Генеральна конференція
Усі народи, коліна і язики
Жовтнева генеральна конференція 2020 р.


Усі народи, коліна і язики

Ми можемо по-своєму стати частиною здійснення Господніх пророцтв і обіцянь---стати частиною євангельських благословень світу.

Дорогі брати і сестри, нещодавно я проводив храмове запечатування, дотримуючись настанов щодо COVID-19. З молодою і молодим---обоє вірні колишні місіонери---були їхні батьки та всі їхні рідні брати і сестри. Це було нелегко. Молода була девʼятою з десяти дітей у сімʼї. Її девʼятеро братів і сестер сиділи по старшинству, звичайно ж, на соціальній дистанції.

Де б не жила ця сімʼя, вона прагнула бути з сусідами в хороших стосунках. Але в одній громаді їх не приймали, бо, як сказала мати молодої, їхня сімʼя належала до Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів.

Сімʼя все робила, аби мати друзів у школі, бути корисними і прийнятими, та все було марно. Сімʼя молилася й молилася, щоб серця помʼякшились.

Одного вечора сімʼя відчула, що на їхні молитви прийшла відповідь, хоч і в дуже несподіваний спосіб. Їхній будинок охопило полумʼя, і він згорів дотла. Однак сталося ще щось. Вогонь помʼякшив серця їхніх сусідів.

Їхні сусіди й місцева школа збирали одяг, взуття та інше, необхідне для сімʼї, яка втратила все. Через доброту прийшло розуміння. Не так ця сімʼя надіялась чи сподівалась отримати відповіді на свої молитви. Та все ж вони висловили вдячність за те, чого навчилися завдяки важкому досвіду та несподіваним відповідям на щиросердні молитви.

Дійсно, для тих, хто має вірне серце й очі, щоб бачити, Господні лагідні милості стають очевидними у життєвих труднощах. Якщо з відданістю приймати труднощі і приносити жертви, то це принесе небесні благословення. У цьому смертному житті ми на певний час можемо втратити щось або певний час чекати чогось, але зрештою ми знайдемо найважливіше1. Таким є Його обіцяння2.

Наше проголошення з нагоди святкування у 2020 році двохсотріччя Відновлення починається з глибокого, всеохоплюючого обіцяння, що “Бог любить Своїх дітей у кожній країні світу”3. Кожному з нас у кожному народі, коліні, язику і людові4 Бог обіцяє, укладає з нами завіти і запрошує нас прийти й скуштувати від Його величезної радості й доброти.

Божа любов до всіх людей підтверджується скрізь у Писаннях5. У тій любові---Авраамовий завіт, збирання Його розсіяних дітей6 і Його план щастя для нашого життя.

Серед тих домашніх, які мають віру, не повинно бути ні чужинців, ні приходьків7, ні багатих, ні бідних8, ні ніяких “інших”. Як “співгорожани святим”9, ми запрошені змінювати світ на краще зсередини, починаючи з однієї людини, однієї сімʼї, одного району за один раз.

Це відбувається, коли ми живемо за євангелією й ділимося нею. На початку цього розподілу пророк Джозеф отримав чудове пророцтво про те, що Небесний Батько бажає, аби усі скрізь дізналися про Божу любов і відчули Його силу, щоб розвиватись і змінюватись.

Зображення
Будинок сімʼї Смітів

Те пророцтво було отримано тут, у деревʼяному будинку сімʼї Смітів у Пальмірі, штат Нью-Йорк10.

Зображення
Старійшина і сестра Гонг у будинку Смітів

У 1998 році цей будинок Смітів було реконструйовано на його первісному фундаменті. Спальня на другому поверсі займає той самий фізичний простір, розміром 18 x 30 x 10 футів (5.5 x 9 x 3 метри), куди Мороній, славетний посланець від Бога, прибув до юного Джозефа увечері 21 вересня 1823 року11.

Ви памʼятаєте, пророк Джозеф розповідав:

“[Мороній] … сказав, що … Бог призначив мені роботу; і що моє ім’я матиме добру і погану славу серед усіх народів, колін і язиків. …

[Мороній] сказав, що існує схована книга, … що ця книга вміщує повноту вічної євангелії”12.

Тут ми зупинимося. Ми поклоняємося Богу Вічному Батьку та Його Сину, Ісусу Христу, а не пророку Джозефу чи будь-яким смертним чоловіку або жінці.

І все ж замисліться, як здійснюються пророцтва, що їх Бог дає Своїм слугам13. Деякі з них здійснюються раніше, інші пізніше, але всі здійснюються14. Якщо ми прислухаємося до Господнього духа пророцтва, ми можемо по-своєму стати частиною здійснення Його пророцтв і обіцянь---стати частиною євангельських благословень світу.

У 1823 році Джозеф був нікому невідомим 17-річним юнаком, який жив у маловідомому селі в країні, яка не так давно стала незалежною. Якби це не було правдою, то чи міг би він уявити, що скаже, що він буде знаряддям у Божій роботі і перекладе Божими даром та силою священні писання, які стануть відомі повсюди?

Але саме тому, що це правда, ми з вами можемо бути свідками того, що пророцтво здійснюється, більш того, ми запрошені допомогти здійснити його.

Брати і сестри по всьому світу, кожний з нас, хто бере участь у цій жовтневій генеральній конференції 2020 року, знаходиться серед народів, колін, язиків, про які сказано у пророцтві.

Сьогодні члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів живуть у 196 країнах і територіях, у 90 з них знаходиться 3 446 церковних колів15. Ми широко представлені географічно, і в багатьох місцях Церква є міцно установленою.

Хто міг у 1823 році уявити, що у 2020 році буде три країни, в кожній з яких налічуватиметься більше мільйона членів Церкви---Сполучені Штати, Мексика і Бразилія?

Або 23 країни, у кожній з яких більше 100 000 членів Церкви: три у Північній Америці, чотирнадцять у Центральній і Південній Америці, одна у Європі, чотири в Азії і одна в Африці?16.

Президент Рассел М. Нельсон називає Книгу Мормона “дивовижним чудом”17. Її свідки свідчать: “Нехай буде відомо всім народам, колінам, язикам і людям”18. Сьогодні генеральна конференція доступна 100 мовами. Президент Нельсон свідчив про Ісуса Христа та Його відновлену євангелію у 138 країнах, і таких країн буде ще більше.

У 1830 році вийшло перше видання Книги Мормона накладом 5 000 друкованих примірників, відтоді вже було надруковано 192 мільйони примірників Книги Мормона повністю або частково 112 мовами. Переклад Книги Мормона широко доступний також і в цифровому форматі. Тепер Книга Мормона перекладена 23 найбільш поширеними у світі мовами, якими розмовляють 50 або й більше мільйонів чоловік; у сукупності це рідні мови для 4,1 мільярда людей19.

Через мале і просте---у чому всі ми запрошені взяти участь---відбувається велике.

Наприклад, під час конференції колу у Монро, штат Юта, де живе 2 200 чоловік, я запитав, скільки людей відслужили на місії. Майже всі підняли руку. В останні роки тільки з одного цього колу 564 місіонери відслужили в усіх 50 штатах США та 53 країнах---на кожному континенті, крім Антарктиди.

Говорячи про Антарктиду: навіть у місті Ушуайа, що на самому півдні Аргентини, я бачив здійснення пророцтва, коли наші місіонери ділилися відновленою євангелією Ісуса Христа у місцевості, що називається “кінцем землі”20.

Зображення
Монументальне панно, утворене томами із серії “Святі”

На монументальному панно, яке утворюють наші чотири томи із серії Святі 21, неначе на всесвітньому гобелені відображено плоди, які приносить життя за євангелією вірним святим по всьому світу. Історія нашої Церкви надійно закріплена у живому свідченні та євангельській подорожі кожного члена Церкви, зокрема Мері Уітмер, відданої сестри, якій Мороній показав пластини, на яких була Книга Мормона22.

Зображення
Нові церковні журнали

Починаючи із січня 2021 року наші три нові всесвітні церковні журнали: Друг, Заради зміцнення молоді та Ліягона запрошують усіх відчути свою належність до Церкви й ділитися своїм свідченням та досвідом у нашій всесвітній громаді віри23.

Брати і сестри, зміцнюючи свою віру в Небесного Батька та Ісуса Христа, отримуючи благословення за те, що живемо за відновленими євангельськими істинами і священними завітами, вивчаючи Відновлення, яке триває, розмірковуючи над ним і розповідаючи про нього, ми беремо участь у здійсненні пророцтва.

Ми змінюємо себе і світ за євангельським зразком, що благословляє життя повсюди.

Одна африканська сестра каже: “Служіння мого чоловіка у священстві робить його терпеливішим і добрішим. І я стаю кращою дружиною і матірʼю”.

Один нині шанований консультант з питань міжнародного бізнесу в Центральній Америці каже, що до того, як він знайшов Божу відновлену євангелію, він безцільно жив на вулиці. Тепер він та його сімʼя знайшли себе, мету і силу.

Юнак з Південної Америки вирощує курей і продає їхні яйця, щоб допомогти придбати вікна для будинку, який будує його сімʼя. Спочатку він платить десятину. Він у буквальному розумінні побачить вікна відкритих небес.

У Чотирьох Кутах, у громаді, що на південному заході Сполучених Штатів, одна індіанська сімʼя вирощує прекрасний трояндовий кущ, щоб він цвів у пустині, символізуючи євангельську віру і покладання на власні сили.

Один брат з Південносхідної Азії, переживши страшну громадянську війну, упав у відчай, бо йому здалося, що життя не має сенсу. Він знайшов надію завдяки сну, в якому його колишній однокласник тримав причасну тацю і свідчив про спасительні обряди та Спокуту Ісуса Христа.

Небесний Батько запрошує нас, де б ми не були, відчути Його любов, навчатися й зростати завдяки освіті, шанованій праці, покладатися на власні сили та брати за взірець доброту й щастя, які ми знаходимо в Його відновленій Церкві.

Довіряючись Богу, іноді у найтемніші моменти свого життя, коли ми найбільше відчуваємо самотність і невизначеність, ми дізнаємося, що Він знає нас краще і любить нас більше, ніж ми знаємо чи любимо себе.

Тому-то нам і потрібна Божа допомога, щоб культивувати незмінні справедливість, рівність, неупередженість і мир в наших домівках та громадах. Наші найправдивіші, найглибші, найдостовірніші розповіді та усвідомлення свого місця й належності зʼявляються, коли ми відчуваємо Божу викупну любов, прагнемо благодаті й чудес, що приходять завдяки Спокуті Його Сина, і встановлюємо тривалі стосунки завдяки священним завітам.

Релігійна великодушність і мудрість необхідні в сучасному метушливому, галасливому, забрудненому світі. Як ще ми можемо підкріпити, надихнути і настановити людський дух?24

Зображення
Насадження дерев на Гаїті
Зображення
Насадження дерев на Гаїті
Зображення
Насадження дерев на Гаїті

Насадження дерев на Гаїті---ось лише один із сотень прикладів, коли люди збираються разом, щоб зробити добру справу. Місцева громада, до якої належать і 1 800 членів нашої Церкви, зібралася разом, щоб посадити майже 25 000 дерев, подаровані Церквою25. Завдяки цьому багаторічному проєкту відновлення лісонасаджень уже посаджено більше 121 000 дерев. Очікується, що буде посаджено ще десятки тисяч дерев.

Завдяки цьому обʼєднаному зусиллю зʼявляються затінені місця, зберігається ґрунт і зменшується ймовірність майбутніх повеней. Завдяки йому квартали стають прекрасними, громада зміцнюється, люди мають їжу і насичується душа. Якщо ви запитаєте гаїтян, хто збере плоди з цих дерев, вони скажуть: “Будь-хто голодний”.

Майже 80 процентів населення світу сповідує якусь релігію26. Релігійні громади з готовністю відповідають на негайні потреби, що виникають після природних лих, а також на постійну потребу в їжі, притулку, освіті, грамотності та професійній підготовці. По всьому світу наша Церква, її члени та друзі допомагають громадам підтримувати біженців, забезпечувати водою, поліпшувати санітарні умови, надавати засоби пересування для інвалідів, лікувати очі, і так---людині за людиною, село за селом, по одному дереву за раз27. Повсюди ми прагнемо бути хорошими батьками і порядними громадянами, щоб робити свій внесок в наші громади й суспільства, зокрема й через Благодійну організацію святих останніх днів28.

Бог дає нам моральну свободу вибору---і моральну відповідальність. Господь проголошує: “Я, Господь Бог, роблю вас вільними, отже, ви є насправді вільними”29. Словами “полоненим звіщати свободу”30 Господь обіцяє, що Його Спокута і євангельські шляхи зможуть розірвати мирські і духовні пута31. На щастя, ця викупна свобода поширюється і на тих, хто вже пішов із земного життя.

Кілька років тому один священник із Центральної Америки розказав мені, що він обмірковував “мормонську практику хрищення за померлих”. “Здається справедливим,---сказав цей священник,---що Бог запропонує кожній людині можливість бути охрищеною, при цьому неважливо коли і де жили ці люди, крім маленьких дітей, які “живуть у Христі”32. Апостол Павло,---зазначив далі священник,---говорить про померлих, які очікують на хрищення та воскресіння”33. Через вікарні храмові обряди дається обіцяння всім народам, колінам і язикам, що ніхто не залишиться рабом смерті, пекла чи могили34.

Коли ми знаходимо Бога, то іноді несподівані відповіді на молитви забирають нас з вулиці, приводять у громаду, виганяють темряву з наших душ і направляють у пошуках духовного прихистку та належності у величі Його завітів та невгасимої любові.

Велике часто починається з малого, але Божі чудеса виявляються щоденно. Якими вдячними повинні ми бути за надзвичайний дар Святого Духа, Спокуту Ісуса Христа й відкриті доктрину, обряди та завіти, які є в Його відновленій Церкві, що носить Його імʼя.

Приймімо з радістю Боже запрошення отримати Його обіцяні, пророковані благословення в усіх народах, колінах і язиках, та допомагати у здійсненні їх. Про це я молюся у священне й святе ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. “Всі ваші втрати відшкодуються вам у воскресінні, якщо ви залишатиметеся вірними” ( Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 53).

  2. Див. Мосія 2:41.

  3. Відновлення повноти євангелії Ісуса Христа: Проголошення світові, присвячене двохсотій річниці цієї події”, ChurchofJesusChrist.org; див. також, наприклад, Алма 26:37.

  4. Див. Об’явлення 14:6; 1 Нефій 19:17; 22:28; 2 Нефій 30:8; Мосія 3:20; 15:28; Алма 37:4–6; 3 Нефій 28:29; Учення і Завіти 42:58; 133:37.

  5. Див. Іван 3:16–17; 15:12; Римлянам 8:35, 38–39.

  6. Див. 1 Нефій 22:3, 9; Учення і Завіти 45:24–25, 69, 71; 64:42.

  7. Див. Ефесянам 2:19.

  8. Див. Учення і Завіти 104:14--17.

  9. Ефесянам 2:19.

  10. За кілька сотень метрів від задніх дверей будинку Смітів знаходиться гай, який став нашим Священним гаєм “вранці чудової, ясної днини ранньої весни тисяча вісімсот двадцятого року” (Джозеф Сміт---Історія 1:14).

  11. Перебуваючи в особливій, фізично визначеній місцевості, де відбулася відома історична подія, можна сильно відчути поєднання часу і місця. Проте наше свідчення про священні події, повʼязане з появою Моронія юному пророку Джозефу, є духовним.

  12. Джозеф Сміт—Історія 1:33–34.

  13. Див. Амос 3:7; Учення і Завіти 1:38.

  14. Див. Aлма 37:6; Учення і Завіти 64:33.

  15. Дані церковної статистики на 3 вересня 2020 року; серед “країн і територій”, зокрема, є Гуам, Пуерто-Ріко та Американське Самоа.

  16. У число цих 23 країн входять: Сполучені Штати, Мексика, Бразилія, Філіппіни, Перу, Чилі, Аргентина, Гватемала, Еквадор, Болівія, Колумбія, Канада, Велика Британія, Гондурас, Нігерія, Венесуела, Австралія, Домініканська Республіка, Японія, Сальвадор, Нова Зеландія, Уругвай, Нікарагуа. Австралія і Нова Зеландія є серед чотирьох країн в Азії, в яких налічується більше 100 000 членів Церкви. У Парагваї більше 96 000 членів Церкви, ця країна може наступною приєднатися до групи країн, в яких є 100 000 членів Церкви.

  17. Russell M. Nelson, “The Book of Mormon: A Miraculous Miracle” (address given at the seminar for new mission presidents, June 23, 2016).

  18. Свідчення трьох свідків” і “Свідчення восьми свідків”, Книга Мормона.

  19. Переклад ще й іншими мовами є продовженням того обіцяння, що кожний чоловік і кожна жінка “почує повноту євангелії на своєму рідному язикові, своєю рідною мовою” (Учення і Завіти 90:11).

  20. Див. Учення і Завіти 122:1.

  21. Назви чотирьох томів із серії Святі йдуть від натхненного свідчення, проголошеного пророком Джозефом у листі до Вентворта: Стяг істини; Жодна нечиста рука; Сміливо, благородно і незалежно та Зазвучить в кожному вусі.

  22. Див. Святі: Розповіді про Церкву Ісуса Христа в останні дні, том 1, Стяг істини, 1815–1846 (2018), сс. 70–71.

  23. Див. лист Першого Президентства від 14 серпня 2020 р.

  24. Див. Gerrit W. Gong, “Seven Ways Religious Inputs and Values Contribute to Practical, Principle-Based Policy Approaches” (address given at the G20 Interfaith Forum, June 8, 2019), newsroom.ChurchofJesusChrist.org.

  25. Див. Jason Swensen, “LDS Church Celebrates 30 years in Haiti by Planting Thousands of Trees”, Deseret News, May 1, 2013, deseretnews.com.

  26. Див. Pew Research Center, “The Global Religious Landscape”, Dec. 18, 2012, pewforum.org. За приблизними оцінками цього “всебічного демографічного дослідження, проведеного у більш як 230 країнах і територіях, … у всьому світі 5,8 мільярда дорослих і дітей сповідують якусь релігію, а це становило 84% від 6,9 мільярда населення світу у 2010 році”.

  27. Релігійні чесноти й цінності зміцнюють і збагачують громадянське суспільство; надихають громади, залучають до громадських справ, укріплюють соціальну єдність, сприяють служінню та волонтерству; заохочують до справедливості, примирення й прощення, допомагаючи нам знати, коли і як чогось триматися, що пропускати, знати, коли і що памʼятати і забувати.

  28. Крім своїх внесків до Благодійної організації святих останніх днів (див. latterdaysaintcharities.org), яка є церковним гуманітарним відділом, члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів обʼєднуються зі своїми сусідами та сусідніми громадами, щоб віддавати час і кошти, беручи участь у проектах JustServe (Просто служіння) або Руки допомоги (див. justserve.org і ChurchofJesusChrist.org/topics/humanitarian-service/helping-hands), та роблячи пожертвування від посту (див. “Fasting and Fast Offerings”, Gospel Topics, topics.ChurchofJesusChrist.org). Кожна з цих справ вимагає від членів Церкви та її друзів великої щедрості, щоб благословляти тисячі людей по світу.

  29. Учення і Завіти 98:8.

  30. Ісая 61:1; див. також Іван 8:36; Галатам 5:1; Учення і Завіти 88:86.

  31. Ця надія на звільнення стосується й тих, хто прагне позбутися деструктивних звичок або залежності від чогось, шкідливої поведінки, почуття провини за скоєне попередніми поколіннями чи будь-яких інших неприємностей.

  32. Мороній 8:12; див. також Учення і Завіти 137:10.

  33. Див. 1 Коринтянам 15:29.

  34. Див. “Коли причасний хліб їмо”, Гімни, № 95, 3 куплет.