Генеральна конференція
Пильнуйте і кожного часу моліться
Жовтнева генеральна конференція 2020 р.


Пильнуйте і кожного часу моліться

Сьогодні я поширюю свій заклик про молитву до всіх людей у кожній країні по всьому світу.

Мої дорогі брати і сестри, протягом останнього тижня Свого земного священнослужіння Ісус так навчав Своїх учнів: “Тож пильнуйте, і кожного часу моліться, щоб змогли ви уникнути всього того, що має відбутись, та стати перед Сином Людським!” 1

Серед того, “що має відбутись” перед Його Другим пришестям---“війни [і] воєнні чутки … і голод, мор та землетруси постануть місцями” 2 .

В Ученні і Завітах Спаситель сказав: “І все буде у сум’ятті; … бо страх зійде на всіх людей” 3 .

Ми дійсно живемо у час, сповнений сум’яття. Багато людей бояться майбутнього, і серця багатьох відвернулися від їхньої віри в Бога і Його Сина Ісуса Христа.

Випуски новин сповнені повідомлень про насильство. Аморальна інформація публікується в Інтернеті. Кладовища, церкви, мечеті, синагоги та релігійні святині зазнали вандалізму.

Всесвітня пандемія дісталася практично кожного куточка землі---мільйони людей було інфіковано, більше мільйона померло. Урочистості з нагоди закінчення навчальних закладів, церковні богослужіння, шлюби, місіонерське служіння і безліч інших важливих подій були зірвані. Крім цього, незліченна кількість людей була залишена на самоті та в ізоляції.

Економічні потрясіння стали причиною випробувань для дуже багатьох людей, особливо для найбільш незахищених дітей нашого Небесного Батька.

Ми бачили, як люди палко виявляли своє право на мирний протест, і ми бачили безлад, спричинений розгніваним натовпом.

Водночас ми продовжуємо спостерігати за конфліктами по всьому світу.

Я часто думаю про тих із вас, хто страждає, хвилюється, боїться або почувається самотньо. Я запевняю кожного з вас, що Господь знає вас, Йому відомі ваша стурбованість і біль, і Він любить вас---глибоко, особисто, сильно і назавжди.

Щовечора, коли я молюся, я прошу Господа благословити всіх, хто обтяжений горем, болем, самотністю і смутком. Я знаю, що інші провідники Церкви промовляють подібну молитву. Наші серця, окремо і разом, спрямовані до вас, і наші молитви лунають до Бога заради вас.

Минулого року я декілька днів провів у північно-східній частині Сполучених Штатів, відвідуючи історичні пам’ятки Америки і Церкви, відвідуючи збори з нашими місіонерами і членами Церкви, а також зустрічаючись з урядовцями і бізнесменами.

У неділю, 20 жовтня, я виступав перед великим зібранням поряд з Бостоном, шт. Массачусетс. Під час промови я відчув спонукання сказати: “Я благаю вас … молитися за цю країну, за її керівників, за її народ і за сім’ї, які живуть у цій великій заснованій Богом країні” 4 .

Також я сказав, що Америка і багато країн на землі, як і в минулі часи, знаходяться на черговому вирішальному роздоріжжі і потребують наших молитов 5 .

Цього благання не було у моїх підготовлених записах. Ті слова прийшли до мене за відчуттям Духа, Який спонукав мене запросити присутніх молитися за свою країну і її керівництво.

Сьогодні я поширюю свій заклик про молитву до всіх людей у кожній країні по всьому світу. Незалежно від того, як ви молитеся або кому ви молитеся, будь ласка, виявляйте свою віру---якого б віросповідання ви не були---і моліться за свою країну та її керівництво. Як я сказав минулого жовтня у Массачусетсі, сьогодні ми стоїмо на важливому роздоріжжі в історії, і народи землі мають відчайдушну потребу в божественному натхненні та скеруванні. Це не стосується політики або законів. Це стосується спокою і зцілення, які можуть прийти в душі окремих людей, а також у самі країни---їхні міста, містечка і села, завдяки Князю миру і джерелу усього зцілення, Господу Ісусу Христу.

Протягом кількох останніх місяців у мене з’являлося відчуття, що найкращий спосіб допомогти у ситуації, яка склалася зараз у світі,---це щоб усі люди більше покладалися на Бога і звертали до Нього свої серця у щирій молитві. Якщо ми будемо упокорювати себе і шукати натхнення з небес, щоб витерпіти або подолати те, що чекає на нас попереду, це буде нашим найбільш безпечним і надійним способом впевнено йти вперед у ці тривожні часи.

У Писаннях наголошується на молитвах, які Ісус промовляв під час Його земного священнослужіння, а також на Його вченнях щодо молитви. Згадаймо Господню молитву:

“Отче наш, що єси на небесах! Нехай святиться Імʼя Твоє,

нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі.

Хліба нашого насущного дай нам сьогодні.

І прости нам довги наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим.

І не введи нас у випробування, але визволи нас від лукавого. Бо Твоє є царство, і сила, і слава навіки. Амінь” 6 .

Ця цілеспрямована прекрасна молитва, яка часто зустрічається в християнстві, дає чітко зрозуміти, що цілком доречно безпосередньо звертатися “Отче наш, що єси на небесах” за відповідями стосовно того, що нас турбує. Отже давайте молитися про божественне скерування.

Я запрошую вас молитися часто 7 . Моліться за свою сім’ю. Моліться за керівництво держав. Моліться за відважних людей, які стоять на передовій сучасних боїв проти соціальних, екологічних, політичних та біологічних напастей, що впливають на всіх людей по всьому світу---багатих і бідних, молодих і літніх.

Спаситель навчав нас не обмежувати коло тих, за кого ми можемо молитися. Він сказав: “Любіть ворогів своїх, благословляйте тих, хто вас проклинає, творіть добро тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто вас переслідує” 8 .

На хресті Голгофи, де Ісус помер за наші гріхи, Він у молитві продемонстрував те, чого навчав: “Отче, відпусти їм, бо не знають, що чинять вони!” 9

Щира молитва за тих, хто може вважатися нашими ворогами, є проявом нашої віри в те, що Бог може змінювати наші серця і серця інших людей. Такі молитви повинні посилювати нашу рішучість зробити необхідні зміни в нашому власному житті, сім’ях і громадах.

Незалежно від того, де ви живете, якою мовою спілкуєтеся або з якими випробуваннями стикаєтеся, Бог чує вас і відповідає вам у Свій власний спосіб і Свій власний час. Ми---Його діти, і тому можемо звертатися до Нього у пошуку допомоги, втішення та оновленого бажання здійснити позитивні зміни у світі.

Часто не достатньо просто молитися про справедливість, мир, про бідних і хворих. Ми стаємо на коліна в молитві, а потім нам потрібно вставати з колін і робити все можливе, аби допомогти---як собі, так і іншим 10 .

У Писаннях є багато прикладів людей віри, які поєднували молитву з діями, аби здійснити зміни у власному житті й житті інших людей. У Книзі Мормона, наприклад, ми читаємо про Еноша. Було визначено, що “приблизно у двох третинах цієї короткої книги описується молитва, або ланцюг молитов, а в решті тексту розповідається про те, що він робив у зв’язку з отриманими відповідями” 11 .

У нас є багато прикладів, як молитва впливала на хід нашої власної церковної історії, починаючи з першої промовленої вголос молитви Джозефа Сміта на лісовій галявині поблизу дерев’яного будинку його батьків навесні 1820 року. Молитва Джозефа щодо пошуку прощення і духовного скерування відкрила небеса. Сьогодні ми є спадкоємцями Пророка Джозефа та інших вірних святих останніх днів, чоловіків і жінок, які молилися і діяли, щоб допомогти встановити Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів.

Я часто думаю про молитви відданих жінок, таких як Мері Філдінг Сміт, яка з допомогою Бога мужньо вела свою сім’ю від зростаючих переслідувань в Іллінойсі до безпеки у цій долині, де її сім’я процвітала духовно і матеріально. Після щирої молитви на колінах вона важко працювала, щоб подолати свої труднощі і благословити свою сім’ю.

Молитва піднесе нас і зблизить як окремих людей, як сім’ї, як Церкву і як світ. Молитва впливатиме на науковців і допоможе їм у розробці вакцин і ліків, які зупинять цю пандемію. Молитва принесе втішення тим, хто втратив близьку людину. Вона скерує нас у розумінні того, що слід робити для особистої безпеки.

Брати і сестри, я закликаю вас подвоїти свою відданість молитві. Я закликаю вас молитися у ваших комірчинах, під час щоденних прогулянок, у ваших домівках, приходах і завжди у ваших серцях 12 .

Від імені провідників Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів я дякую вам за те, що ви молитеся за нас. Я закликаю вас продовжувати молитися, щоб ми могли отримувати натхнення й одкровення для скерування Церкви у ці складні часи.

Молитва може змінити наше власне життя. Натхненні щирою молитвою, ми можемо покращувати себе і допомагати іншим робити те саме.

Я знаю про силу молитви з власного досвіду. Нещодавно я був один у своєму офісі. Я щойно пройшов медичну процедуру на моїй руці. Рука була чорно-синьою, набряклою і боліла. Сидячи за столом, я не міг зосередитися на важливих і невідкладних справах через цей біль, який відчував.

Я став на коліна в молитві і попросив Господа допомогти мені зосередитися, щоб я міг виконати свою роботу. Я встав і повернувся до купи паперів на моєму столі. Майже одразу мій розум став ясним і зосередженим, і я зміг виконати всі нагальні справи.

Існуюча у світі хаотична ситуація може здаватися лякаючою, враховуючи безліч питань і викликів. Але я маю палке свідчення про те, що якщо ми будемо молитися і просити Небесного Батька про потрібні благословення і скерування, ми дізнаємося, як ми можемо благословляти свої сім’ї, сусідів, громади і навіть країни, в яких ми живемо.

Спаситель молився і потім “ходив Він, добро чинячи” 13 , годуючи бідних, підбадьорюючи і підтримуючи нужденних, виявляючи любов, прощення і даруючи мир і розраду всім, хто приходив до Нього. Він продовжує підтримувати нас.

Я запрошую всіх членів Церкви, а також наших сусідів і друзів інших віросповідань по всьому світу робити те, що Спаситель радив Своїм учням: “Тож пильнуйте, і кожного часу моліться 14 про мир, втіху, безпеку і можливості служити одне одному.

Якою великою є сила молитви і якими потрібними для світу сьогодні є наші молитви віри в Бога і Його улюбленого Сина! Пам’ятаймо і цінуймо силу молитви. В ім’я Ісуса Христа, амінь.