Генеральна конференція
Глибоко у наше серце
Квітнева генеральна конференція 2020 р.


Глибоко у наше серце

Господь намагається допомогти нам---всім нам---глибше прийняти євангелію у наші серця.

Сестри і брати, в який славетний час ми живемо! Святкуючи початок Відновлення, також доречно відзначити Відновлення, яке продовжується і свідками якого ми є. Я радію разом з вами, що живу в ці дні1. Господь продовжує через Своїх пророків розставляти по місцях усе, що нам необхідно, аби допомогти нам підготуватися прийняти Його2.

Одним з цього необхідного є нова програма для дітей та молоді. Багато хто з вас знає, на чому наголошує ця програма: постановка цілей, нові емблеми приналежності і конференції “Заради зміцнення молоді”. Однак ми не повинні дозволити цьому перешкодити нам побачити принципи, на яких побудована програма, і їхню мету: допомагати, щоб євангелія Ісуса Христа глибоко проникла у серця наших дітей і молоді3.

Я переконаний, коли ми зрозуміємо ці принципи краще, то побачимо, що це більше, ніж програма для членів Церкви у віці від 8 до 18 років. Ми побачимо, як Господь намагається допомогти нам---всім нам---глибше прийняти євангелію у наші серця. Я молюся, щоб Святий Дух допомагав нам навчатися разом.

Стосунки—“Бути з ними”4

Перший принцип---це стосунки. Через те, що вони є природною складовою Церкви Ісуса Христа, ми іноді забуваємо про важливість стосунків у нашій повсякчасній подорожі до Христа. Від нас не очікується на самоті шукати шлях завітів або самотньо проходити його. Нам потрібна любов і підтримка батьків, інших членів родини, друзів і провідників, які також йдуть цим шляхом.

Такі стосунки вимагають часу. Часу бути разом. Часу сміятися, грати, навчатися і служити разом. Часу цінувати інтереси і труднощі одне одного. Часу бути відкритими і чесними одне з одним, намагаючись разом бути кращими. Ці стосунки і є однією з головних цілей зібрань, коли ми збираємося разом---сім’ями, кворумами, класами і приходами. Вони і є основою ефективного служіння5.

Старійшина Дейл Г. Ренлунд дав нам ключ для розвитку цих стосунків, коли сказав: “[У] Церкві, щоб ефективно служити іншим, ми повинні дивитися на них … очима Небесного Батька. Тільки тоді ми можемо збагнути справжню цінність чиєїсь душі. Тільки тоді ми можемо відчути любов, яку Небесний Батько має до всіх Своїх дітей”6.

Здібність бачити інших так, як їх бачить Бог---це дар. Я запрошую всіх нас прагнути цього дару. Якщо наші очі відкриті, щоб бачити,7 ми також зможемо допомагати іншим людям бачити себе такими, якими їх бачить Бог8. Президент Генрі Б. Айрінг зробив наголос на силі цього принципу, коли сказав: “Найважливішим буде те, що [інші] дізнаються від [вас], ким вони насправді є і ким вони дійсно можуть стати. Мені здається, що вони з лекцій мало про це дізнаються. Вони дізнаються про це через відчуття того, ким ви є, ким, на вашу думку, вони є і ким можуть стати”9. Допомагати іншим розуміти їхню істину особистість та мету---це один з найвеличніших дарів, яким ми можемо поділитися10. Бачення інших і себе такими, якими бачить нас Бог, поєднує наші серця “у єдності і в любові один до одного”11.

При постійно зростаючому мирському впливі на нас, нам потрібна сила, яка надходить зі стосунків, сповнених любові. Отже, коли ми плануємо заходи, збори та інші зібрання, пам’ятаймо про головну мету цих зібрань---побудувати люблячі стосунки, які об’єднають нас і допоможуть прийняти євангелію Ісуса Христа глибше у наші серця12.

Одкровення, свобода волі і покаяння---“З’єднати їх з небесами”13

Зрозуміло, що недостатньо просто бути поєднаними одне з одним. Є багато груп й організацій, у яких досягають єдності з багатьох різних причин. Однак єдність, якої ми прагнемо,---це стати єдиними у Христі, поєднати себе з Ним14. Аби з’єднати наші серця з небесами, нам потрібен власний духовний досвід, як щойно про це нам виразно розповів старійшина Андерсен15. Такий досвід з’являється, коли Святий Дух приносить слово і любов Бога у наш розум і серце16.

Це одкровення приходить через Писання, особливо через Книгу Мормона, через натхненні слова сучасних пророків та інших вірних учнів Христа і через спокійний тихий голос17. Ці слова мають більше значення ніж чорнило на папері, ніж звукові хвилі у наших вухах, думки у нашому розумі або почуття у наших серцях. Слово Бога---це духовна сила18. Воно---істина і світло19. Саме так, ми чуємо Його! Слово започатковує і зміцнює нашу віру у Христа та запалює у нас бажання ставати більш схожими на Спасителя, що означає каятися і йти шляхом завітів20.

Минулого квітня Президент Рассел М. Нельсон допоміг нам зрозуміти центральну роль покаяння у цій подорожі, сповненій одкровень21. Він сказав: “Коли ми вирішуємо покаятися, ми вирішуємо змінитися! Ми дозволяємо Спасителю перетворити нас на кращу версію самих себе. … [М]и вибираємо стати більше схожими на Ісуса Христа!”22 Через цей процес змін, підтриманий словом Бога, ми з’єднуємося з небесами.

Покаяння---це головне запрошення Президента Нельсона, яке є принципом свободи волі. Ми самі маємо вибирати покаяння. Не можна силоміць загнати євангелію у наші серця. Як старійшина Ренлунд сказав: “Мета нашого Небесного Батька у вихованні полягає не в тому, щоб Його діти робили те, що правильно, а в тому, щоб Його діти вибирали робити те, що правильно”23.

У програмах, замінених програмою “Діти та молодь”, було більше 500 різних вимог, які треба було виконати, щоб отримати різноманітні винагороди24. Сьогодні є одна головна вимога. Це---запрошення вибрати стати більше схожими на Спасителя. Ми робимо це, отримуючи слово Бога через Святого Духа і дозволяючи Христу змінювати нас на кращу версію самих себе.

Це набагато більше, ніж вправа у постановці цілей або у самовдосконаленні. Цілі---це просто знаряддя, які допомагають нам з’єднатися з небесами через одкровення, свободу волі і покаяння---прийти до Христа і глибше прийняти Його євангелію у наші серця.

Залучення і жертва---“Дозволити їм керувати”25

Зрештою, щоб прийняти євангелію Ісуса Христа глибоко у наші серця, нам потрібно залучитися до неї---віддавати їй наш час і наші таланти, жертвувати для неї26. Ми всі хочемо жити життям, наповненим сенсом, і це особливо стосується підростаючого покоління. Вони бажають бути залученими.

Євангелія Ісуса Христа є найвеличнішою роботою у світі. Президент Езра Тефт Бенсон сказав: “Нам заповідано Богом проповідувати євангелію усьому світу. Це і є причина, з якої ми повинні сьогодні об’єднатися. Лише євангелія врятує світ від лиха самознищення. Лише євангелія об’єднає чоловіків [і жінок] всіх рас і національностей у мирі. Лише євангелія принесе радість, щастя і спасіння людській сім’ї”27.

Старійшина Девід А. Беднар сказав: “Коли ми уповноважуємо молодь, запрошуючи їх діяти і дозволяючи їм діяти, Церква буде просуватися вперед дивовижним чином”28. Дуже часто ми не запрошуємо молодь до цієї великої роботи Христа і не дозволяємо їм жертвувати заради неї. Старійшина Ніл А. Максвелл зауважив: “Якщо [наша] молодь не надто захоплена [роботою Бога], то вірогідніше за все їх захопить світ”29.

Програма “Діти та молодь”зосереджена на тому, щоб давати відповідальність молоді. Вони вибирають свої власні цілі. Президентства кворумів та класів виконують свої відповідні ролі. Молодіжна рада приходу так само, як і рада приходу, зосереджується на роботі спасіння і піднесення30. І кворуми, і класи починають свої збори з обговорювання того, як виконувати роботу, яку Бог дав їм31.

Президент Нельсон сказав молоді Церкви: “І якщо ви вирішите, якщо ви прагнете цього, … [ви] можете відіграти важливу роль у чомусь великому, чомусь грандіозному, чомусь величному! … Ви---серед найкращих з усіх, кого Господь будь-коли посилав у цей світ. У порівнянні з будь-яким іншим попереднім поколінням у вас є здатність бути розумнішими й мудрішими та мати більший вплив на світ!”32 Іншим разом Президент Нельсон сказав молоді: “Я цілковито впевнений у вас. Я люблю вас, і Господь любить вас. Ми---Його народ---разом залучені до Його святої роботи”33. Молоді люди, чи ви можете відчувати довіру, яку Президент Нельсон має до вас, і те, наскільки ви важливі у цій роботі?

Батьки і дорослі провідники, я запрошую вас бачити молодь такою, якою її бачить Президент Нельсон. Якщо молодь відчуватиме вашу любов і довіру, коли ви заохочуєте і вчите їх, як керувати---а потім не заважаєте їм це робити---вони здивують вас своїми ідеями, своєю здібністю та своїм зобов’язанням євангелії34. Вони відчують радість від вибору бути залученими у цю велику роботу і жертвувати заради Христа. Його євангелія глибше проникне в їхні серця, і робота просуватиметься вперед дивовижним чином.

Обіцяння і свідчення

Я обіцяю, якщо ми зосередимося на цих принципах---стосунках, одкровенні, свободі волі, покаянні та жертвуванні для цієї великої роботи---євангелія Ісуса Христа глибше проникне у всі наші серця. Ми побачимо, як Відновлення просувається вперед до своєї остаточної мети---викуплення Ізраїля і встановлення Сіону,35 де Христос буде царювати як Цар царів.

Я свідчу, що Бог продовжує робити все необхідне, аби підготувати Свій народ до цього дня. Нехай ми побачимо Його руку у цій славетній роботі, коли ми всі намагаємося “прийти до Христа, і вдосконалюватися в Ньому”36. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Див. Учення і Завіти 45:12. Президент Нельсон сказав: “Просто подумайте, яким все це є радісним і невідкладним: кожен пророк, починаючи від Адама, бачив наші дні. І кожен пророк говорив про наші дні, коли відбуватиметься збирання Ізраїля і підготовка світу до Другого пришестя Спасителя. Подумайте про це! З усіх людей, які будь-коли жили на планеті Земля, саме ми є тими, хто братиме участь у цьому остаточному великому збиранні. Яке ж це викликає захоплення!” (“Надія Ізраїля”, [всесвітній духовний вечір для молоді, 3 червня 2018 р.], HopeofIsrael.ChurchofJesusChrist.org).

    Старійшина Джеффрі Р. Холланд навчав:

    Який це чудовий час, щоб жити!

    Євангелія Ісуса Христа---це найбезперечніша, найпереконливіша, найнадійніша істина, що найбільше винагороджує, на землі і на небі, у часі і у вічності. Нічого---ніщо, ніхто, ніякий вплив---не утримає цю Церкву від виконання її місії та усвідомлення її долі, оголошеної ще від заснування світу … Не потрібно боятися майбутнього або бути невпевненими у ньому.

    На відміну від інших часів до нас, у цьому розподілі не буде відступництва всієї інституції; ключі священства не будуть втрачені, він не зазнає припинення одкровень від голосу Всемогутнього Бога. … В який чудовий час ми живемо!

    … Якщо ви не помітили, я оптимістичний стосовно останніх днів. … Вірте. Підніміться. Будьте вірними. І отримайте найбільшу користь від цього чудового часу, у який ми живемо!” (Facebook post, May 27, 2015; see also “Be Not Afraid, Only Believe” [address to Church Educational System religious educators, Feb. 6, 2015], broadcasts.ChurchofJesusChrist.org).

  2. Див. Іван 1:12.

  3. Невдовзі після того, як нас було покликано у генеральне президентство Товариства молодих чоловіків, президент Генрі Б. Айрінг обговорив з нами особливі випробування та можливості, з якими молодь Церкви стикається у цей час. Він радив нам зосередитися на тому, що допоможе глибоко закарбувати євангелію Ісуса Христа у їхні серця. Ця порада стала основним орієнтиром для нас як для президентства Товариства молодих чоловіків.

  4. Див. “Be with Them (Бути з ними)”, ChurchofJesusChrist.org/callings/aaronic-priesthood-quorums/my-calling/leader-instruction/be-with-them.

  5. Див. Moсія 18:25; Мороній 6:5.

  6. Дейл Г. Ренлунд, “Божими очима”, Ліягона, лист. 2015, с. 94; див. також Мойсей 1:4–6.

    Президент Томас С. Монсон навчав: “Ми маємо обов’язок бачити людей не такими, якими вони є зараз, а такими, якими вони можуть стати. Я благаю вас думати про них саме так” (“Бачити інших такими, якими вони можуть стати”, Ліягона, лист. 2012, с. 70).

    Старійшина Ніл А. Максвелл навчав: “Дуже часто через вигляд молодої людини, який не відповідає церковним нормам, або через її очевидно суперечливі запитання чи висловлені сумніви вона відразу отримує ярлики. Внаслідок цього людина віддаляється, а, іноді, залишає Церкву. Істинна любов не чіпляє ярликів!” (“Unto the Rising Generation,” Ensign, Apr. 1985, 9).

  7. Див. 2 Царів 6:17.

  8. Стівен Л. Річардс, як член Першого Президентства, сказав: “Вищий ступінь розпізнання---це той, який розрізняє в інших і відкриває для них кращі риси, те добре, що в них є” (у Conference Report, Apr. 1950, 162; у Девід А. Беднар, “Швидкі спостерігати”, Ensign, груд. 2006, с. 35; Ліягона, груд. 2006, с. 19). Див. також 2 Царів 6:17.

  9. Henry B. Eyring, “Teaching Is a Moral Act” (address at Brigham Young University, Aug. 27, 1991), 3, speeches.byu.edu; курсив додано; див. також Генрі Б. Айрінг, “Допоможіть їм ставити високі цілі”, Ліягона, лист. 2012, сс. 60–67.

  10. Див. Мойсей 1:3--6.

  11. Мосія 18:21; див. також Мойсей 7:18.

  12. “Молоді чоловіки, у яких є міцні добрі стосунки з активними [святими останніх днів]---сім’єю, однолітками і провідниками,---які допомагають їм розвивати стосунки зі своїм Небесним Батьком, більш вірогідно залишаться активними. Конкретні частини програми, зокрема навчальний план для недільних зборів, програма заходів для [Товариства молодих чоловіків], очікування щодо особистих досягнень … самі по собі можуть мати невеликий вплив на ці стосунки. … Важливе питання не у тому, як повністю запровадити конкретні частини програми, а в тому, як вони допомагають добрим стосункам, які зміцнюють релігійну ідентичність молодих чоловіків [святих останніх днів]” (у “Be with Them (Бути з ними)”, ChurchofJesusChrist.org/callings/aaronic-priesthood-quorums/my-calling/leader-instruction/be-with-them).

  13. Див. “Connect Them with Heaven (З’єднати їх з небесами)”, ChurchofJesusChrist.org/callings/aaronic-priesthood-quorums/my-calling/leader-instruction/connect-them-with-heaven.

  14. Див. Іван 15:1–5; Іван 17:11; Філип’янам 4:13; 1 Івана 2:6; Кн. Якова 1:7; Омній 1:26; Мороній 10:32.

  15. У Писаннях є багато прикладів цього; ось лише два з них: 1 Нефій 2:16; Енош 1:1–4.

  16. Див. Лука 24:32; 2 Нефій 33:1--2; Кн. Якова 3:2; Мороній 8:26; Учення і Завіти 8:2–3.

  17. Див. 2 Тимофію 3:15–16; Учення і Завіти 68:3–4; 88:66; 113:10.

  18. Див. 1 Солунянам 1:5; Алма 26:13; 31:5; Геламан 3:29; 5:17; Учення і Завіти 21:4–6; 42:61; 43:8–10; 50:17–22; 68:4.

  19. Див. Іван 6:63; 17:17; Алма 5:7; Учення і Завіти 84:43–45; 88:66; 93:36.

  20. Див. Іван 15:3; 1 Петра 1:23; Мосія 1:5; Алма 5:7, 11–13; 32:28, 41–42; 36:26; 62:45; Геламан 14:13.

  21. Див. 2 Нефій 31:19--21; 32:3, 5.

  22. Рассел М. Нельсон, “Ми можемо чинити краще і бути кращими”, Ліягона, трав. 2019, с. 67.

  23. Дейл Г. Ренлунд, “Виберіть собі сьогодні”, Ліягона, лист. 2018, с. 104.

  24. Серед цих вимог були вимоги програми скаутів, яка до недавнього часу була частиною програми церковних заходів для хлопців і молодих чоловіків, в основному у Сполучених Штатах і Канаді. У територіях, де не було програми скаутів, кількість вимог була понад 200. До того ж різні заходи програм для хлопчиків, дівчаток, молодих чоловіків і молодих жінок були по-різному сплановані, роблячи для сімей цей досвід складнішим.

  25. Див. “Let Them Lead (Дозволити їм керувати)”, ChurchofJesusChrist.org/callings/aaronic-priesthood-quorums/my-calling/leader-instruction/let-them-lead.

  26. Див. Омній 1:26; 3 Нефій 9:20; 12:19; Учення і Завіти 64:34. “Релігія, яка не вимагає принесення в жертву всього, ніколи не матиме достатньої сили, щоб розвинути віру, необхідну для життя і спасіння” (Lectures on Faith [1985], 69).

  27. Ezra Taft Benson, The Teachings of Ezra Taft Benson (1988), 167; у “Проповідуйте Моою євангелію”: Путівник для місіонерського служіння (2019), с. 13; див. також Рассел М. Нельсон, “Надія Ізраїля,” HopeofIsrael.ChurchofJesusChrist.org.

  28. Зустріч зі старійшиною Девідом А. Беднаром; див. також “2020 Temple and Family History Leadership Instruction”, Feb. 27, 2020, ChurchofJesusChrist.org/family-history.

  29. Neal A. Maxwell, “Unto the Rising Generation”, 11. Старійшина Максвелл продовжує: “Насправді, скільки президентств кворумів дияконів і вчителів просто назначають когось помолитися чи рознести причастя? Брати, вони---дійсно особливі духи, і вони можуть робити важливі справи, якщо дати їм можливість!”

  30. Див. General Handbook: Serving in The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints (Загальний довідник: Служіння у Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів) 2.2, ChurchofJesusChrist.org.

  31. Кілька джерел доступні в Євангельській бібліотеці, щоб допомогти молоді керувати, зокрема “Quorum and Class Presidency Resources (Матеріали для президентств кворумів і класів)”, “Як користуватися матеріалом. За Мною йдіть---для кворумів Ааронового священства і класів Товариства молодих жінок” та у матеріалах для класів Товариства молодих жінок і кворумів Ааронового священства у розділі “Покликання приходу”.

  32. Рассел М. Нельсон, “Надія Ізраїля”, HopeofIsrael.ChurchofJesusChrist.org. Під час цього самого духовного вечора Президент Нельсон сказав: “Наш Небесний Батько приберіг багатьох Своїх найблагородніших духів---мабуть, я можу сказати: Свою найкращу команду---для цього фінального періоду. Ці благородні духи---ці найкращі гравці, ці герої---це ви!”

  33. Рассел М Нельсон, вступне слово у “Діти та молодь: Зустріч віч-на-віч зі старійшиною Геррітом У. Гонгом”, 17 лист. 2019, broadcasts.ChurchofJesusChrist.org.

  34. Президент Нельсон сказав: “Нам потрібно дозволяти молодим людям керувати, особливо тим, кого було покликано і рукопокладено служити у президентствах класів і кворумів. Їм було делеговано повноваження священства. Вони дізнаються, як отримувати натхнення у керуванні їхнім класом або кворумом” (у “Діти та молодь: ознайомча відеопрезентація”, 29 вер. 2019, ChurchofJesusChrist.org).

    Старійшина Квентін Л. Кук сказав: “Нашу молодь просять брати на себе більш особисту відповідальність у більш юному віці, щоб батькам та провідникам не потрібно було виконувати за молодь те, що вона може робити сама” (“Зміни для зміцнення молоді”, Ліягона, лист. 2019, с. 40).

  35. Президент Джордж К. Кеннон навчав: “Бог приберіг духів для цього розподілу, які мають сміливість і рішучість протистояти світу і всім силам диявола, видимим і невидимим, щоб безстрашно проголошувати євангелію, підтримувати істину, встановлювати й будувати Сіон нашого Бога, незважаючи ні на що. Він послав цих духів у цьому поколінні, щоб закласти основи Сіону, який ніколи не буде скинуто, і виростити сім’я, яке буде праведним й яке буде шанувати Бога, і буде шанувати найвищою мірою, і буде слухняним Йому за всіх обставин” (“Remarks”, Deseret News, May 31, 1866, 203); див. також Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт (2007), с. 187.

  36. Мороній 10:32.