Генеральна конференція
Слухайте Його
Квітнева генеральна конференція 2020 р.


Слухайте Його

Наш Батько знає, що коли нас охоплюють невпевненість і страх, то це допоможе нам найкраще слухатися Його Сина.

Мої дорогі брати і сестри, як же я вдячний за те, що завдяки використанню технологій ми можемо зустрітися разом, щоб поклонятися цього недільного ранку. Яке ж це для нас благословення---знати, що євангелія Ісуса Христа відновлена на землі!

За кілька минулих тижнів більшість з нас відчула, що їхнє особисте життя порушилося. Землетруси, пожежі, повені, епідемії та їхні наслідки порушили заведені порядки і призвели до нестачі продуктів, основних споживчих товарів та заощаджень.

Серед усього цього ми хвалимо вас і дякуємо вам за те, що в цей час сумʼяття ви вибрали послухати слово Господа, приєднавшись до нас на цій генеральній конференції. На фоні дедалі більшої темряви, яка супроводжується стражданнями, світло Ісуса Христа сяє яскравіше, ніж будь-коли раніше. Лише подумайте про ті добрі справи, які кожний з нас може зробити у цей час глобальних потрясінь. Ваша любов до Спасителя і віра в Нього можуть бути дуже сильним каталізатором для якоїсь людини, щоб вона дізналася про Відновлення повноти євангелії Ісуса Христа.

Протягом двох останніх років ми з сестрою Нельсон зустрічалися з тисячами з вас по всьому світу. Ми збиралися з вами на відкритих аренах і в готельних танцювальних залах. У кожному місці я відчував, що знаходжуся у присутності Господніх обранців і бачу, як перед моїми очима відбувається збирання Ізраїля.

Ми живемо в ті дні, на які “очікували наші предки з нетерпінням”1. Ми сидимо у першому ряді, щоб на власні очі побачити те, що пророк Нефій бачив лише у видінні,---що сила Агнця Божого зійде “на завітний народ Господа, який був розсіяний по всьому лицю землі; і були вони озброєні праведністю і силою Бога у великій славі”2.

Ви, мої брати і сестри, серед тих чоловіків, жінок та дітей, яких бачив Нефій. Ви тільки-но подумайте про це!

Де б ви не жили чи якими б не були ваші обставини, Господь Ісус Христос є вашим Спасителем, а Божий пророк, Джозеф Сміт, є вашим пророком. Він був висвячений наперед ще до заснування цієї землі, щоб бути пророком цього останнього розподілу, коли “нічого не буде приховано”3 від святих. Одкровення продовжують линути від Господа у цьому триваючому процесі Відновлення.

Що для вас означає те, що євангелію Ісуса Христа було відновлено на землі?

Це означає, що ви та ваша сімʼя можете бути запечатаними разом навіки! Це означає, що оскільки ви були охрищенні тим, хто має повноваження від Ісуса Христа, і були конфірмовані у члени Його Церкви, ви можете насолоджуватися постійним напарництвом Святого Духа. Він буде скеровувати й захищати вас. Це означає, що ви ніколи не залишитеся без втішення або без доступу до Божої сили, що допомагатиме вам. Це означає, що завдяки силі священства ви можете бути благословенні, коли отримуєте необхідні обряди й укладаєте завіти з Богом та дотримуєтеся їх. Яким же якорем для наших душ є ці істини, особливо в ці часи, коли буря лютує.

У Книзі Мормона описано класичний підйом та занепад двох великих цивілізацій. На їхній історії показано, як легко для більшості людей забути Бога, зневажити застереження Господніх пророків та прагнути влади, популярності й плотських задоволень4. Пророки минулих часів неодноразово проголошували “велике і дивовижне людям, у що [більшість з них] не вірили”5.

Те саме і в наші дні. Упродовж років велике і дивовижне чулося з освячених кафедр по всьому світу. Та все ж більшість людей не сприймає цих істин---або тому, що вони не знають, де їх шукати6, або тому, що вони слухають тих, хто не має всієї істини, або тому, що вони відкинули істину у гонитві за мирським.

Супротивник досконало знає свою справу. Упродовж тисячоліть він видає добро за зло і зло---за добро7. Його послання мають тенденцію бути голосними, зухвалими і хвастливими.

А послання від нашого Небесного Батька разюче відрізняються від них. Він спілкується з нами просто, тихо і з такою вражаючою ясністю, що ми не можемо зрозуміти Його неправильно8.

Наприклад, коли б Він не представляв Свого Єдинонародженого Сина смертним землі, Він дивовижно робив це всього лише кількома словами. На горі Переображення Петру, Якову та Івану Бог сказав: “Це Син Мій Улюблений,---Його слухайтеся!”9 Його слова нефійцям на давній землі Щедрій були такі: “Ось Мій Улюблений Син, в Якому Я задоволений, в Якому Я прославив Своє ім’я—слухайте Його”10. І Джозефу Сміту, в тому проникливому проголошенні, яким було відкрито цей розподіл, Бог просто сказав: “Це Мій Улюблений Син. Слухай Його!11

А тепер, мої дорогі брати і сестри, замисліться над тим фактом, що у всіх цих трьох згаданих випадках люди, яким Батько представляв Сина, саме перед цим знаходилися в стані страху і, до певної міри, розпачу.

Апостоли були налякані, побачивши Ісуса Христа, огорнутого хмарою на Горі Переображення.

Нефійці були налякані тим, що відбувалося через руйнування й темряву, триваючими упродовж кількох днів.

Джозеф Сміт, саме перед тим, як небеса було відкрито, відчув, що його скувала сила темряви.

Наш Батько знає, що коли нас охоплюють невпевненість і страх, то це допоможе нам найкраще слухатися Його Сина.

Якщо ми будемо прагнути слухатися---справді слухатися---Його Сина, нас буде скеровано, аби знати, що робити у будь-якій ситуації.

Найперше слово в Ученні і Завітах---прислухайтеся12. Воно означає “слухати з наміром послухатися”13. Прислухатися означає “слухайте Його”---слухати, що каже Спаситель, а потім з увагою ставитися до Його поради. У цих двох словах---“слухайте Його”---Бог дає нам модель для досягнення успіху, щастя й радості в цьому житті. Нам слід слухати слова Господа, прислухатися до них і з увагою ставитися до того, що Він сказав нам!

Якщо ми прагнемо бути учнями Ісуса Христа, нам потрібно уважніше, ніж будь-коли раніше, слухати Його. Це вимагає свідомого й постійного зусилля сповнювати своє щоденне життя Його словами, Його вченнями, Його істинами.

Ми просто не можемо покладатися на інформацію, з якою стикаємося в соціальних медіа. З мільярдами слів онлайн і в насиченому рекламою світі, який постійно пронизується галасом, огидними зусиллями супротивника, куди ж ми можемо звернутися, щоб почути Його?

Ми можемо звернутися до Писань. Вони навчають нас про Ісуса Христа та Його євангелію, про важливість Його Спокути і чудового плану щастя та викуплення, який було дано нам Небесним Батьком. Щоденне занурення у слово Бога є вкрай необхідним для духовного виживання, особливо в ці дні потрясіння, яке дедалі посилюється. Якщо ми кожного дня бенкетуємо словами Христа, слова Христа скажуть нам, як реагувати на труднощі, з якими ми ніколи не думали стикнутися.

Ми також можемо слухати Його в храмі. Дім Господа є домом навчання. Там Господь навчаю у Свій власний спосіб. Там кожний обряд навчає про Спасителя. Там ми вчимося, як розсувати завісу і більш ясно спілкуватися з небесами. Там ми можемо навчатися, як не підкорятися супротивнику і використовувати владу Господнього священства для зміцнення себе й тих, кого ми любимо. Як же палко кожний з нас повинен шукати там захистку.

Коли ці тимчасові обмеження через COVID-19 будуть зняті, будь-ласка, заплануйте регулярний час для поклоніння і служіння у храмі. Кожна хвилина того часу буде благословляти вас і вашу сімʼю так, як ніщо інше. Виділяйте час, щоб обдумати те, що ви чуєте й відчуваєте, знаходячись там. Просіть Господа навчити вас, як відкрити небеса, щоб благословити своє життя і життя тих, кого ви любите й кому служите.

Оскільки поклоніння у храмі тепер неможливе, я запрошую вас збільшити свою участь в сімейно-історичній роботі, зокрема, в дослідженні сімейної історії та в індексуванні. Я обіцяю: якщо ви будете виділяти більше часу для храмової та сімейно-історичної роботи, то збільшите й посилите свою здатність слухати Його.

Ми також ясніше чуємо Його, якщо покращуємо свою здатність розпізнавати шепіт Святого Духа. Ще ніколи раніше не було так необхідно знати, як Дух говорить до нас, ніж це є тепер. У Божестві Святий Дух є посланцем. Він приноситиме у ваш розум думки, які Батько і Син хочуть, щоб ви отримали. Він---Утішитель. Він буде приносити відчуття спокою у ваше серце. Він свідчить про істину і буде підтверджувати те, що є істинним, коли ви слухаєте й читаєте слово Господа.

Я знову благаю вас зробити все можливе, щоб зміцнити свою духовну здатність отримувати особисте одкровення.

Це допомагатиме вам знати, як рухатися вперед у своєму житті, що робити в часи кризи і як розпізнавати спокуси й обман супротивника та уникати їх.

І, насамкінець, ми слухаємо Його, коли звертаємо увагу на слова пророків, провидців і одкровителів. Висвячені апостоли Ісуса Христа завжди свідчать про Нього. Вони вказують шлях, коли ми пробираємося зі стиснутим серцем лабіринтом свого смертного життя.

Що відбуватиметься, якщо ми більш щиро слухаємо, прислухаємося і з увагою ставимося до того, що Спаситель вже сказав, і того, що Він каже тепер через Своїх пророків? Я обіцяю, що ви будете благословенні мати додаткову силу, щоб подолати спокуси, труднощі й слабкості. Я обіцяю, що у вашому шлюбі, сімейних стосунках і повсякденній роботі відбуватимуться чудеса. І я обіцяю, що ваша здатність відчувати радість буде збільшуватися, навіть якщо у вашому житті буде посилюватися тривожність.

Ця квітнева генеральна конференція 2020 року є для нас часом відзначити подію, яка змінила світ. В очікуванні цієї 200-ї річниці Першого видіння Джозефа Сміта Перше Президентство і Рада Дванадцятьох Апостолів обдумували, що могли б зробити ми, аби належним чином відзначити цю виняткову подію.

Те богоявлення людині стало початком Відновлення повноти євангелії Ісуса Христа і з нього почався цей розподіл повноти часів.

Ми міркували, що, можливо, слід було б звести якийсь монумент. Але коли ми роздумували над унікальним історичним та міжнародним впливом Першого видіння, то відчули спонукання створити монумент не з граніту чи каменю, а зі слів---слів урочистого і священного проголошення,---написаних не для того, щоб їм бути висіченими на “таблицях камінних”, а щоб їм бути вигравіюваними на “тілесних таблицях” наших сердець14.

З часу організації Церкви було випущено лише п’ять проголошень, останнім з яких був документ “Сім’я: Проголошення світові”, представлений Президентом Гордоном Б. Хінклі в 1995 році.

Тепер, коли ми розмірковуємо над цим важливим часом в історії світу і Господнім дорученням збирати Ізраїль у підготовці до Другого пришестя Ісуса Христа, ми, Перше Президентство і Рада Дванадцятьох Апостолів, видаємо наступне проголошення. Його назва---“Відновлення повноти євангелії Ісуса Христа: Проголошення світові, присвячене двохсотій річниці цієї події”. Його авторами є Перше Президентство і Рада Дванадцятьох Апостолів Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. На ньому стоїть дата---квітень 2020 року. Щоб підготуватися до сьогоднішнього дня, я попередньо записав це проголошення у Священному гаю, де Джозеф Сміт вперше побачив Батька і Сина.

“Ми урочисто проголошуємо, що Бог любить Своїх дітей у кожній країні світу. Бог Батько дав нам божественне народження, незрівнянне життя і нескінченну спокутуючу жертву Свого Улюбленого Сина, Ісуса Христа. Силою Батька Ісус Христос піднявся знову і отримав перемогу над смертю. Він---наш Спаситель, наш Взірець і наш Викупитель.

Двісті років тому, чудового весняного ранку 1820 року, юний Джозеф Сміт, прагнучи дізнатися, до якої церкви йому приєднатися, пішов помолитися в ліс, що був неподалік його дому у північній частині штату Нью-Йорк, США. У нього були запитання стосовно спасіння його душі, і він вірив у те, що Бог направить його.

Ми зі смиренням проголошуємо, що у відповідь на його молитву Бог Батько і Його Син, Ісус Христос, явилися Джозефу й урочисто відкрили “відновлення всього”, як це було пророковано у Біблії. У цьому видінню він дізнався, що після смерті первопокликаних апостолів Христову новозавітну Церкву було втрачено на землі. Джозеф Сміт мав бути знаряддям в її поверненні.

Ми підтверджуємо, що під керівництвом Батька і Сина небесні посланці приходили, щоб навчати Джозефа та знову встановити Церкву Ісуса Христа. Воскреслий Іван Христитель відновив повноваження христити зануренням для відпущення гріхів. Троє з первопокликаних апостолів---Петро, Яків та Іван---відновили апостольство і ключі повноваження священства. Приходили також і інші, у тому числі й Ілля, який відновив повноваження з’єднувати сім’ї назавжди у вічних стосунках, які продовжуються і після смерті.

Ми далі свідчимо, що Джозефу Сміту було дано дар і силу Бога перекласти давній літопис---Книгу Мормона: Ще одне свідчення про Ісуса Христа. Сторінки цього священного тексту містять розповідь про особисте священнослужіння Ісуса Христа серед людей на Західній півкулі невдовзі після Його Воскресіння. Вона навчає про мету життя та пояснює вчення Христа, яке є основним для досягнення тієї мети. Книга Мормона як Писання--супутник Біблії свідчить, що всі людські істоти є синами і дочками люблячого Небесного Батька, що Він має божественний план для нашого життя і що Його Син, Ісус Христос, промовляє сьогодні, як і в дні давнини.

Ми проголошуємо, що Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів, яка була організована 6 квітня 1830 року, є відновленою новозавітною Христостовою Церквою. Ця Церква основується на досконалому житті її наріжного каменя---Ісуса Христа, на Його нескінченній Спокуті та буквальному Воскресінні. Ісус Христос знову покликав апостолів і дав їм повноваження священства. Він запрошує всіх нас прийти до Нього і Його Церкви, отримати Святого Духа, спасительні обряди і здобути нескінченну радість.

Минуло двісті років відтоді, як це Відновлення було розпочате Богом Батьком та Його Улюбленим Сином, Ісусом Христом. Мільйони людей по всьому світу сприйняли знання про ці пророковані події.

Ми з радістю проголошуємо, що обіцяне Відновлення продовжується й далі через триваюче одкровення. Земля вже ніколи не буде знову такою ж, коли Бог “усе обʼєдна[є] в Христі” (Ефесянам 1:10).

З благоговінням і вдячністю ми, Його апостоли, запрошуємо всіх дізнатися---як знаємо ми,---що небеса відкриті. Ми підтверджуємо, що Бог робить відомою Свою волю Своїм улюбленим синам і дочкам. Ми свідчимо, що ті, хто з молитвою вивчатимуть це послання про Відновлення і діятимуть з вірою, будуть благословенні отримати своє власне свідчення про його божественність і його мету—підготувати світ до обіцяного Другого пришестя нашого Господа і Спасителя, Ісуса Христа”15.

Улюблені брати і сестри, це наше проголошення світу з нагоди двохсотріччя Відновлення євангелії Ісуса Христа в її повноті. Його перекладено 12 мовами. Невдовзі його буде перекладено й іншими мовами. Воно відразу ж стане доступним на вебсайті Церкви, з якого ви можете отримати його копію. Вивчайте його особисто і з членами вашої сім’ї та друзями. Розмірковуйте над істинами і думайте про те, як вплинуть ті істини на ваше життя, якщо ви будете слухати їх, прислухатися до них і звертати увагу на заповіді й завіти, що супроводжують їх.

Я знаю, що Джозеф Сміт є висвяченим наперед пророком, якого Господь вибрав, щоб відкрити цей останній розподіл. Через нього Господню Церкву було відновлено на землі. Джозеф запечатав своє свідчення власною кровʼю. Як же я люблю й шаную його!

Бог живе! Ісус є Христос! Його Церкву було відновлено! Він та Його Батько, наш Небесний Батько, наглядають за нами. Я свідчу про це у священне ім’я Ісуса Христа, амінь.