

Бо ж ярмо Моє любе, а тягар Мій легкий!”2

Любі брати і сестри, я засмучений тим, що деякі люди полишають Церкву, оскільки відчувають, що від них, як членів Церкви, вимагається надто багато. Вони ще не відкрили для себе, що укладання і дотримання завітів насправді робить життя легшим! Кожна людина, яка укладає завіти у христильних купелях та у храмах, і дотримується їх, має більший доступ до сили Ісуса Христа. Будь ласка, замисліться над цією вражаючою істиною!

Нагородою за дотримання завітів з Богом є небесна сила—сила, яка зміцнює нас, щоб ми могли краще долати наші труднощі та спокуси і витерпіти страждання. Ця сила полегшує нашу путь. Ті, хто живе за вищими законами Ісуса Христа, мають доступ до Його вищої сили. Тому ті, хто дотримується завітів, можуть відчувати особливий вид спокою, який приходить до них завдяки їхнім завітним стосункам з Богом.

Перед тим, як Спаситель віддав Себе на страждання у Гефсиманії та на Голгофі, Він сказав Своїм апостолам: “Страждання зазнаєте в світі,—але будьте відважні: Я світ переміг!”3 Згодом Ісус закликав кожного з нас чинити так само, кажучи: “Я волію, щоб ви подолали світ”4.

Любі брати і сестри, моє сьогоднішнє послання до вас є таким: оскільки Ісус Христос подолав цей занепалий світ і оскільки Він здійснив Спокуту за кожного з нас, ви також можете подолати цей повний гріха, егоїстичний і нерідко виснажливий світ.

Оскільки Спаситель Своєю безмежною Спокутою викупив кожного з нас від слабкості, помилок і гріха, і оскільки Він зніс усі болі, тривоги і тягарі, які вам будь-коли доводилось зносити5, тоді, якщо ви дійсно покаєтеся і будете прагнути Його допомоги, ви зможете піднятися над цим нинішнім повним непевності світом.

Ви можете подолати духовно і емоційно виснажливі напасті цього світу, серед яких: невігластво, гордовитість, гнів, аморальність, ненависть, жадібність, заздрість і страх. Незважаючи на те, що вирує навколо нас, відволікаючи і перекручуючи правду, ви можете знайти справжній спокій—тобто розраду і мир—навіть коли ви стикнулися з найнеприємнішими проблемами.

Ця важлива істина спонукає поставити три фундаментальні запитання:

Перше: Що означає подолати світ?

Друге: Як нам це зробити?

І третє: Як подолання світу благословить наше життя?

Що означає подолати світ? Це означає подолати спокусу більше дбати про те, що від цього світу, ніж про те, що від Бога. Це означає більше покладатися на вчення Христа, ніж на філософії людей. Це означає любити правду, викривати обман і ставати “покірними послідовниками Христа”6. Це означає свідомо уникати всього, що віддаляє Духа. Це означає бути готовими “відмовитися” від своїх навіть найулюбленіших гріхів7.

Водночас, подолати світ зовсім не означає стати досконалими у цьому житті, а також не означає, що ваші проблеми дивовижним чином зникнуть, оскільки цього не станеться. І це не означає, що ви надалі не будете припускатися помилок. Але подолати світ означає, що ви сильніше опиратиметеся гріху. Ваше серце буде пом’якшуватися у міру зростання вашої віри в Ісуса Христа8. Подолати світ означає сильніше любити Бога і Його Улюбленого Сина, більше, ніж ви любите когось або щось.

Як же тоді нам подолати світ? Цар Веніямин навчав нас, як це зробити. Він сказав, що “тілесна людина є ворогом для Бога” і буде ворогом навіки, “доки вона не піддасться натхненню Духа Святого, і не скине з себе оболонку тілесної людини, і не стане святою через спокуту Христа Господа”9. Щоразу, коли ви шукаєте підказок Духа і дослухаєтеся до них, щоразу, коли ви робите щось хороше—те, чого “тілесна людина” не робитиме,—ви долаєте світ.

Подолання світу—це не подія, яка відбувається за один або два дні. Воно відбувається упродовж усього життя, коли ми невпинно опановуємо вчення Христа. Ми розвиваємо віру в Ісуса Христа—кожного дня каємося і дотримуємося завітів, які дають нам силу. Ми залишаємося на шляху завітів, і ми благословенні духовним зміцненням, особистим одкровенням, зростанням віри і служінням ангелів. Живучи за вченням Христа, можна запустити в дію найпотужніший благотворний цикл, що сприяєтиме духовному ривку в нашому житті10.

Якщо ми стараємося жити за вищими законами Ісуса Христа, наше серце і саме наше єство починає змінюватися. Спаситель піднімає нас над трясовиною цього занепалого світу, благословляючи нас у більшій мірі милосердям, смиренням, щедрістю, добротою, самодисципліною, миром і спокоєм.

Можливо, ви думаєте, що це більше схоже на важку духовну працю, ніж на відпочинок у спокої. Але є велика істина, і вона така: хоча світ наполягає, що влада, майно, популярність та задоволення плоті приносять щастя—вони його не приносять! Так не буває! Те, що вони приносять,—це ніщо інше, як нікчемний сурогат “благословенн[ого] і щаслив[ого] стан[у] тих, хто виконує заповіді Бога”11.

Істина полягає в тому, що це набагато більш виснажлива справа—шукати щастя там, де ви ніколи не зможете його знайти! Однак, коли ви берете на себе ярмо Ісуса Христа, поєднуючи себе з Ним, і виконуєте духовну роботу, необхідну для подолання світу, Він і тільки Він має силу підняти вас над трясовиною цього світу.

Як же подолання світу благословляє наше життя? Відповідь ясна: коли ми вступаємо у завітні стосунки з Богом, це зв’язує нас із Ним у такий спосіб, що все у житті стає легшим. Будь ласка, не зрозумійте мене неправильно: я не кажу, що укладання завітів робить життя легким. Насправді очікуйте на протидію, оскільки супротивник не хоче, щоб ви відкрили для себе силу Ісуса Христа. Але брати на себе ярмо Спасителя, поєднуючи себе з Ним, означає, що Він зміцнюватиме вас і ви матимете доступ до Його викупительної сили.

Зображення
Президент Езра Тефт Бенсон

Я підтверджую істинність важливого вчення, проголошеного Президентом Езрою Тефтом Бенсоном: “Чоловіки і жінки, які спрямовують своє життя до Бога, виявлять, що Він може зробити набагато більше в їхньому житті, ніж здатні вони самі. Він поглиблюватиме їхню радість, розширюватиме їхнє бачення, стимулюватиме їхній розум, … підніматиме їхній дух, збільшуватиме їхні благословення, примножуватиме їхні можливості, втішатиме їхню душу, даватиме їм друзів і зливатиме на них спокій”12.

Ці незрівнянні привілеї даються тим, хто прагне підтримки небес, аби це допомогло їм долати цей світ. З цією метою я ставлю перед членами всієї Церкви таке саме завдання, яке я поставив перед нашою дорослою молоддю у травні цього року. Я закликав їх тоді—і я благаю вас зараз—взяти на себе зобов’язання піклуватися про своє власне свідчення про Ісуса Христа і Його євангелію. Працюйте над ним. Зміцнюйте його, щоб воно зростало. Насичуйте його істиною. Не опоганюйте його хибними філософіями невіруючих чоловіків та жінок. Надаючи постійному зміцненню свого свідчення про Ісуса Христа найвищий пріоритет, звертайте увагу на чудеса, які відбуватимуться у вашому житті13.

Я благаю вас цього ранку знайти спокій від напруженості, непевності й страждань цього світу, долаючи світ своїми завітами з Богом. Дайте Йому знати своїми молитвами і своїми діями, що ви серйозно ставитеся до подолання світу. Просіть Його просвітити ваш розум і послати вам необхідну допомогу. Кожного дня записуйте думки, які приходять до вас під час молитви; потім старанно дійте за цими підказками. Проводьте більше часу в храмі й намагайтеся зрозуміти, як храм навчає вас підніматися над цим занепалим світом14.

Як я зазначив раніше, збирання Ізраїля є найважливішою роботою, що відбувається на землі сьогодні. Однією з важливих складових цього збирання є підготовка людей, які є здатними, готовими і гідними зустріти Господа, коли Він прийде знов; людей, які вже зробили свій вибір на користь Ісуса Христа, а не цього занепалого світу; людей, які радіють тому, що мають свободу волі, щоб жити за вищими, святішими законами Ісуса Христа.

Я закликаю вас, мої любі брати і сестри, стати такими праведними людьми. Плекайте і шануйте свої завіти більше усіх інших зобов’язань. Якщо ви зробите так, щоб Бог був понад усе у вашому житті, я обіцяю вам більше миру, впевненості, радості й, так, спокою.

Наданою мені владою святого апостольства я благословляю вас у вашому прагненні подолати цей світ. Я благословляю вас здатністю збільшити свою віру в Ісуса Христа і краще навчитися тому, як прикликати Його силу. Я благословляю вас здатністю відрізняти істинне від хибного. Я благословляю вас здатністю більше турбуватися про те, що від Бога, аніж про те, що від цього світу. Я благословляю вас здатністю бачити потреби тих, хто навколо вас, і зміцнювати тих, кого ви любите. Оскільки Ісус Христос подолав цей світ, ви також можете це зробити. Я свідчу про це у священне ім’я Ісуса Христа, амінь.