Генеральна конференція
Сила витримати
Жовтнева генеральна конференція 2020 р.


Сила витримати

Лише якщо віра і слово Бога наповнюють глибини нашої душі, цього достатньо, щоб підтримувати нас---і дозволити нам отримати доступ до Його сили.

Досліджуючи вчення нашого дорогого пророка, Президента Рассела М. Нельсона, я знайшов слово, яке він часто використовував у багатьох своїх виступах. Це слово---сила.

Під час першої генеральної конференції, після того, як його було підтримано бути апостолом, Президент Нельсон говорив про силу 1 . Протягом років він продовжував навчати про силу. З того часу, як ми підтримали Президента Нельсона нашим пророком, він навчав про принцип сили---саме Божої сили---і те, як ми можемо отримати до неї доступ. Він навчав, як ми можемо користуватися Божою силою, коли служимо іншим 2 , як покаяння прикликає силу Ісуса Христа і Його Спокути у наше життя 3 і як священство---сила і влада Бога---благословляє усіх, хто укладає завіти з Ним та дотримується їх 4 . Президент Нельсон свідчив про те, що Божа сила доступна всім, хто отримав ендаумент у храмі, якщо вони дотримуються своїх завітів 5 .

Мене особливо зворушив заклик, з яким Президент Нельсон звернувся під час квітневої генеральної конференції 2020 року. Він сказав: “Навчайтеся і моліться, щоб більше дізнатися про силу і знання, якими вас було обдаровано---або якими вас ще буде обдаровано” 6 .

У відповідь на цей заклик я навчався і молився, і дізнався дещо корисне про силу та знання, якими мене було обдаровано---або якими мене ще буде обдаровано.

Зрозуміти, що ми повинні робити, аби отримати доступ до Божої сили у нашому житті, нелегко, але я знайшов спосіб, як це робити---з’ясувати це повністю своїм розумом і молитися, щоб Святий Дух просвітив нас 7 . Старійшина Річард Г. Скотт дав чітке визначення того, що таке сила Бога: це “сила зробити більше, ніж ми можемо зробити самотужки” 8 .

Насичення нашого серця і навіть нашої душі словом Бога та наявність основи, якою є віра в Ісуса Христа, важливі для того, щоб отримувати силу Бога, яка допоможе нам у ці складні часи. Якщо слово Бога і віра в Ісуса Христа не вкоріняться глибоко в наших серцях, наші свідчення і віра можуть згаснути, а ми можемо втратити доступ до тієї сили, яку Бог прагне нам дати. Поверхневої віри недостатньо. Лише якщо віра і слово Бога наповнюють глибини нашої душі, цього достатньо, щоб підтримувати нас---і дозволити нам отримати доступ до Його сили.

Коли ми з сестрою Джонсон виховували наших дітей, ми заохочували кожного з них навчитися грати на музичному інструменті. Але ми дозволяли нашим дітям ходити на уроки музики тільки тоді, якщо вони робили те, що від них вимагалося, і щодня вчилися грати на вибраному ними інструменті. Однієї суботи наша дочка Джелінн дуже хотіла піти гратися зі своїми друзями, але вона ще не виконала завдання з гри на піаніно. Знаючи, що вона зобов’язалася навчатися грати впродовж 30 хвилин, вона вирішила поставити таймер, бо не хотіла займатися цим навіть хвилиною більше, ніж вимагалося.

Проходячи повз мікрохвильову піч, щоб йти грати на піаніно, вона зупинилася і натиснула на кілька кнопок. Але замість того, щоб встановити таймер, вона встановила на мікрохвильовій печі режим приготування їжі на 30 хвилин і натиснула старт. Десь після 20 хвилин виконання вправ з гри на інструменті вона повернулася на кухню, щоб перевірити скільки часу залишилося, і побачила палаючу мікрохвильову піч.

Тоді вона вибігла на подвір’я, де я працював, і закричала, що в нашому домі сталася пожежа. Я швидко забіг у дім і побачив, що мікрохвильова піч таки палала.

Щоб захистити наш дім від пожежі, я простягнув руку за мікрохвильову піч, вимкнув її з розетки і, тримаючи за шнур живлення, підняв палаючу мікрохвильову піч над столом. Сподіваючись бути героєм і врятувати нашу домівку, я розмахував палаючою мікрохвильовою піччю по колу, тримаючи її за шнур живлення, аби вона була подалі від мого тіла, вийшов на подвір’я і з розмаху кинув мікрохвильову піч на газон. Там ми змогли погасити полум’я зі шлангу.

Що ж пішло не так? Потрібно, щоб щось поглинало енергію мікрохвильової печі, а коли всередині її немає нічого, що поглинає енергію, то піч сама поглинає цю енергію, нагрівається і може загорітися, знищуючи себе вогнем і перетворюючись на купу попелу 9 . Наша мікрохвильова піч загорілася і вся згоріла, тому що всередині не було нічого.

Так само й ті, хто має віру і слово Бога глибоко у своєму серці зможуть поглинати і долати вогненні стріли, які супротивник обов’язково пошле, щоб знищити нас 10 . Інакше ж наша віра, надія і переконання можуть не витримати і, як і порожня мікрохвильова піч, ми можемо стати жертвою.

Я дізнався, що якщо слово Бога глибоко вкорінене у моїй душі разом з вірою в Господа Ісуса Христа і Його Спокуту, то це дозволить мені отримувати і застосовувати силу Бога, щоб долати супротивника і все, що він може насилати на мене. Коли ми стикаємося з випробуваннями, то можемо покладатися на обіцяння Господа, про яке говорив Павло: “Бо не дав нам Бог духа страху, але сили, і любови, і здорового розуму” 11 .

Ми знаємо, що коли Спаситель був дитиною, то “р[іс] та зміцня[в]ся духом, набираючись мудрости. І благодать Божа на Н[ьому] пробувала” 12 . Ми знаємо, що коли Ісус дорослішав, то “зростав мудрістю, і віком та благодаттю, у Бога й людей” 13 . І ми знаємо, що коли почалося Його священнослужіння, ті, хто чув Його “дивувались науці Його, бо слово Його було владне” 14 .

Завдяки підготовці Спаситель зростав у силі і міг протистояти усім спокусам Сатани 15 . Коли ми наслідуємо приклад Спасителя і здійснюємо підготовку через вивчення слова Бога та поглиблення нашої віри, то також можемо отримувати і застосовувати силу Бога, щоб протистояти спокусам.

Упродовж цього часу, коли введено обмеження, що стосуються можливості для людей збиратися разом, через що регулярне відвідування храму є неможливим, я серйозно вирішив продовжувати вивчення і дізнатися більше про силу Бога, яку ми отримуємо, коли укладаємо храмові завіти і дотримуємося їх. Як було обіцяно у молитві освячення Кертлендського храму, ми залишаємо храм, озброєні Божою силою 16 . Не існує дати, коли спливає термін дії сили, яку Бог дає тим, хто укладає храмові завіти і дотримується їх, або обмеження у доступі до тієї сили під час пандемії. Його сила зменшується у нашому житті лише якщо ми не дотримуємося наших завітів і не живемо таким чином, що б це дозволяло нам постійно мати право отримувати Його силу.

Служачи з моєю дорогою дружиною провідниками місії у Таїланді, Лаосі та М’янмі, ми стали очевидцями явлення сили Бога тим, хто укладає священні завіти у храмі й дотримується їх. Завдяки Фонду допомоги відвідувачам храму для багатьох святих у цих трьох країнах відкрилась можливість відвідати храм після того, як вони докладуть усіх зусиль, особисто жертвуючи і здійснюючи підготовку. Я пригадую, як зустрівся з групою з 20 вірних святих з Лаосу в аеропорту у Бангкоці, Таїланд, щоб допомогти їм дістатися до іншого аеропорту в Бангкоці, аби вони встигли на свій рейс до Гонконгу. Ці члени Церкви дуже раділи тому, що нарешті здійснювали подорож у дім Господа.

Зображення
Нлени Церкви в Лаосі

Коли ми зустрілися з цими чудовими святими після їх повернення, було очевидним, як збільшилась їхня зрілість в євангелії і пов’язана з цим сила, завдяки отриманню ними храмового ендаументу і укладання завітів з Богом. Ці святі явно вийшли з храму, “озброєні [Його] силою” 17 . Ця сила робити більше, ніж вони можуть робити самотужки, сповнила їх наснагою витримати випробування, які приходять, коли люди стають членами Церкви у їхній рідній країні, та йти вперед, несучи “надзвичайно велику і славну новину, в істині” 18 , коли вони продовжуватимуть розбудовувати Господнє царство у Лаосі.

За той час, упродовж якого ми не могли відвідувати храм, чи покладався кожен з нас на завіти, укладені нами в храмі, щоб визначити чіткий, незмінний напрямок у своєму житті? Якщо ми дотримуємося цих завітів, то, завдяки їм, отримуємо бачення і сподівання щодо майбутнього та сповнюємося твердою рішучістю відповідати вимогам, щоб отримати усе, що Господь пообіцяв дати нам, якщо ми будемо вірними.

Я закликаю вас прагнути сили, яку Бог хоче вам дати. Я свідчу, що якщо ми будемо прагнути цієї сили, то будемо благословенні глибшим усвідомленням любові нашого Небесного Батька до нас.

Я свідчу, що оскільки Небесний Батько любить нас з вами, Він послав Свого Улюбленого Сина, Ісуса Христа, бути нашим Спасителем і Викупителем. Я свідчу про Ісуса Христа, Який має усю силу 19 , і роблю це в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Див. Russell M. Nelson, “Protect the Spiritual Power Line”, Ensign, Nov. 1984, 30--32.

  2. Див. Рассел М. Нельсон, “Служіння з силою і владою від Бога”, Ліягона, трав. 2018, сс. 68--75.

  3. Див. Рассел М. Нельсон, “Заключне слово”, Ліягона, трав. 2019, с. 112.

  4. Див. Рассел М. Нельсон, “Служіння з силою і владою від Бога”, сс. 68--69.

  5. Див. Рассел М. Нельсон, “Вперед з вірою”, Ліягона, трав. 2020, с. 115.

  6. Рассел М. Нельсон, “Вперед з вірою”, с. 115.

  7. Див. Учення і Завіти 9:7--9.

  8. Річард Г. Скотт, “Заради миру в домі”, Ліягона, трав. 2013, с. 30.

  9. “Мікрохвильові печі використовують мікрохвильові звукові енергетичні хвилі для нагрівання їжі або рідини. У мікрохвильовій печі має бути щось, щоб поглинати ці хвилі. В іншому випадку мікрохвильова піч сама поглинатиме ці хвилі. Хвилі нагріватимуть камеру для приготування їжі в мікрохвильовій печі, намагаючись знайти щось, що їх поглинатиме. Зрештою хвилі досягнуть магнетрону мікрохвильової печі, який є джерелом мікрохвиль. Магнетрон не може впоратися з величезною кількістю енергії, тому продовжує надсилати її в інші частини мікрохвильової печі. Робота порожньої мікрохвильової печі пошкодить магнетрон, а також інші частини мікрохвильової печі. У найгіршому випадку, частини мікрохвильової печі перегріються і можуть загорітися” (Abacus Appliance Service Corporation, “Чи знищу я свою мікрохвильову піч, якщо вона працюватиме порожня?”, Aug. 16, 2012, abacusappliance.com; див. також Julie R. Thomson, “13 Things You Should Never Put in the Microwave”, June 13, 2014, huffpost.com).

  10. Див. 1 Нефій 15:24.

  11. 2 Тимофію 1:7.

  12. Лука 2:40.

  13. Лука 2:52.

  14. Лука 4:32.

  15. Див. Матвій 4:1--11; Лука 4:1--14; Учення і Завіти 20:22.

  16. Див. Учення і Завіти 109:22.

  17. Учення і Завіти 109:22.

  18. Учення і Завіти 109:23.

  19. Див. Maтвій 28:18.