Генеральна конференція
Осанна і алілуя---живий Ісус Христос: Головна постать Відновлення і Великодня
Квітнева генеральна конференція 2020 р.


Осанна і алілуя---живий Ісус Христос: Головна постать Відновлення і Великодня

У цю пору осанни і алілуї співаймо “Алілуя!”, бо Він зацарює на вічні віки!

Дорогі брати і сестри: вигукуючи “Осанна” і “Алілуя”, ми вшановуємо живого Ісуса Христа у цю добу безперервного Відновлення і у Великдень. З досконалою любов’ю наш Спаситель запевнює нас: “Щоб мали ви мир у Мені. Страждання зазнаєте в світі,---але будьте відважні: Я світ переміг!”1

Кілька років тому, коли ми з сестрою Гонг знайомилися з однією чудовою сім’єю, їхня маленька дочка Айві, ніяковіючи, принесла футляр зі своєю скрипкою. Вона взяла смичок від скрипки, підтягнула на ньому волос і натерла його каніфоллю. Потім вона поклала смичок в футляр, зробила реверанс і сіла. Будучи новачкою, вона просто поділилася всім, що знала про скрипку. Минули роки, і зараз Айві чудово грає на скрипці.

Зображення
Айві та її скрипка

У цьому смертному житті усі ми трохи схожі на Айві з її скрипкою. Ми починаємо з азів. Докладаючи зусиль і виявляючи наполегливість, ми зростаємо і вдосконалюємось. З часом, завдяки моральній свободі волі та досвіду, набутому в земному житті, ми стаємо більш схожими на нашого Спасителя, коли трудимося з Ним в Його винограднику2 і йдемо Його шляхом завітів.

Під час святкування ювілеїв, зокрема цієї 200-ї річниці Першого видіння, наголошується на подіях відновлення3. Відзначаючи безперервне Відновлення євангелії Ісуса Христа, ми також готуємося до Великодня. Святкуючи ці обидві події, ми радіємо поверненню Ісуса Христа. Він живий---не лише тоді, але й зараз; не для декого, але для всіх. Він прийшов і приходить, щоб зцілити зламаних серцем, визволити полонених, дати незрячим прозріння і відпустити на волю помучених4. Це---кожен з нас. Його викупительні обіцяння стосуються, без різниці, нашого минулого, нашого теперішнього або занепокоєнь щодо нашого майбутнього.

Зображення
Тріумфальний вʼїзд в Єрусалим

Завтра---Вербна неділя. За традицією, пальмове віття є священним символом, щоб виражати радість у нашому Господі, як під час тріумфального вʼїзду Христа в Єрусалим, коли “безліч народу … взяли … пальмове віття, і вийшли назустріч Йому”5. (Можливо вам буде цікаво знати, що оригінал цієї картини Гаррі Андерсона висить в офісі Президента Рассела М. Нельсона, як раз позаду його столу). У книзі Об’явлення люди, які підносять хвалу Богові й Агнцю, роблять це, “зодягнені в білу одежу, а в їхніх руках було пальмове віття”6. У молитві освячення Кертлендського храму згадується про “мантії праведності” та “вінці слави” і, разом з цим, про пальмове віття7.

Звичайно, значущість Вербної неділі полягає не в тому, що натовпи вітали Ісуса пальмовим віттям. У Вербну неділю Ісус в’їхав у Єрусалим, і в тому, як це відбулося, вірні вбачали здійснення пророцтва. Як і було передречено пророком Захарією8 та Псалмоспівцем, наш Господь в’їхав у Єрусалим на віслюкові, а натовпи людей свідомо вигукували: “Осанна на висоті!”9 Осанна означає “спаси нас”10. Тоді, як і нині, ми вигукуємо від радості: “Благословен, хто гряде у Господнє ім’я!”11

Через тиждень після Вербної неділі настає Великодня неділя. Президент Рассел М. Нельсон навчає, що Ісус Христос “прийшов, щоб виплатити борг, якого Він не мав, але який ми не могли виплатити”12. Воістину, завдяки Христовій Спокуті всі Божі діти “можуть бути спасенними через послушність законам і обрядам євангелії”13. У Великдень ми співаємо: “Алілуя!” “Алілуя” означає “славте ви Господа Єгову”14. Хор “Алілуя” з ораторії Генделя Месія є улюбленим Великоднім проголошенням, що Він---“Цар над царями, і Пан над панами”15.

Священні події, які сталися між Вербною неділею і Великоднею неділею---це історія про осанну і алілую. Осанна---це благання до Бога про спасіння. Алілуя---це вияв нашої хвали Господу за надію на спасіння та піднесення. В осанні та алілуї ми бачимо живого Ісуса Христа як головну постать Великодня і Відновлення в останні дні.

Це Відновлення в останні дні почалося з теофанії---буквального явлення Бога Батька і Його Сина, Ісуса Христа, юному пророкові Джозефу Сміту. Пророк Джозеф казав: “Якби ви змогли побачити небеса протягом п’яти хвилин, ви б знали більше, ніж ви пізнали б, прочитавши все, що з цього приводу написано”16. Оскільки небеса знову відкриті, ми маємо знання і “віримо в Бога, Вічного Батька, і в Його Сина Ісуса Христа, і в Святого Духа”17, які є Божеством.

На початку доби Відновлення, у Великодню неділю, 3 квітня 1836 року, після освячення Кертлендського храму явився живий Ісус Христос. Ті, хто бачив Його, так свідчили про Нього, образно поєднуючи і протиставляючи в описанні вогонь і воду: “Його очі були наче полумʼя вогненне; волосся на Його голові було біле, наче чистий сніг; Його обличчя сяяло яскравіше сонця, а Його голос був немов шум великої води, саме голос Єгови”18.

Тоді наш Спаситель проголосив: “Я перший і останній; Я Той, Хто живе, Я Той, Кого було вбито; Я ваш заступник перед Батьком”19. І знову, поєднання і протиставлення---перший і останній, Хто живе і Кого вбито. Він---Альфа і Омега, початок і кінець20, Начальник і Виконавець нашої віри21.

Після явлення Ісуса Христа також явилися Мойсей, Іліяс та Ілля. За божественним скеруванням ці великі пророки давнини відновили ключі та владу священства. Отже, “ключі цього розподілу ввірено”22 Його відновленій Церкві, щоб благословити усіх Божих дітей.

Явлення Іллі у Кертлендському храмі також стало виповненням старозавітного пророцтва Малахії, що Ілля повернеться “перше ніж день Господній настане, великий й страшний”23. Крім того, явлення Іллі співпало, нехай навіть невипадково, з юдейською пасхальною порою, коли за традицією благоговійно очікують на повернення Іллі.

Багато набожних юдейських сімей виділяють місце для Іллі за своїм пасхальним столом. Багато хто наповнює чашу до вінця, щоб запросити і привітати його. А деякі люди під час традиційного Пасхального седеру посилали дитину до дверей, іноді трохи відкритих, щоб побачити, чи не стоїть назовні Ілля, чекаючи на запрошення увійти24.

На виконання пророцтва і для здійснення частини обіцяного відновлення всього25 Ілля дійсно явився, як і було обіцяно, у Великдень й на початку Пасхи. Він приніс запечатувальну владу, щоб поєднувати сім’ї на землі та в небесах. Мороній навчав пророка Джозефа, що Ілля “посадить у серця дітей обіцяння, дані батькам, і серця дітей привернуться до їхніх батьків. Бо без цього,---каже далі Мороній,---всю землю буде спустошено вщент [під час] … пришестя [Господнього]”26. Дух Іллі, який є проявом Святого Духа, наближає нас до наших поколінь---минулих, теперішніх і майбутніх---у наших генеалогіях, історіях та храмовому служінні.

Давайте також коротко згадаємо, що означає Пасха. Пасха---це згадування про визволення дітей Ізраїля від 400-річного полону. У книзі Вихід розповідається, як відбулося це визволення після настання кар: жаб, вошей, роїв мух, моровиці, гнояків, наривів, граду та вогню, сарани і густої темряви. Останньою карою була загроза, що помруть перворідні по всьому краю, але не у домі Ізраїлевому, якщо одвірки на дверях в їхніх домівках буде покроплено кров’ю перворідного ягняти, який не має вад27.

Ангел-згубник пройшов повз домівки, позначені кров’ю ягняти, яка мала символічне значення28. Це проходження повз, або Пасха, символізує остаточне подолання смерті Ісусом Христом. Дійсно, завдяки спокутній крові Агнця Божого, наш Добрий Пастир має владу збирати Свій народ в усіх місцях і за будь-яких обставин у безпечне місце---до Своєї отари---по обидва боки завіси.

Важливо, що в Книзі Мормона говориться про “владу і воскресіння Христа”29---бо в цьому і є сутність Пасхи---в контексті двох відновлень.

Перше, воскресіння включає в себе фізичне відновлення нашого “належного і досконалого стану”; “кожну кінцівку і суглоб”, “навіть волосину з голови не буде загублено”30. Це обіцяння дає надію тим, хто втратив кінцівки, хто втратив можливість бачити, чути або ходити чи став жертвою безжальної хвороби, психічного захворювання чи інших станів, коли обмежується дієздатність. Він знаходить нас. Він зцілює нас.

Друге обіцяння Пасхи і Спокути нашого Господа полягає в тому, що в духовному сенсі “все буде відновлено до свого належного порядку”31. Це духовне відновлення є відображенням наших дій та бажань. Наче хліб, пущений по воді32, воно є відновленням “того, що є добрим”, “праведним”, “справедливим” і “милостивим”33. Не дивно, що пророк Алма використовує слово відновлювати 22 рази34, закликаючи нас “чинити справедливо, судити праведно й творити добро постійно”35.

Оскільки “Бог Сам спокутує гріхи світу”36, Господня Спокута може відновити не лише те, що було, але й те, що може бути. Оскільки Він знає наші муки, страждання, хвороби, наші спокуси всякого роду37, Він може, виявляючи милість, допомогти нам у наших недугах38. Оскільки Бог є “досконалим, справедливим Богом, і милосердним Богом також”, план милості може “удовольнити вимоги справедливості”39. Ми каємося і робимо все, що в наших силах. Він оточує нас навіки “руками Своєї любові”40.

Сьогодні ми святкуємо відновлення і воскресіння. Разом з вами я радію безперервному Відновленню повноти євангелії Ісуса Христа. З тих пір, як воно розпочалося 200 років тому так само навесні, світло й одкровення продовжують надходити через Господнього живого пророка і Його Церкву, названу Його іменем---Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, та через особисте одкровення і натхнення, завдяки божественному дару Святого Духа.

Разом з вами у цю Великодню пору я свідчу про Бога, нашого Вічного Батька, і Його Улюбленого Сина, живого Ісуса Христа. Смертних людей безжалісно розпинали, і потім вони воскресли. Але тільки живий Ісус Христос у Своєму досконалому воскреслому тілі все ще має сліди від розп’яття на Своїх руках, ногах і боці. Тільки Він може сказати: “На долонях Своїх Я накреслив тебе”41. Тільки Він може сказати: “Я є Той, Кого було піднято. Я є Ісус, Якого було розіп’ято. Я є Син Божий”42.

Подібно до маленької Айві з її скрипкою, ми в певному сенсі все ще є новачками. Дійсно, “Чого око не бачило й вухо не чуло, і що на серце людині не впало, те Бог приготував був тим, хто любить Його!”43 У ці часи ми можемо багато чого дізнатися про великодушність Бога і нашу здатність все більше любити людей, як Він, коли ми шукаємо Його і допомагаємо одне одному. У нові способи та у нових місцях ми можемо чинити праведно і ставати кращими, діючи крок за кроком, виявляючи доброту за добротою, особисто і разом.

Дорогі брати і сестри по всьому світу, коли ми зустрічаємося та навчаємося разом, ваша віра і доброчесність сповнюють мене почуттям захоплення від євангелії та вдячністю за неї. Ваше свідчення і пройдений вами євангельський шлях збагачують моє свідчення і мою подорож євангелією. Ваші турботи і радості, ваша любов до Божої сім’ї та спільноти святих і ваше розуміння відновленої істини та світла, отримане завдяки життєвому досвіду, збільшують моє розуміння повноти відновленої євангелії, головною постаттю якої є живий Ісус Христос. Разом ми уповаємо: “Господи, будь зі мною кожну мить”44. Усі ми знаємо, у біді гіркій ми можемо дякувати Богові за всі наші благословення45. У повсякденних справах та чомусь малому і простому ми можемо бачити, як щось велике відбувається у нашому житті46.

“І станеться, що праведних буде зібрано з усіх народів, і вони йтимуть у Сіон, співаючи, з піснями вічної радості”47. У цю пору осанни і алілуї співаймо “Алілуя!”, бо Він зацарює на вічні віки! Вигукуймо “Осанна!” Богові й Агнцю! У священне і святе ім’я Ісуса Христа, амінь.