2010–2019
Заради миру в домі
Квітня 2013


Заради миру в домі

Одне з найвеличніших благословень, яке ми можемо запропонувати світу—це сила зосередженої на Христі домівки, в якій навчають євангелії, дотримуються завітів і де панує любов.

Багато голосів зі світу, в якому ми живемо, кажуть нам, що ми маємо жити у шаленому темпі. Завжди є справи, які слід виконати й завершити. Втім кожен з нас глибоко всередині відчуває потребу у місці притулку, де панують мир і спокій, місці, де ми можемо відновитися, відпочити й набратися сил, щоб підготуватися до майбутніх труднощів.

Ідеальне місце для створення такого миру—це стіни наших власних домівок, де ми зробили все можливе, щоб вона була зосереджена на Господі Ісусі Христі.

В одних домівках є батько—гідний носій священства, який, разом із вірною, відданою матір’ю, праведно керують сім’єю. Багато домівок мають інший склад. Незалежно від ваших обставин ви можете зосереджувати свою домівку і своє життя на Господі Ісусі Христі, бо Він є джерелом істинного миру в цьому житті.

Переконайтеся, що кожне ваше рішення стосовно, як мирського, так і духовного, зумовлене тим, що Спаситель хотів би, аби ви зробили. Коли Він посідає центральне місце у вашій домівці, там перебуває мир і спокій. Домівку наповнює дух впевненості і його відчувають всі, хто живе там.

Виконання цієї поради лежить не лише на одних батьках, хоча вони й займають провідну роль. Діти також можуть відповідати за посилення зусиль для зосередження домівки на Христі. Важливо, щоб батьки навчали дітей розпізнавати те, як їхні зусилля впливають на кожного, хто живе в домі. Діти, яких навчають відчувати відповідальність за їхні вчинки, праведні чи ні, стають гідними довіри громадянами у царстві Божім.

Я переконаний, що ви можете визначити фундаментальні принципи, завдяки яким ваша домівка буде зосереджена на Спасителі. Якщо за порадою пророків мати щоденну особисту й сімейну молитву, щоденно вивчати Писання особисто й сім’єю і щотижня організовувати домашній сімейний вечір, то це слугуватиме вкрай важливими несними балками в конструкції зосередженої на Христі домівки. Якщо не виконувати цього на регулярній основі, буде важко здобути бажаний і дуже потрібний мир і притулок від світу.

Дослухайтеся до пророчих вчень, яких Христос хотів би, аби ви дотримувалися. Не будуйте своє майбутнє щастя, шукаючи легших шляхів, а натомість дотримуйтеся надійних принципів євангелії. Пам’ятайте: мале веде до великого. На вигляд незначні проступки або нехтування можуть привести до великих проблем. Більш важливо те, що прості, сталі, хороші звички ведуть до життя рясно наповненого благословеннями.

Ви, діти в Початковому товаристві, ви, молоді чоловіки і молоді жінки, які навчаються за програмами для молоді, і ви, вірні місіонери, хто служить зараз, багато чого виконуєте ефективніше, ніж міг це робити я у вашому віці. У доземному житті ви довели, що є доблесними, слухняними й чистими. Там ви старанно працювали, щоб розвинути таланти і здібності, аби приготуватися увійти у смертне життя мужньо, гідно, з честю й успішно.

Не так давно ви прийшли у смертне життя, маючи такі чудові здібності й безмежні можливості. Однак існує справжня небезпека у середовищі, яке оточує вас. Ваш величний потенціал і здібність можуть бути обмеженими або знищеними, якщо ви осквернятимете себе навколишнім брудом, що іде від диявола. Однак Сатана не іде ні в яке порівняння зі Спасителем. Долю Сатани вирішено. Він знає, що програв, але хоче потягти за собою якомога більше людей. Він намагатиметься знищити ваші хороші якості й здібності, користуючись вашими слабкостями. Стійте на боці Господа і ви завжди перемагатимете.

Ви живете у світі, де технології розвиваються з вражаючою швидкістю. Багатьом людям мого покоління важко встигати за можливостями. Залежно від мети використання технологій, їх розвиток може бути і благословенням, і перешкодою. Технології, якщо їх розуміти і використовувати у праведних цілях, мають бути не загрозою, а допомогою в духовному спілкуванні.

Наприклад, багато у кого з нас є особисті електронні пристрої, які можна носити в кишені. Ми рідко залишаємо їх вдома; ми можемо використовувати їх багато разів протягом дня. На жаль, ці пристрої можуть бути джерелом бруду і змарнованого часу. Але, якщо використовувати їх правильно, ці технології можуть бути знаряддям захисту від усього найгіршого в суспільстві.

Хто міг уявити лише кілька років тому, що всі Головні труди Церкви і послання з генеральних конференцій, які проголошувалися протягом багатьох років, влізуть у вашу кишеню? Та, якщо лише тримати їх у кишені, це не захистить вас. Але, якщо вивчати їх, розмірковувати над ними і слухати їх під час спокійних моментів щодня, це допоможе вам краще відчувати Духа.

Будьте мудрими у тому, як ви використовуєте технології. Позначайте важливі уривки з Писань на своєму приладі і часто переглядайте їх. Якщо ви, молоді люди, будете переглядати по віршу з Писань з такою ж частотою, з якою дехто з вас надсилає текстові повідомлення, невдовзі ви зможете завчити напам’ять сотні віршів з Писань. Ці вірші стануть могутнім джерелом натхнення й скерування через Святого Духа в часи нужди.

Намагаючись зосередити наші домівки на Спасителі, дуже важливо робити все можливе, щоб запросити в наше життя Святого Духа, Чий вплив лагідно скеровує нас. Слухняно діючи за Його спонуканнями, ми змінюємося навіть ще більше.

Ви відчуєте більший мир, коли об’єднаєте свої зусилля бути слухняними, зі служінням тим, хто навколо вас. Так багато людей, наділених тим, що вони вважають незначними талантами, смиренно й щедро використовують ці таланти, щоб благословляти життя оточуючих. Егоїзм—це корінь великого зла. Протиотруту від цього зла явлено в житті нашого Спасителя. Він показує нам, як зосередити своє життя назовні, у безкорисливому служінні іншим людям.

Я засвоїв істину, з якою мав справу у своєму житті настільки часто, що для мене вона стала абсолютним законом. Вона визначає шлях, через який слухняність і служіння пов’язані з силою Бога. Коли ми дотримуємося заповідей Господа і безкорисливо служимо Його дітям, то природно з’являється сила Бога—сила зробити більше, ніж ми можемо зробити самотужки. Наше розуміння, наші таланти, наші здібності збільшуються, оскільки ми здобуваємо силу й міць від Господа. Його сила є основною складовою у створенні домівки, сповненої миру.

Коли ваша домівка зосереджена на Спасителі, вона природно стане притулком не лише для вашої сім’ї, але й для друзів, які живуть у більш важких умовах. Їх притягатиме спокій, який вони відчуватимуть у вас вдома. Запрошуйте цих друзів до вашої домівки. Вони зростатимуть у цьому середовищі, зосередженому на Христі. Створюйте товариські стосунки з друзями ваших дітей. Будьте гідним прикладом для них.

Одне з найвеличніших благословень, яке ми можемо запропонувати світу—це сила зосередженої на Христі домівки, в якій навчають євангелії, дотримуються завітів і де панує любов.

Багато років тому, після поїздки по одній місії, моя дружина Дженін розповіла мені про одного старійшину, якого вона зустріла. Дженін спитала його про його сім’ю. Вона здивувалась, коли він відповів, що у нього немає сім’ї. Він також розповів їй, що після пологів, мати віддала його на виховання державі. Його дитинство пройшло в переїздах з одного сімейного притулку до іншого. Будучи підлітком, він був благословенний тим, що знайшов євангелію. Члени люблячого рідного приходу допомогли йому отримати нагоду служити на місії.

Пізніше Дженін спитала дружину президента місії про цього гарного старійшину. Вона дізналась, що за кілька місяців до того цей старійшина кілька днів перебував у домі президента місії через хворобу. За тієї нагоди він приєднався до них на домашньому сімейному вечорі. Перед поверненням до виконання місіонерських обов’язків, він запитав президента місії, чи міг би він побути в домі президента місії 2–3 дні наприкінці своєї місії. Він хотів поспостерігати, як живе сім’я, зосереджена на Христі. Він волів створити свою сім’ю на зразок їхньої.

Робіть усе можливе, щоб створити саме таку домівку. Підтримуйте тих, хто живе у важких умовах. Будьте справжнім другом. Така міцна дружба схожа на асфальт, яким заповнюють вибоїни життя і який робить подорож більш гладенькою і приємнішою. Її не можна використовувати як ресурс для здобуття особистої вигоди, а як скарб, який слід цінувати і яким потрібно ділитися. Запрошуйте до себе інших людей, яким потрібне зміцнення через такий досвід.

На останок я звернусь до тих, чий член сім’ї, якого вони люблять, робить неправильний вибір. Це може бути випробуванням нашого терпіння й стійкості. Ми маємо довіряти Господу і Його розкладу в тому, що на наші молитви й зусилля з порятунку прийде позитивна відповідь. Ми робимо все можливе, щоб служити, благословляти і смиренно визнавати волю Бога в усьому. Ми виявляємо віру і пам’ятаємо, що є речі, які потрібно залишити на розсуд Господа. Він запрошує нас покласти наші тягарі до Його ніг. Маючи віру, ми можемо знати, що цього заблудлого члена сім’ї, якого ми любимо, не залишено наодинці, і люблячий Спаситель наглядає за ним.

Знаходьте в інших людях хороше, а не погане. Іноді щось погане потребує належної уваги для очищення, але це завжди має відбуватися з огляду на достоїнства людини.

Якщо ви відчуваєте, що існує лише слабка надія, насправді вона є не слабкою, а масивною сполучною ланкою, подібною до рятувального поясу, який зміцнює і підіймає вас. Вона втішить вас, щоб ви не мали страху. Намагайтеся жити гідно і покладайте свою довіру на Господа.

Нам не потрібно переживати, якщо ми не можемо одночасно виконувати все, що Господь порадив нам робити. Він сказав, що для всього є свій час і пора. У відповідь на наші щирі молитви про скерування, Він направлятиме нас до того, на чому потрібно зосередитися на кожному етапі нашого життя. Ми можемо навчатися, зростати і ставати подібними до Нього, послідовно роблячи крок за кроком.

Я свідчу, що живучи в слухняності, міцно вкоренившись в євангелію Ісуса Христа, ми здобудемо велику впевненість у тому, що наші домівки будуть сповнені миром і будуть притулком для нас. Все ще існуватиме багато випробувань або душевного болю, але навіть серед злиднів ми можемо насолоджуватися внутрішнім миром і бути справді щасливими. Я свідчу, що Спокута Ісуса Христа є джерелом великого миру. В ім’я Ісуса Христа, амінь.