Генеральна конференція
Продовжуйте змінюватися
Жовтнева генеральна конференція 2020 р.


Продовжуйте змінюватися

Завдяки Ісусу Христу нам дається сила для довготривалих змін. Якщо ми смиренно звернемося до Нього, Він збільшить нашу здатність змінюватися.

Сестри, так радісно бути з вами.

Зображення
Оплата на базарі

Уявіть, що якась людина іде на базар щось купити. Якщо вона платить продавцю більше, ніж коштує куплене, продавець повертає їй решту або англійською мовою “change”.

Зображення
Отримання решти

Цар Веніямин навчав людей у давній Америці про надзвичайні благословення, які ми отримуємо від нашого Спасителя, Ісуса Христа. Він створив небеса, землю та всю красу, якою ми насолоджуємося 1 . Своєю Спокутою, здійсненою через любов до нас, Він підготував шлях, щоб викупити нас від гріха і смерті 2 . Коли ми виявляємо Йому свою вдячність, старанно живучи за Його заповідями, Він негайно благословляє нас, таким чином ми завжди залишаємося у боргу перед Ним.

Він дає нам набагато, набагато більше того, що ми коли-небудь зможемо повернути Йому. Тож, що ми можемо віддати Тому, Хто заплатив незліченну ціну за наші гріхи? Ми можемо віддати Йому решту або “change”, що також означає змінитися. Ми можемо самі змінитися заради Нього. Ми можемо змінити мислення, змінити звичку або змінити напрям, у якому рухаємося. В обмін на Свою безцінну плату за кожного з нас, Господь просить нас змінити своє серце. Ця зміна, якої Він вимагає від нас, не для Його користі, але для нашої. Тож на відміну від покупця на базарі, який забрав би запропоновану нами решту, наш милостивий Спаситель пропонує нам залишити решту собі, тобто ці зміни залишаться з нами.

Почувши слова, сказані царем Веніямином, його народ заволав, проголошуючи наступними словами, що їхні серця змінилися: “Через Духа Господа Вседержителя, Який звершив сильну зміну в нас, … ми вже не маємо бажання чинити зло, але постійно чинити добро” 3 . У Писаннях не сказано, що вони одразу ж стали досконалими, радше, їхнє бажання змінитися спонукало їх діяти. Їхні серця змінилися, щоб скинути оболонку тілесного чоловіка чи тілесної жінки і підкоритися Духу, коли вони прагнули стати більш схожими на Ісуса Христа.

Президент Генрі Б. Айрінг навчає: “Істинне навернення залежить від щирого пошуку з вірою, з великими зусиллями і певним болем. Тоді саме Господь може дарувати … диво очищення і змін” 4 . Поєднуючи свої зусилля із здатністю Спасителя змінити нас, ми стаємо новими створіннями.

Коли я була юною, то уявляла, як іду вертикальною стежкою вгору до моєї мети вічного життя. Кожного разу, коли я робила чи говорила щось неправильне, то відчувала, ніби зісковзую вниз по стежці, лише для того, щоб почати свою подорож знову. Це схоже на попадання перед фінішем у квадрат зі стрілочкою назад у дитячій настільній грі, з якого ви пересуваєтеся назад, на початок гри! Це так розчаровувало! Та коли я почала розуміти вчення Христа 5 і як щоденно застосовувати його у моєму житті, то знайшла надію.

Зображення
Процес змін задіює і терпіння

Ісус Христос дав нам постійний зразок для змін. Він запрошує нас виявляти віру в Нього, яка надихає нас на покаяння,---“віру і покаяння, які приносять зміну серця” 6 . Коли ми каємося і звертаємося серцем до Нього, то у нас виникає більше бажання укладати священні завіти та жити за ними. Ми витерпимо до кінця, якщо продовжуватимемо застосовувати ці принципи протягом нашого життя і проситимемо Господа змінити нас. Витерпіти до кінця означає змінюватися до кінця. Тепер я розумію, що з кожною невдалою спробою я не починаю заново---з кожною спробою я продовжую свій процес змін.

У девізі Товариства молодих жінок є натхненна фраза, в якій зазначено: “Я ціную дар покаяння і прагну вдосконалюватися щодня” 7 . Я молюся про те, щоб ми цінували цей прекрасний дар і свідомо прагнули змінюватися. Іноді зміни, які потрібно зробити, пов’язані з серйозним гріхом. Проте найчастіше ми намагаємося покращити наш характер, щоб набути рис, які є в Ісуса Христа. Наш щоденний вибір буде або сприяти, або заважати нашому розвитку. Невеличкі, але постійні зміни допоможуть нам удосконалюватися. Не бентежтеся! Процес змін триває все життя. Я вдячна, що Господь такий терпеливий з нами під час наших намагань змінитися.

Завдяки Ісусу Христу нам дається сила для довготривалих змін. Якщо ми смиренно звернемося до Нього, Він збільшить нашу здатність змінюватися.

На додаток до перетворюючої сили Спокути нашого Спасителя, Святий Дух підтримає і спрямує нас, коли ми будемо докладати зусилля. Він навіть може допомогти нам зрозуміти, які зміни слід зробити. Ми також можемо отримати допомогу і підбадьорення через благословення священства, молитву, піст і відвідування храму.

Більш того, члени сім’ї, провідники та друзі, яким ми довіряємо, можуть допомагати нам в наших прагненнях змінитися. Коли мені було вісім років, ми зі старшим братом Лі проводили час з нашими друзями, граючись у гілках сусідського дерева. Ми любили бути разом у товаристві наших друзів у тіні того дерева. Одного дня Лі впав з дерева і зламав руку. Зі зламаною рукою йому було важко самостійно залазити на дерево. Але життя на дереві без нього було уже зовсім не таким. Отож деякі з нас підтримали його ззаду, а інші потягли його за здорову руку,---і Лі без зайвих зусиль повернувся на дерево. Його рука все ще була зламана, але він знову був з нами, насолоджуючись нашою дружбою, ніби він вже одужав.

Я часто думала про свій досвід гри на дереві як про символ нашої діяльності в євангелії Ісуса Христа. У тіні євангельських гілок ми отримуємо багато благословень, пов’язаних з нашими завітами. Дехто, можливо, відпав від безпеки своїх завітів і потребує нашої допомоги, щоб повернутися назад у безпеку євангельських гілок. Їм може бути важко зробити це самостійно. Чи можемо ми лагідно потягнути трохи тут і підняти трохи там, щоб допомогти їм зцілитися, поки вони насолоджуються нашою дружбою?

Якщо ви страждаєте від ушкоджень, отриманих від падіння, будь ласка, дозвольте іншим допомогти вам повернутися до ваших завітів та благословень, які вони пропонують. Спаситель може допомогти вам зцілитися і змінитися, коли ви перебуваєте в оточенні тих, хто вас любить.

Час від часу я випадково зустрічаюся з друзями, яких не бачила багато років. Іноді вони кажуть: “Ти зовсім не змінилася!” Кожного разу, коли я це чую, мені трохи незручно, бо я сподіваюся, що я змінилася за ці роки. Я сподіваюся, що змінилася від учора! Я сподіваюся, що трішечки добріша, менш осуджую і більш співчутлива. Я сподіваюся, що швидше реагую на потреби інших, і я сподіваюся, що у мене стало хоч трішки більше терпіння.

Мені подобається ходити в гори біля мого дому. Часто, коли я йду стежкою, у мій черевик потрапляє маленький камінчик. Нарешті я таки зупиняюсь і виймаю його звідти. Але мене вражає, як довго я дозволяю собі іти з болем, перш ніж зупинитися й позбутися подразника.

Йдучи шляхом завітів, іноді до нас у взуття потрапляють камінчики у вигляді поганих звичок, гріхів або поганого ставлення. Чим швидше ми витрусимо їх із свого життя, тим радіснішою буде наша земна подорож.

Щоб зберегти зміни, слід докладати зусилля. Я не можу уявити собі, що зупинюся на стежці лише для того, щоб повернути в черевик щойно вийнятий камінчик, який заважав і викликав біль. Я так само не хотіла б цього робити, як і прекрасний метелик не хотів би повернутися до свого кокона.

Я свідчу, що ми можемо змінитися завдяки Ісусу Христу. Ми можемо виправити свої звички, змінити свої думки, покращити свій характер, щоб стати більш схожими на Нього. І з Його допомогою ми можемо продовжувати змінюватися. В ім’я Ісуса Христа, амінь.