Генеральна конференція
Зустрічати майбутнє з вірою
Жовтнева генеральна конференція 2020 р.


Зустрічати майбутнє з вірою

Майбутнє буде славетним для тих, хто підготовлений і хто продовжує готуватися до того, щоб бути знаряддям у руках Господа.

Це був незабутній вечір. Мої дорогі сестри, для мене честь бути з вами. Протягом останніх кількох місяців я дуже часто думав про вас. Вас понад вісім мільйонів, і ви---сила. Ваша сила не лише в кількості, бо ви маєте й духовну силу, щоб змінювати світ. Я спостерігав, як ви саме це і робили під час теперішньої пандемії.

Декому з вас раптово довелося шукати товари, які стали дефіцитними, або нову роботу. Багато хто займався навчанням з дітьми і навідувався до сусідів, щоб впевнитися, що з ними все добре. Хтось зустрічав місіонерів, які повернулися додому раніше, ніж очікувалося, тоді як інші перетворили свої домівки на Центри підготовки місіонерів. За допомогою технологій ви спілкувалися з членами сім’ї і друзями; служили тим, хто відчував себе ізольованим; а також навчалися з іншими за програмою За Мною йдіть. Ви знайшли нові способи, як зробити Суботу приємністю. І ви шили захисні маски---мільйони масок!

Від усього серця я щиро співчуваю багатьом жінкам по всьому світу, які втратили своїх близьких, і висловлюю їм свою любов. Ми плачемо разом з вами. І молимося за вас. Ми вдячні всім, хто невтомно працює, щоб захистити здоров’я інших, і молимося за них.

Ви, молоді жінки, також проявили свою унікальну силу. У той час, як соціальні мережі були сповнені суперечок, багато з вас знайшли способи заохочувати інших і ділитися світлом нашого Спасителя.

Сестри, усі ви були справжніми героїнями! Я пишаюся вашою силою і вашою вірою. Ви виявляли ці якості за складних обставин і ви мужньо продовжуєте робити це й далі. Я люблю вас і запевняю вас, що Господь любить вас і бачить, які великі справи ви виконуєте. Дякую вам! Ви ще раз довели, що в буквальному розумінні є надією Ізраїля!

Ви втілюєте надії, які покладав на вас Президент Гордон Б. Хінклі, коли представляв документ “Сім’я: Проголошення світові” 25 років тому під час генеральних зборів Товариства допомоги у вересні 1995 року 1 . Знаменним є те, що його вибором було представити це важливе проголошення саме сестрам Церкви. Тим самим президент Хінклі наголосив на незамінному впливі жінок у Господньому плані.

Тепер мені б хотілося дізнатися, чого ви навчилися цього року. Ви наблизилися до Господа чи відчуваєте, що ще більше віддалилися від Нього? І які почуття щодо майбутнього викликали у вас теперішні події?

Слід визнати, що Господь говорив про наші часи з усією серйозністю. Він застерігав, що в наші дні “людські серця завмиратимуть” 2 і що може бути обмануто навіть вибраних 3 . Він сказав пророку Джозефу Сміту, що “мир буде забрано з землі” 4 і нещастя зійдуть на людство 5 .

Однак Господь також показав, яким дивовижним є цей розподіл часів. Він надихнув пророка Джозефа Сміта проголосити, що ця “робота … в [ці] останні дні є роботою незбагненної величі. … Її слави переважають будь-які описання, її велич неперевершена” 6 .

У дійсності слово велич, мабуть, не буде вдалим для описання цих кількох останніх місяців! Як же нам бути з похмурими пророцтвами і водночас зі славетними висловлюваннями щодо наших часів? Господь сказав нам як, даючи просте, але дивовижне запевнення: “Якщо ви будете готові, ви не злякаєтеся” 7 .

Яке обіцяння! Воно дійсно може змінити наше бачення майбутнього. Нещодавно я почув, як одна жінка з міцним свідченням визнала, що пандемія у поєднанні з землетрусом у Долині Солоного озера допомогли їй усвідомити, що вона не була підготовлена настільки добре, як вважала. Коли я запитав, що вона має на увазі: свій запас продуктів чи своє свідчення, вона усміхнулася і сказала: “Так!”

Якщо підготовка є нашим ключем до сприйняття цього розподілу і прийняття нашого майбутнього з вірою, як нам найкраще підготуватися?

Протягом десятиліть Господні пророки закликали нас робити запас продуктів, води і грошових заощаджень на скрутні часи. Під час нинішньої пандемії ще раз підтвердилася мудрість цієї поради. Я закликаю вас докласти зусиль, аби бути матеріально підготовленими. Але ще більше я переймаюся вашою духовною та емоційною підготовкою.

У цих питаннях ми можемо багато чого навчитися у полководця Моронія. Як воєначальник військ нефійців він стикнувся з ворожими силами, які були сильнішими, численнішими і підступнішими. Тому Мороній підготував своїх людей у трьох основних напрямках.

По-перше, він допоміг їм створити місця, де вони могли б перебувати в безпеці---“місця безпеки”, як він назвав їх 8 . По-друге, він готував “свідомість людей бути вірними Господу” 9 . І по-третє, він ніколи не припиняв підготовку своїх людей---фізичну або духовну 10 . Давайте розглянемо ці три принципи.

Принцип номер один: Створюйте місця безпеки

Мороній зміцнив кожне місто нефійців за допомогою валів, фортів і стін 11 . Коли ламанійці виступили проти них, вони “були вражені надзвичайно мудрістю Нефійців у приготуванні своїх місць безпеки 12 .

Подібним чином, коли навколо нас вирує сум’яття, нам слід створювати місця, де ми були б у безпеці, як фізично, так і духовно. Коли ваші домівки стають особистим святилищем віри, де перебуває Дух, ваша домівка стає першою лінією оборони.

Так само коли Сіону служать “для притулку від бурі” 13 , тому що їх очолюють ті, хто має ключі священства і застосовує повноваження священства. Якщо ви будете продовжувати дослухатися до поради тих, кого Господь уповноважив скеровувати вас, ви відчуєте себе у більшій безпеці.

Храм---дім Господа---є місцем безпеки, відмінним від будь-яких інших. Там ви, сестри, обдаровуєтеся силою священства через священні завіти священства, які ви укладаєте 14 . Там ваші сім’ї запечатуються на вічність. Навіть цього року, коли доступ до наших храмів був суттєво обмежений, ви мали постійний доступ до Божої сили завдяки вашому ендаументу, тому що шанували укладені вами з Богом завіти.

Простіше кажучи, місцем безпеки є будь-яке місце, де ви можете відчувати присутність Святого Духа і де Він може вас скеровувати 15 . Коли Святий Дух з вами, ви можете навчати істині, навіть якщо вона йде в розріз з переважаючими у суспільстві поглядами. І ви можете розмірковувати над щирими запитаннями стосовно євангелії в атмосфері, яка сприяє отриманню одкровення.

Я закликаю вас, мої дорогі сестри, створювати домівку, яка буде місцем безпеки. І я знову закликаю вас поглиблювати розуміння сили священства, а також храмових завітів і благословень. Якщо у вас будуть місця безпеки, де ви зможете знайти прихисток, це допоможе вам зустрічати майбутнє з вірою.

Принцип номер два: Готуйте свій розум, аби бути вірними Богові

Ми розпочали роботу над масштабним проєктом, який дасть можливість збільшити термін служби і місткість Солт-Лейкського храму.

Зображення
Перебудова Солт-Лейкського храму

Дехто ставив під сумнів потребу в такій глобальній перебудові. Однак коли в цьому році у Долині Солоного озера стався землетрус силою 5,7 балів, цей могутній храм захитався настільки сильно, що впала сурма зі статуї ангела Моронія! 16

Зображення
Ангел Мороній без сурми

Так само, як фізичний фундамент Солт-Лейкського храму повинен бути достатньо міцним, щоб витримати натиск стихійних лих, наш духовний фундамент теж повинен бути надійним. Тоді, коли землетруси (в переносному значенні) будуть розхитувати наше життя, ми зможемо бути “стійкими і непохитними” завдяки нашій вірі 17 .

Господь навчав нас, як нам зміцнювати свою віру, прагнучи “знання, саме через навчання і також через віру” 18 . Ми зміцнюємо нашу віру в Ісуса Христа, намагаючись виконувати Його заповіді і “завжди пам’ятати Його” 19 . Крім того, щоразу коли ми виявляємо нашу віру в Нього, вона зростає. Саме це означає набувати знання через віру.

Наприклад, кожного разу, коли ми виявляємо віру, щоб бути слухняними Божим законам,---навіть якщо загал не сприймає нас серйозно---або кожного разу, коли ми протистоїмо розвагам чи ідеологіям, що оспівують порушення завітів, тоді ми застосовуємо нашу віру і, завдяки цьому, вона зростає.

Крім того, мало що зміцнює віру більше, ніж регулярне серйозне вивчення Книги Мормона. Жодна інша книга не свідчить про Ісуса Христа з такою силою і ясністю. Пророки цієї книги за натхненням Господа бачили наші дні і вибирали вчення та істини, які найбільше нам допоможуть. Книга Мормона є нашим посібником з виживання в останні дні.

Звичайно ж, ми знаходимо найбільшу безпеку, коли підкоряємося Небесному Батьку та Ісусу Христу! Життя без Бога---це життя, сповнене страху. Життя з Богом---це життя, сповнене спокою. Це тому, що духовні благословення приходять до вірних. Отримання особистого одкровення є одним з найвеличніших духовних благословень.

Господь пообіцяв, що якщо ми проситимемо, то зможемо отримувати “одкровення за одкровенням” 20 . Я обіцяю: якщо ви будете збільшувати свою здатність отримувати одкровення, Господь буде благословляти вас ще більшим скеруванням для вашого життя і безмежними дарами Духа.

Принцип номер три: Ніколи не припиняйте готуватися

Навіть коли все йшло добре, полководець Мороній продовжував підготовку своїх людей. Він ніколи не припиняв це робити. Він ніколи не зупинявся на досягнутому.

Ворог ніколи не припиняє свої атаки. Тож нам ніколи не слід припиняти підготовку! Чим ми більш самозабезпечені---матеріально, емоційно і духовно, тим ми більш підготовлені, щоб перешкоджати невпинним нападкам Сатани.

Дорогі сестри, ви вмієте створювати місця безпеки для себе і ваших близьких. А ще ви маєте божественний дар, який дозволяє вам переконливо зміцнювати віру інших людей 21 . І ви ніколи не зупиняєтеся. Ви ще раз продемонстрували це цього року.

Будь ласка, так і продовжуйте! Завдяки вашій пильності у захисті ваших домівок і здатності вселяти віру в серця ваших близьких будуть благословенні прийдешні покоління.

Мої дорогі сестри, нас чекає стільки цікавого попереду! Господь помістив вас сюди в цей час, оскільки Він знав, що ви здатні долати труднощі останнього періоду цих останніх днів. Він знав, що ви осягнете велич Його роботи і охоче будете допомагати її виконувати.

Я не кажу, що попереду будуть легкі часи, але я обіцяю вам, що майбутнє буде славетним для тих, хто підготовлений і хто продовжує підготовку, щоб бути знаряддям у Господніх руках.

Мої дорогі сестри, сприймаймо нинішні часи не лише як такі, що треба пережити. Давайте зустрічати майбутнє з вірою! Неспокійні часи---це можливість для нас процвітати духовно. Це часи, коли наш вплив може бути набагато сильнішим, ніж у часи спокою.

Я обіцяю, що якщо ми будемо створювати місця безпеки, готувати наш розум, аби бути вірними Богові, і ніколи не будемо припиняти підготовку, Бог нас благословить. Він “визволить нас; так, Він промовля[тиме] мир нашим душам, і дару[є] нам велику віру, і зроб[ить] так, [щоб ми могли] сподіватися на наше визволення в Ньому” 22 .

Якщо ви будете готуватися зустріти майбутнє з вірою, ці обіцяння стануть вашими! Про це я свідчу, висловлюючи любов до вас і виявляючи впевненість у вас, у священне ім’я Ісуса Христа, амінь.