Генеральна конференція
Здійснення пророцтва
Квітнева генеральна конференція 2020 р.


Здійснення пророцтва

Є багато пророцтв, які були здійснені внаслідок Відновлення повноти євангелії Ісуса Христа.

Мої дорогі брати і сестри! Для мене честь виступати на цій історичній генеральній конференції, присвяченій річниці Першого видіння Джозефа Сміта, коли він побачив Бога Батька і Його Сина Ісуса Христа у гаю, який безсумнівно є Священним. Те видіння було дивовижним початком Відновлення євангелії і всього, що відбулося далі: від появи Книги Мормона до повернення повноваження і ключів священства, організації Господньої істинної Церкви, побудови храмів Бога, а також покликання пророків і апостолів, які скеровують роботу в ці останні дні.

За божественним задумом давні пророки Бога, під впливом Святого Духа, пророкували про Відновлення і те, що прийде в наші дні---в останній розподіл і повноту часів. Саме ця робота “запалювала серце” давніх провидців1. Протягом поколінь вони провіщали, мріяли, бачили у видіннях і пророкували про майбутнє Божого царства на землі, яке Ісая назвав “чудом й дивом”2.

Є багато пророцтв, які були здійснені внаслідок Відновлення повноти євангелії Ісуса Христа, включаючи появу Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Однак сьогодні я зверну увагу лише на кілька моїх улюблених. Про них мені розповідали мої дорогі вчителі Початкового товариства і про них я дізнався на колінах моєї матері-ангела.

Зображення
Даниїл у лев’ячій ямі

Даниїл, який завдяки своїй вірі в Господа Ісуса Христа і за допомогою Божих ангелів-служителів протистояв левам, був одним із тих, хто бачив у видінні наші дні. Коли Даниїл тлумачив сон вавилонського царя Навуходоносора, він пророкував про те, що Господня Церква постане в останні дні як невеличкий камінь, який “з гори відірвався … сам, не руками”3. “Сам, не руками” означає, що за допомогою божественного втручання Господня Церква зростатиме у величі, доки не заповнить усю землю, і “навіки не зруйнується, … [а] буде стояти [вічно]”4.

Зображення
Даниїл тлумачить сон

Переконливим свідченням здійснення Даниїлових слів є те, що члени Церкви з усього світу дивляться і слухають цю конференцію сьогодні.

Відданий апостол Петро описав “[час] відновлення всього … від віку”5. Апостол Павло написав, що в повноту часів Бог “усе об’єднає в Христі …”,6 “де наріжним каменем є Сам Ісус Христос”7. Я надзвичайно сильно відчував істинність цих пророцтв, коли брав участь в освяченні Римського Італійського храму. Усі пророки і апостоли ділилися своїми свідченнями про Ісуса Христа, Викупителя світу, як це робили Петро і Павло. Брати та сестри, Церква---це живий приклад “відновлення всього”, і наші члени Церкви є свідками здійснення тих давніх божественних пророцтв.

Зображення
Пророки і апостоли у Римському Італійському храмі

Йосип з Єгипту пророкував, що в останні дні “провидця поставить Господь Бог мій, який буде вибраним провидцем для плоду моїх стегон”8. “Бо він буде робити [Господнє] діло”9. Тим провидцем був Джозеф Сміт, пророк Відновлення.

Іван Богослов так пророкував про ангела Всемогутнього, який мав поєднати важливі складові Відновлення: “І побачив я іншого Ангола, що летів серед неба, і мав благовістити вічну Євангелію мешканцям землі, і кожному людові, і племені, і язику, і народові”10. Тим ангелом був Мороній. Він бачив наші дні, як це записано у Книзі Мормона. Неодноразово являючись Джозефу Сміту, він підготував його до служіння, зокрема, до перекладу Книги Мормона: ще одного свідчення про Ісуса Христа.

Зображення
Мороній являється Джозефу Сміту

Про наші часи провіщали й інші пророки. Малахія говорив про Іллю, який “приверне … серце батьків до синів, і серце синівське до їхніх батьків”11. Прихід Іллі відбувся, і як наслідок---сьогодні землю вкривають 168 храмів. Кожен храм призначений для гідних членів Церкви, які укладають священні завіти й отримують обряди благословення для себе і за своїх померлих предків. Ця священна робота, описана Малахією, є “центральною частиною Творцевого плану для вічної долі Його дітей”12.

Ми живемо у час, про який було пророковано; ми---народ, якому ввірено приготування до Другого пришестя Ісуса Христа; нам належить зібрати Божих дітей: тих, хто почує і прийме істини, завіти й обіцяння вічної євангелії. Президент Нельсон називає це “найбільшим випробуванням, найвеличнішою справою і найвеличнішою роботою на землі в цей час”13. Про це диво я приношу своє свідчення.

Зображення
Освячення храму в Дурбані, Південно-Африканська Республіка

За дорученням Президента Рассела М. Нельсона у лютому цього року я освятив храм у Дурбані, Південно-Африканська Республіка. Це був день, який я пам’ятатиму все своє життя. Я знаходився серед членів Церкви, які прийшли до євангелії так, як колись давно пророкував Єремія—“по одному з міста, а з роду по два”14. Учення Ісуса Христа об’єднує нас усіх, по всьому світу, як синів і дочок Бога, як братів і сестер в євангелії. Незалежно від того, як ми виглядаємо чи вдягаємося, ми---єдиний народ Небесного Батька, Чий план від початку полягав і полягає в тому, щоб знову об’єднати Його сім’ю через укладання і дотримання священних храмових завітів.

У 1834 році пророк Джозеф у будинку школи в Кертленді, шт. Огайо, передрік невеличкому зібранню носіїв священства: “Цього вечора ви бачите лише маленьку групу [носіїв] священства, але ця Церква заповнить Північну і Південну Америку---вона заповнить цілий світ”15.

Останнім часом я подорожував світом, щоб зустрічатися з членами Церкви. Мої Брати з Кворуму дванадцятьох виконували подібні доручення. Однак хто може встигнути за нашим дорогим пророком, Президентом Нельсоном, чиї поїздки протягом перших двох років служіння Президентом Церкви стали для нього нагодою зустрітися зі святими у “32 країнах і місцевостях Сполучених Штатів”16, аби свідчити про живого Христа.

Я пам’ятаю, як юнаком отримав своє місіонерське покликання. Я хотів служити в Німеччині, як мій батько, брат і чоловік сестри. Не чекаючи, коли хтось повернеться додому, я побіг до поштової скриньки і відкрив покликання. Я прочитав, що був покликаний до місії Східних штатів з центром у Нью-Йорку. Я засмутився, а тоді зайшов у дім і відкрив Писання, щоб знайти втіху. Я почав читати в Ученні і Завітах: “Слухайте і знайте, у Мене є багато людей у цьому місці, у краях навколишніх; і широкі двері буде відкрито у краях навколишніх на цій східній землі”17. Те пророцтво, дане пророку Джозефу Сміту у 1833 році, було для мене одкровенням. У той момент я усвідомив, що був покликаний саме в ту місію, де Господь хотів, аби я служив. Я навчав Відновленню і величі його початку, коли наш Небесний Батько звернувся до Джозефа Сміта і сказав: “Це Мій Улюблений Син, слухай Його!”18

Надзвичайну важливість для всієї Церкви має пророцтво Ісаї, проголошене більш як за 700 років до народження Ісуса Христа: “І станеться на кінці днів, міцно поставлена буде гора дому Господнього на шпилі гір, … і полинуть до неї всі люди”19.

Сьогодні я уявляю мільйони наших членів Церкви і друзів, які беруть участь у цих зборах за допомогою електронних засобів зв’язку через телебачення, Інтернет або іншим чином. Ми ніби разом сидимо “на шпилі гір”20. Саме Бригам Янг сказав ті пророчі слова: “Ось це місце”21. Святі, серед яких були й мої предки-піонери, працювали над встановленням Сіону у Скелястих горах “виконуючи волю і бажання Того, Хто повеліває народами землі”22.

Зображення
Солт-Лейкський храм під час Олімпійських ігор у 2002 році

Сьогодні я стою на священній землі, на якій побували мільйони відвідувачів. У 2002 році Солт-Лейк-Сіті приймав Зимові Олімпійські ігри. Хор Скинії співав на церемонії відкриття, і Церквою проводилися концерти й програми для гостей та відвідувачів з дуже багатьох країн. Я завжди пам’ятатиму вид храму на задньому плані під час вечірніх новин, які транслювалися по всьому світу.

Зображення
Керівники Церкви та NAACP

Протягом років президенти Сполучених Штатів, королі, судді, прем’єр-міністри, посли та офіційні особи з багатьох країн приїздили до Солт-Лейк-Сіті і зустрічалися з нашими провідниками. Президент Нельсон приймав керівників Національної асоціації сприяння прогресу кольорового населення---організації Сполучених Штатів, яка виступає за рівні права без дискримінації за расовою ознакою. Я пам’ятаю, як стояв пліч-о-пліч з цими друзями і керівниками, коли вони разом з Президентом Нельсоном закликали до “більшої цивілізованості та расової гармонії у світі”23.

Ще більше людей побували на Храмовій площі й зустрілися з провідниками Церкви. Наведу лише кілька прикладів з минулого року: ми приймали 68-у Конференцію Організації Об’єднаних Націй з питань громадянського суспільства---всесвітнє зібрання, і перше у своєму роді, яке відбувалося за межами Нью-Йорка. Ми зустрічалися з В’єтнамським комітетом у справах релігії та послами з Куби, Філіппін, Аргентини, Румунії, Судана, Катара і Саудівської Аравії. Також ми приймали Генерального секретаря Всесвітньої Мусульманської Ліги.

Те, що я описую, є здійсненням пророцтва Ісаї про те, що в останні дні народи полинуть до “гори дому Господнього”24. Прекрасний Солт-Лейкський храм є осередком цієї величі і слави.

Зображення
Шпиль Солт-Лейкського храму

Людей привертає не пейзаж, хоча вид у нас дивовижний, а суть чистої релігії, яка проявляється у дусі, величі, доброті та гостинності Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів та її людей; у нашій любові, подібній до любові Бога, і нашій відданості вищій справі, яку Джозеф Сміт назвав “справою Христовою”25.

Ми не знаємо, коли повернеться Спаситель, але ми знаємо інше. Нам слід бути готовими серцем і розумом, бути гідними прийняти Його і мати честь бути учасниками всього, про що було пророковано багато років тому.

Я свідчу, що Президент Рассел М. Нельсон є Господнім пророком на землі і поруч з ним знаходяться апостоли, покликані Богом і підтримані як пророки, провидці і одкровителі. І, мої дорогі брати і сестри, Відновлення триває.

Я завершую словами пророцтва Джозефа Сміта, про істинність яких я свідчу: “Жодна нечиста рука не може зупинити прогрес цієї роботи. Нехай вирують переслідування, нехай об’єднуються погромники, нехай збираються армії, нехай зводяться наклепи, але істина Божа просуватиметься сміливо, благородно і незалежно, доки не проникне на кожний континент, відвідає кожний край, пронесеться кожною країною і зазвучить у кожному вусі, доки цілі Бога не буде досягнуто і Великий Єгова не скаже, що роботу виконано”26. Тож я свідчу, що ці пророцтва Джозефа Сміта здійснюються.

Я даю обіцяння: якщо ви будете прислухатися до натхненної поради нашого дорогого пророка Президента Рассела М. Нельсона, апостолів та інших провідників Церкви, якщо ви будете зважати на слова давніх пророків, які передвіщали наші дні, вас буде наповнено до глибини серця і душі духом і справою Відновлення. Я обіцяю, що ви будете бачити руку Бога у вашому житті, чути Його підказки і відчувати Його любов. В ім’я Ісуса Христа, з вдячністю за Відновлення Його євангелії і Його Церкви, на доказ Його незрівнянної любові, амінь.